WordPress, CDN ile Nasıl Kullanılır?

İnternet kullanımının hızla yaygınlaştığı ve dünya genelinde çevrim içi bilgi akışının en üst seviyelerde gerçekleştiği günümüz koşulları; sürdürülebilirliği hedefleyen web siteleri için de teknolojik olarak sürekli yenilenmeyi ve performans açısından güçlenmeyi gerekli kılmaktadır.

Çağa ayak uydurarak her geçen gün daha da hızlanan ve yaygın bir kullanım ile gelişen dijital dünyayı yakalamak, internette varlığını sürdürmek isteyen web siteleri için de çeşitli gereklilikleri hatta sürekli yenilenmeyi beraberinde getirmektedir.

Zaman kavramının çok daha büyük önem kazandığını günlük yoğunluk içinde, tüketiciler açısından hız ve erişilebilirlik nedeniyle tercih sebebi olan web siteleri, kullanıcıları ile aralarındaki bağı kuvvetlendirmek adına performanslarını geliştirerek çağın hızını yakalamak zorundadırlar. Dünyanın her neresinden, hangi coğrafyadan olursa olsun siteye bağlanmak isteyen kullanıcılara kaliteli ve hızlı bir performans ile ulaşılabilirlik sağlayabilmek, bir web sitesi için en önemli değerlendirme kriteridir.

Bu sebeple, bir sitenin hızını üst düzeyde tutmanın en doğru yöntemi; dünyanın farklı yerlerine yerleştirilmiş, birden çok sunucudan oluşan ve “İçerik Dağıtım Ağı” olarak dilimize çevrilmiş “Content Delivery Network (CDN)” sistemlerin web siteleri ile entegrasyonudur.

İnternet içeriklerinin, kullanıcıya en hızlı şekilde aktarımını sağlamak adına dünya genelinde, coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu ifade eden CDN sistemler, aynı zamanda site güvenliğini sağlamaya hatta bant genişliği kullanımını dengelemeye yardımcı olan bir ağı ifade etmektedir.

CDN ağ kullanımları ve bu sistemin dünya genelinde en çok tercih edilen web geliştirici platformu olan WordPress yönetim sistemi ile birlikte kullanımı hakkında akla gelen tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz içeriğimizi aşağıda sizler için derledik.

Content Delivery Network (CDN) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Türkçe karşılığı “İçerik Dağıtım Ağı” olan CDN; dünyanın farklı yerlerine yerleştirilmiş birden çok sunucudan oluşan bir ağı barındıran sistemdir.

İçerik dağıtım ağları, barındırma hizmeti olarak da adlandırdığımız “Hosting” hizmeti ile benzerlik gösterse de, bu iki sistemin aynı olmadığını bilmek ve aradaki farkı doğru ifade etmek çok önemlidir.

Hosting, adından da anlaşılacağı gibi sitelerin hayat bulduğu bir diğer tanımlamayla barındıkları temel sunuculardır. CDN sunucuları ise bir web sitesindeki statik dosyaların ana hosting üzerinden ön belleğe alınmış kopyalarını dünya üzerinde ziyaretçiye en yakın olan ağ üzerinden iletildiği sistemlerdir.

Herhangi bir web sitesini ziyaret eden kullanıcının yaşadığı bekleme süresi, web sitesinin barındığı ana hosting sisteminin konumu ile kullanıcının konumu arasındaki mesafe nedeniyle ya da site trafiğinin yarattığı yoğunluk dolayısıyla etkilenmektedir. Konuya açıklık getirmesi açısından örnekleme yapmak gerekirse; İstanbul merkezli bir hosting hizmeti alan web sitesine Adana’dan ya da yurt dışından bağlanmak isteyen bir kullanıcı aradaki mesafeden olumsuz olarak etkilenmekte ve site hız açısından kullanıcısının keyifsiz bir deneyim yaşamasına sebep olmaktadır.

İçerik Dağıtım Ağı” yani CDN sistemlerin web sitelerine entegrasyonu ile ön belleğe kaydedilen bilgiler ise, sistemin dünya üzerine yaygınlaştırılmış geniş ağı sayesinde kullanıcıya en yakın sunucu üzerinden maksimum hızla iletilmektedir. Bu da sitenin barındığı ana sunucu üzerindeki trafiği dengelemek adına önemlidir.

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere, hızın ve erişilebilirliğin her geçen gün daha da önem kazandığı internet dünyasında, süregelen rekabeti doğru yönetmek ve kullanıcılar açısından olumsuz bir deneyime sebep olmamak adına CDN sistemlerin kullanımı oldukça faydalıdır.

WordPress Nedir?

WordPress, dünya genelinde en çok tercih edilen açık kaynaklı bir “içerik yönetim” sistemidir. Web sitesi veya blog oluşturmak isteyen ancak herhangi bir yazılım deneyimine sahip olmayan kullanıcılar için dahi sunduğu ürünleri ve olanaklarıyla dikkat çeken sistem;  son dönemlerde özellikle e-ticaret siteleri için sunduğu sistemsel çözümler ile popülerliliğini her geçen gün daha da artırmaktadır.

Gerek kurulum ve kullanım kolaylığı gerekse sunduğu eklenti seçenekleri ile dünya genelinde var olan web sitelerinin yaklaşık %40’ı tarafından tercih edilen WordPress içerik sistemi; aynı zamanda sürekli geliştirilen alt yapısı ve güvenlik unsurları ile her ölçekte site için sistemsel yeterliliği sunmaktadır.

WordPress hakkındaki detaylı bilgilere buradaki içerikten ulaşabilirsiniz.

WordPress Web Sitenizle CDN Kullanmanın Faydaları

CDN sistemler dar bir coğrafi alanda faaliyet gösteren, fazla trafiğe sahip olmayan siteler için büyük bir gereksimin olmamakla birlikte, ileriye dönük hedeflerinde büyümeyi ve hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmaya odaklanan girişimler açısından önemli sistemlerdir.

Özellikle son zamanlarda, ihtiyaç duyulan her türlü ürün, servis ve hizmet için ilk başvuru noktası olan e-ticaret sitelerinin sayıları hızla artmaktadır. Bu talep artışı doğal olarak beraberinde büyük bir rekabeti de getirmektedir. Siteler hedef kitlelerine ulaşabilmek, arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek ve sadık bir ziyaretçi kitlesine sahip olabilmek adına çok çeşitli dijital pazarlama yöntemlerini hayata geçirmektedirler. Sürekli iyileştirmeyi hatta yenilenmeyi gerektiren internet dünyasında, varlılığını sürdürmek isteyen e-ticaret siteleri için en önemli unsurların başında sorunsuz ve hızlı erişilebilirlik gelmektedir. Bu sebeple, CDN yani “İçerik Dağıtım Ağları” özellikle e-ticaret siteleri gibi fazla trafiğe ve geniş coğrafyalara hizmet veren girişimler için fazlasıyla önemsenmesi gereken bir sistemdir.

CDN’nin bu noktada web sitelerine faydasına değinmeden önce sistemin işleyişini ele almakta fayda görmekteyiz. Normalde, bir siteye bağlanmak isteyen kullanıcı direkt olarak sitenin kaynak sunucusuna bağlanarak gerek duyduğu tüm bilgilere ulaşır. Ancak bu işlem, kaynak sunucudan uzakta bulunan kullanıcılar için hızlı erişim açısından sorunlara yol açabilmektedir. Kaynak sunucu ile kullanıcı arasındaki coğrafi uzaklıklar önemli ölçüde sorun yaratmakta ve daha uzun yükleme sürelerine neden olabilmektedir.

Hız ve erişilebilirlik açısından tercih sebebi olan internet dünyasında bir siteye bağlanma ve gezinti sırasında yaşanan hız sorunları, kullanıcıların hemen çıkma oranlarını olumsuz etkilemektedir. Sitenin ziyaretçi tarafından hızla terk edilmesi ile baş gösteren bu olumsuzluk, gerek maddi açıdan gerekse pazarlama çalışmaları için verilen emek açısından büyük yatırımlar ile hayata geçirilmiş siteler için hayal kırıklıklarına sebep olabilmektedir. İşte tam bu noktada CDN sistemlerin faydaları devreye girmektedir. İçerik dağıtım ağı yani CDN sistem kullanıldığı takdirde, ziyaretçiler bağlanmak istedikleri siteye kendi konumlarına en yakın ağ sunucu üzerinden bağlanacak ve bu şekilde ulaşmak istedikleri tüm içeriğe daha hızlı yüklenir zorlanmadan bağlanabileceklerdir.

Gerek kurulum ve kullanım kolaylığı, gerek sürekli yenilenen altyapısı, gerekse sunduğu tasarım alternatifleri ile dünya genelinde en çok tercih edilen WordPress içerik yönetim sistemlerine entegrasyonu da mümkün olan ve site performansına büyük katkıda bulunan CDN sistemlerin faydalarını aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

1. Bant Genişliği Tüketimi Azalır

Bir web sitesinin doğru altyapıda barınması en önem verilmesi gereken teknik konuların başında gelmektedir. Doğru hosting yani barınma hizmeti seçerken karşılaşılan maliyetler açısından oluşan farklılıkları ise “bant genişliği” olarak adlandırılan site giriş trafiğini yöneten limitlerden kaynaklanmaktadır. Bir web sitesinin trafiğini doğru yönetebilmek adına sitenin ihtiyaç duyacağı bant genişliği miktarını doğru tespit etmek gerekmektedir.

Siteyi tek kaynaklı barınma noktasından yönetmek yerine bir içerik dağıtım ağı kanalıyla yönetmek; genel sunucu yükünü azaltmak açısından önemlidir. Sitede yoğun ziyaret trafiğinden ve yüklenmeden ötürü yaşanması olası olan çökmelere karşı CDN sistemler, diğer sunucuların devreye girmesine ve önbelleğe kaydedilmiş olan dosyaların ziyaretçilere ulaştırılmasına olanak sağlar.

Genellikle 509 Bandwidth Limit Exceeded” uyarısı ile kullanıcının siteye ulaşımını zora sokan bant limit sorunları, CDN sistemlerinin tercih edilmesiyle birlikte genel sunucu üzerindeki yükün hafifletilmesi ve bant genişliği tüketiminin azaltılmasıyla çözülebilir.

Kısaca içerik dağıtım ağları (CDN); sitelerin yaşanabilecek çökme problemlerine karşı daha dayanaklı bir yapı üzerinden yönetilmesine olanak sunmaktadır.

2. Hız ve Performans Artışı Sağlar

İnternet kullanıcıları açısından bir sitenin tercih edilme sebeplerinin en başında site erişilebilirliği ve hızı gelmektedir. Siteden hızlı çıkma oranlarının yükselmesinin başlıca kaynağı siteye ulaşımda yaşanan ve sitenin yavaşlamasına neden olan sebeplerdir.

Yavaş akışa yer olmayan internet dünyasında kullanıcılar her an zamanla yarışmakta ve diledikleri sonuca ulaşırken yaşanan vakit kayıplarını hiç de olumlu karşılamamaktadırlar. Siteyi anında terk etmek ve hatta yaşanan olumsuz deneyim nedeniyle siteyi bir daha ziyaret etmemeye kadar varabilen tüketici alışkanlıkları, özellikle e-ticaret siteleri açısından büyük kayıplara neden olmaktadır.

Tek bir sunucu üzerinden yapılan yayınlarda coğrafi olarak konumun neden olabileceği bağlantı hataları uzun beklemelere sebebiyet verebileceğinden, özellikle geniş bir kitleye hitap eden siteler için CDN sistemler ile sağlanan ağ dağılımları, verimli bir site hızına ve performansına ulaşılmasını sağlamaktadır.

3. SEO Sıralamaları için Avantaj Sağlar

Yukarıdaki başlıklar altında da bahsettiğimiz gibi, sitelerin sorunsuz erişilebilirliği ve hızlı performanslarına katkı sağlayan CDN sitemler; sitelerin arama motorları tarafından da “sorunsuz” olarak algılanmasına dolayısıyla SEO sıralamaları açısından da olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.

4. Site Güvenliği Açısından Önemlidir

İçerik dağıtım ağlarının web sitelerine sağladığı faydalardan bir diğeri ise güvenliktir. CDN web sitelerini internet kanalıyla yayılan temel saldırılara karşı korunmaya da yardımcı olmaktadır. Bir CDN; “Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS)” saldırıları olarak da tanımlanan yaygın ve kötü amaçlı etkinliklerin bir anda yaratabileceği trafikle başa çıkabilme özelliğine sahip olarak sitelerin güvenli bir altyapı üzerinde kurulumuna olanak sağlamaktadır.

Yukarıda kısaca açıklanan maddelerden de anlaşılabileceği gibi CDN kullanmak, siteler için hız ve performanstan çok daha fazlasını geliştirmeye yardımcı olmaktadır.

WordPress Siteler için En Uygun CDN Çözümleri Nedir?

İçerik dağıtım ağlarının detaylarına ve faydalarına yer verdiğimiz yazımızın bu bölümünde ise bir WordPress siteye uygulanabilecek en uygun CDN çözümlerini sizlerle paylaşmak isteriz.

1. Cloudflare

Cloudflare, WordPress için son derece popüler ve tercih edilen bir CDN çözümüdür. 280’nin üzerinde veri merkezine sahip olan bu CDN sağlayıcısı uygulaması kolay ve güvenilir bir çözüm isteyen site sahipleri için uygun bir seçenektir. Minimum yapılandırma gerektiren WordPress web siteleriyle entegrasyonu ve birlikte kullanımı oldukça kolaydır.

2. Jetpack

Jetpack, bir diğer kapsamlı CDN çözümüdür ve popüler WordPress eklentisidir. Yapılandırma kolaylığı sunan Jetpack; sayfalarda ve yayınlarınızdaki tüm resimlere ve statik dosyalara otomatik olarak uygulanabilme özelliğine sahiptir. Özellikle çok sayıda resim içeren sitelerde performansı artırır.

3. StackPath

StackPath özellikle DDoS saldırılarına ve aşırı istek yüklemelerine karşı en iyi korumayı sağlayan ağlardan biridir. Geliştirici araçları, ek yapılandırma sağlar ve sitelerin performansı hakkında gerçek zamanlı bilgilere erişim sağlar.

İki adımlı kimlik doğrulama ve güvenlik duvarı gibi mükemmel güvenlik özellikleri sunan StackPath, gerçek zamanlı trafik analitiği de içermektedir.

4. Google Cloud CDN

Google Cloud CDN, Google Cloud tarafından barındırılan web siteleri üzerinde barındırılan tüm sitelere sorunsuz bir şekilde entegre edildiğinden minimum yapılandırma gerektiren bir çözümdür. Bu sistem; sağlam ve güvenilir performansın yanı sıra birleştirilmiş güvenlik önlemleri sunar.

5. Amazon CloudFront

Amazon CloudFront, mevcut en önemli CDN seçeneklerinden biridir. Küresel ağı ve güvenlik hizmetleri, sitelerin hızlı ve güvenli olmasını sağlamaya yardımcı olur. CloudFront, WP Super Cache gibi bir önbellek eklentisi kullanılarak WordPress’e entegre edilebilir bir özelliğe sahiptir.

WordPress ile uyumlu çalışabilecek diğer CDN’ler ise;  Fastly, KeyCDN, Akamai, Microsoft Azure CDN ve Leaseweb‘tir. 

WordPress Sitelerini CDN ile Daha da Hızlandırmak Mümkün!

Bir web sitesini özellikle e-ticaret sitesini hızlı ve güvenli tutmak çok önemlidir. Ziyaretçiler nerede olursa olsun, web sitelerine hızlı bir şekilde erişebilmelidirler. Bu sitenin sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanmak, web sitelerinin güvenli bir şekilde barınmasına ve hızlı bir performansa sahip olmasına yardımcı olurken aynı zamanda bunu gerçekleştirmenin en basit ve en uygun fiyatlı bir seçeneğidir.

0 Shares:
Benzer İçerikler