NIC.TR’den Natro’ya ÜCRETSİZ .TR Uzantılı Alan Adı Transferi Nasıl Yapılır?

ODTÜ ile BTK arasında imzalanan bir sözleşme ile TR alan adı kayıt otoritesi yetkisini, Ağustos 2020’den itibaren BTK’ya devir edileceği, yapılan anlaşma gereğince Nic.tr üzerinde kayıtlı alan adlarına sahip kullanıcılara alt yapı değişikliği sebebi ile farklı alan adı kayıt kuruluşlarına alan adlarını aktarabileceklerini açıklanmıştır.

Belirtilen sözleşme kısaca şu şekilde açıklanmıştır. ODTÜ (NicTR) 21 Aralık 2018 tarihinde imzaladığı sözleşme ile “.tr” Kayıt Otoritesi yetkisini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na devretmiştir. Sözleşme gereği, 2020 Ağustos ayında Nic.TR sisteminin kapatılması ve .tr Ağ Bilgi Sistemi’nin (TRABİS) faaliyete geçmesi öngörülmektedir.

İnternet Alan Adları Tebliği’nin Geçici 4 üncü maddesi gereğince TRABİS, BTK tarafından ilan edilmesini müteakip faaliyete geçecektir. İnternet Alan Adları Yönetmeliği’nin Geçici 1 inci maddesinin altıncı ve yedinci fıkralarına göre ise TRABİS faaliyete geçtiğinde Nic.TR üzerinden yönetilen tüm alan adı sahiplerinin bir kayıt kuruluşu seçmeleri gerekmektedir.

23 Aralık 2019 itibariyle NIC.TR üzerinden başlayan transfer sürecinde, TR uzantılı alan adlarınızı Natro‘ya nasıl ÜCRETSİZ transfer edebileceğinizi anlatıyoruz.

1.Adım: İşlemlerinizi başlatmak için öncelikle nic.tr’ye (https://nic.tr/) hesap bilgileriniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.

2.Adım: Açılan sayfa içerisinde yer alan “AKTARIM YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ.” butonuna tıklayınız.

3.Adım: Sonraki sayfada “AKTARIM İŞLEMİNİ BAŞLATMAK İSTİYORUM” linkine tıklayınız.

4.Adım: Aktarım yapmak istediğiniz alan adınızı / adlarınızı belirleyerek “ Devam Et ”  butonuna tıklayınız.

5.Adım: Sonra ki sayfada yer alan telefon numarası alanını doldurmanız, alan adınızı taşımak istediğiniz Alan adı kayıt kuruluşumuzu ‘Çizgi Telekomünikasyon A.Ş. (Natro.com)’ seçiniz, “Muvaffakiyetname’yi okudum ve onayladım kutusunu doldurmanız ve son olarak “Devam Et”  butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Bu işlemden sonra transfer işleminizi tamamlamak için Çizgi Telekomünikasyon A.Ş. (natro.com) sayfamıza yönlendirileceksiniz.

6.Adım: Natro.com’ üzerinde hesabınız açık ise, cep telefonunuza gelen AKTARIM ONAY kodunuzu ilgili alana giriş yaparak “DEVAM ET” butonuna tıklayınız. Hesap girişinizi gerçekleştirmediyseniz 7.Adımı izlemeniz, Natro.com’ da kayıtlı bir hesabınız bulunmuyorsa 9.Adımı izleyerek işleminizi sonlandırabilirsiniz.

7.Adım: Natro.com’ da kayıtlı bir hesabınız var ise kullanıcı girişi yapınız. Natro.com’ da kayıtlı bir hesabınız yok ise 9.Adımı izleyerek kayıt olma işlemlerini takip ediniz.

8.Adım: Natro.com’ da kayıtlı değilseniz hesap oluşturmanız gerekmektedir. Hesap oluşturmak için ‘Yeni Bir Hesap Oluştur‘ butonuna tıklayarak kayıt için talep edilen bilgileri girmeniz ardından “Hesabımı Oluştur” butonu ile kayıt işleminizi tamamlayabilirsiniz.

9.Adım: Onay kodunuzu girmenizin ve ‘Devam Et’ butonuna tıklamanız ardından işleminiz tamamlanmıştır. Alan adınızın başarılı bir şekilde aktarıldığını Natro.com hesabınız içerisinde Alan Adı Yönetimi > Aktif Alan Adlarınız sekmesinden görüntüleyebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler