Trabis nedir, devreye girdiğinde .TR alan adları ne olacak?

Trabis .TR uzantılı alan adlarının ve buna ait veritabanının işlenmesini, rehber oluşturmayı, güncelleme işlemi ve rehberlik hizmeti sunulması, alan adı başvuru işlemlerinin gerçek zamanlı yapılmasına olanak sağlayan güvenlikli ve sürekliliği olacak şekilde gerçekleştirildiği bir sistemdir.

Trabis sistemi faaliyete geçtiğinde NIC.TR üzerinden yetkili kayıt operatörlere geçiş yapmayan alan adları otomatik olarak trabis sistemine geçecektir. Ancak Trabis sisteminde son kullanıcıya destek verilmediği için Trabis sistemi devreye girmeden önce yetkili bir kayıt operatörüne geçiş yapılması gerekmektedir.

Bu geçiş işlemi nasıl olacak?

  • Trabis, İnternet Alan Adları Tebliği’nin Geçici 4 üncü maddesi gereğince TRABİS, BTK tarafından ilan edilmesini müteakip faaliyete geçecektir.
  • Trabis sistemi devreye girdiğinde gov.tr, edu,tr, bel.tr, k12.tr, av.tr, dr.tr, pol.tr, tsk.tr ve kep.tr uzantılı alan adları belge ile tahsis edilmeye devam edecektir.
  • Com.tr, org.tr, net.tr, gen.tr, biz.tr, tv.tr, web.tr, info.tr, bbs.tr, tel.tr ve name.tr  ise ilk gelen alır mantığına göre belgesiz olarak tahsis edilebilecektir.

Trabis sistemi faaliyete girdiğinde .TR uzantılı alan adlarına ait kurallar ve işleyiş işlemleri BTK yönetimindeki Trabis tarafından yönetilecektir. .TR uzantılı alan adı tahsis ve yönetim işlemleri yetkili kayıt operatörleri üzerinden yapılabilecektir.

Trabis sistemi aktif olmadan alan adlarınızı NIC.TR üzerinden yetkili bir kayıt operatörüne taşımanız beklenmektedir.

Bu konuda yetkili olan Natro‘ya NIC.TR üzerinde yer alan alan adlarınızı ÜCRETSİZ bir şekilde transfer edebilirsiniz.

Transfer adımlarını görüntülemek için tıklayınız.

Taşıma yapılmayan alan adları Trabis devreye girdiğinde otomatik olarak Trabis sistemine taşınacaktır ancak son kullanıcıya destek verilmeyeceği için yenileme yada alan adını yönetme işlemleri sağlanamayacaktır. Alan adınızın yönetim işlemlerini sağlayabilmeniz için yetkili bir kayıt operatörüne taşımanız gerekecektir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Wildcard SSL Nedir?

SSL Nedir? SSL’in açılımı Secure Sockets Layer (Güvenli Giriş Katmanı)’dır. Yani; sunucu ile son kullanıcı arasında geçen verilerin…