WordPress Hız Problemi Nasıl Çözülür?

WordPress hız problemi mi yaşıyorsunuz? Doğru yerdesiniz! Meraklanmaya gerek yok, bu yazımızda sizlere wordpress site hızlandırma işlemleri için detaylı anlatım yapacağız. Hemen başlayalım!

WordPress Sitemi Neden Hızlandırmalıyım?

Neden hızlandırmayasınız ki? Kendinizi ziyaretçilerin yerine koyun. 10 saniyede açılan bir site düşünün, açılmasını 10 saniye bekler misiniz? Bence beklemezsiniz. Tabii ki bu işin ziyaretçi kısmı, bir de bu işin Google kısmı var. Nedir bu Google kısmı? Şudur: sayfanızın yavaş açılması demek, Google SERP sıralamanızın etkilenmesi anlamına gelir. Kısacası üst sıralara çıkmakta zorlanmak ve ekstra çaba sarf etmek demektir. Sizler için maddeler halinde detaylandıralım.

  • Arama Motorları: Google, Yandex vb. arama motorları web sitelerini belli kıstaslara göre sıralar. Bu kıstaslardan önemli bir tanesi de site hızıdır. Arama motorlarında üst sıralarda olursanız, daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Sizde üst sıralarda olmak istiyorsanız, kesinlikle hızlı bir siteye sahip olmalısınız.
  • Beklemeyi Sevmeyen Ziyaretçiler: Bankada sıra beklemeyi seviyor musunuz? Kimse sevmiyordur sanırım. İnternet dünyası öyle bir ortam ki 1 saniyenin bile önemi çok büyük. Aynı veriye ya da ürüne bir saniye erken başka bir siteden erişebiliyorsam yavaş olan siteyi niye ziyaret edeyim? Herhalde bunun için bir antitez üretmesi çok zordur.

Dünya geneline baktığımız zaman araştırmalarda ziyaretçilerin 2 saniyeden fazla süren sayfa yüklemelerinde ilgili siteyi terk ettikleri görülmüştür. Bu durumun ilgili site için oldukça büyük zararları vardır. Bunlardan en başta geleni de Google tarafından iyi sonuçlar alamamaktır. Bir site 2 saniyede kapatılıyorsa Google buna kızar. Sebebi sie Bounce Rate denilen bir değer vardır. Bunu Türkçeye hemen çıkma oranı diye çevirebiliriz. Google der ki, bir sitenin hemen çıkma oranı yüksekse bir problem vardır ve ben problemleri sevmem (cezalandırırım).

Buraya kadar okuduysanız demek ki sizin sitenizde de hız problemi mevcut. Peki, hız problemi olduğundan emin misiniz? Bu problemi nasıl tespit edebilirsiniz? Bir site neye göre hızlı çalışır veya bir site neye göre yavaş çalışır? Hastalığı bulmadan tedavi olmaz. Öncelikle problemi tespit etmek, daha sonra bu problemi aşacak çözümler üretmek gerekir. Gelin birlikte sitemiz hızlı mı değil mi nasıl kontrol ederiz bunu inceleyelim.

WordPress Site Hızı Ölçme

Site hızı ölçme işlemlerini girmeden önce şunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Site hızı testleri genellikle bir sitenin ana sayfası için yapılır fakat unutmamak gerek ki, arama motorları, ziyaretçiler sadece ana sayfada gezmezler. Bu noktada alt sayfalarınızın hız da oldukça önemli ve gözden geçirilmelidir. Şimdi konumuzdaki önemli verilere maddeler halinde bakalım;

  1. Sayfa boyutu
  2. Request/İstek
  3. Cache
  4. Hosting
  5. SSL

Yukarıdaki maddeleri özümsedikten sonra yapmanız gereken işlem, sitenizi bazı araçların yardımıyla test etmek. Nedir bu araçlar, nasıl kullanılır? İnceleyelim:

1. GTmetrix

GTmetrix uzun yıllardır sektörün zirvesinde olan bir hız testi aracıdır. Anahtar özelliği web performans takibi yapmaktır. Üyelik alarak dünyanın birçok farklı ülkesinden sitenizin hızını kontrol edebilirsiniz. Sizlere sunacağı göstergeler ile web sitenizi bakıma sokabilirsiniz. Şunu da belirtelim bütün özellikleri ücretsiz olsa da bazı işlemler için üyelik istemektedir.

2. Google PageSpeed Insights

Google Pagespeed Insights tamamen Google tarafından web site sahipleri için tasarlanan bu araç ile sitenizin hem mobil hem de masaüstü performanslarını görüntüleyebilirsiniz. Buradaki sonuçlar Chrome UX Raporu performansı üzerinden gösterilmektedir. Sayfa açılma süresini vermez ama sayfanın neden yavaş açıldığına dair pek çok veri karşınıza çıkarır. Bu nokta birçok kullanıcının beğendiği araçlardan bir tanesidir.

3. Pingdom

Pingdom yukarıdaki araçların aksine sadece performans takibi yapmaz, aynı zamanda sitelerinizin aksama sürelerini de görmenize izin verir. Pingdom testlerini gerçekleştirirken çok fazla sayıda global sorgulama konumu kullanmaktadır. Bu noktada testleri güvenilir bir araçtır. Ana özelliklerini ücretsiz olarak kullanabilirken; sayfa hızı izleme, alışveriş izleme, sunucu izleme gibi detaylı özelliklerini ücretli olarak sunmaktadır.


Tavsiyemiz hiçbir zaman tek bir aracın sonucuna güvenmemenizdir. Bu araçların üçünü de kullanıp ortak olarak belirlediğiniz problemleri not alıp, bunlara göre işlem sağlamak daha garanti bir sonuçtur.

WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır ve Hızlı Bir WordPress Sitesi Nasıl Oluşturulur?

WordPress site hızlandırma işlemleri için kesinlikle bir yazılımcı bilgisi gerektirmemektedir. Standart bir kullanıcının rahatlıkla yapabileceği, uygulayabileceği işlemlerdir. Gelin, işlem adımlarına geçelim ve site hızlandırmanın çokta zor olmadığını birlikte görelim.

1. Uygun Hosting Seçimi

Öncelikle tam olarak istediğiniz şeyi belirlemeniz gerekiyor. Örnek olarak bir blog sitesi mi kuracaksınız yoksa wordpress altyapılı bir e-ticaret sitesi mi? Buna karar verdiyseniz blog sitesi için e-ticaret hosting almamanız gerektiğini de bilmelisiniz. Bu noktada sizler için en sağlıklı seçimleri açıklayalım.

1.1. Blog Sitesi için WordPress Hosting

Bir blog sitesi kuracaksanız veya hali hazırda bir blog siteniz varsa kurumumuzda yer alan WordPress Hosting seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bu tercihle Jetpress gibi bir sisteme sahip olacaksınız ve bu sistemle otomatik güncelleme/yedekleme, zararlı dosya taraması/koruma gibi özelliklerin yanında tek tık ile sitenizi kurabileceksiniz. Bu paket en yüksek hız, özel yönetim ara yüzü ve gelişmiş araçları sizlere sunmaktadır. Ayrıca konumuzun başlığı olan site hızı için önemli maddelerden biri Cache sistemini direkt içinde barındırır. Bu sistemde sitenizin performanslı çalışmasını sağlar.

1.2. Alışveriş Sitesi için E-Ticaret Hosting

WordPress ile bir e-ticaret sitesi mi kurmak istiyorsunuz? O zaman E-Ticaret hosting paketini tercih edebilirsiniz. Neden mi? Bu sistemi satın aldığınızda iyzico – Hazır Sanal Pos, birçok hazır tema, ömür boyu ücretsiz SSL gibi seçeneklere sahip olurken aynı zamanda sitenizin performanslı bir şekilde çalışmasını sağlayacak altyapıyı kullanmış olursunuz. Bu da sizlerin rakiplerinizden önde başlamanızı sağlar.

Natro üzerinden satın alacağınız hosting paketlerinin tamamı SSD üzerinden yayın yapmaktadır. SSD hosting demek sitelerinizin hızlı çalışması demektir. Konuyla ilgili olarak hazırlamış olduğumuz HDD Hosting ve SSD Hosting arasındaki farkı anlatan yazımızı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

2. Uygun Tema Seçimi

WordPress sistemlerinde tema tercihi yapılırken genellikle yapılan hata sitenin görünümüne bakmaktır. Sadece görünüme bakmak ise çoğu zaman aldatır. Bakmanız gereken üç şey var: hız, güvenlik ve güncellik. Kullanacağınız temanın temiz bir şekilde kodlanmış olması, herhangi bir açık barındırmaması ve hem PHP hem de WordPress sisteminin son sürümüyle çalışıyor olması oldukça önemlidir. Güncel olmayan siteler koruma konusunda bir adım daha geridedir. Ayrıca tema seçerken mutlaka göz önünde bulundurmanı gereken bir diğer konuda seçtiğiniz temanın WP Bakery, Slider Revolution ve Elementor Pro gibi eklentiler kullanmadan çalışması olmalıdır. Bu eklentiler hali hazırda ağır çalışmayı seven WordPress sistemini daha da yavaşlatarak sitenizi bir kaplumbağa haline getirir.

3. Görselleri Optimize Etme

Bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmazları görselleridir diyebiliriz. Blog kullanıcıları için çok fazla görsel yükleme problemi yokken, alışveriş sitelerinde maalesef ki çok fazla görsel kullanılıyor. Bu noktada resimleri optimize etmek çok önemlidir. Çünkü bir web sitesinin en çok kaynak tüketen ve sitenin yavaş açılmasını sağlayan etkeni içerinde barındırdığı resimleridir.

Bir örnekle açıklama yapalım. Ana sayfanıza 5MB boyutunda iki adet resim yüklerseniz sadece iki resimle sayfa boyutunu 10MB yapmış olursunuz. Oysa ki 200KB üzerinden hesaplayacak olursak 10MB’a ulaşmak için 50 tane resim yüklemeniz gerekmektedir. Dünya genelinde önerilen maksimum sayfa boyutu 2MB’dır. Bu noktada yüklediğimiz her görseli optimize etmeli ve sitemize öyle yüklemeliyiz. Peki, görsellerin boyunu nasıl küçülteceğiz? Çözümü çok kolay.

Görsel optimize işlemi için TINY PNG sitesini kullanabilirsiniz. Bu siteye ilgili görselleri yüklüyorsunuz, o sizin yerinize resimleri optimize ediyor ve sizlere geri veriyor. Ben güvenmem mi diyorsunuz? O zaman daha basit bir yöntemle kendiniz yapabilirsiniz. İlgili görseli Paint ile açarsınız ctrl+w komutu ile yeniden boyutlandırma sayfasına gelir boyutunu küçültür ve kaydedersiniz.

Bu iki yönteme ek olarak WP Smush, Compress JPEG & PNG images, ShortPixel Image Optimize ve EWWW Image Optimize gibi eklentileri sitenize kurabilirsiniz. Unutmamakta fayda var sitenize kurduğunuz her eklenti sitenizi biraz daha yavaşlatacaktır.

4. CDN Kullanın

CDN sitenizde bulunan dosyaların birçok farklı servera dağıtılmasını sağlar. Bu işlem ile birlikte sitenize bağlanan kullanıcı kendine en yakın olan server üzerinden siteyi açar. Bu da sitenizin o kullanıcı için daha hızlı açılmasını, yani sitenin performanslı çalışmasını sağlar. Bu noktada tercih edebileceğiniz eklentilere örnek olarak CloudFlare, KEYCDN ve MAXCDN isimlerini verebiliriz.

5. Kodlarınızı Birleştirin ve Küçültün

WordPress PHP altyapısı ile çalışan bir CMS’dir. Bu noktada WordPress’in birçok CSS ve JS dosyasından oluştuğunu anlayabiliriz. Bu dosyalar site açıldığı zaman sayfaya çağrılan ve bu şekilde çalışan dosyalardır. Bu noktada ilgili dosyaların boyutunu küçültürsek performansımızı olumlu anlamda artırmış oluruz. Nasıl küçülteceğiz?

Bu noktada cache eklentileri ile sitelerinizi hızlandırabilirsiniz. Örnek olarak Cache Enabler gibi bir eklenti ile JS dosyalarınızı küçültebilirsiniz. Global olarak en iyi cache eklentileri LiteSpeed Cache, W3 Total Cache, WP Fastest Cache, WP Super Cache ve WP Rocket eklentileridir.Bu eklentiler dışında eklenti kullanmadan da minify siteleri ile manuel küçültme işlemi yapabilirsiniz.

Konusu açılmışken bu noktada bu bilgiyi vermekte fayda var: Natro üzerinde kullandığınız WordPress hosting ve e-ticaret hosting paketlerinde siteniz performanslı çalışsın diye hali hazırda Litespeed Cache eklentisi gelmektedir. Yani kurumumuzdan bu hosting hizmetlerini aldığınız zaman cache eklentisiyle uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.

6. Gzip Sıkıştırma

Performans testi araçlarının birçoğu sizlere öneri olarak gzip sıkıştırma işlemini söylerler. Bu işlem yine diğer işlemler gibi oldukça kolay bir işlemdir. Gzip sıkıştırma işlemi html, css, javascript gibi dosyaların sıkıştırılmasını, küçültülmesini sağlar. Bu işlemlerde sitenin daha hızlı ve performanslı çalışmasını sağlar.

6.1. .Htaccess ile Gzip Sıkıştırma

Aşağıdaki kodları .htaccess dosyanızın içerisine ekleyerek bu işlemi yapabilirsiniz.

<IfModule mod_deflate.c>

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/html

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/css

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain

  AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon

  AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font  

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype  

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf  

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype

  AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject

  AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf

  AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf

  AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype

# For Older Browsers Which Can’t Handle Compression

  BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html

  BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip

  BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

</IfModule>

6.2. C Panel Kullanarak Gzip Sıkıştırma

C Panele giriş yapın, web sitesi optimize et butonuna tıklayın ve butona tıkladıktan sonra tüm içeriği sıkıştır seçeneğini işaretleyin.

6.3. Eklenti ile Gzip Sıkıştırma

Birçok cache eklentisi gzip sıkıştırma işlemini içerisinde barındırır ve tek tık ile bu işlemi yapar. Cache eklentisi haricinde ise PageSpeed Ninja, Wp Optimize gibi eklentiler kullanılabilir.

7. Kullanmadığınız Eklentileri Silin

Aktif olarak kullanmadığınız her şeyi silin. Buna sadece eklentiler olarak bakmayın. Kullanmadığınız resmi, yazıyı veya eklentiyi kaldırmalısınız. Sitede gereksiz olarak hiçbir şeyi barındırmayın. Mümkün oldukça kod ile çözülecek işlemleri eklenti kurmadan kod ile yapın. Az eklenti demek hosting kaynaklarınızı az kullanmak demektir. Bu da sitenizin daha performanslı çalışmasını sağlar. Unutmayın hosting kaynaklarını tüketirseniz sitenize erişim sağlayamazsınız.

8. Dış Kaynaktan Gelen Her Şeyi Azaltın

Dış kaynaktan ne gelir? Sitenizdeki bir font, chat eklentisi, Google reklamları, Google analiz aracı veya buna benzer birçok şey dış kaynaktan gelir. Dış kaynaktan çekilen her şey sayfa yüklenirken sitenizin sırtına bir yük yükler. Bu da web sitenizin yavaş bir şekilde açılmasına sebep olur. Bu noktada Lazy Load gibi bir eklenti ile işlem yapabilirsiniz. Aynı zamanda dış kaynaktan gelen fontları sitenizden gelecek şekilde veya her bilgisayarın kendi fontu olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

9. SSL Sertifikası

WordPress veya değil, bir web sitesinin olmazsa olmazlarından bir tanesi SSL sertifikasıdır. SSL sertifikası olmayan bir web sitesi güvenli değil ibaresi ile açılır, site üzerinde https üzerinden çalışan yerler de problem çıkarır veya https üzerinden girmeye çalışan biri olursa hata almasını ve siteden hemen çıkmasını sağlar. Bu da Bounce Rate değerinizi düşürür ve hem SEO anlamında hem de Google da üst sıralara çıkma anlamında sitenize zarar verir.

Bu yazımda sizlere WordPress site hız testi nasıl yapılır, wordpress site hızlandırma gibi başlıklarda bilgi vermeye çalıştık. Natro Blog üzerinden farklı pek çok konudaki içeriğe ulaşabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

2021’in en iyi WordPress Blog temaları

Bu İçerikte Bahsedilen Konular NewspaperStowVoiceActivelloWishful BlogInHypeIndependent Publisher 2GeneratePressFairyMapleIllustratrWritingDiviSoledad Dünya üzerinde en yaygın kullanılan platform olan ve milyonlarca sitenin…