WordPress sitelerde spam sorunu ile nasıl başa çıkılır?

WordPress siteleri her ne kadar kullanımı kolay ve ilgi çekici web siteleri olsa da, bu tür sitelerde görülen en yaygın görülen sorunlardan biri spam türleridir. Sadece yorum alanında değil, e-postalarda, iletişim formlarında ve forum alanlarında sıklıkla spam sorunu ile karşılaşılabilir. Genellikle WordPress yorum alanını açan kullanıcılar, bazen site konsepti ve içeriğiyle çok alâkasız bir link ile yada kişiselleştirilmiş bir spam mesajıyla karşı karşıya kalabilir: “Harika bir içerik! Şimdi web sayfama göz atın…” gibi.

Spam yorumları ve mesajları sadece site sahibini ve ziyaretçileri rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda web sitesine de geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Ziyaretçiler, bu tür mesajlarla karşılaştıklarında yorum yapmak istemez ve zamanla siteyi takip etmez. Zamanla sitenin organik trafiğinde meydana gelen azalma o web sitesinin SEO sıralamasına da zarar verir. Bu nedenle spam gönderileri ve yorumları engellemek, WordPress siteleri için son derece önemlidir.

WordPress Spam Türleri Nelerdir?

Günümüzde tek tek harfler ya da noktalama işaretleri ile linklenebilen spam yorumların türü ne olursa olsun halen istenmeyen ve zararlı yorumlar olarak nitelendirilir. WordPress sitelerinde sıklıkla görülen 3 tür spam bulunur. Bunlar:

1. Spam Botları

Spam botları olarak adlandırılan sanal spam’ler insan müdahalesinin olmadığı, tekrarlanan görevleri durmadan yerine getiren bilgisayar programlarıdır. Oldukça yapay duran mesajlar kolaylıkla ayırt edilebilir. Herhangi bir WordPress sitesi yorumlarında birbirini tekrar eden yorumların alt alta sıralandığı bu otomatik yorumlar son derece sinir bozucu olabilir.

2. Trackbacks ve Pingbacks

Trackbacks ve pingbacks olarak adlandırılan otomatik geri bildirimler, bir WordPress sitesinde yayınlanan blog gönderi altına başka bir web sitesinin linkinin otomatik olarak paylaşılmasını sağlar. Bu tür otomatik geri bildirimlerin amacı; diğer web sitesine external link çıkışı vermektir. Normal şartlarda bu tür backlink çıkışları Google ve diğer arama motorları tarafından önemli bir SEO sinyali olarak algılanıyor olsa da, bu tür çıkışlar çoğunlukla önemsiz ya da âlakasız web sitelerine yönlendirme yaptığı ve sürekli olarak link verildiği için web sitesi sıralamasına zarar verir.

3. Manuel spam yorumlar

Adından da anlaşılacağı gibi gerçek kullanıcıların WordPress sitenizdeki bloglara yaptığı ilgisiz yorumlardır. Bu yorumların amacı, tamamen kullanıcıların kendi web sitelerine ziyaretçi çekme isteğidir. Bu nedenle spam yorum yapan kullanıcılar, içeriğin konusu ya da konseptinin ne olduğuna bakmaksızın kendi web sitelerinin linkini yorum alanına bırakırlar.

Spam Sorunu Web Sitenizi Nasıl Etkiler?

WordPress sitelerinde spam sorunu engellenmezse pek çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunlardan en önemlisi ziyaretçilerinizin kötü bir kullanıcı deneyimi yaşaması ve zamanla sitenizin sahip olduğu trafiğinizin azalmasıdır. Diğer olumsuz sonuçlar şunlardır:

Google sıralamalarında geriye düşme: Google gibi arama motorları sadece web sitenizdeki kötü link çıkışlarını değil, aynı zamanda yorumlar alanındaki link çıkışlarını da denetler. Eğer ilgisiz ve kalitesiz link çıkışları varsa SEO puanınız düşecek, bu da sıralamanızın geriye düşmesine neden olacaktır.

Ziyaretçilerinizin güvenliği tehlikeye girebilir: Spam yorumlarda yer alan bağlantılar arasında genellikle kötü amaçlı web siteleri ve yazılım linkleri bulunabilir. Eğer ziyaretçileriniz bu tür linklere tıklarsa daha büyük sorunlarla karşılaşabilir.

Web sitenizin yükleme hızı yavaşlar: WordPress sitelerindeki yorum sayısının fazla olması, sitenizin veritabanı için ciddi bir yük oluşturduğundan web siteniz daha yavaş yüklenebilir. Bu da ziyaretçilerinizin zamanla web sitenizden uzaklaşmasına neden olabileceğinden, hem SEO puanınız hem de kullanıcı deneyimi (UX) puanınız ciddi oranda düşer.

WordPress Sitelerinde Spam Sorunu Nasıl Engellenir?

Öncelikle ne kadar can sıkıcı olsa da spam yorumları almak kaçınılmazdır. Ancak WordPress’in yerleşik eklentilerini ve bir takım yazılımları kullanarak bunları büyük oranda azaltmak mümkündür. Spam sorunu için sıklıkla uygulanan çözümler şunlardır:

  1. Yorum denetimini aktif hale getirin

WordPress siteniz için yorum denetimi alanını aktif hale getirirseniz, yayından önce tüm yorumları görebilir ve sadece istediğiniz yorumlara onay verebilirsiniz. Eğer tüm yorumları inceleme zamanınız yoksa kontrol paneli üzerinde bulunan ayarlar alanından bazı kriterlere sahip yorumları sınırlandırabilirsiniz. Ayrıca bu alandan yine daha önce spam yorum gönderen kişileri kara listeye alabilir, link sayısı fazla olan yorumları spam olarak işaretleyebilir, trackback’leri ve pingback’leri devre dışı bırakabilir ve sadece sitenize kayıtlı olan kullanıcıların yorum göndermesine izin verebilirsiniz.

  1. CAPTCHA kullanımına özen gösterin

WordPress yorumlarında “captcha” kullanmak, spam botlarını durdurmanın etkili yollarından biridir. Sadece insanların çözebileceği kısa görsel soruları içeren captcha eklentisi, sitenizi büyük oranda spam yorumlardan korur.

  1. Anti-spam eklentisi kullanın

Anti-spam eklentilerinin pek çoğu açık kaynaklı ve ücretsiz olduğundan WordPress sitenize kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Bu tür eklentiler trackback spam’leri ile yorumları önemli ölçüde filtrelediğinden spam sorunu üzerinde etkili olabilir. Yapılan araştırmalara göre ücretsiz anti-spam eklentilerinin şimdiye dek milyarlarca spam yorumu engellediği ortaya konmuştur. Akismet, Antispam Bee, Titan Anti-spam, WPBruiser, Hide Trackbacks gibi anti-spam yazılımlar bu konuda en popüler olanlarıdır.

WordPress site sahibi olmanın bir parçası spam yorum almak olsa da, alacağınız küçük önlemler ile bu tür yorumları önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Böylece WordPress sitenizin sahip olduğu SEO değerini de korumaya devam edebilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler