Web Site Trafiği Nedir?

3d rendering traffic cones on a black keyboard

Web site trafiği, internet sitenizi ziyaret eden kullanıcı kitlesiyle doğru orantılıdır. Bu trafiği, kullanılan bir internet kotası gibi düşünebiliriz.  İnternette resim, video izleme, sayfa indirme işlemleri kullandığımız internetin kotasını azaltmaktadır. Web sitesi trafiği de aynı şekilde, ziyaretçilerinizin sitenizde indirdiği dosya boyutları sonucunda oluşmaktadır. Web sitesi içerisinde açılan her sayfa, download işlemi olarak gerçekleşmektedir. Ziyaretçileriniz internet sitenizde sayfaları gezerken aslında; veri indirerek bir veri alışverişi yapmaktadır. Bu veri alışverişi ile birlikte ise; web site trafiği oluşmaktadır.

Örneğin; trafik limiti 5 GB olan bir siteden aylık sadece 5 GB’ lık veri indirilebilir. Bu kotayı, sitenin dosya boyutları ve resim içerikleri de etkilemektedir. Henüz ayın sonuna gelmeden bu 5 GB ‘lık trafik bittiğinde, ziyaretçiler web sitenize ulaşamaz. Natro, kullanıcılarına  Sınırsız Web Hosting paketini sunarak, bu sorunu ortadan kaldırmış ve Sınırsız Trafik imkanı sağlamıştır. WordPress Hosting paketinde ise; trafik kişi sayısına göre belirlenmiştir. WordPress Hosting’de aylık belirtilen ziyaretçi sayısı aşıldığında ise; sitenin sadece hızı etkilenmektedir.

Web site trafiğinin doğru olarak ölçümlenebilmesi için, botların olmaması ve sadece gerçek kullanıcılardan oluşması gerekmektedir. Gerçek kullanıcıların haricinde oluşan trafiğe ise; bot web sitesi trafiği diyebiliriz.

Web Site Trafiği Nasıl Hesaplanır?

Trafik hesabında en etkili yöntem sitenize bir sayaç eklemektir. Google Analytics ile de web site trafiğini ölçebilirsiniz. Ancak; yapılacak olan hesaplamaların tamamen gerçekliği yansıtmadığını da unutmayın. Web site trafiğini tahmini olarak hesapladığımızda, sitenin içeriği ve ziyaretçi sayısı göz önünde bulundurulmaktadır. Ayrıca bu web site trafiği, sitenizi ziyaret eden kişilerin tekil tıklamaları veya toplam tıklamaları üstünden hesaplanabilmektedir.

Örneğin; Sitenizi aylık 500 kişi ziyaret ediyor ve her bir kişi ortalama 10 sayfayı inceliyor, her sayfanın boyutu da ortalama 50 KB olarak hesaplayalım.

10 x 50 KB = 500 KB   ortalama 1 kişinin trafiği,

500 KB x 500 = 250.000 KB    (1 MB = 1024 KB)

250.000 / 1024 = 244,15 MB

Yani, aylık ziyaretçi sayısını 500 kişi olarak düşündüğümüzde, ortalama 240-250 MB’lık trafik bitmiş olur. Trafik tamamen bitmeden ziyaretçiler siteden çıkarsa bu çıkan kişilerin kullandığı boyut kadar da trafik açılır.

Sonuç olarak, yüksek trafik, web siteleri için önemli bir analizdir. Trafiği sağlayan kullanıcıların hareketleri analiz edilip kullanıcı deneyimini geliştirme yönünde çalışmalar yapılırsa, yüksek trafik oranları web siteniz için, ileride verimli bir hal alabilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler