FTP Nedir? Ne İşe Yarar? Hangi Amaçla Kullanılır?

File Transfer Protocol’un kısaltması olan FTP ’nin Türkçe olarak açılımı Dosya Transfer Protokolüdür. Ağ ortamında yer alan iki farklı bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokoldür. FTP ilk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimi aynı anda bağlantı kurulur ve protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır. Bu nedenle FTP kullanımı öğrenmek ve gerekli olan kısımları bilmek oldukça önemli bir konu olarak göze çarpmaktadır.

FTP’ye Bağlanmak İçin Gerekli Olan Şeyler

  • Bağlanılan bilgisayarın internet adresi
  • Bağlanılan bilgisayarda dosyalara ulaşmak istenilen hesapla ilgili kullanıcı numarası, şifresi
  • İnternet erişimine sahip olan ve üzerinde FTP yazılımı bulunan bilgisayar
  • Bağlanılan bilgisayarda, FTP protokol komutlarını yorumlayacak çalışır durumda bir FTP servis programı yani FTP sitesi gereklidir.

FTP’ye Bağlanmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anonymous FTP’de şifre olarak e-mail adresinin doğru bir şekilde girilmesi çok önemlidir. Çünkü bazı FTP merkezleri, e-mail adreslerinin uygunsuz girilmesi durumuna müsamaha göstermemektedir. Böylelikle FTP’ye bağlanılamamaktadır.. EXE, .ZIP gibi dosyaları BINARY modunda transfer etmek gerekmektedir. FTP’de genellikle varsayılan aktarım biçimi ASCII dir. Unix’de büyük ve küçük harf ayrımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle aktarılacak olan dosyaların doğru bir şekilde gönderilmesi gerekmektedir. Anonymous FTP’de bir directory girildiğinde orada bulunan dosyanın büyüklüğü, ismi, tarih ve içeriği belirten kısa yazılar vardır. Bu kısımları atlamadan tahlil edip okumak çok önemlidir.

FTP’nin Kullanımı Nasıldır?

Genel olarak kullanımı ftp <ftp’ye bağlanılacak makinenin adresi> şeklinde olmaktadır. Bundan sonra, ilgili bilgisayara bağlanıldığında, kullanıcı numarası ve parola sorulur. Daha sonra da, o kullanıcının makinesini bağlanmış olunur. Bu şekilde, etkileşimli bir ortamda, bazı komutlar verilerek iki makine arasında dosya işlemleri, ayrıca bağlanılan makinede bazı temel dosya/disk işlemleri yapılabilir. Bunun yanında cd, dir, pwd, mget, get, ls, put, mput, ascii, binary, rmdir, delete, mkdir, lcd, close, quit gibi komutlara sahip olmaktadır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

RSS Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular En İyi RSS Okuyucu Uygulamaları Nelerdir?RSS Kullanmanın Avantajları Olarak Neler Sıralanabilir?RSS Ne İşe Yarar?RSS…