Domain Nedir?

Domain Name Internet Online Network Connection Concept

Web sitenizin internet ortamındaki alan adı anlamına gelen domain, sitenizin sanal ortamdaki adresidir. Nasıl bir dükkan veya mağaza açıldığında bir adresi, yeri oluyorsa ve müşteriler bu açık adrese giderek alışveriş yapıyorlarsa, internetteki bir mağazanın da kendi ortamında bir konumu, bir adresi olmak durumundadır. Böyle bir adres, diğer deyişle domain olmazsa internet kullanıcılarının sizi bulabilmesi veya mal veya hizmet talep etmesi mümkün olamayacaktır. E-ticaret veya kurumsal fark etmeksizin her şirketin internette var olabilmesi ve kullanıcıların trafiğini çekebilmesi için her şeyden önce uygun bir domain /alan adı alması gereklidir.

Domain Türleri Nelerdir?

Alan adınızı belirlerken www şeklindeki internet kısaltmalarından sonra sizi en iyi anlatan ismi kullanmanız gerekir. Bu firmanızın adının kısaltması, bir sembolik kelime ya da kurumsal bir etiket olabilir. Sonrasında ise .com, .org veya .edu benzeri alan adı uzantılarından kullanmanız gerekecektir. Aşağıda ayrıntılı olarak açıkladığımız üzere farklı domain türleri arasından sizin web sitenize en uygun olacak uzantıları ve kısaltmaları natro.com uzmanlığında güvenilir biçimde oluşturabilir, en etkili alan adını kolayca seçebilirsiniz.

Üst Seviye Domain (TLD) Nedir?

Üst seviye alan kısaltması TLD, alan adının en son kısmını ifade eder. Alan adı uzantıları olarak da kullanılır. URL’nizde “nokta”dan sonra gelen kısım burasıdır. Üst seviye uzantılar jenerik üst seviye uzantılar ve ülkelere özel üst seviye uzantılar olmak üzere ikiye ayrılır. Üst seviye uzantıları bilmek size fayda sağlar. Sitenin bulunduğu ülke, şirketin türü, web sitesi özellikleri, resmi kurum veya kuruluşlar gibi yerleri tespit etmeye yarar. Bu domainde kurallar oldukça katıdır. Ancak ICANN (İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu) tarafından ticari markalar ve jenerik üst seviye uzantılar için 2010 yılında bu düzenleme gevşetilmiştir.

En Çok Kullanılan Üst Seviye Alan Adı Uzantıları

Bazı alan adları yalnızca isteğe göre seçilse de bazı uzantılar kuruluşun ya da şirketin tarzına göre seçilebilir. Ticari kuruluşlarda iş alanı ile ilgili bir alan adı uzantısı seçmek önemlidir. Aşağıda en sık rastlanan uzantılar sıralanmıştır. 

Genel Olan Üst Seviye Alan Adı Uzantıları

  • .com: En çok İnternet şirketleri tarafından tercih edilse bile çok çeşitli amaçlar için kullanılır.
  • .edu: Bu uzantı genel olarak eğitim kurumları tarafından kullanılır.
  • .net: Kişisel projelerden internet şirketlerine kadar birçok amaç için tercih edilir.
  • .org: Genellikle bu uzantı sivil toplum kuruluşları tarafından kullanılır.
  • .co ve .biz: Şirketlerin tercih ettiği uzantı çeşididir. 

Bunların dışında Birleşik Krallık (.co.uk), Danimarka (.de), Avustralya. (au), Fransa (.fr), Türkiye (.tr) gibi ülke kodlu üst seviye alan uzantıları da bulunur. 

Kreatif Olan Üst Seviye Alan Adı Uzantıları

  • .name: Bir kişi etrafında kurulan sitelerin kullandığı uzantılardır.
  • .tv: Video projeleri ve online televizyon dizileri için kullanılır,
  • .io: Genel olarak teknolojiyle ilişkisi olan şirketler tarafından kullanılır.
  • .me: Kişisel markaların projelerinde kullandığı uzantılarıdır.
  • .expert ve .guru: Belirli bir alanda uzmanlığı olan kuruluşların ya da kişilerin tercih ettiği uzantılardır. 

Kullanımı Kısıtlı Üst Seviye Domain Uzantıları

  • .gov: Devlet birimleri tarafından kullanılır.
  • .post: Postanelerin kullandığı alan adı uzantılarıdır.
  • .mil: Askeri web sitelerinde kullanılan uzantıdır.
  • .museum: Müzeler için kullanılan alan adı uzantısıdır.
  • .aero: Uzay-hava endüstrisi tarafından kullanılan uzantıdır.

En çok kullanılan ve tercih edilen alan adı uzantısı kuşkusuz .com’dur. Alan adı uzantıları arasından kendiniz için en doğru olana karar verebilirsiniz.

Genel Üst Seviye Domain (gTLD) Nedir?

İnternet kullanımının hızla arttığı teknoloji dünyasında sık kullanılan bir terim olan gTLD, kısaca şöyle açıklanabilir: TLD’nin noktadan sonra gelen .net veya .com gibi bir alan adı uzantısıdır. gTLD teknik olarak “jenerik domain” anlamına gelir. Geleneksel olan bir web adresine şık bir alternatif sunarak her şey olma özelliği kazandırır. Her türlü kişi ve kuruluşlar için kullanılabilir. Hatta orijinal isimler keşfederek kullanış alanını siz belirleyebilirsiniz. gTLD’de istediğiniz her şeyi değiştirerek şirketinizin, kuruluşunuzun ya da markanızın olumlu yeni atılımlar yapmasını sağlayabilirsiniz.

Kayıt işlemini tamamlayarak yeni gTLD’nizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Domaininizin farklı versiyonlarını da alarak farklı işletmelerin sizinkine benzer domainler almasını engelleyebilirsiniz. .com, .edu, .biz .org, .net, .co en sık rastlanan uzantılar arasında sayılabilir. Arama motorlarında üst düzey domainlerin tümü aynı ağırlığa sahiptir.

En sık rastlanan genel üst seviye domain uzantılarının bazılarını yukarıda belirtmiştik. Başka bir deyişle; tüm üst düzey alan adları arama motorlarında yaklaşık eşit bir öneme sahiptir de diyebiliriz.

Ülke Kodu Üst Seviye Domain (ccTLD) Nedir?

İnternet adreslerinin hangi ülkeye ait olduğunu gösteren, ”İnternet Ülke Alan Kodu” anlamına gelen iki harflik son uzantıdır. ICANN (İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu), her ülkenin kendine özgü uzantılarını belirlemiştir. Uluslararası markalar, girişimciler ve e-ihracatçılar tarafından tercih edilen ülke kodlu domainler, marka kimliğini korur. Aynı zamanda firmaların hizmet verdiği ülkedeki müşteri kitlesinin firmaya güven duymasını da sağlar. ccTLD domainleri alabilmek için resmi evraklar ile başvuru yapılması gerekir. Yani herkes tarafından alınamaz. ccTLD domaini almak İnternet kullanıcılarının bulunduğu ülkeye göre konumlandırılması için Google arama sonuçlarında önemlidir. Örneğin Türkiye’de yaygın olan .com uzantısına .tr eklendiğinde ortaya ”com.tr” çıkmıştır. Türkiye için tr kullanılırken Amerika için ”us”, Fransa için ise ”fr” kullanılır.

Sponsorsuz Üst Seviye Domain (uTLD) Nedir?

uTLD (sponsorsuz üst seviye domain), gTLD’ler içinde farklı bir alt kategoridir. Bunlar çoğu domain kayıt şirketi tarafından sınırlandırılmamış ve kullanılabilen .info ya da .com gibi gTLD’lerdir. 1980 yılında ilk domainler sunulduğunda sadece 7 adet gTLD vardı. Bunlardan da .net, .com ve .org kısıtlama olmadan kaydettirilebiliyordu. TLD seçeneklerindeki azlık, insanların .com adresine yönelmesini sağladı. Bu sebeple de şuan bile birçok kullanıcı ve şirket tarafından .com tercih edilir.

İkinci Seviye Domain Nedir?

İkinci seviye domain (SLD), bazen 2LD olarak da adlandırılabilir. TLD’den önce gelen kısmıdır. Bir kullanıcının ana kimliğini oluşturduğu için genel olarak bir alan adının en değerli yeridir. TLD önemlidir ancak ondan daha önemli olan kısım kuşkusuz TLD’den önceki kısımdır. Örneğin, Google.com domainini düşünürseniz, Google kısmının .com kısmından daha değerli olduğunu görebilirsiniz. SLD kısmının rolü genellikle web sitesinin ya da markanın kimliğini güçlendirmektir. SLD’nin uzunluğu maksimum 63 karakterdir. Ancak markanızı yansıtan, akılda kalıcı ve kısa bir alan adı seçmek size avantaj sağlar.

Domain (Alan Adı) ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Alan adıyla ilgili bilinmesi gereken pek çok önemli konu bulunuyor. Bunların başlıcaları aşağıdaki başlıklar gibidir.

Subdomain Nedir?

Alt domain anlamına gelir. Satın almış olduğunuz ana domaine bağlı sunduğunuz başka hizmetleri konumlandırdığınız alan adı türüne subdomain denir. Web sitenizdeki farklı içerik alanları için subdomainleri kullanarak web adresleri oluşturabilirsiniz. Örneğin, baserdomain.com bir domaindir. Blog.baserdomain.com ise baserdomain.com’un subdomainidir. 100 kadar subdomaini domain adresinize ekleyebilirsiniz. Subdomain uzunlukları en fazla 25 karakter uzunluğunda olabilir. Eğer subdomain eklemek isterseniz DNS yönetim alanından alt alan adını belirlemeniz, IP yönlendirmesi yapmanız ve veri ömrü sınırlama mekanizması (TTL) bilgileri girmeniz gerekir.

Subdomain hakkında detaylı bilgilere buradaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

Domain Transferi Nedir?

Alan adının kayıtlı olduğu firmadan farklı bir firmaya taşınma işlemine domain transferi denir. Tek bir yerden yönetim kolaylığı, fiyat ve güvenlik gibi sebeplerle alan adı transferi yapılabilir. Bunların dışında kullanıcı deneyimi, gizlilik, müşteri hizmetleri gibi konularda daha iyi hizmet sunan firma bulunması da alan adının transfer edilmesini sağlayabilir. Ayrıca domaini devretme ya da başka birine satma gibi durumlarda da transfer işlemi yapılır. 12 saat ile 3 hafta arasında süren transfer işlem süresi domain uzantısına göre değişir.

Domain transferi nedir, alan adı transferi nasıl yapılır öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Park Domain (Parked Domain) Nedir?

Park Domain (Parked Domain), hesabınızın bağlı bulunduğu ana domain’den farklı alan adlarınız varsa onları ana domain üzerine park etmek anlamına gelir. İleride kullanmak istediğiniz bir proje veya isminizden oluşan bir alan adını kullanmayacaksınız başkası almasın diye ana domain üzerine park edebilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra da bu domaini ana domaine yönlendirebilirsiniz. Ana domaininizi garaj gibi düşünebilirsiniz. Domainlerinizi de bu garaja parka çekmiş olursunuz. Addon domain ile karıştırıldığı için dikkat edilmesi gerekir. Birçok firma park domaini destekler. Yine satın alacağınız alan adının park domaini destekleyip desteklemediğini firmaya sormanızda fayda var.

WHOIS Gizleme (Domain Gizleme) Nedir?

Alan adı kayıt bilgilerinizin 3. kişiler tarafından görünmesini engelleyen Whois gizleme, bir domain hizmetidir. Alan adı satın alma işlemi yaparken bazı kişisel bilgileri alan adı kayıt şirketine bildirmeniz gerekir. Bunlar adı, soyadı, adres ve telefon gibi bilgilerdir.Alan adı whois sorgulaması yapıldığında bu bilgiler, herkese açık olarak görünür. Whois koruma hizmeti sayesinde kişisel bilgilerinizi gizleyebilirsiniz.

Whois sorgulaması yapmak için buraya tıklamanız yeterli.

Domain Whois Sorgulama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Domain kayıt bilgilerinizdeki özel kişisel bilgileriniz, ICANN tarafından depolanır. Kişisel bilgileriniz kötü niyetli kişiler tarafından kullanılırsa size manevi ve maddi olarak zarar verebilir. Whois bilgilerinizdeki telefon numaranız ile size istenmeyen SMS bildirimi yapmak için telefon bilginizi kullanabilir. Telefonla size ulaşıp ücret talep edebilir. Alan adınızı almak için baskı uygulayabilir. Spam mail göndermek için mail bilgilerinizi kullanabilir. Hatta adres bilgileriniz sayesinde size kolay bir şekilde ulaşabilir. Bu sayılan durumlardan herhangi biri ile karşılaşmamak için whois gizleme özelliği kullanabilirsiniz. Alan adınızın kayıtlı olduğu kontrol panelinden domain whois koruma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem sonrası bilgilerinizin gizlenip gizlenmediğini whois sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

Domain whois sorgulama hakkında detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Domain Backorder Nedir?

”Ön sipariş” anlamına gelen backorder, düşen domaini otomatik olarak almak mantığına dayalı bir sistemdir. Domain sektöründe çok değişik bir iş kolu yaratmayı başarır. Herhangi bir domain pending delete sürecine girerse backorder ile ön sipariş verebilirsiniz. Bu sürecin devamında 2 seçenekle karşılaşabilirsiniz. Eğer sizden başka biri backorder talep etmezse domain süresi bitince sizin olur. Eğer siz dışında biri varsa açık artırma uygulanarak domaine sahip olmanız gerekebilir. Domaini sizden başka biri alırsa, hizmet aldığınız firma paranızı geri ödeyebilir. Backorder hizmetinden faydalanmak için firma tarafından belirlenen ücreti ödemeniz gerekir. Fiyatlar firmalara göre değişiklik gösterebilir.

Natro Domain Backorder hizmetine ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Domain Değerleme Aracı Nedir?

Domain değerlendirme araçları, domain alırken ve satarken en sık kullanılan yardımcı araçlardır. Natro’nun sunduğu domain değerleme aracını kullanarak alan adınızın değerini ölçebilirsiniz.

Domain değerleme aracına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Satılık Alan Adı Nedir?

Alan adı satış bilgileri ekranında yer alan “Alan adını satılık sayfasına yönlendir” seçeneği bulunan alan adı satış bilgileri ekranında yer alır. Buraya tıkladığınızda sizi özel satılık sayfasına yönlendir. Bu sayede alan adını ziyaret edenler, bu sayfa üzerinde bulunan satılık alan adını ve fiyat bilgisini görebilir. Daha sonra satın alma işlemini gerçekleştirebilir. Bu seçenek tercih edilirse otomatik olarak alan adı DNS’leri satış sayfasına yönlendirilir.

Alan adınızın satışa çıkarmak istiyorsanız, satılık alan adı sayfamızı buradan inceleyebilirsiniz.

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain sorgulama ve müsait domainleri kaydetme işlemi için ilk yapılması gereken domain firmasının ana sayfasına girmektir. Domain arama yerine kayıt altına alınmasını istediğiniz alan adınızı girerek “sorgulama” butonuna basınız. Domain sorgulama sonucunda kayıt edilmeye müsait olanlar ilk sırada yer alır. Sorgulama işlemi bittikten sonra, eğer aradığınız domain ilk sırada ise “sepete ekle” butonuna basarak alan adını satın alabilirsiniz.

Domain sorgulama aracını kullanarak alan adınızı sorgulamak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Domain Sorgularken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain sorgulama kısmına istediğiniz alan adını yazdıktan sonra alan adınızın ilk sırada yer alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Eğer istediğiniz alan adı başka biri tarafından alındıysa uygun uzantıları ya da aklınızdaki diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Firmanız ya da markanız için seçtiğiniz domainin daha önce başkası tarafından alınıp alınmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer alacağınız domain daha önce kullanılmışsa hangi amaç için kullanıldığını mutlaka kontrol ettirmek sizin için fayda sağlar.

Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Gizli ücret olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
  • En çok tercih edilen .com uzantısını kullanmanız ziyaretçilerinize güven vermeniz için önemlidir. 
  • Verilerinizin gizliliğini korumalısınız. 
  • Akılda kalıcı ve nokta atışı bir domain tercih etmelisiniz.
  • Hem kendiniz aklınızda tutabilin hem de ziyaretçileriniz akıllarında tutabilsin diye alan adınızı kısa seçiniz.
  • Yazılması ve okunması kolay bir domain adı seçmelisiniz.
  • Nokta atışı bir domain tercih etmelisiniz.
  • Markalaştırabilir bir isim seçmeniz sonraki süreçte size fayda sağlar.
  • Rakam ve noktalama işaretlerini alan adınızda tercih etmemelisiniz.
  • Hızlı karar vermemelisiniz.
  • Araştırma yapmadan domain almamalısınız.
  • Yan yana gelen harflere dikkat etmelisiniz.

Domain Nasıl Alınır?

Her web sitesinin özellikle ziyaretçileri kolay bir şekilde ulaşabilsin diye akılda kalıcı bir isme ihtiyacı vardır. Domainin nasıl alındığını öğrendiğinizde akılda kalıcı bir domain ismi alabilirsiniz. Oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilen domain alma işlemini birkaç adımda gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni Domain Almak

Aşağıda sıralanan işlemleri takip ederek domain satın alma adımları öğrenebilirsiniz. 

  • İlk olarak Natro’nun domain sorgulama aracı açılır.
  • Belirlenen alan adı sorgulama alanına yazılarak sorgulatılır.
  • Belirlediğiniz alan adı başkası tarafından alınmadıysa sepete eklenir. Alındıysa kullanılabilecek en iyi seçenek tercih edilir.
  • Alan adınızı kaç yıl kayıt edeceğiniz sepet sayfasında belirtilir.
  • Daha sonra ”ödemeye geç” butonuna tıklanır.
  • Ödeme sayfasındaki havale ya da kredi kartı ile ödeme seçeneklerinden biri tercih edilir. Kredi kartı ile ödemeyi gerçekleştirecekseniz, kart bilgilerinden sonra sözleşmenin kabul edilmesi gerekir.
  • ”Siparişi tamamla” butonuna tıkanır.
  • Gerçekleştirilen bu işlemlerden çok kısa bir süre sonra alan adınız aktif hale gelir.

Kayıtlı Bir Domain Almak (İkinci El Domain)

Satılık alan adı platformu sayesinde, domain sahipleri ya da domain şirketleri kayıtlı domainleri satışa çıkarabilir. Alım satım işlemlerini Natro üzerinden yaparak sıfır risk sistemi ile ödemelerinizi alabilirsiniz. Güvenilirliği ile ön plana çıkan firma, satılık domain platformunda alan adı yatırımlarınızı, değerlendirmenizi sağlar. Natro’nun satışa çıkardığı kayıtlı domainleri de satın alabilirsiniz. Satılık domain platformunda alan adı yatırımlarınızı değerlendirerek gerçekleştireceğiniz her satıştan kazanç elde edebilirsiniz. Bu sürecin devamında 2 seçenekle karşılaşabilirsiniz. Eğer sizden başka biri backorder talep etmezse domain süresi bitince sizin olur. Eğer siz dışında biri varsa açık artırma uygulanarak domaine sahip olmanız gerekebilir.

Açık Arttırmadan Domain Almak

Alan adları web adresinden çok daha fazlası haline dönüşebilir. Bunun için Google’da iyi bir sıralamaya sahip, akılda kalıcı, yazılması kolay bir domain doğru alıcı ile buluşursa çok değerli bir hale gelebilir. İkinci el alan adını talep ettiğinizde farklı alıcılarda talepte bulunursa açık arttırma yapılır. Açık arttırmadan domain satın almak alan adı sahiplerine büyük kar etme fırsatı verebilir. Alıcılara da web sitelerini daha iyi bir seviyeye taşıyabilecek bir isim elde etme imkanı sunabilir.

DNS Nedir?

Her cihaz İnternete bağlandığında sadece kendine ait ağ konumu yani IP adresi olur. IP adresleri, adres bilgisi ile ağdaki konum anlamına gelir. Bilgisayarlardaki sistemler sayısal kodlar ile çalışır. Bu sebeple IP adresleri de karmaşık ve uzun sayılardan oluşur. DNS bir IP düzenleyicidir. Yani Alan isimleri ile IP adresleri dönüşümünü çift taraflı sağlar. Bu sayede herkesin anlayabileceği şekilde düzenlenmiş olur.

DNS İngilizce bir kelimedir. Domain Name System yani alan adı sistemi anlamına gelir. İnternet uzayını bölümler, bölümleri adlandırır, bölümler arası iletişimi organize eder, herhangi bir kaynak için internet, bilgisayar, özel bir ağ ve servis gibi hiyerarşik dağıtılan adlandırma sistemlerine DNS denir. Örneğin, dünyanın en çok tercih edilen sitelerinden biri Google Chrome’dur. 74.125.224.83 IP adresidir. Hem karmaşık hem de zor bir IP adresi vardır. Normal şartlarda bu IP adresi ile Google sekmesine ulaşmanız gerekir. İşte burada devreye DNS sistemi girer. DNS sistemi size bu konuda çok kolaylık sağlar. Bu sayede ”www.google.com” yazarak pratik ve hızlı bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz. Siz farkında olmadan DNS alan adresleri ile IP adresleri bağlantılarını yaparak saniyeler için Google İnternet sitesinin açılmasını sağlayabilir. DNS, sistemin karmaşık olmasının yanında, işleyişin ince bir şekilde hesaplanmasını sağlar. İnternet sitesine kolay ve hızlı bir şekilde tek tıkla ulaşmanızı sağlaması, teknolojinin internet kullanımında ne kadar büyük bir yardımcı olduğunun kanıtıdır.

DNS nedir, DNS ne işe yarar öğrenmek için rehber niteliğindeki blog yazımızı okuyabilirsiniz. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

DNS Nasıl Çalışır?

Dünyanın çok farklı noktalarındaki sunucular ile DNS sunucuları çalışır. Siz farkına bile varmadan saniyeler içerisinde alan adı ile IP adresleri arasındaki bağlantıyı kurabilir. DNS siteminin 4 tane temel alt sunucusu bulunur. Bu 4 temel alt sunucunun işlevleri aşağıda anlatılmıştır.

  • DNS sisteminde ilk karşılaşılan sunucu DNS imlecidir. Siz İnternet sayfanıza herhangi bir alan adı yazdığınızda, alan adını DNS imleci karşılar. Derin bir DNS sorgulama aşaması başlar. Eğer sorgulama başarılı bir şekilde gerçekleşirse diğer adımlara geçiş sağlanabilir.
  • DNS’den geçen domain, kök sunucusuna gelir. Bu aşamada alan adı çözümlenmeye başlar. Karmaşık IP adresi görünümündeki alan adları bu aşamada, gördüğünüzde anlayabileceğiniz hale gelir.
  • Çözümleme süresince görev alan bir diğer sunucu TLD sunucusudur. Kök sunucusu ile birlikte sürecin bir parçası haline gelir. Alan adının temsil ettiği IP adresi bu son çözümleme aşamasında tam olarak dönüştürülür. .com, her İnternet adresinin olmazsa olmazıdır. TLD sunucusunun buradaki görevi de alan adının sonundaki .com kısmını çözümlemektir.
  • Alan adı DNS imleci tarafından sorgulandıktan sonra kök ve TLD sunucuları çözümlenir. Daha sonra yetkili IP adresi olarak sunucuya ulaşır. Her şeyin bulunduğu yere yetkili sunucu denir. Yetkili sunucunun IP adres kaydına erişildiği zaman internet sitesi açılabilir. Erişimin gerçekleşmemesi durumunda DNS imleci tarafından ek bilgi istenebilir.

DNS Neden Önemlidir?

Dos ve DDoS adı verilen saldırılar sonucunda DNS hizmetinde bazı aksamalar meydana gelebilmektedir. Saldırılar bazen ağa ya da sunucuya erişimi engellerken bazen de tamamen devre dışı kalmasına sebep olabilir. Büyük şirketlerin çok yüksek meblağlar kaybetmelerine sebep olduğu için DNS’nin önemi bu gibi durumlarda ortaya çıkar. DNS saldırılarının bir diğeri DNS tünelleme yani veri çalma amaçlı yapılan saldırılardır. Bu şekilde gerçekleştirilen saldırılarda, saldırganların amacı size ait olan özel sayılabilecek; adres, telefon, mail, gizli dosyalar, gibi her türlü bilgiyi çalabilmektedir. Çaldığı bu bilgiler ile sizi dolandırmak için bildiği tüm illegal yolları kullanır.

Alan Adı DNS Ayarları Nasıl Yapılır?

Android işletim sistemi için DNS değiştirmek mobil cihazlarda oldukça basittir. Aşağıdaki adımları izleyerek DNS ayarlarını değiştirebilirsiniz.

  1. Ayarlar” menüsü tıklanır.
  2. Wi-Fi” seçeneğinden kablosuz işaretlenir.
  3. Ağ ayarları yönet” menüsünden ”gelişmiş seçenekleri göster” seçeneği seçilir.
  4. IP ayarları / Statik” sekmesinden DNS kayıtları istenilen şekilde düzenlenebilir.

IOS işletim sistemi için DNS değiştirmek tıpkı Android telefonlardaki gibi basittir. Aşağıda sıralanan maddeleri uygulandığınızda 2 dakika gibi kısa bir sürede iPhone marka telefonlarınızın DNS ayarlarını tamamlamış olursunuz.

  1. Ayarlar” menüsü tıklanır.
  2. Wi-Fi” seçeneğinden bağlı bulunduğunuz Wi-Fi ağına tıklanır.
  3. Wi-Fi ağının yanında bulunan mavi renkteki “i” yani “info” yazısına dokunulur.
  4. Açılan menüde “DNS” bölümüne geçilir.
  5. Buraya düzenlenmek istenen DNS adresi yazılarak gerekli düzeltmeler yapılır.

DNS değiştirmek Windows işletim sistemlerinde de mümkündür. Aşağıda sayılan adımları izleyerek birkaç hamlede işlemleri tamamlayabilirsiniz.

  1. Ağ ve paylaşım merkezi” bölümü açılır.
  2. Buradan “bağdaştırıcı ayarları değiştirin” seçeneğine tıklanır.
  3. Ethernet Özellik Ayarları” bölümü açılır.
  4. DNS kayıtları “İnternet Protokolü Sürüm 4” kısmından istenilen şekilde değiştirilebilir.

Domain Nasıl Çalışır?

Herhangi bir İnternet sitesine gitmek için sitenin adresi yazılır. Girilen adres bilgisi ilk olarak global sunucu ağına yani DNS’ye gönderilir. Domainle ilişkili name serverlara bakan bu sunucular isteği iletir. Bir örnekle açıklarsak konu daha net anlaşılır. Örneğin, BayHost üzerinde bulunan bir İnternet sitesi için bu sunucu adresleri ns1.baycloud.net ve ns2.baycloud.net olur. Aynı zamanda bu adresler hosting sağlayıcılarının yönettiği bilgisayarlar olarak da adlandırılır. Ziyaret etmek istediğiniz internet sitesinin saklandığı bilgisayara hosting sağlayıcısı aldığı isteği gönderir. Bu bilgisayarlar web server adı ile anılır. Bu bilgisayarlarda Nginx ve Apache gibi özel yazılımlar kuruludur. İnternet sitesini ve üzerinde yer alan bilgileri bir araya getirir. Bir araya getirdiği bu bilgileri bilgisayarlar geri gönderir. Bu sayede internet sitesine giriş yapılır. Saniyeler içinde giriş yaptığınız sitelere ulaşabilmeniz için içeride dev bir sistemin doğru şekilde çalışması gerekir.

IP Adresi Nedir?

IP adresleri, Ağ üzerinde bilginin hangi cihazlar arasında gönderilip alınacağını belirleyen IP adresleri, verinin yerini içerir. Bu sayede cihazın iletişim için erişilebilir olmasını sağlar. Farklı bilgisayarların, web sitelerinin yani internete bağlı tüm cihazların birbirinden ayrılması gerekir. Bu işlem İnternetin çalışmasında temel prensibi oluşturan IP adresleri tarafından gerçekleştirilir. IP adresleri, rakamların noktalarla ayrıldığı bir dizilimden oluşur. Telefon, tablet, bilgisayar gibi İnternete bağlı olan her bir cihazın bir IP numarası vardır. Bu sayede de ağ üzerinde birbirlerinden ayrılabilirler. Aynı zamanda yine IP aracılığı ile birbirleri ile iletişim kurabilirler.

URL Nedir? Domain ve URL Arasındaki Farklar Nelerdir?

İnternet bağlantılarının dünyanın birçok noktasına ulaşması ile internet kullanıcı sayısı her geçen gün artmaya devam eder. Bu sayede internet sadece bilgisayarlarda değil farklı farklı cihazlarda kullanılmaya başlanır. Alan adı ve URL kafa karıştırıcı iki terimdir. Web sayfalarını internet üzerinden yönlendirmede kullanılırlar. URL tekdüzen kaynak bulucu anlamına gelir. İnternetteki belirli bir web sayfasının ya da web sitesinin adresine URL denir. Bir tanımlama dizisi olan adı ise, URL’nin aksine belirlenen bir web sitesini benzersiz bir şekilde tanımlamaya yardımcı olur. Yani URL tam web adresidir. Aynı zamanda web sayfasının etki alanını, sayfaya erişmek için kullanılan protokolü ve adını içerir. Alan adı URL’nin alt bölümüdür. Kuruluşu tanımlar. Kaynak belirtmenin yanı sıra FTP, HTTP ve HTTPS gibi protokollerin URL, nasıl alınacağını da belirler. Domain sadece bir alan adı iken URL, internet sitesi üzerinde olan bir içeriğin ya da bir dosyanın konumunu belirtir.

Domain ve Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

İnternet sitenizin kimliği sayılabilecek ismine domain denir. Kullanıcılar bu domain ismi ile sitenize giriş yaparak markanızı tanırlar. Hosting ise site yazılımınızın, site dosyalarınızın, videolarınızın, görsellerinizin barındırıldığı bilgisayarlardır. Sürekli çalışan ve hızı yüksek olan bu bilgisayarlarda web sitenizi oluşturan her şey bulunur. Hosting web sitenizin depolama alanıdır.

Domain ve Web Sitesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Web sitesi, yazılımsal olarak ikiye ayrılır. Bunlar ön yüz ve arka yüzdür. Ön yüz sitenizin tasarımını ifade ederken arka yüz, yazılımsal tarafta yapılan işlemleri ifade eder. Domain ise bir önceki başlık altında açıklandığı gibi internet sitenizin kimliği olarak tanımlanabilir.

Domain Almanın İşletmeler için Önemi Nedir?

İnternet kullanımının hızla artması ile internet üzerinden yapılan satışlarda büyük bir pazar oluştu. Eskiden herhangi bir ürünü almak istediğinizde birkaç site karşınıza çıkarken şimdi aynı ürünü yüzlerce site satabilir. Tüketiciler de böyle bir pazarda iyi bir araştırma yaparak ürünlerini satın almak isterler. Ürünü internet üzerinden satın almasa bile ilk araştırmayı internetten yapar. Gerçek hayatta işetmenizin yerinin bilindik olması, kolay tarif edilebilmesi, karışık ve fazla uzun cadde ve sokak isimlerinden oluşmaması size nasıl fayda sağlarsa, aynı şekilde dijital dünya içinde adresi bu bilinçte oluşturmak önemlidir. Bu noktada domain en önemli unsur haline gelir. Kendi markanızın alan adını tescil ettirmeniz daha güvenilir bir site olmanızı sağlar. İnternet sitesi üzerinden satış yapmasanız bile kendi marka isminizi elinizde bulundurmanız size fayda sağlar.

ICANN Nedir?

“Internet Corporation for Assigned Names and Numbers” açılımı olan ICANN, “Atanmış İsim ve Numaralar için İnternet Şirketi” olarak dilimize çevrilir. ICANN, kâr amacı gütmeyen bir ortaklıktır. 1998 yılında kurulmuştur. Yetkili bir kurum olan ICANN, tüm dünyada bulunan alan adlarını yönetir. Tüm dünyada insanların interneti istikrarlı ve güvenli bir şekilde kullanabilmelerini amaç edinen bir şirkettir.

Domain Çeşitleri Nelerdir?

Domainler aşağıdaki gibi alan adı uzantılarına göre farklı türleri ayrılır.

Uluslararası domain adresleri

Dünyanın her yerinden aynı adresle yayın yapan ve dünyanın her tarafından herkesin alabileceği domainler olarak tanımlanabilir. Uluslararası alan adı satın almak için tek kriter bulunur.

Herkesin dünyanın her tarafından alabilmesine olanak sunan ve aynı zamanda aynı adresle dünyanın her yerinden yayın yapan domainlere denir. Uluslararası alan adlarını satın almak için tek kriter International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) konsorsiyumuna kayıtlı yani ABD’den bir firmadan bu alan adının alınmasıdır. Satın alırken tek kıstas başvuruda bulunduğunuz alan adının daha önce kişi ya da kuruluşlar tarafından alınmamış olmasıdır.

Yerel domain adresleri

Yerel domainler uluslararası domainde de belirtildiği gibi alan adı uzantılarına sahiptir. Alan adının tescil edildiği ülkenin uluslararası kısaltması belirlenir. Buradaki tek farkta ülke kısaltmasıdır. Yani alan adı uzantısının sonuna uluslararası ülke kısaltması eklenen domain adresleridir. Yerel otoriteler bu tip alan adlarını vermek için yetkilendirilmişlerdir. Eğer Türkiye’den bir alan adı alıyorsanız sonuna ”.tr” takısının eklenmesi gerekir. Bu ”.tr” takısı Türkiye’nin uluslararası takısıdır. Örneğin, yerel alan adı Almanya’dan alınırsa bu takı .de, Fransa’dan alınırsa bu takı .fr olur. Yerel alan adı satın almak uluslararası domain almak kadar kolay değildir. Belirlenen evraklar ile ülkenin bu alanda yetkili kurumuna alan adı almak için başvuru yapılması gerekir. Türkiye’de yerel alan adı alabileceğiniz yetkili kurum ODTÜ’dür. ODTÜ nic.tr sitesi üzerinde hangi belgelerin hangi alan adı için gerekli olduğu kontrol edilir. Gerekli belgeler toplanarak başvuru yapılır. Verdiğiniz belgeler gerekli onayı alırsa yerel domain tahsis edilir.

Ücretsiz Alan Adları

Hosting hizmeti sunan firmaların satın aldığı ya da bazı domain kayıt firmalarının aldığı, hosting süresi boyunca sağlanan alan adlarına ücretsiz domain denir. Ücretsiz pek çok domain uzantısı bulunmaktadır. Ücretsiz alan adlarından birini seçerek web sitenizi kurabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler