301 Yönlendirme Nedir? Nasıl Yapılır?

“301 yönlendirme nedir?” sorusu; dijital pazarlama, e-ticaret, online satış işlerinde çalışmakta olan kişilerin yanıt bulması gereken önemli bir konuya işaret eder. Burada “301 yönlendirmesi nedir?” sorusundan önce, genel olarak “yönlendirme nedir?” kısmına yanıt aramak çok daha doğru bir adım olacaktır.

Yönlendirme; bir web sayfası ziyaretçisini, başka bir web sayfasına otomatik olarak yönlendirmeye yarayan işlemdir. 301 yönlendirme ise, bir ziyaretçinin mevcut URL adresinden başka bir URL adresine otomatik olarak yönlendirilmesi şeklinde tanımlanabilir. Daha önce bir e-ticaret veya bir web sitesinde çalışma yapmadıysanız 301 yönlendirme kavramına rastlamamış olabilirsiniz. Ancak şu an ya da ilerleyen zamanlarda ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız, bu yönlendirmeye dair öğrenmeniz gereken detaylar olacaktır.

Bu yazıda 301 yönlendirme konusuna dair detayları paylaşacağız. Yazımızda, aşağıda belirtilen başlıklara cevap bulabileceksiniz:

  • 301 yönlendirme ne işe yarar?
  • 301 yönlendirme hangi durumlarda kullanılır?
  • E-ticaret sitelerinde 301 yönlendirmenin kullanılması neden önemlidir?
  • Farklı sunucu yazılımlarına göre 301 yönlendirmesi nasıl gerçekleştirilir? (WordPress üzerinden 301 yönlendirme / Htaccess üzerinden 301 yönlendirme )
  • 301 yönlendirme ile 302 yönlendirme arasındaki farklar nelerdir?
  • 301 yönlendirme nasıl iptal edilir?

301 Yönlendirme Nedir?

301 yönlendirme, bir web sitesindeki orijinal sayfanın artık kullanılmadığı durumda, ziyaretçileri farklı bir siteye yönlendirmeye yarayan komut olarak tanımlanır. Arama motorlarını ve ziyaretçileri yeni bir sayfaya yönlendirerek eski sayfanın var olmadığını gösterir.

İnternette dolaşırken 404 hata kodlu sayfalarına birçok kez rastladınız değil mi? Sitenizdeki URL değişimlerinde, 301 yönlendirme yapmadığınız takdirde ziyaretçiler bu hata kodu ile karşılaşacaktır. Aslında bu uygulama, Google gibi arama motorlarına URL değişikliği yaptığınızı bildiren bir araçtır.

301 yönlendirmesi, bir URL’den farklı bir URL adresine kalıcı geçiş yapıldığını ifade eder. Kalıcı olması yönü ile 302 yönlendirmeden ayrılan 301 yönlendirme, SEO yapısının bozulmaması ve müşteri kaybetmemek adına önemli bir uygulama olmaktadır.

301 Yönlendirme Hangi Durumlarda Kullanılır?

Web sayfalarında 301 yönlendirme farklı ihtiyaçları gidermek için kullanılır. Birçok uzman, karmaşık web site geçişlerinde veya web sayfasının tasarımsal değişikliklerinde kalıcı, yani 301 yönlendirme işlemini tercih etmektedir. İşlemin doğru yapılması durumunda, site trafiğinin bozulmasını engellediği gibi 1 saatten daha kısa bir sürede sonuç verecektir.

301 ile yönlendirilmiş bir sayfa, arka planda sistemde bir süre daha mevcut olacaktır. Eski URL’yi yeni URL’ye tanımladıktan sonra arama motorun, eski URL’yi göstermeyi bırakır. Eski URL’yi göstermeyi durdurması, birkaç gün olabileceği gibi birkaç ay da sürebilir.

E-ticaret Sitelerinde 301 Yönlendirmenin Kullanılması Neden Önemlidir?

E-ticaret sitelerinin kullanıma oldukça yaygın hale geldi ve birçok e-ticaret web sitesi yöneticisi, web sitelerini öne çıkarmak adına teknik ve strateji anlamında detaya ihtiyaç duyuyor. Burada atılan en küçük bir adım, elinizdeki müşteriyi kaçırabileceğiniz gibi site trafiğinizi arttırmanıza da aracı olabiliyor.

Yoğun rekabetin döndüğü bu dönemlerde, müşterinizi rakip firmalara kaptırmak istemezsiniz. Müşteri hacminizi genişletmek, müşterinin sitenizde geçireceği süreyi arttırmak hem kar hem de motivasyon anlamında size olumlu geri dönüş yapacaktır.

Amacınız web sitenizin mimarisini değiştirmek, aranılan ürünün artık satışının olmadığını göstermek olabileceği gibi sayfayı tamamen kaldırmak da olabilir. 301 yönlendirmesi, ziyaretçileri benzer ürünlerin sayfasına yönlendirerek ürünün alternatifleri keşfetmesine olanak sağlar. Spesifik bir ürüne odaklanmış müşteri, sunduğunuz alternatifi değerlendirir. Böylece olumlu geri dönüş ihtimalini artırmış olursunuz.

Dönemsel olarak sunulan ürün, hizmet, fırsat, kampanyaların süresi sona erince 301 yönlendirmeye başvurmak doğru bir adımdır. Ziyaretçiler bu sayfaya tekrar uğradığında hata kodu almak yerine, web sitenizin ana sayfasına ya da ilgili bir sayfaya yönlendirilecektir. E-ticaret sitenizin altyapısını ve URL adresini tamamen değiştirmek istiyor da olabilirsiniz. 301 yönlendirme ile müşteriniz, tanımladığınız yeni URL adresine yönlendirilecektir.

Peki hangi durumlarda 301 yönlendirme tercih edilmemeli? Bazı işlemlerde, 301 yönlendirme yerine 302 yönlendirmeye başvurmak gerekebilir. 302 yönlendirmeye ve 302 yönlendirmenin 301 yönlendirmeden ayrılan kullanım alanlarına, yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz.

Farklı Sunucu Yazılımlarına Göre 301 Yönlendirme Nasıl Gerçekleştirilir?

301 yönlendirme, farklı sunuculara göre farklı komutlarla yapılır. En sık kullanılan yazılım sitelerinden WordPress ile Htaccess ile 301 yönlendirmenin nasıl yapıldığına göz atalım.

WordPress Üzerinden 301 Yönlendirme

WordPress tabanlı bir sitede 301 yönlendirme, çok basit bir işlemle gerçekleşir. WordPress 301 yönlendirme için araçlar kısmından “redirectioneklentisine ulaşarak indirin. Eklentiyi indirdikten sonra, üst kısımdan “Add New” butonuna tıklayın. Source URL kısmına, ziyaretçiyi yönlendirmek istediğiniz alanın URL’sini girin. Target URL kısmına da bu alanın yeni URL’sinin açık halini ekleyin. “Add Redirect” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda Rank Math gibi eklenti mevcutsa, ekstra bir eklenti indirmenize gerek yoktur. Eklentinizin Redirections modülü ile 301 yönlendirme işlemi yapabilirsiniz. 

E-ticaret sitenizi geliştirmek için kullanabileceğiniz bir diğer eklenti WooCommerce hakkında detaylı bilgi almak isterseniz linkte bulunan yazımızı inceleyebilirsiniz.

Htaccess Üzerinden 301 Yönlendirme

Htaccess dosyası değiştirerek de 301 yönlendirmeyi kolaylıkla yapabilirsiniz. Htaccess 301 yönlendirme farklı sunuculara göre farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Bu sunucular, Apache, Nginx ve IIS olarak karşınıza çıkar. Öncellikle Apache sunucuna sahip web sitelerde 301 yönlendirme için .htaccess dosyasına erişmeniz gerekir. Bunun için, “Dosya Yöneticisi” ayarlarından gizli dosyalarınızı kontrol edin. Htaccess dosyanızın olmadığını fark ederseniz sağ tıkla yeni dosya oluşturarak htaccess dosyası edinebilirsiniz. Genellikle gizli formatta tutulan, htaccess dosyalarına erişmek için, tarayıcınızın gizli dosyaları görebilme özelliğini aktifleştirmeyi unutmamalısınız.

Örnek .htaccess URL yönlendirmeleri:

Web sitenizdeki URL’yi yeni bir URL’ye yönlendirmek için;

Redirect 301 /eski-sayfa.html /yeni-sayfaniz.html

Web sitenizi tümü ile yeni bir sayfaya yönlendirmek için;

Redirect 301 / https://yenisite.com

www’siz URL’yi www’li URL adresine yönlendirmek için;

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^website.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://www.website.com/$1 [L,R=301,NC] kodunu kullanarak tüm bağlantılarınızı www ile çalıştırabilirsiniz.

www’li URL’yi www’siz URL’ye yönlendirmek için;

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.website.com [NC]

RewriteRule ^ (.*)$ http://website.com/$1 [L,R=301,NC] kodunu kullanarak bağlantılarınızın www olmadan görünmesini sağlayabilirsiniz.

Nginx sunucusunda 301 yönlendirme nginx.conf dosyasından yapılır. Örnek;

rewrite ^/eski-sayfa/$/yeni-web-sayfa-niz/permanent

IIS sunucusunda yönlendirme yapmak için;

Internet services manager’da yönlendirildiğiniz dosyada sağ tıklayın. “a redirection to a URL” kısmına yeni alan adresinizi ekleyin. En sonunda “Uygula” kısmına tıklayın.

301 Yönlendirme ile 302 Yönlendirme Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kullanım ihtiyacınıza göre yönlendirme çeşidiniz değişir. Bu aşamada, “301 yönlendirme ve 302 yönlendirme arasındaki farklar nedir?” sorusuna dair sıkı bir araştırma yapmanızda fayda var. 302 yönlendirme, mevcut URL adresini farklı bir URL’ye taşımayı ifade eder. 301 yönlendirmesinden farklı olarak; belirli süreci kapsayan yani kalıcı olmayan düzenlemeleri ifade etmekte kullanılır. Sayfanın tasarımında yapacağınız değişiklikler, yenileme, düzenleme gibi durumlarda 301 yönlendirme yerine 302 yönlendirmeye başvurabilirsiniz.

Örneğin; sayfanızdaki ürünün satışı durdurulduysa ve bir daha stoklara girmeyecekse, 301 yönlendirmesi yaparak müşterilerinizi ana sayfanıza geri döndürebilirsiniz. Öte taraftan ürüne muadil olarak gösterilebilecek bir ürün varsa ürünün URL’sini pasif ürüne ekleyerek, ziyaretçinize alternatif bir ürün sunabilirsiniz. Peki ürün siteden geçici olarak kaldırıldıysa ne yapılabilir?

E-ticaret sitenizde ürün tükendiyse ve geçici olarak stoklarda olmayacaksa, ürünün sayfasını kaldırmak yerine ziyaretçilerinizi, ürüne alternatif ürünlerin olduğu bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. Böylelikle sitenizin akış hızını bozmadığınız gibi potansiyel müşterilerinizi kaybetmenin önüne geçersiniz. Sitede teknik bir sorun olması durumunda, ziyaretçileri aktif bir sayfaya yönlendirmek ve akışı bozmamak adına da 302 yönlendirmesi işlemi uygun olacaktır.

Arama motorları, 302 yönlendirmeyi geçici olarak gördüklerinden yeni sayfa alanını görmezden gelir. Ayrıca yönlendirilen alan kayıtlı tutulmaz. 301 yönlendirmede ise ziyaretçinin yönlendirildiği yeni web sayfasının URL’si baz alınır.

Özetle; yönlendirme çeşidinin belirlenmesi, amaca bağlı olarak farklılık gösterir. Geçici durumlar için 302 yönlendirmesi, kalıcı durumlar için 301 yönlendirmesi yapılır.

301 Yönlendirme Nasıl İptal Edilir?

WordPress ya da htaccess gibi farklı ara yüzlerde kullanabildiğiniz 301 yönlendirme, uyguladığınız adımları iptal etmeniz durumunda iptal olacaktır. Yönlendirme iptali durumlarında 301 yerine 302 yönlendirmenin kullanılması tavsiye edilir. Böylece sayfanıza vereceğiniz olası zararların önüne geçebilirsiniz.

Arama motorlarına sayfanın kalıcı olarak kapatıldığını ifade eden 301 yönlendirme, e-ticaret sitelerinin olmazsa olmazıdır. Müşterilerinizi elde tutmak ve onlarla etkileşiminizi aktif tutmak istiyorsanız, 301 yönlendirmenin artılarını göz ardı etmemelisiniz. SEO dostu yönüyle de bilinen 301 yönlendirme, hem sitenizi hem de ziyaretçilerinizi olası zararlara karşı korur. Ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği süreyi artırmakla kalmaz, farklı ürünlere yönelme eğilimini olumlu yönde etkiler.

E-ticaret sitenizde karşınıza çıkabilecek sorunları lehinize çevirmek ve her daim etkin kalmak istiyorsanız, sektörün en ince özelliklerine hakim olmanız şart. Yoğun rekabet ortamında rakipleriniz arasında öne çıkmak için dinamik kalmalı yeni trendlere uyum sağlamalısınız.

E-ticaret sitenizi ve web sayfanızı güçlendirecek önerilere dair hazırladığımız yazımıza bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler