İşletmenizi Fidye Yazılımlara Karşı Nasıl Korursunuz?

Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber işletmeler, sektörlerinde tutunmak ve büyümeye devam etmek amacıyla internet ortamında var olmaya başlar. Kendi web site ve uygulamalarını kuran işletmeler, büyük avantajlar sağlarken birçok tehdide karşı açık hale gelir.

Müşterilerin kişisel ve ödeme bilgilerinin bulunduğu şirket web sayfalarına yapılan siber saldırılar pek çok kişiyi mağdur hale getirir. Müşterilerin şirketlerle duygusal bağ kurarak hareket ettiği çağda, olası güvenlik problemleri duygusal bağın zedelenmesine sebep olur. Bu mağduriyet şirketin güvenilirliğini ve dolayısıyla kazancını etkiler.

Fidye yazılımlar oluşturarak kazanç elde etmek isteyen siber suç örgütleri, çok sayıda kullanıcı bilgisinin yer aldığı büyük şirketleri hedef alır. Şirketlere ait yazılımlara sızmayı başaran siber suçlular, şirketlerden ödeme talebinde bulunur. Ödeme talebi bulunmayan örgütler, şirkete ait bilgileri yok edebilir veya internet aracılığıyla geniş kitlelere sızdırır. Kolay kullanım yöntemleri bulunan fidye yazılımlar sebebiyle pek çok suçlu, bu yöntemi kullanarak gelir kazanmayı amaçlar. Yüksek gelir kazanmak isteyen ve teknoloji alanında uzmanlaşmış olan siber suçluların hedefi ise işletmelerdir.

İşletme sistemleri, çok kullanıcıya sahip olan özel yazılımlardan oluşur. Yazılımlar gerekli dönemlerde güncellenmezse ve ihtiyaç duyulan güvenlik sistemleri ile donatılmazsa siber saldırıların hedefi haline gelir. İşletmelere yapılan siber saldırılar, yüksek gelir sağlamaları sebebiyle suçlular tarafından sıklıkla tercih edilir. Birçok müşteriye ait bilginin yanı sıra kamuya kapalı bilgilerin de yer aldığı sistemdeki bilgiler kullanılarak şirketler zor duruma düşürülür. Bu durumdan kurtulmak isteyen yöneticiler ise yüksek ödeme yapmayı kabul edebilirler. İstenen ödemenin yapılması, verilerin kurtarılmasını her zaman mümkün kılmaz. Siber suçlular, verileri ellerinde bulundurarak kullanmaya devam edebilir veya yeniden saldırabilirler.

Siber suçluların kullandığı iki tip fidye yazılım bulunur. Bu yazılımlar kilitleyici ve şifreleyicilerdir. Kilitleyici yazılımlar, yalnızca verilerin değil bütün cihazların kilitlenmesine sebep olarak sisteme erişilmesini engeller.

Şifreleyici yazılımlar ise cihazlarda bulunan bütün dosya, fotoğraf, veri tabanı gibi uygulamaları şifreleyip erişilmez hale getirir. Şifreleme yapılan cihazlar açılsa da uygulama ve uygulamalarda yer alan bilgilere erişim sağlanamaz. Birbiriyle entegre olan bütün hesapların kitlenerek kullanılmaz hale gelmesini sağlayan fidye yazılımları, siber suç örgütünün talepleri karşılandıktan sonra çözülebilir. Ancak sisteme bir kez sızabilen hackerlar, istediklerinde yeniden şirketinize sızabilirler.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

Fidye Yazılımı ile Nasıl Saldırı Gerçekleşir?

Fidye yazılımı ile şirket sistemlerine sızmanın bazı yolları bulunur. Bu durumdan korunmak için nasıl gerçekleştiğini bilmek de son derece önemlidir.

Virüs içeren fidye yazılımı, web sitesi ve uygulamanın var olan yazılımına entegre edilerek sistemin kitlenmesini sağlar. Siber suçluların bu aşamayı gerçekleştirebilmeleri için bazı durumlar bulunur. Ödeme yapılmadan kullanılan ücretli yazılım türlerinin büyük bir bölümünde virüs bulunur. Virüs, sistemin korunaksız hale gelerek saldırılara açık olmasına sebep olur.

Spam olarak adlandırılan ve güvenilirliği olmayan e-postaların açılması da sisteme sızmanın bir diğer yoludur. Sosyal medya, e-posta veya mesaj aracılığıyla tarafınıza ulaşan güvenilmez linklere tıklamak da cihazınızın ve dolayısıyla cihazda yer alan bütün kişisel bilgilerin hackerların eline geçmesine neden olur.

USB, farklı cihazlarla bağlantı kurmak ve kamusal alanlarda yer alan kablosuz internet bağlantısından yararlanmak da bilgilerinizin siber suç örgütleri tarafından ulaşılabilir hale gelmesini sağlayarak fidye yazılımların cihazınıza yüklenmesine sebep olur.

Cihazın aktif olarak antivirüs programları ve güvenlik duvarlarıyla korunmuyor olması büyük bir zaafiyet yaratarak bilgilerinizi kötü niyetli kişilere açık hale getirir. Bu yollardan herhangi biri veya birkaçı ile cihazınıza sızarak bilgilerinize erişen siber suçlular, size ait bütün alanları bloke ederek erişiminizi engeller. Bloke işlemi için özel bir şifreleme yöntemi oluşturarak şifre çözme anahtarı kullanılır. Erişim engelinin yanı sıra gizli bilgilerinize ulaşabilen kişiler, bu bilgileri yok edebilir veya sızdırabilir.

Son aşamada ise siber suç örgütleri sizinle iletişime geçerek maddi gelir elde etmek amacıyla ödeme talebinde bulunurlar. Ödemenin yapılmaması durumunda hesaplarınıza erişiminizi engellemeye devam ederek bilgilerinizi silmek veya sızdırmakla tahdit ederler.

Bazı kişiler hackerlardan yardım alarak bilgilerine yeniden erişmeyi başarırken bazı kişiler ise istenen ücreti ödemeyi tercih ederler. Ancak ödemenin gerçekleştirilmesi güvenliğin sağlanması anlamına gelmez. Bilgilerinizin kopyalanarak yeniden kullanılma olasılığı oldukça yüksektir.

Fidye Yazılımını Kimler Kullanır?

Fidye yazılımları son derece yaygın sistemler haline gelir. İsteyen kişilere belirli bir ücret karşılığında süreli veya süresiz olarak sağlanan bu sistemler, kullanıma hazır şekilde sunulur. Kolay bir kullanım olanağına sahip olan fidye yazılımları, basit seviyede kullanım bilgisi bulunan herkes tarafından kullanılabilir.

Birçok kolaylığı bulunan fidye yazılımlar, neredeyse herkes tarafından kullanılabilmeleri sebebiyle siber suçlular tarafından sıklıkla tercih edilir. Pratik bir para kazanma yöntemi olarak görülen bu yazılımların hızlı bir şekilde yayılma sebebi de kolay kullanım olanağıdır.

Fidye Yazılımı Risk Grubu

Teknoloji çağıyla beraber bütün bilgilerin kaydedildiği elektronik cihaz ve internet ortamı sebebiyle fidye yazılımına karşın herkes risk grubunda yer alır. Bireysel kullanıcılardan farklı çaptaki şirketlere kadar herkesten gelir sağlanabileceğini düşünen siber suçlular, istedikleri ödeme miktarına göre bir hedef seçerler.

Küçük ödemeleri tercih eden ve basit seviyede bilgiye sahip olan hackerlar çoğunlukla teknolojiye yeni alışan yaşlıları veya reşit olmayan kişileri tercih ederler. Yaşlı kullanıcıları farklı yöntemlerle kandıran suçlular, ödeme almak için birçok yönteme başvurabilirler. Reşit olmayan kullanıcıları ise aile ve okul gibi sosyal çevreleriyle tehdit ederek ödeme talebinde bulunabilirler.

Siber suç konusunda uzmanlaşan veya örgütlü olarak çalışan hackerlar ise farklı ölçeklerden oluşan şirket ve kuruluşları hedef alır. Sistemlerinde sayısız bilginin yer aldığı kuruluşlar, güven kaybına bağlı düşüş yaşamak istemez. Bu riski bilen siber suçlular ise yüksek gelire sahip şirketlerden maksimum seviyede ödeme almak isterler.

Siber saldırılardan adli merciilere başvurup haklarında işlem başlatarak kurtulabilirsiniz. Fakat adli işlem sürelerinin uzun olması sebebiyle şirketiniz gelir ve güven kaybedebilir. Ödeme yapmak ise yeterince güvenli bri seçenek değildir.

Özellikle son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyen siber suç örgütlerinin büyük problemlere ve kayıplara yol açan fidye yazılımlarının şirketinize sızmasını önlemek için bazı yöntemler bulunur.

Fidye Yazılımlara Karşı Korunma Yöntemleri

Siber suçluların uyguladığı pek çok saldırı seçeneği bulunur. Bu saldırılara karşı tetikte olmak ve bilgilerinizi korumak için birtakım yöntemler vardır. Korunma yöntemlerinin başında ise eğitim gelir.

Siber suçlular, kendilerini güncel durum ve teknolojilere göre geliştirerek yeni yöntemler ile saldırılara devam ederler. Bu nedenle güncel tehlikeleri ve yöntemleri takip ederek farkındalık geliştirmeniz son derece önemlidir. Bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlarınızda çözümü zor olan şifreler kullanılmalıdır.

İşletmenizde çalışan personelleri olası siber saldırılardan korunmaları amacıyla eğitmeniz önerilir. Teknoloji uzmanları tarafından verilen eğitimlerin sonucunda birtakım sınav ve denemeler yaparak hazırlık sürecini değerlendirebilirsiniz.

Bağlantılı şirket bilgisayarlarında ve kişisel hesaplarda ise özel şifrelemeler, kullanıcı kısıtlamaları, süreli şifre değişimleri gibi farklı denetimler uygulanmalıdır. Şirket içi bir güvenlik süreci yönetmek için simülasyon yardımıyla siber suçluların kullanabileceği teknikleri personellerinizde deneyebilirsiniz.

Bütün şirket sistemleri, özel olarak hazırlanan yazılımlardan oluşur. Yazılımlarda meydana gelebilen açıklar, suçluların sisteme sızmasını kolaylaştırır. Her geçen gün ortaya çıkan yeni yazılımlar, açık bulmak konusunda özel olarak geliştirilir. Bu nedenle şirket yazılımlarının güncellenmesini ve açıkların ortaya çıkması durumunda gerekli yamaların yapılmasını sağlamalısınız.

Bir diğer önemli yöntem ise verilerin farklı noktalarda güçlü şifreler ile yedeklenmiş olmasıdır. Bu sayede sistem kitlense de kullanıcılar ihtiyaç duyulan bilgilere erişim sağlar ve işlerin duraksamasının önüne geçilir.

Şirketlerde kullanılan cihaz ve hesapların birbiriyle bağlantılı olması sayesinde kullanıcıları izleyerek olası risklere karşı uyarabilirsiniz. Yüksek güvenlikli yazılım ve programlar yardımıyla cihazları korumaya alabilir, olası bir virüs saldırısında tehdit altındaki cihazı öğrenerek anlık olarak hareket edebilirsiniz.

Kaybedilmesinin büyük risk oluşturduğu bilgileri öğrenerek konum bilgilerini öğrendikten sonra farklı yedeklemeler ile verilerinizi koruyabilirsiniz.

Bazı fidye yazılımlar anlık olarak aktive edilmez. Belirlenen bir tarihe kadar sistemin içerisinde kalan yazılımlar, güvenlik açığı ortaya çıktığı anda etkinleşerek sistemi kilitler. Bu tarz şüpheli yazılımların takip edilerek erken bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla birçok farklı güvenlik olanağı bulunur.

Adım adım onay alarak siber suçluların sisteme sızmasını önleyebilirsiniz. Kullanıcıların hareketlerinin doğrulanma sonucu ilerlemesini sağlayarak her adımda onay ihtiyacı duyulan bir sistem geliştirilebilir.

Yapay zeka sistemlerinden yararlanılarak sistemin sürekli taranması ve şüpheli yazılımların yok edilmesi de erken müdahale yöntemleri arasında yer alır. Şüpheli hareketleri algılayan yapay zeka, kullanıcıları uyararak yazılımı imha eder ve yeniden şifreleme sağlayarak verilerin korunmasına yardımcı olur.

Siber suçluların erişebileceği bilgileri gözden geçirin. Bu bilgiler arasında silinmesi veya sızdırılması büyük risk yaratan verileri öğrenerek olası bir saldırı sonucunda karşı karşıya gelebileceğiniz tehlikeyi fark edebilirsiniz. Bu durum hazırlıksız yakalanmanıza engel olarak soğukkanlı bir şekilde hareket etmenizi sağlar.

Bir strateji geliştirerek siber saldırı ve fidye yazılımların sisteminize sızması durumunda ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Verilerinize tekrar ulaşmak için arayacağınız kişilerden, yapabileceğiniz ödemeye kadar her şeyi detaylı bir şekilde planlamanız tavsiye edilir.

Natro, bireysel hesaplarınızı ve işletmenizi fidye yazılımlara karşı koruyabileceğiniz özel güvenlik duvarları ve antivirüs programları ile sorunsuz bir kullanım deneyimi sağlar. Natro’da bulunan içeriklerden yararlanarak cihaz ve veri güvenliği hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler