DNS Değiştirme Ayarları Nasıl Yapılır?

Açılımı Domain Name System olan DNS, alan adı sistemi anlamına gelmektedir. Ziyaretçilerin IP adresi yerine alan adını veya şirket ismini yazıp kullanarak işleri kolaylaştırmayı sağlamaktadır. Günümüzde birçok sebepten ötürü internet ve site kısıtlamaları ile karşılaşılabilir. Bu nedenle birçok kişi de internete bağlanacağı cihazların DNS ayarlarını değiştirip, kısıtlama gelen sitelere giriş yapabilmektedir. Kendi web sitesinde sorun yaşamak istemeyen ya da ağ ortamında özgür bir şekilde gezmek isteyen her kişi DNS ayarlarını doğru bir şekilde yapmalıdır ve herhangi bir sorun ile karşılaşmamalıdır.

DNS Ayarı Değiştirme

Bilgisayar üzerinden DNS ayarı değiştirmek için Başlat menüsünden Denetim Masasına tıklanmalıdır. Açılan pencerede ağ ve paylaşım merkezi tıklanır. Yerel Ağ Bağlantısına bakılarak oradan özellikler kısmına giriş yapılır. İnternet Protokolü sürüm 4 üzerine çift tıklanır ve girilmesi gereken DNS belirtilen kısımlara girilerek DNS ayarları değiştirilebilir.

Web Siteler İçin DNS Ayarlamaları

DNS, bir alan adına ait tüm hizmetlerin IP adreslerini belirleyen kayıtlardır. Alan adına yazıldığı zaman hangi sunucuya gideceğini göstermektedir. Bir web sitesinin çalışabilmesi için DNS ayarlarının özenle yapılması ve takip edilmesi gerekmektedir. Alan adlarına ait web sayfaları, alt alan ve mail gibi çeşitli hizmetler sağlanabilir. Alan adına ait olan NS oluştuktan sonra DNS ayarları yapılabilir. Gelişmiş Bölge Düzenleyicisi kısmından yönet butonuna basılır ve alan adına ait DNS kayıtları gözükebilir. Açılan listede DNS kayıtlarını bulmak mümkün hale gelir. Listede bulunan kayıtları düzelt ya da sil komutu ile değiştirme ve silme şansına da sahip olunur. Bunun yanında kayıt ekle butonu ile yeni kayıtlar ekleme de mümkündür. Bu kısımda bulunan Ad kısmında DNS adresi, TTL kayıtlarının ne aralıklar ile yenileceğini ve Tip kayıt tipini ve kayıt da kayıt adresini belirtmektedir. Bu kısımlarda yapılan tüm değişiklikler sitenin çalışmasını doğrudan etkilemektedir. DNS değişiklikleri 2-24 saat arasında aktif olur. Tüm değiştirme aşamalarında bu süre göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak bir değişiklik yapmadan önce eski kayıtların bir kopyasını çıkartmak da önemlidir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler