Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Bilgisayar virüsleri kötü amaçlı yazılımlardır ve tehdit edici unsurları vardır. Etkileri açısından virüslerin çeşitleri vardır.
Onay Almadan Yüklenme
Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcı onayı almadan bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlara bulaşabilmektedir. Başlı başına bir pazar haline gelen kötü amaçlı virüsler kişisel bilgilerin ele geçirilmesi gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Malicious Software
Bilgisayar virüsleri çeşitleri arasında yer alan Malicious Software, bilgi çalmak, sisteme zarar vermek gibi amaçlara yönelik oluşturulan yazılımların ismidir. Yazıldığı dil bakımından basit kodlar halinde olabileceği gibi software- scumware olarak da görülebilir. İçerisinde birçok dosya çeşidi görülebilir.
Exploit -Sömürme
Program açıklarını bulan kötüye kullanan bu kötü amaçlı yazılım, şifreleri ele geçirebilir. Ayrıca işletim sistemlerine zarar vererek olağan çalışma düzenini olumsuz yönde etkiler. Bu durumu dışarıdan kod gönderme ile yapar. Sistemi normal şekilde çalıştığına ikna ettiği için girişte izin almasına gerek kalmaz.
Keylogger Tuş-Kayıt
Bir diğer bilgisayar virüsü çeşidi de Keylogger’dır. Kendini hiç belli etmeden çalışan bu kötü yazılımda programlanan veriler hackera gönderilmektedir. Keylogger, klavye hareketlerini kaydeder ve kişisel bilgilerinizi çaldığı için ciddi anlamda zarara neden olabilir.
Rootkit- Kök Kullanıcı Takımı
Benzerlerinden farklı olarak Rootkit, işletim sisteminden gizlenen programları işaret eder. Hangi sistemde bulunuyorsa burada varlığını gizleyecektir. Kullanım amacı bakımından geçmişte bilgileri saklamak için varlığını sürdürse de kötü amaçlı yazılan çeşitleri de vardır. Kötü yazılımda, bir kaynaktan gelen program kabul edilerek çalıştırılır. Bu durum sonrası rootkit kurulumu tamamlanmış olur. Yani üst düzey yetki ile kullanım vardır.
Spam –Yığın Mesajlar
İletişim ağlarında yaygın şekilde görülen uygunsuz iletilerin genel adı spam olarak tanımlanabilir. İlanlar, reklamlar sıklıkla spama düşmektedir. Özellikle maillerde yaygın görülmesinin nedeni, bu iletişim şeklinde kimlik denetimi, güvenlik gibi durumların göz önünde bulundurulmamasıdır. Ancak bazı hızlı mesajlaşma sağlayan servislerde de spamlara rastlanabilmektedir.
Truva Atı -Trojen Horses
Arka planda gizli şekilde çalışan bir virüs çeşididir. Bilgisayarınıza yüklendiği anda sistemi epey zorlayacaktır.
Worms- Solucan
Ağ bağlantısı üzerinden bulaşan kötü amaçlı yazılım türüdür. Bir dosyaya gizlenmeden bilgisayara bulaşabilir ve bu açıdan daha tehlikelidir.
Tarayıcı Ele Geçirme- Browser Hijacking
İnternetteki sitelerin ziyaretçi sayılarını artırmak için hazırlanmış bir kötü yazılımdır. Bu şekilde reklamlardan fazla kazanç amaçlanır. Bu casus programın yerleşip yerleşmediğini anlamak için arama sayfasının istek dışı değişmesi temel alınabilir.
Tuzak Kapanları -Trap Doors
Yazılım içerisine yerleştirilen bir virüstür. Bu virüsün yerleştirildiği bilgisayara uzaktan erişimle ulaşılması muhtemeldir.
Ekran-Kayıt Screenlogger
Fare kullanılırken ekran üzerinde bir yere tıkladığınızda ekran kaydı yapan kötü amaçlı yazılım türüdür. Kaydettiği alan ya bir kısmı ya da ekranın tamamıdır. Bu kayıtlar sabit bir yere gönderilir.
Casus -Spyware
Ziyaret edilen sitelerde tuzak pencerelere tıklanmasıyla bilgisayara kurulan yazılımlardır. Bilgisayarın kendi virüs koruma programının olması bu açıdan önemlidir.
İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.