Local SEO: Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir web sitesi dünya çapında bir kitleye ulaşma yeteneğine sahiptir ve bunun gerçekleşmesi için arama sonuçlarının ilk sayfasında yer alması önem taşır. SEO, web sitenizi bölgenizin ötesindeki yerleri bile hedefleyerek web sitenizin arama sonuçlarının en üstünde yer almasına hazırlayan süreçtir. Yerel bir işletmenin belirli bir alanda daha üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, bu durumda local SEO ile ilgili gerekli çalışmaları yapmanız gerekir.

Local SEO Nedir?

Local SEO, işletmenizin yerel arama sonuçlarında daha görünür olmasına yardımcı olan bir tür arama motoru optimizasyonu (SEO) taktiğidir. Bir işletmenin o alanda sıralanabilmesi için belirli bir konumu hedefleyen bir SEO kategorisidir. Etkili bir local SEO stratejisi ile bir web sitesinin yerel arama sonuçlarının üstünde sıralanması sağlanır. Özellikle bir kullanıcı sadece spesifik bir bölgeden sonuç beklediğinde kullanılır. 

Örneğin; bir kliniğiniz varsa ve daha fazla hastaya hizmet vermek istiyorsanız local SEO’ya ihtiyacınız olabilir. Bu durumda ideal müşterileriniz, hizmetlerinize ihtiyaç duyanlar ve bölgenizde bulunanlar olacaktır. 

Yerel SEO’nun yaptığı iş; bölgenizden veya hedeflediğiniz herhangi bir alandan gelen aramaları filtrelemek ve bu insanlara odaklanarak sayfalarınızın daha fazlasını görmelerini ve nihayetinde de onları bulunduğunuz yere yönlendirmelerini sağlamaktır. Local bir işletme web sitesi, yerel arama sıralamalarında en üst sıralarda yer almayı hedeflemelidir.

Örneğin; Ankara merkezli bir kebapçı kesinlikle bu çalışmayı yapmalıdır. Hedef; potansiyel müşteri Google’da Ankara bünyesinde bir kebapçı araması yaptığında, arama motoru sonuç sayfalarında (SERPS) ilk görünen işletme olmaktır. 

Kullandığımız anahtar kelimeler; “Ankara kebapçı” olsun. Arama motorunun size Ankara’da veya dünyanın başka hiçbir yerinde değil, yalnızca bölgenizdeki kebap işletmelerini gösterdiğine dikkat edin. 

En üstte görünen bu kuruluşlar, web sitelerini yerel arama için optimize eden işletmelerdir. Böylece bir müşteri kendileriyle ilgili hizmetleri aradığında, kolayca ilk sırada listelenirler. Bu sonuçlar, bir web sitesinde local SEO düzgün bir şekilde yapıldığında elde edilebilir. Bu durum, SEO uzmanınızdan doğru SEO denetimine, analizine ve tavsiyesine dayalı başarılı SEO hizmetleri almak anlamına da gelir.

Gördüğünüz gibi, yerel işletmeler local SEO’dan olabildiğince faydalanmalıdır. Ancak, local SEO’da uygulanan süreç, çoğunlukla global ziyaretçilere hitap eden işletmeler için yapılan normal SEO’dan oldukça farklıdır. 

Öncelikle Google’ın Nasıl Çalıştığını Anlayın!

Google, tüm arama motorları için küresel pazar payının yüzde 92,05’ine sahiptir. Kullanıcıların çoğu Google’ı kullandığından, yazımızda Google’ın sıralama faktörlerine odaklanacağız. Google, Web Yöneticisi Yönergelerinde atıfta bulunabileceğiniz yüzlerce faktöre dayalı olarak web sitelerini sıralar. Milyonlarca web sayfasının var olması, bir kullanıcı tarafından sıralanması ve bulunması, web sitenizdeki bir kelimeyi veya kelime öbeğini kullanıcının aramada yazdığı bir kelime öbeğiyle eşleştirmekten daha fazlasını gerektirir. Sıralama faktörlerinden biri de diğer web siteleri sizinkine bağlantı verdiğinde oluşturulan bağlantılar ya da geri bağlantılardır. 

Bir kullanıcı arama sorgusu yazdığında, Google aslında her seferinde canlı bir tarama veya arama yapmaz. Google, Google örümcekleriyle bir siteyi zaten tarar ve zaten bir kopyasını sunucusunda dizine ekler. Bu da sonuç sayfasında aradığınıza uygun parametrelerin sıralanmasını sağlar.

Local SEO Nasıl Çalışır?

Google, web sitelerini çeşitli şekillerde sıralarken, aynı zamanda bulundukları yerde kaç kişinin işletme aradığını da dikkate alır. Kullanıcı davranışındaki bu faktör ile Google artık bir arama yaparken kullanıcının konumunu da göz önünde bulundurur. Bunu otomatik olarak yapar ve ayrıca “konumunuzu”, “yakınımdaki” ya da “yakındaki” gibi kelimeleri eklemeniz gerekmez. 

Mobil kullanıcıların artması ile birlikte işletmeler daha fazla kullanıcıya ulaşmayı hedeflemiştir. Bu sebeple local SEO, yerel ürünlerin yanı sıra local hizmetlerin görünürlüğünü ve büyümesini de artırdığı için her geçen gün daha fazla rağbet görür.

Local SEO için Web Sitenizi Nasıl Optimize Edersiniz?

Pandemi gibi öngörülemeyen vakalar, insanları kendi başlarına dışarı çıkmaları yerine evlerinin rahatlığını tercih etmeye sevk ediyor. Davranışlardaki bu değişiklik, local işletmelerin çalışma şeklini de değiştirebilir. Bu sürece uyum sağlamak için en önemli eylemlerden biri de web sitenizin iyi performans gösterdiğinden emin olmaktır. Sadece müşteri alma açısından değil, aynı zamanda onlar tarafından bulunma açısından da bu durum önemlidir.

İçerik, bağlantı kurma ve web sitesinin teknik SEO yönü gibi üzerinde çalışmanız gereken birçok alan vardır. Local SEO etkinliklerini yapmadan önce dikkat etmeniz gereken unsurların listesi:

  • Google Benim İşletmem (GMB)
  • Local Atıflar: İsim, Adres, Telefon (NAP) 
  • Local İncelemeler

Eğer web sitesi kurmak istiyorsanız, Natro’nun SEO uyumlu hazır web sitesi tasarımlarını mutlaka incelemelisiniz. Linke buradan ulaşabilirsiniz.

Google Benim İşletmem

Bir işletmenin GMB sayfasını optimize etmek, özellikle fiziksel bir mağazaysa bir web sitesine veya bir işletmeye ziyaretçi çekmenin güçlü bir yoludur. Google ve Ipsos’un 4.500 kullanıcıyı kapsayan ortak çalışmasına göre, her beş kişiden dördü yakındaki kuruluşlarla ilgili yerel bilgileri aramak için arama motorlarını kullanır. Local arama yapanların büyük bir kısmı gün içinde işletmeyi ziyaret ederler. 

Bununla birlikte, arama sonuçlarının ilk sayfasında yer alanlar, her zaman en fazla tıklamayı alır. Söz konusu durum, toplam tıklamaların %80’i veya daha fazlasıdır. Buna ek olarak, kullanıcıların %75’i arama sonuçlarının ilk sayfasında çıkan sonuçları değerlendirmeye alırlar.

Peki, “Google’da ilk sayfada nasıl çıkılır?”, “Nasıl fark edilirsin?” Local işletmeler için ilk adım, Google My Business girişinizi talep etmektir. GMB listelemenizi nasıl oluşturacağınız veya talep edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  • GMB Profilinizi Talep Edin: Henüz bir girişinizin olmadığını doğrulamak için, devam etmeden önce işletmenizin adını Google’da arayın. İşletme zaten yıllardır faaliyet gösteriyorsa, bir listelemenin yapılmış olması büyük bir şanstır. Listeyi talep etmek ve doğrulamak için “girişinizi talep edin”i tıklamanız yeterlidir. Mevcut olmayan listeler için GMB sayfasına gidin ve “Şimdi Yönet”i tıklayın. Ardından, devam edin ve “İşletmenizi Google’a ekleyin” seçeneğini tıklayın.
  • Formu doldurun: Google formunu yanıtlayın ve işletme adı, adresi, telefon numarası, işletme kategorisi ve işletme web sitesi gibi ilgili bilgileri girin. Bu bilgilerin web sitenizden diğer tüm çevrimiçi dizinlere kadar her platformda aynı olduğundan emin olun.
  • Doğrula: GMB profilinizi kaydettikten sonra, Google’daki girişinizi doğrulamanız gerekir. Bu, işletme sahibinin meşru olduğunu doğrular. Bunu metin veya e-posta yoluyla doğrulayabilirsiniz. Sadece e-postanıza gidin ve “şimdi doğrula”yı tıklayın. 

Local Atıflar: İsim, Adres, Telefon (NAP) 

Yerel bir alıntı işletmenizin adının, adresinin ve telefon numarasının çevrimiçi olarak belirtilmesidir. Büyük listelerde yer almak ve herhangi bir alıntıda ayrıntıları aynı tutmak önemlidir. Devam etmeden ve diğer sayfaları güncellemeden önce, kendi web sitenizin her sayfasında NAP’nizi güncellediğinizden emin olun.

Web sitenizin her sayfasını güncelledikten sonra farklı işletme dizinlerine geçebilirsiniz. Bu, YELP, Foursquare, Local.com, Google+ Local, Linkedin, Citysquares veya local bir işletmenin adının çıkmasına yardımcı olabileceğini düşündüğünüz başka bir dizin olabilir. Mevcut listeleri kontrol etmek veya güncellemeniz gereken diğer çevrimiçi dizinleri öğrenmek için mevcut araçları kullanabilirsiniz. 

Local İncelemeler

İncelemeler, bir işletmenin ürün veya hizmetlerinin ne kadar iyi olduğunu doğrular, aynı zamanda bir işletmenin verdiği hizmetin de doğrulanmasıdır. Google da buna katılıyor ve karşılığında daha yüksek puan alan işletmeleri daha çok öneriyor. Bu sadece Google listeleri veya Google Carousel için geçerli değildir, Yelp gibi diğer local dizinlere de uzanır.

Yerel incelemelere katkı sağlamak için müşterilerinizden yorum almaya zaman ayırabilirsiniz. Onlara bir e-posta gönderin veya SMS yoluyla teşvik edin. Çevrimiçi incelemeler yalnızca Google sıralamalarını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kullanıcıları ve potansiyel müşterileri, o işletme hakkında yoğun bir inceleme yapıldığı için, belirli bir işletmeyi diğerine tercih etmeye teşvik eder. Bu amaçla kullanabileceğiniz araçlar da mevcuttur. 

Hangi İşletmeler Local SEO’ya İhtiyaç Duyar?

Fiziksel bir kuruluşu olan veya herhangi bir coğrafi bölgeye hizmet eden tüm işletmeler local SEO’dan yararlanabilir. Ancak, bu stratejiye diğerlerinden daha fazla ihtiyaç duyan sektörler vardır. İşte local SEO’dan daha fazlasını kazanabilecek olan ve onu iş stratejilerinin ayrılmaz bir parçası haline getirmesi gereken sektörler şunlardır:

  • Muhasebe ve Finans
  • Ev Tadilat
  • Tıp endüstrisi
  • Emlak
  • Restoranlar

Local SEO’yu Doğru Uygulamak

Local arama her zamankinden daha fazla ön plandadır. Sadece değişikliklere ayak uydurmak değil, aynı zamanda bir adım önde olmak da önemlidir. Trendlerin ve değişikliklerin “ön plana çıkmasına” önem verin. Çünkü bu faktör, istikrarı korumanıza ve konumunuzu belirginleştirmenizi sağlamak açısından göz önünde bulundurulmalıdır. Arama motoru trendlerini tahmin etmenize yardımcı olacak bir SEO uzmanı bulabilir veya kendiniz bu alandaki bilginizi derinleştirebilirsiniz. Sonuç olarak, arzuladığınız müşteri kitlesine ulaşmak için local SEO’ya her daim önem vermeniz gerekir.

0 Shares:
Benzer İçerikler