Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Bilgisayar kullanıcılarının günlük hayatta karşılaştığı birçok problem bulunmaktadır. Bunların çoğu da internet bağlantıları ile ilgilidir. Geçmiş yıllarda IP çakışması sorunu son derece popülerken günümüzde de DNS sunucusu hataları yaygınlaşmıştır. “DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor” uyarısı aldığınızda, internete bağlanma konusunda problem yaşıyorsunuz demektir ve bunun birden fazla sebebi olabilir. Bu noktada yapılabilecek en iyi seçenek elbette sorunun çözümüne ilişkin bir yol izlemektir. DNS hatalarının yaygın olarak karşımıza çıkmasının en büyük sebebi ise internet ağlarının zaman zaman sıkışabilmesi ve yazılımsal olarak ortaya çıkan çakışmalar ve düğümlerdir. Bu gibi problemler son derece doğaldır ve basit çözümleri bulunmaktadır. DNS ile ilgili bu hata için izleyebileceğiniz birkaç faklı çözüm yolu bulunur.
Sorun Giderme
Windows kullanıyorsanız bu hatayla daha önce karşılaşmamış olmanız düşük bir ihtimal. Windows kaynaklı bir sorun olması ise son derece yüksek bir ihtimal. Bu nedenle ilk izlemeniz gereken yol her zaman için Windows’un bu sorunu kendi kendine çözmeyi denemesine izin vermek olmalıdır. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir: Denetim masasına giriş yapın. Ağ ve paylaşım merkezini açın. Ağ ayarlarını değiştir seçeneğinin altındaki sorun giderme butonuna basın. Ağda bulunan internet bağlantılarını seçin. Yeni internet bağlantıları sekmesi açın ve sonraki adıma geçin. Bağlantı ile ilgili sorunları gider seçeneğine tıklayın. Windows işletim sisteminizin sorunu tespit etmesi için zaman tanıyın ve tamamlanmasını bekleyin. Karşılaşabileceğiniz birkaç farklı sorun ve bu sorunlara yönelik birkaç farklı çözüm bulunmaktadır.
Anti-virüs Kaynaklı Sorunlar
Eğer Windows’un hata tespit işlemi sonrasında sorunun anti-virüs kaynaklı olduğunu görüyorsanız çözümü son derece basit. Ant-virüs programınızın ayarlarını değiştirerek sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Anti-virüs programları, güvenlik nedeniyle bilgisayarınıza gelen trafiği kontrol eder ve belirli bir oranda engelleme yetkisi bulunmaktadır. Eğer bu engelleme işlemi internet bağlantınızı kesiyor veya aksatıyorsa bu noktada bu hatayı almanız muhtemel. Programın ayarlar kısmından güvenlik seviyesini düşürüp veya tamamen kapatıp tekrar bağlanmayı deneyebilirsiniz.
TCP / IP / DHCP Sorunları
Bu kategorideki sorunlarla karşılaştığınızda bu sorunu el ile çözmeniz pek mümkün olmayabilir. Çünkü internet bağlantısı ile ilgili detaylı bilgi gerektiren bir alandır ve manuel olarak ayarlarla oynamanız daha kötü sonuçlar doğurabilir. Yazının başında değindiğimiz, geçmiş yıllarda karşılaşılan IP çakışmasına benzer sorunlardır. Çözüm için en sağlıklı yöntem bilgisayarı yeniden başlatmak olacaktır. Bu şekilde bağlantı kodlarınız ve IP değerleriniz sıfırlanır ve olası çakışmalardan kurtulursunuz.
Modem veya Router Kaynaklı Sorunlar
İnternet bağlantınızdaki problem modem veya dağıtıcı/yönlendirici cihazlardan kaynaklanıyorsa bu sorunun çözümünde bilgisayar temelli herhangi bir yöntem işe yaramaz. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda, modeminizi kapatıp yeniden açmayı deneyin. Bu işlem modeminize gelen ve çıkan bağlantı kaynaklarını düzenleyecek ve sıfırlayacaktır. Bu sayede olası aksaklıklar giderilmiş olur. Eğer problem bu şekilde çözülmezse bu sefer modeminize tamamen reset atmanız gerekebilir. Reset işlemi genellikle uçlu kalem gibi sivri bir alet yardımı ile modemin arkasındaki ince deliğe 3 saniye bastırılarak gerçekleştirilir. Reset işleminden sonra kablosuz şifrenizin ve modem isminizin fabrika ayarlarına döneceğini unutmayın.