MySQL ve PHP dilleri kullanılarak yazılmış olan WordPress’te web sitesi her ziyaret edildiğinde sayfa o an oluşturulmaktadır. Bilgi içeren koleksiyonlar olarak da söylenebilen veritabanları arka plan öğeleri olsa da oldukça önemli olmaktadır. Platformun çalışabilmesi için veritabanı şarttır. Kullanıcı verileri, sitedeki yorumlar, yazılar, sitedeki sınıflandırmalar gibi birçok şey veritabanına kaydedilir. Ancak kullanıcıların bir kısmı WordPress veritabanı bağlantı hatası ile karşılaşmaktadır. Buna neden olan birden fazla durum ve çözebilecek de birden fazla çözüm olmaktadır.
Veritabanı Bağlantı Hatası Neden Gerçekleşir?
WordPress bağlantı hataları insanların karşılaştığı önemli sorunlardan bir tanesidir. Bu duruma neden olan en yaygın sebepler şu şekildedir;
- Bozuk bir veritabanının olması veritabanında bağlantı hataları oluşturabilmektedir. Açılmak istenen dosya yerine çok farklı şekilde garip semboller ya da yazılar görülebilir. WordPress istenilen veriyi okuyamadığı takdirde bu uyarı ile karşılaşmak mümkündür.
- Sunucunun kapalı olmasından kaynaklı olarak sunucu ile veritabanı bağlantı kuramayabilir. Bu şekildeki sorunlarda bağlantı hatası uyarısı ile karşılaşılabilir.
- Hatalı olarak giriş yapıldığı takdirde bu uyarı ile karşılaşmak mümkündür. Veritabanı tam erişim olarak çalıştığı için, giriş yapılırken oluşan yanlışlıklar veritabanına erişim durumunu engeller.
Veritabanı Bağlantı Hatası Nasıl Giderilir?
WordPress veritabanı tamir özelliği kullanılarak hata gidermek mümkündür. Önceden oluşturulmuş olan bir yedeğe ulaşılamadığı takdirde WordPress bozuk dosyaları onarabilme adına Veritabanı Tamir Özelliği oluşturmuştur. Bu özellik etkinleştirildikten sonra FTP istemcisi açılır ve siteye giriş yapılır. Daha sonra sağ tarafta bulunan WordPress root klasörü açılır. Burada bulunan wp-config.php dosyasına sağ tıklanarak düzenle seçeneğine basılır. Burada bulunan that’s all, stop editing! Happy blogging satırı yerine define( ‘WP_ALLOW_REPAIR’, true ); yazılır ve kaydedilir. Daha sonra kendi sitesine gidilerek Veritabanını Tamir Et seçeneği tıklanır.
Eğer ki kullanıcı adı ve şifre hatalı ise WordPress bir bağlantı gerçekleştiremez. Kontrol paneli açılır ve veritabanı yönetimi ekranı ile karşılaşılır. Manage butonuna basılır ve şifre değiştir seçenği bulunarak yeni bir şifre belirlenir. WordPress root klasörü açılır, wp-config.php dosyasına sağ tıklanarak görüntüle/düzenle seçeneğine tıklanarak define DB name satırında veritabanı isminin doğru olup olmadığına bakılır.
Tüm bu adımlar neticesinde sorun giderilmez ise en yakın zamanda alınan yedeklemeden yeniden yükleme gerçekleştirilmelidir.