SEO Analiz | Sitenizin Arama Motoru Sıralamasını İyileştirmek İçin 4 İpucu

SEO Analiz ve sitenizin Arama Motoru Sıralamasını İyileştirmek İçin 4 İpucuWeb sitenizin arama sıralamasındaki yerini iyileştirmek, önemli bir konu olmakla birlikte belli zorlukları da içinde barındırır. İyileştirmenin nasıl yapılacağı ve yapılırken hangi stratejinin uygulanacağı, çok tecrübeli web sitesi sahipleri için bile son derece zahmetli olabilir. Sıralamanın iyileştirilmesinde prensip, karmaşık stratejilerden uzak durmaktır. Çok basit bazı ipuçlarını uygulayarak web sitenizi çok daha ilgi çekici ve takip edilebilir bir hale getirebilirsiniz.

Bu içerikte öncelikle arama motoru sıralamasının neden bu kadar önemli olduğunu anlatacağız. Sonrasında ise söz konusu sıralama için gerekli olan 4 önemli ipucunu ele alacağız.

Web Sitesi Arama Sıralamasının Önemi

Web sitesi arama sıralaması, web sitesinin arama motoru sıralamasındaki görünen sayfa ve konumunu belirtir. Google, arama motoru sıralamasını belirlerken 200’den fazla arama sinyalini baz alarak gerekli değerlendirmeyi yapar. Baz alınan sıralama sinyallerinden birçoğu sizin kontrolünüz altındadır.

Uygulayacağınız etkin bir arama motoru optimizasyonu (SEO) süreci, web sitenizin arama motorunda daha üst sıralarda çıkmasını sağlar. Bu da sitenin bilinirliğini artırarak kullanıcı deneyiminin geliştirilmesi ile gerçekleştirilir. Bahse konu çalışma için ekstra bir kaynak ve zaman gerekli olsa da üst sıralarda yer almanın sağladığı birçok avantaj söz konusudur.

Arama motoru sonuç sayfasında ilk sıralarda görünen siteler çok daha bilinen ve dikkat çekici web siteleridir. Tıklanmaların % 75’i sonuç sayfasının ilk sıralarında yer alan sitelere yapılır. Sitenizin çok fazla bilinir olmasını istiyorsanız SEO için özel bir çaba göstermeniz gerekir.

İyileştirme İçin 4 Önemli İpucu

Web sitenizin arama motorunda iyileştirilmesi için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bunun yanında bazı stratejiler diğerlerine göre çok daha güvenlidir. Web sitenizi potansiyel ziyaretçilerinizin önünde tutmanız için uygulanan 4 önemli etkin yol vardır.

Herhangi Bir Google Cezasını Kontrol Edin

Her şeyden önce Google’ın arama sıralamasını düşüren cezalar verebileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu kapsamda uygulanan algoritmik ve manuel inceleme cezaları vardır. Bir Google yorumcusu sitenin, web yöneticisi kalite yönergelerini takip etmediği gerekçesi ile manuel inceleme cezası uygulayabilir. Bunun yanında sitenin içeriğinde bulunan spam metin ya da görseller algoritmik cezalara sebep olabilir. Öte yandan Google, aşağıdaki nedenlerden dolayı da arama sıralaması cezası verebilir:

  • Casus yazılımlar, reklam yazılımları ve virüs dağılımı
  • Sayfanızda bulunan gizli bağlantılar ya da metinler
  • Metin kısmında aynı cümle ya da kelimelerin sık sık tekrarlanması
  • Web sitenizde farklı bir web sitesinin farklı bir sürümünün görüntülenmesi
  • Aldatıcı yönlendirmelerin kullanılması
  • İlgisiz anahtar kelimeler kullanılan bir web sayfasına sahip olmak
  • Büyük oranda yinelenen bir içerik görüntülemesi
  • Düşük kalitede geri bağlantıların oluşturulması

Sitenizin Google tarafından cezalandırılma durumunun ortaya çıkmaması için yukarıda sayılan hususlara azami dikkat etmeniz gerekir. Eğer web sitenizin cezalandırıldığından şüpheleniyorsanız, Google Search Console’a giriş yaparak kontrol sağlayabilirsiniz. Ekrandaki yönlendirmeleri takip ederek web sitenizin cezalandırılıp cezalandırılmadığını kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Düşük Kaliteli Geri Bağlantıları Tespit Edin ve Kaldırın

Düşük kalitedeki geri bağlantılar, sitenizin sıralamasına zarar verecek etkiler doğurabilir. Düşük kalitedeki geri bağlantılar şunları içerir:

  • Web sitenizin cezalandırılmış alanlardan bağlantılar içermesi
  • Kumar siteleri gibi bağlantılar barındırması
  • +18 sitelere bağlantılar içermesi
  • İlgisiz ya da aynı dilde olmayan web sitelerinden bağlantılar
  • Metin bağlantılarının eşleşmemesi

Sitenize giden çok fazla istenmeyen bağlantı varsa, derhal harekete geçmenizde fayda olabilir. İlk olarak söz konusu bağlantıların nereden geldiğini belirlemeniz gerekir. Bunu da Google Search Console sayfasının bağlantılar bölümünden yapmanız gerekir. Sayfaya girdiğinizde, web sitenizin dış bağlantılarının, iç bağlantılarının ve en iyi bağlantı sitelerinin bir özetini göreceksiniz. Google Search Console sayfasındaki talimatları inceleyerek Google’ın ücretsiz reddetme aracını kullanabilirsiniz. Yaptığınız işlemden sonra istenmeyen bağlantıların ortadan kaldırılmasını sağlayabilir, web sitenizi sıralamada yukarılara taşıyabilirsiniz.

Sitenizin Performansını Artırın

Sayfa hızı, bir web sitesindeki tüm içeriklerin görüntülenmesi için geçen toplam süreyi ifade eder. Bu da aynı zamanda arama motorlarında kullanılan bir sıralama sinyalidir. Bu nedenle web sitenizin sayfa hızını yükseltmek adına çeşitli tedbirler almanız gerekir.

Web sitenizin performansını artırmak için öncelikle Google’ın Page Speed Insights özelliğinden istifade edebilirsiniz. Söz konusu sistem ile web sitenizin ne kadar sürede yükleneceğini öğrenebilirsiniz. Yükleme süresi arzuladığınız seviyede değilse sürenin iyileştirilmesine yönelik bazı tedbirler geliştirmenize fırsatlar sunulur. Ekran talimatlarını takip ederek sitenizin hızını artırabilirsiniz. İşlem sonunda sitenizin performansına önemli oranda katkı sağlamış olursunuz.

Sitenizi Mobil Cihazlar İçin Optimize Edin

Sitenizin arama motoru sıralamasını iyileştirmek için yapacağımız son tavsiye, web sitenizin mobil ekranlar için optimize edilmesi gerektiğidir. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile tüm web sitesi aramalarının neredeyse yarısı mobil cihazlardan yapılmaktadır. Kullanıcı, bir web sitesini kullanmak için öncelikle siteye cep telefonundan girip giremeyeceğine bakar. Eğer, siteye mobil cihazdan devam etme imkânı varsa siteyi inceler. Tersi durumda kullanıcının siteden uzaklaşma durumu söz konusu olur.

Tasarım gereği mobil dostu olan siteler, ziyaretçileri daha uzun süre tutma eğilimindedir ve daha düşük ‘hemen çıkma’ oranlarına da sahiptir. Her ikisi de Google’ın arama sıralamalarını belirlerken kullandığı önemli sinyaller arasındadır.

Web sitenizin mobil cihazlar için optimize edilip edilmediğini görmek için Google’ın mobil uyumlu test aracından yararlanabilirsiniz. Günümüz dünyasında web sitelerinin mobil cihazlar için optimizasyonu, bir ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluktur.

Sonuç

Web sitenizin arama sıralamasını iyileştirmek, zahmetli bir iş gibi görünebilir. Ancak üstte bahsettiğimiz ipuçlarının tamamını önemseyerek web sitenizin sıralamada arzu ettiğiniz alana taşıyacağınıza emin olabilirsiniz. Bu kapsamda, kısa sürede web sitenizin ziyaretçi sayısının görünür şekilde arttığını analiz sonuçlarından anlayabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler