Wanna Cry Nedir? Wanna Cry Virüsünden Nasıl Korunabilirsiniz?

Wanna Cry Nedir? Wanna Cry Virüsünden Nasıl Korunabilirsiniz?

Bilgisayarların işletim sistemlerinde özellikle bulaşması durumunda wanna cry bilgisayarınız için sorun yaşanmasına neden olabilir.

Eternalblue açığı nedeni ile bilgisayar işletim sistemine bulaşacak olan wanna cry nedir? Kullanıcılar için merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bilgisayara bulaşması durumunda tüm dosyaları ile geçebilecek bir virüstür. Bu nedenle özellikle kullanıcıların dikkat etmesi gereken virüsler arasında yer almaktadır.

Zararlı yazılımın bilgisayarınıza bulaşması durumunda dosyaları şifreleyebilme durumu söz konusu olmaktadır. Tekrar dosyalarınıza erişim için para talebinde bulunulmaktadır. Özellikle talep edilen miktarın ödenmemesi durumunda fiyat ikiye katlanmaktadır. 7 gün içerisinde ödeme yapılmazsa dosyalarınızın tamamı imha edilmektedir.

Wanna Cry Virüsü Nasıl Yayılır?

Son dönemde özellikle sıklıkla söz edilmekte olan wanna cry nasıl yayılır? Bilgisayar kullanıcıları için merak edilen konular arasında yer almaktadır. The Shadow brokers ismindeki hacker grubu tarafından sızdırılarak ortaya çıkmış olan zararlı yazılım SMB servisinde açık tespit edilmesi durumunda bilgisayarların komut işlemlerini ele geçirmektedir.

Wanna Cry Virüsünden Nasıl Korunmak Gerekir?

İlk olarak kullanıcıların bilgisayara bulaşmış olan virüsü olup olmadığını belirlemeleri gerekir. Wanna Cry virüsü tarafından kullanılmakta olan eternalblue açığının olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Açık olması durumunda virüs programları tarafından tespit edilmesi özellikle bilgisayara ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Antivirüs programlarını kullanarak açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Virüs olmaması durumunda özellikle güncelleştirmelere dikkat edilmelidir. Şüpheli mail gelmesi ya da web ve internet tıklarken özellikle güvenli olmayanların tercih edilmemesi gerekir. Herhangi bir birisi olduğunun tespit edilmesi durumunda ağa bağlantısının devre dışı bırakılması gerekir. Özellikle virüsün bulaşması durumunda verilen fidye karşılığında dosyaların açılma garantisinin olmadığı da dikkate alınmalıdır. Bu nedenle kullanıcıların özellikle bu konuda dikkatli olması gerekir.

Wanna Cry Virüs Hangi İşletim Sistemini Etkiler? 

Microsoft için zararlı olan siber saldırılar arasında yer almaktadır. Bu nedenle özellikle wanna cry yazılımı kullanıcılar için dikkat edilmesi gereken virüsler arasında yer almaktadır. Özel olarak geliştirilmiş olan bu yazılım sayesinde bilgisayarınızdaki dosyaları erişim sağlanmaktadır.

Dosyaları şifrelenerek açılamaz duruma getirilmesi söz konusu olmaktadır. Yazılımın etkilemiş olduğu işletim sistemleri şunlardır; Microsoft windows Vista SP2, Windows XP, windows 7, windows RT 8.1, Windows 8.1, windows on, windows Server 2010 and R2, Windows Server 2008 SP2 and R2 SP1, Windows Server 2016 sayılabilir.

Kurumsal anlamda çalışma yapanlar özellikle kurumsal olarak kullanılmakta olan bilgisayarları korumak için ağlarda bulunan çoklu yetki özelliğinin kaldırılması gerekir. Çalışanlar için yalnızca okuma yetkisinin verilmesi güvenlik açısından etkili olabilir. Siber saldırılara karşı özellikle çalışanların yeterli bilgiye sahip olması için eğitim programlarının verilmesi de bir önlem olabilir. Bu sayede yaşanacak olan problemlere karşı gerekli önlemlerin alınması ile oluşacak problemlerin çözülmesi sağlanabilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler