Günümüzde kişiler ve kurumlar ürün ve hizmetlerini geniş kitlelere ulaştırmak için sosyal medya yönetimi yapmaktadır. Sosyal medya kanalları, ürün satışı, marka tanıtımı, dijital kampanyalar ve destek kanalı gibi bir çok farklı amaç ile kullanılaabilmektedir.
Sosyal medya kanallarının kullanımı kolay gibi görünsede, kurallara uygun yönetilmeyen hesaplar, kardan çok zarar olarak geri dönüş sağlayabilir. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz;
Genel Sosyal Medya Kuralları
- Takipçi satın almaktan kaçının. Satın alınan takipçilerin, sayfanıza olan ilgisi az olacağından sayfa etkinliğine hiçbir artısı olmayacaktır. Ayrıca sayfanıza gelen kişiler sizi takip eden kitleye baktığında, bu profillerin sahte olduğunu anlaması çok da zor olmayacaktır. Bu şekilde takipçi kazanmak isterken, markanızı küçük düşürebilirsiniz.
- Edindiğiniz takipçi kitlesine ürün ve hizmet satmak için aceleci davranmayın. Unutmayın ki insanların sosyal medya kullanım amaçları arasında birinci sıradan eğlence gelir. Farklı paylaşımlar ve uygulamalar ile takipçilerinizi eğlendirin. Paylaşımlarınıza olan etkileşimini arttırmaya çalışın.
- Sayfanıza gelen mesajları en hızlı ve etkin bir şekilde yanıtlayın. Yanıtlarınızda kullandığınız dile ve uslüba dikkat edin. Cevaplarınızı üçüncü çoğul şahıs olarak cevaplayın. (Nasıl yardımcı olabiliriz? gibi)
- Gün içerisinde yapacağınız paylaşımları, açıklamaları ve görselleri ile birlikte öncesinden planlayın. Her sosyal medya sitesi için uygun olan görsel boyutlarını kullanın. Gün içerisinde birden fazla paylaşım yapacaksanız eğer, iki paylaşım arasında belli bir zaman aralığı belirleyin.
- Paylaşımlarını hashtag’ler ile zenginleştirin. Hashtag’ler hem kullanıcılarınız, haber akışı içerisinde daha fazla dikkatini çekecek hem de yapılan aramalarda paylaşımınızın görüntülenme sayısını arttıracaktır. En uygun hastag kullanımı: Twitter için 2, Instagram için 11 olarak belirlenmiştir. Pinterest ve Facebook için hastag kullanımı pek tavsiye edilmemektedir.
- Her paylaşım, birden fazla sosyal medya hesabında yayınlancak diye bir kural yoktur. Aynı gün içerisinde birden fazla sosyal medya hesabı için farklı paylaşımlar yapabilirsiniz. Önemli olan, ilgi gören ve kulanıcıların etkileşimde bulunacağı içerikleri paylaşmaktır.
- Sosyal medya kullanımı, bazen firmanızı zor durumlarda bırakabilir. Yapılacak olan hatalı bir paylaşım, ürün yada hizmetlerde yaşanan sıkıntılar vb. gibi nedenlerden dolayı sosyal medyada kriz yaşayabilirsiniz. Bu durumların önüne geçmek için ilk olarak yapılacak olan paylaşımların din, dil, ırk, kültür gibi değerlere uygun olduğuna özen gösterin. Kullandığınız dilin yazım ve imla kurallarına göre olmasına özen gösterin. Sosyal medya kullanımını kurum kültürünüze entegre edin. Ürün ve hizmet satışlarında personelinizi, dikkat etmesi gereken noktalar konusunda bilinçlendirin.
- Her şeye en ince ayrıntısına kadar dikkat etsenizde, ürün ve hizmetlerden kaynaklı yaşanan sıkıntılardan dolayı kriz yaşayabilirsiniz. Sosyal medya krizleri bir firma için büyük prestij kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle olası bir sosyal medya krizinde, sessiz kalmak en büyük yanlışlardan biri olacaktır. Konu ile ilgili en kısa sürede en doğru şekilde takipçilerinizi bilgilendirin. Gelen mesajlara ve yorumlara hızlı bir şekilde cevap verin.
Sosyal medya kavramı günden güne genişliyor. Artık her yaştan insanlar, ürün yada hizmet aldıkları firmaları sosyal medya hesapları ile takip etmekte ve firma hakkında bilgiler edinmektedir. Bazı kullanıclar için firmanızın deeğeri sosyal medya hesabınızın kalitesi kadar olabilir. Bu nedenle sosyal medya kullanımında dikkatli olmak ve atılan her adımı dikkatli atmak gerekir.