WordPress ile E-Ticaret Yapılır mı?

Dijitalleşme süreci ve teknolojik gelişimleri takiben internet kullanımının hayatımızın her alanına yansımasıyla birlikte, web sitesi ve e-ticaret sitesi sayıları da gün geçtikçe artmaktadır. Bu gelişim; kendi web sitelerini, bloglarını veya e-ticaret sitelerini kurmak isteyenlerin sayısında da aynı oranda artışa sebep olmaktadır. Oluşan bu talep ise, internet dünyasına giriş yapmak isteyenler için geliştirilen ve kullanım kolaylığı sunan yazılım çözümlerini de beraberinde getirmiştir.

WordPress; sunduğu hizmet veya ürünler ile ilgili web sitesi veya e-ticaret sitesi kurmak isteyen ancak bu konuda yeterli teknik donanıma ve kodlama bilgisine sahip olmayanlar için geliştirilen bir içerik yönetimi sistemidir. Herkes tarafından kolayca kullanılabilecek bir yapıya sahip olan, sunduğu eklenti seçenekleri ve farklı temalar ile tercih sebebi olan WordPress, dünya genelinde en çok kullanılan web geliştirici platformdur. 

2003 yılı itibariyle öncelikle kişisel blog oluşturmak isteyenler için basit çözümler sunmaya başlayan sistem, zamanla değişen ihtiyaçlar doğrultusunda yazılımlarını geliştirmiş ve kullanıcılarına web sitesi hatta e-ticaret sitesi kurulumları için çözümler sağlamaya başlamıştır. WordPress yönetim sistemi; bugün geldiği noktada sunduğu hizmetler kapsamında, işlevselliğini artıran çok sayıda eklenti ve tasarım seçeneğiyle neredeyse sınır tanımayan bir çözüm ortağı olmayı başarmıştır. Web sitesi ve blog oluşturmanın yanı sıra zorlu yazılımlar gerektiren e-ticaret sitelerinin kurulumları için de kolay ve avantajlı altyapı olanakları sağlayan sistem, tüm karmaşık süreçlerin rahatlıkla aşılmasını sağlamaktadır.

Blog, kurumsal web sitesi ve e-ticaret sitesi kurulumları için ideal çözümler sunan WordPress ile oluşturulabilecek diğer site örnekleri ise aşağıda belirtilmektedir.

  • Haber içerikleri sunan portallar
  • Online dergi siteleri
  • Online rezervasyon yapılabilen turizm veya kiralama siteleri
  • Online eğitim siteleri
  • Üyelik sistemi ile işleyen özel siteler
  • İş arayanlar veya işverenler için kurulabilecek siteler
  • Sosyal ağlar ve ağlar üzerinden bağlantı verilebilecek satış siteleri
  • Sanat galerisi, açık artırma veya online sanat söyleşi siteleri

WordPress E-Ticaret için Yeterli Bir Altyapı mıdır?

Tüketim alışkınlıklarının hızla değiştiği günümüz koşullarında insanların vazgeçilmezi haline gelen internet dünyasında; ihtiyaç duyulan ürünlere ya da hizmetlere en kısa sürelerde kolayca ulaşım imkanı sağlayan e-ticaret sitelerinin sayısı da hızla artmaktadır.

Gelişen bu süreçte e-ticaret yapmak isteyen girişimciler için en önemli konu, satış için oluşturulacak sitelerinin en doğru altyapıda, en işlevsel şekilde ve elbette büyük maliyetler gerektirmeden kurulmasıdır.

Pek çok alternatif sistem içinden, gerek kullanım kolaylığı gerekse sunduğu tasarım ve eklenti seçenekleri ile öne çıkan WordPress içerik yönetim sistemi (CMS); her şekilde ve boyutta web sitesi veya e-ticaret sitesi kurmak için doğru altyapıyı sunmaktadır.

Dünya genelinde online olan web siteleri içinde yaklaşık %40’lık bir oran ile tercih edilen WordPress; açık kaynak kod yapısı sayesinde her gün yazılımcılar tarafından geliştirilmekte ve bu sebeple gerek altyapı iyileştirmeleri gerekse güvenlik konusunda yapılan güncelleştirmeler ile sistemsel bir yeterlilik sunmaktadır.

HTML, PHP veya CSS gibi kodlamaların bilinmesine gerek olmadan web sitesi kurulumu yapmaya olanak sağlayan sistem; kodlama bilgisi olanlar için de siteleri tamamen kendi ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirme konusunda sınırsız özgürlük sağlamaktadır.

Aynı zamanda, WordPress e-ticaret sitesi kurmak isteyenler için sunduğu internet satışına yönelik destek eklentiler sayesinde üyelik, ödeme, sipariş takibi gibi süreçlerin de kontrolünü ve yönetimini sağlayan bir yapıya sahip olduğundan yüksek oranda tercih sebebi olan bir çözüm ortağıdır.

Sistemin sunduğu yeterli donanımın yanı sıra, WordPress e-ticaret sitesi kurma konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konunun hosting yani barındırma işlemi olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. WordPress’in sunduğu güçlü altyapı donanımı ile kurulan e-ticaret siteleri, ancak doğru kapasiteye sahip olmayan bir hosting üzerinde barındıkları takdirde sistemsel sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu sebeple e-ticaret sitesi kurulumlarında doğru hosting seçimi, WordPress uygulamalarının işlevselliği açısından birincil derecede önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ancak unutulmaması gereken bir diğer konu da site tasarımı ve ziyaretçiye sunduğu imajdır. Doğru bir e-ticaret teması seçmek de hedef kitlenin ziyaret trafiği açısından önemli bir rol oynamaktadır.

WordPress ile E-Ticaret Sitesi Kurmanın Avantajları

Dünya genelinde kullanım oranları incelendiğinde büyük bir yüzdeye sahip olan WordPress içerik yönetim sistemlerinin tercih edilme nedenlerini ve kullanıcına sunduğu avantajları aşağıdaki maddeler kapsamında açıklamak mümkündür.

1. Ücretsiz Olma Özelliği

Herhangi bir web sitesi veya e-ticaret sitesi ya da blog kurulumu yapmak isteyen kullanıcılar için, sitelerini barındırma işlemlerini yürütecekleri hosting hizmeti ve bir nevi kimlik görevi üstlenen domain adı satın alımı haricinde içerik yönetimi konusunda WordPress kullanımı için herhangi bir ücret talep edilememektedir.

2. Kullanım Kolaylığı

WordPress sistemlerin tercih edilmelerindeki en büyük etkenlerden biri kullanım kolaylığıdır. Herhangi bir yazılım kodlama bilgi ve tecrübesi olmayan kullanıcılar için sunduğu yönlendirmeler ve rahat kullanım olanakları ile teknik bilgilere boğulmadan hızlı bir şekilde web sitesi kurulumu yapma imkanı sunmaktadır.

3. WordPress Tema Alternatifleri

Web sitesi veya e-ticaret sitesi kurulumunda marka imajını yansıtmak ve diğerlerinden farklılığını vurgulamak adına oluşturulacak site görsel tasarımları konusunda WordPress, kullanıcısına sunduğu binlerce tema alternatifi ile dikkat çeken bir yapıya sahiptir.

WordPress, yaptığı güncellemeler ile her gün aralarına yenilerinin eklendiği temaları sayesinde, benzersiz tasarımlara sahip olma imkanı sunmaktadır. WordPress sunduğu farklı renk seçenekleri, sayfa yapıları, menü ve logo özelleştirme alternatifleri ile siteleri birbirinden benzersiz hale getirebilecek olanaklar sağlamaktadır.

Sistem, özellikle sunduğu WordPress e-ticaret teması alternatifleri ile hedef kitlesi nezdinde fark yaratmak isteyenler için tercih sebebi olmaktadır.

4. Açık Kaynaklı İçerik Yönetim Sistemi

WordPress, herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabileceği gibi bir yandan da bu kullanıcılar tarafından geliştirilme ve değiştirilme özelliklerine sahip, açık kaynaklı bir sistemdir.

Dünya genelinde binlerce kişinin gönüllü olarak sunduğu yazılım ve teknik katkılar ile kurulan WordPress her geçen gün eklenen güncelleştirmeler ve yenilikler kanalıyla, kullanıcına site içeriği ile ilgili sınırsız yetkiler, kontroller ve özgürlükler sağlamaktadır. Kurulum sonrası sitelerin herhangi başka bir hosting firmasına taşınmasına dahi imkan tanıyan WordPress, bu konuda da çözüm odaklı yaklaşımları ile dikkat çekmektedir.

5. WordPress Eklentileri ile Maksimum İşlevsellik

Web sitelerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak her gün geliştirdiği ve aralarına yenilerini kattığı eklenti seçenekleri ile WordPress, siteler için maksimum işlevselliği hedeflemektedir.

WordPress eklentiler; bir sitenin e-ticaret sitesi özelliğine sahip olması için gerekli olacak çevrimiçi satış sistemlerinden, genel web sitelerinin ihtiyaç duyacakları sosyal ağ, iletişim formu, yedekleme, spam gibi birçok konuda çözüm sunan alternatiflere sahiptir

WordPress kontrol paneli üzerinde yer alan eklenti kütüphanesinde sunulan binlerce eklenti seçeneği sayesinde siteler, sınırsız seçenekler ile zenginleştirilerek sağlam bir altyapıya sahip olabilme hakkında sahip olmaktadırlar. Çoğu ücretsiz olan bu eklentiler içinde çok spesifik özelliklere sahip olan ücretli eklentiler de kullanıcıyı kısıtlamadan site kurması açısından fayda sağlamaktadır.

Özellikle, e-ticaret sitesi kurmak isteyen kullanıcılar için WordPress tarafından sunulan eklentilerinden biri olan WooCommerce; bir siteyi gerçek bir mağaza gibi kurgulamak adına yüzlerce seçenek sunmaktadır.

6. Kullanım Kolaylığı ve Esnek Yapısı

Yazılım bilgisine sahip olmayan herkes tarafından kolaylıkla kullanılma özelliğine sahip olan sistem, sunduğu yönlendirmeler sayesinde rahat bir kurulum süreci avantajı sağlamaktadır. Kullanım kolaylığının yanı sıra esnek yapısı ile her iş modeli için farklı tür ve tasarımda çözümler sunar.

7. Dosya Türlerinde Çeşitlilik

Web sitelerinde kullanılmak istenen videolar veya ses kayıtları gibi çok özel formatların yanı sıra WordPress; jpg, .doc, .pptx, png, .gif, .pdf, .mp3, .m4a, .mp4, .mov, .wmv ve .avi gibi bir çok dosya türünü de desteklemektedir.

8. Arama Motorları için SEO Desteği

Hiç şüphesizdir ki; internet dünyasına katılan milyonlarca web sitesi için en önemli konu arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve hedef kitle açısından ulaşılabilir olmaktır. Bu açıdan yapılması gereken SEO çalışmalarına da katkı sağlayan bir yapıya sahip olan WordPress, web siteleri için başlık etiketleri ve meta açıklamalar oluşturulmasını sağlayan bir altyapı olanağı sunmaktadır.

WordPress sitelerde SEO ayarları nasıl yapılır, öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

9. Güncelleme ve Bilgilendirme Avantajı

Sunduğu tüm hizmetleri, yenilikleri ve iyileştirme çalışmalarını sürekli güncelleyen sistem, kullanıcıları için düzenlediği WordPress bilgilendirme bültenleri ile tüm bu gelişmeleri üyeleri ile paylaşmakta ve faydalanmalarını sağlamaktadır.

10. Güvenlik

Tüm sitelerin güvenli bir altyapıya sahip olması sitenin ve iş modelinin sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Özellikle e-ticaret sitelerinde çok daha fazla önem arz eden güvenlik konusu hem kullanıcı bilgilerinin korunması hem de sistemsel verilerin korunması açısından dikkate alınması gereken ilk unsurdur.

Güvenlik konusunda iyi bir performansa sahip olan WordPress, yazılım ekibinin sunduğu teknik altyapı desteği sayesinde her daim geliştirilen eklentileri ile kullanıcısına büyük avantajlar sağlamaktadır.

11. Farklı Dilleri Destekler

WordPress içerik yönetim sistemleri açık kaynaklı kodları sayesinde onlarca dil seçeneğine sahip olmaları açısından da kullanım avantajı sunmaktadırlar.

12. Hatalarda Çözüm Kolaylığı Sunar

WordPress sistemler gönüllü topluluklar tarafından da desteklendiğinden, oluşabilecek sorunlar veya karşılaşılacak hatalarda, kullanıcının kısa sürede çözüme kavuşmasını ve aradığı sorunun yanıtını bulabilmesini sağlayan bir iletişim ağına sahiptir.

WordPress ile E-Ticaret Sitesi Kurmanın Dezavantajları

WordPress içerik yönetim sistemi sunduğu tüm avantajların yanı sıra özellikle bir konuda kullanıcılar için dezavantaj da taşımaktadır.

Sistem, öncelikle kişisel blog ve web sitesi kurulumlarına odaklanmış ve bu konuda gelişimi hedeflemiş bir altyapıya sahiptir. İnternet kullanımı ve online ticaretteki gelişimi sonradan odağına alan sistemde, e-ticaret sitesi ile ilgili çalışmalar sisteme sonradan dahil olmuştur. Her geçen gün yapılan iyileştirilmeler ile kullanıcıya avantajlar sunmaya devam eden WordPress, sistem kullanıcıları için tek dezavantaj ise e-ticaretin gerekliliği olan bazı eklentilerin gözden kaçırılma olasılığıdır.

Her ne kadar herkes tarafından kullanılabilir olarak tercih edilse de, WordPress e-ticaret odaklı olmadığından, e-ticaret sitesi için ihtiyaç duyulan bazı önemli özellikler konusunda kullanıcısını yönlendirme konusunda eksik kalabilmektedir.

Bir e-ticaret sitesinin doğru işlemesi adına gerekli olan altyapı eklentilerinin çoğuna sahip olduğu halde, kullanıcı tarafından bu eklentiler plana alınmadığında ya da gözden kaçırıldığında herhangi bir uyarı sistemi olmadığından, kurulumda zaman kaybına ve geriye dönük düzeltmelere sebebiyet verebilmektedir.

WordPress Hosting ile E-Ticaret Sitesi Kurulur mu?

WordPress hosting, WordPress içerik yönetim sistemi tarafından sunulan site barındırma hizmetidir. Web sitesi, blog veya e-ticaret yapmak isteyenler ve bu amaçla kuracakları sitelerinin verilerini bir hosting hizmeti aracılığıyla internet ortamında barındırmak durumundadırlar.

WordPress tarafından internet sitesi açmak ve barındırmak isteyen kişilere yönelik verilen WordPress hosting hizmeti, özellikle bu sistem kullanılarak hazırlanmış olan internet siteleri için maksimum optimizasyonu sağlanan barındırma sistemleridir.

Sahip olduğu birçok özellik açısından diğer web hostinglere nazaran daha fazla avantaj sağlayan WordPress hostingler;

  • CPU ve Ram özellikleri sayesinde sitelerin hızlı çalışmasını sağlamaktadır,
  • WordPress hostingler günlük olarak yedekleme yaptıkları için diğer web hostinglere göre daha güvenli bir veri depolama işlevi görürler,
  • Kullanıcıya alternatifli seçenekler ile sunulan WordPress hosting paketleri; SEO eklentileri, mail seçenekleri ve özellikle e-ticaret için gerekli olan birçok farklı eklentiyi paket kapsamında sunduğundan dolayı kullanıcısına avantajlar sunmaktadır.

Başlıkta yer alan soruyu kısaca cevaplamak gerekirse, WordPress hosting paketleri ile e-ticaret sitesi kurulabileceği gibi, sunulan avantajlı paketler sayesinde sitenin güvenliği ve işlevselliği de büyük oranda artırılmış olur.

WordPress ile E-Ticaret Yapmak İçin Gerekli Eklentiler Nelerdir?

Sanal bir mağaza kurmak ve e-ticaret yapmak amacıyla atılacak adımların en başında doğru hosting ve içerik yönetim sistemlerinin seçimi gelmektedir. WordPress hosting ve WordPress içerik yönetim uygulamaları ile maksimum işlevselliği yakalamanın ve hedef kitleye kullanıcı dostu bir site yaratmanın bir diğer adımı ise, oluşturulacak siteye yapılması gereken eklentilerdir.

İlk kez bir e-ticaret sitesi kuracak girişimcilerin bu konuda detaylı bilgiye sahip olmak ve kuracakları sitenin işlevselliği açısından gerekli olacak eklentileri belirlemeleri ileriki dönemlerde sorun yaşanmaması adına önemlidir. 

Bir e-ticaret sitesinde ziyaretçilerin alışveriş deneyimlerini kusursuz ve kaliteli bir yaklaşım ile çözmek adına, WordPress sistem üzerinden kurulan sitelere yapılabilecek eklentilerin başında gelen birkaç özellik aşağıdaki alt başlıklarda sıralanmaktadır.

1. WooCommerce

WooCommerce özellikle e-ticaret sitesi kurmak isteyenler için sunulan maksimum işlevselliğe sahip bir eklentidir. Tamamen ücretsiz olan eklenti, WordPress temaları ile uyum içinde çalışma özelliğiyle kullanım kolaylığı sunmaktadır.

Esnek bir yapıya sahip olan WooCommerce her türlü ürün veya hizmet satışına uyum gösteren bir altyapıya sahip olmanın yanı sıra güçlü bir analiz sistemi ile siteyi ziyaret edenler ile ilgili kapsamlı bir raporlama yeteneğine sahiptir.

Ölçeklenebilir bir yapıya sahip olmasından dolayı ileriye yönelik hedefler kapsamında büyüyebilen bir yapı ile kullanıcısına avantaj sağlamaktadır.

WooCommerce hakkındaki detaylı bilgilere buradaki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

2. Easy Digital Downloads (EDD)

Easy Digital Downloads eklentisi adından da anlaşılabileceği üzere “indirmek” odaklı olan ve diğer eklentilere göre daha spesifik bir iş modeli için sunulmuş bir çözümdür. Daha çok internet oyunları, TV platformları veya kayıt gerektiren film kanallarına üye olmak, indirmek hatta satın almak konusunda hizmet veren bir altyapıya sahiptir.

3. Cart66 Cloud

WooCommerce eklentisi karşısında çok güçlü bir rakip olmasa da sunulan servisler ve özellikler açısından benzer özelliklere sahip bir e-ticaret eklentisidir. Kullanıcılara çok daha fazla kullanım kolaylığı sunan eklenti, sunduğu ödeme seçenekleri de tercih sebebi olan bir çözümdür.

Ecwid Ecommerce Shopping Cart

Bir e-ticaret platformu olarak Ecwid sistemin diğer eklentilerden farklı olarak sunduğu en büyük özelliği WordPress sistemi haricinde oluşturulmuş herhangi bir web sitesinde kullanım ve sosyal ağlarla yapılandırma olanağı sağlamasıdır.

WordPress ile E-Ticaret Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

WordPress ile e ticaret sitesi nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken konuların başında ne gelir sorularına açıklık getirmek adına aşağıdaki birkaç maddeyi göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

  • Öncelikle doğru hosting yani barındırma hizmetinin seçilmesi gerekmektedir.
  • WordPress uygulaması ve hatta WordPress hosting hizmetini tercih ettikten sonraki adım, site temasının, geliştirilecek iş modeli ile maksimum uyumu sağlayacak alternatifinin seçimidir.
  • E-ticaret yaparken, site ziyaretçilerine kolay bir kullanım sağlamak adına site içi navigasyonun doğru kurgulanmasını sağlamak gerekmektedir.
  • Site hızı önemli olduğundan tema seçimlerinde, öncelikle demo yayınlar iyi incelenmeli ve page speed yani sayfa hızı ile ilgili araştırmalar doğru yapılmalıdır.
  • Mobil kullanımların yaygınlaştığı göz önünde bulundurulmalı ve mutlaka seçilen temanın mobil uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • SEO çalışmaları açısından en işlevsel temalara yönelmek, arama motorlarında görünürlük elde etmek açısından önemlidir.
  • E-ticaret sitesi kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli ve en etken detay ise, sitenin ihtiyaç duyduğu eklentilerin doğru belirlenmesidir.

WordPress ile E-Ticaret Sitesi Kurup Daha Sonra Altyapı Değişikliği Yapabilir miyim?

WordPress içerik yönetim sistemi ile hazırlanmış bir e-ticaret sitesinde altyapı değişiklikleri yapmak mümkün olduğu gibi, siteyi yine WordPress eklentisi olan site taşıma eklentileri ile başka domaine veya bir başka altyapıya taşımak da mümkündür. Ancak özellikle altyapı değişiklikleri zaman alan işlemler olduğu kadar, değişim sürecinde gerek SEO açısından gerekse donanımsal açıdan kayıplar yaşanabilmesi muhtemeldir ve bu açıdan sitenin yedeklenmesi çok önemlidir.

0 Shares:
Benzer İçerikler