DNS Nedir? DNS Bilgilerimi Nasıl Güncellerim?

Öncelikle DNS Nedir?  DNS (Domain Name System) yani Türkçe karşılığı Alan Adı Sistemi, internet üzerindeki site IP adreslerini alan adları ile eşleştirmektedir. Eğer böyle bir sistem olmasaydı, internet üzerinde milyonlarca web sitesi olduğundan ve hepsi farklı bir IP adresi üzerinden yayın yaptığı için her sitenin IP adresini ezberimizde tutmamız gerekirdi. Ufak bir örnek verecek olursak, arama çubuğuna google.com yazarsanız da aynı sayfaya yönlenirsiniz, 172.217.17.46 IP adresini yazarsanız da aynı sayfaya yönlenirsiniz. Sonuç olarak bu sistem internet üzerinde gezinirken ya da araştırma yaparken işimizi epey kolaylaştırıyor. Şimdi, gerekli güncelleme işlemini sağlamak için neler yapmanız gerektiğine bakalım.

Adım 1:

Öncelikle natro.com adresinden müşteri numaranız ile, müşteri panelinize giriş yapmanız gerekmektedir.

Adım 2:

Müşteri paneli ana sayfasına giriş yaptıktan sonra, “Alan Adı Yönetimi” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.

Adım 3: 

Açılan menü üzerinden “Aktif Alan Adlarınız” seçeneği ile devam edebilirsiniz.

Adım 4:

DNS bilgilerinde değişiklik yapılacak olan alan adının sağındaki “Yönet” butonuna tıklayabilirsiniz.

Adım 5:

Alan adının yönet sayfasına giriş yaptıktan sonra DNS Sunucuları” başlığı altındaki DNS Değiştir seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.

Not: Eğer alan adınızı sahip olduğunuz bir sunucuya yönlendirmek istiyorsanız “Özel Nameserver (NS) Oluştur” seçeneğine tıklayıp işlem sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgi edinmek için Name Server adresleri nasıl tanımlanır? yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Adım 6:

Değiştirilmek istenen DNS bilgilerini gösterilen yerlere girip “Güncelle” seçeneğine tıklayarak işlemi sonlandırabilirsiniz. DNS adreslerini yazarken hata almamak için yazım yanlışı olmadığından emin olmanız gerekmektedir.

Farklı bir firma üzerindeki alan adınızı Natro’da bulunan bir hosting paketinize ekleyip aktif bir şekilde kullanabilmeniz için alan adınızın DNS bilgilerinin ns1.natrohost.com ve ns2.natrohost.com şeklinde olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Natro’dan satın alınan alan adlarında ise; DNS bilgileri default olarak Natro sunucularına yönlenmiş bir şekilde gelmektedir.

DNS güncelleme işleminden sonra siteniz hemen çalışmayabilir. Kayıtların tamamen oturup aktif olabilmesi için ortalama 1 dakika – 4 saat arasında bir süre geçmesi gerekiyor. Güncelleme işleminden sonra en sağlıklı sonucu alabilmek için önce Whois üzerinden kontrol sağlayabilir sonrasında DNS önbellek temizliği yapabilirsiniz. DNS önbellek temizliği hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Alan adınızın DNS bilgileri hangi sunucuya yönlenmiş durumda ise; A (Host) Kayıtları, CNAME, MX, TXT, PTR gibi kayıtların düzenlemelerini ilgili sunucuya sahip firma üzerinden yapabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler