Domain İpuçları: Markanızı korumak için dikkate almanız gerekenler

Domain ipuçları ile markanızı korumak için dikkate almanız gereken önemli başlıkları derledik. Bir web sitesine sahipsiniz ve her şey yolunda ilerliyorsa bu durum verimli bir dijital pazarlama gerçekleştirmenize olanak tanır.

Ancak markanızı korumak ve geliştirmeye devam etmek için dikkat etmeniz gereken nokta ise popülaritenizin yanında tehdit unsurlarının da aynı hızda arttığını görmek ve önlem almaktır. Kötü niyetli kişiler, sizin emeklerinizle bu noktalara getirdiğiniz sitenize çeşitli hilelere başvurarak, kısacası site trafiğinizi üzerlerine çekerek emeklerinizi çalabilir.

Fakat markanızı korumanın ve bu gibi durumları engellemenin bazı yolları da var ve bu içerikte önemli başlıkları sizler için derledik.

Marka ve Ürün İsimlerinizi İçeren Domainleri Tescil Edin!

Markanızı korumaya öncelik olarak marka ve ürün isimlerinizi bir arada barındıran domainleri kayıt etmekle başlayabilirsiniz. Böylelikle, markanızın popülaritesinden yararlanmaya çalışan kişiler için en azından ilk engeli ouşturmuş olursunuz.

Örneğin; akman.com domaini ile satışlar gerçekleştiren bir otomobil firması akmanotomobil.com, akmanticari.com, akmanbinek.com ve benzeri domainleri domain sorgulama yaparak sorgulayabilir ve kayıt edebilir. Sizler de bu örnek üzerinden kendi alan adınız ve sektörünüzü göz önüne alarak bu şekilde bir marka koruma yöntemine başvurabilirsiniz. Böylece isim benzerliklerini kullanarak trafik çekilmesinin önüne geçebilir yada riski azaltabilirsiniz.

Olası Yazım Hatalarına Dikkat Edin

Kullanıcılar alan adınızı aratırken yazım hatası yapabilirler. Özellikle büyük şirketler ve kuruluşlar bu yanlışları değerlendirmeli ve olası isimleri satın almalı, böylelikle riski en aza indirmelidir.

En yaygın hatalardan bazıları;

  • harf atlamak,
  • domaindeki bir noktayı atlamak,
  • benzer harfleri yanlış yazmak,
  • rakam olan bir karakteri harflerle belirtmektir.

Tabii ki hatalar sadece üstte sayılanlardan ibaret değil. Ancak, marka bilinirliğiniz ve trafiğinizden faydalanmak isteyenler bu hatalardan istifade etmek adına olası yanlış yazımları tahmin ederek domaininize çok yakın bir isimle karşınıza çıkabilirler. Tüm bu hata permütasyonlarını da göz önüne alarak tescilletmek, yine markanızı koruma yolunda kullanabileceğiniz yöntemlerden bir tanesidir!

Alternatif Domain Uzantılarına da Sahip Olun

Uzantıların, internet üzerinde çok sayıda olduğunu düşünürsek bu noktada tüm uzantılara sahip olmanız imkansız sayılabilir ve mali olarak da zorlayıcı olabilir. Ancak, popülaritesi fazla olan uzantıları satın almak, markanızı koruma noktasında belki de en önemli adımlardan birisi olabilir.

Bu aşamada doğru uzantıları satın almak yeterli olacaktır. Örneğin bir yemek şirketi, yemeginonunde.com domaini ve uzantısı ile satış yapmaktadır. Bu noktada, yemeginonunde.catering olarak bir uzantı sahibi olmak mantıklıyken yemeginonunde.software şeklinde bir uzantı satın almak ise çok gerekli değildir.

Markanızı koruma işi, hizmet verdiğiniz süre boyunca devam eden bir süreci kapsar. Sitenizin, şirketinizin ve markanızın popülaritesi arttıkça, daha farklı ve kapsamlı koruma stratejilerine de başvurmanız gerekebilir. Bu içerikte hızlıca alabileceğiniz aksiyonlar ve temel önlemleri derlemeye çalıştık.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Subdomain Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Subdomain Nasıl Oluşturulur?cPanel’de Subdomain OluşturmakPlesk’de Subdomain OluşturmakNasıl Kullanılır?Subdomain’e Hazır Web Sitesi Kurulur mu? Subdomain…