Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Dünya çapında, 76 milyondan fazla blog sitesinin WordPress ile oluşturulduğunu, ve saniyede 17 yeni blog içeriğinin yayınlandığını biliyor muydunuz? WordPress, her meslek grubundaki kişinin blog açmak için tercih ettiği, pratik bir içerik yönetim sistemidir. Herhangi bir teknik detay bilmeden sitenizi rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Peki, WordPress ile iyi bir blog sitesi nasıl oluşturulur?
1. Blogger’lar İçin WordPress
2003 yılında, WordPress herkesin içeriklerini çevrimiçi ortamda yayınlayabileceği PHP kodu ile oluşturulmuştur. Asıl amaç, web bilgisine ve tasarım deneyimine sahip kullanıcılarla birlikte, teknik bilgisi olmayan kullanıcılarla da web sitesini buluşturmak. Dünyadaki sitelerin üçte biri, WordPress ile oluşturulmuş kişisel blog’lardan meydana gelmektedir. Siz de şimdi WordPress ile bir blog sahibi olabilirsiniz.
Adım 1:
Öncelikle blog’unuz için bir domain (alan adı) belirlemeniz gerekmektedir. Seçtiğiniz alan adının uygun olup olmadığını öğrenmek için aracımızı kullanabilirsiniz.
Blog’lar basit çevirimiçi günlükler gibi gözükse de, içerik bakımından zenginleşerek ciddi web sitelerine dönerler. Blog içerisinde oluşturacağınız her türlü içeriğin (video, resim, metin vs) tamamen size ait olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Yaratıcılığınız önemli rol oynar ve bu sayede internette görünülürlüğünüzü artırmış olursunuz.
Adım 2:
Alan adınızı ve blog içeriğinizi belirledikten sonra, size uygun bir WordPress paketi seçebilirsiniz. Paketinizi seçerken web sitenizin içeriğine karar vermiş olmanız size artı sağlayacaktır. Natro’nun WordPress Hosting paketlerini incelemek için ziyaret edebilirsiniz.
WordPress paketinizi seçtikten sonra, tek tıkla paketinizi kurabilir ve dilediğiniz temayı seçerek blog’unuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Adım 3:
Son olarak ise; blog’unuzun görünümünü ve içeriğini planlamanız gerekmektedir. Blog sitenizi kurduktan sonra, blog yazmak için hazırsınız demektedir. Ancak; web sitenizi markanızı ve amacınızı yansıtacak şekilde düzenlemeniz ve özelleştirmeniz gerekmektedir. Blog’unuzun görünümünü temalar ve eklentilerle kolayca özelleştirebilir ve dilediğiniz kadar sayfa oluşturabilirsiniz.
2. WordPress Temanızı Belirleyin
Yeni WordPress kurulumunuz, sitenizi kurmak için ihtiyacınız olan tüm araçları içeren bir yönetici paneli ile birlikte gelmektedir. Yönetici paneli üzerinde yer alan “Görünüm” menüsünden, siteniz için uygun olacağını düşündüğünüz binlerce tema arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Bazı WordPress temaları, özelikle blog oluşturmak için özel olarak optimize edilmiştir. İstediğiniz özelliğe ait temaları daha kolay bulabilmek için, yönetici paneli > görünüm menüsü altındaki WordPress Tema galerisinde anahtar kelime kullanarak filtreleyebilirsiniz. dizin sayfanızda bulunan “Filtre” seçeneğini kullanarak arayabilirsiniz. Beğendiğiniz temayı bulduğunuzda, sitenizde canlı olarak ön izleyebilir ve düzenleme yapabilirsiniz.
3. WordPress Temanızı Özelleştirin
WordPress temaları, WPadmin gösterge tablosunda bulunan araçları kullanan herkes tarafından özelleştirilebilir. Ayrıca buradan, temanızı kullanıcı gözünden deneyimleyebilir, başlığı, yazı karakterini, ve sayfa yapılarını düzenleyebilirsiniz. Eğer tasarımsal ve web geliştirme deneyimleriniz daha fazla ise; “Dosyalar” bölümünden erişebileceğiniz kaynak dosyalarıyla da doğrudan çalışabilirsiniz.
4. Eklentilere Özellikle Ekleyin
Her ne kadar WordPress, temel bir site oluşturmanız için gerekli tüm unsurları size sunsa da, kullanım deneyiminizle beraber bir sitenin gereksinimlerine özgü başka eklentilere de ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda, farklı eklentiler yükleyerek sitenizi geliştirebilirsiniz. Örneğin oluşturacağınız blog ile ilgili, sosyal medya eklentisi, sitelere yönlendirme eklentileri, e-posta listelerini yönetme ve analizleri izleme gibi eklentiler ekleyebilirsiniz.
5. İçerik Oluşturma ve Yayınlama
WordPress yönetim paneli üzerinden “Sayfalar” kısmına gelerek blog’unuzda yer almasını istediğiniz sayfaları oluşturabilir ve içerikleri girebilirsiniz. Bu kısımda blog’unuzu en iyi şekilde anlatacak özelliklere yer verdiğinizden emin olun. (Örneğin, hakkımızda, ana sayfa, bize ulaşın vs.) Yazılar kısmından ise; içeriklerinizi oluşturabilir ve tamamladığınızda yayına alabilirsiniz. Eğer yazınızı daha sonra tekrar düzenlemek istiyorsanız ve sonra yayına alacaksanız taslak olarak kaydedebilirsiniz. Ayrıca WordPress, yazılarınızın ileri bir tarihte yayınlaması için planlama olanağı da sunmaktadır. Yayınlanan herhangi bir içeriği ise; istediğiniz zaman güncelleyebilir, düzenleyebilir veya silebilirsiniz. WordPress sitenize ekleyeceğiniz yazıların ve sayfaların bir sınırlaması yoktur. Sitenizin görünümünü ve düzenini siteniz geliştikçe güncelleyebilir ve istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Bir blog sitesi sahibi olmak teknik bilgi gerektirmeden bu kadar basit. İçeriklerinizi oluşturmaya başlayarak siz de bir blogger olabilir ve içerik dünyasına adım atmaya başlayabilirsiniz.