Dns Kayıt Türleri Nelerdir? [Tam Liste]

DNS, İnternet’in ana öğelerinden biridir. Bu, etki alanı bilgilerini barındıran sunucuların dağıtılmış bir veritabanıdır. DNS’nin birincil amacı, adları IP adresleriyle eşleştirmek ve bunlarla ilgilenenlere cevap vermektir.

DNS, Alan Adı Sistemi anlamına gelir. DNS dağıtılmış bir sistemdir, yani bölgenizdeki dosyalar birden çok sunucuda depolanır. Bölge dosyalarının bir seri numarası ve bir ömrü vardır. Seri numarası bölge dosyalarının geçerli sürümünü gösterir ve dosya değiştiğinde seri numarası değişir.

TTL süresi, bölge dosyasının adını ad sunucusu tarafından önbelleğe alınması gereken saniye cinsinden değerini gösterir. TTL’nin süresi dolarsa, ad sunucusu önbelleğe alınan bölge dosyasını sunmaz ve yetkili etki alanı adı sunucusundan yeni bir TTL sürümü ister.

DNS Kayıt Türleri

DNS protokolü, farklı amaçlar için kullanılabilecek birçok farklı kayıt tanımlar. Ancak en yaygın kullanılan dns kayıt türleri şunlardır:

Address (A)

Adres girişi veya kısaltılmış adı olan bir A girişi, muhtemelen en temel ve en yaygın türdür. Adları IP adresleriyle eşleyen şey A girişidir. Örneğin, aşağıdaki giriş:

“Websiteniz.com. 23.9.62.14’te”

Kayıt, alan adınızı 23.9.62.14 IP adresi olarak sitenizin adıyla eşleştirecektir. IP adresleri genellikle barındırma sağlayıcınız tarafından verilir.

Canonical Name (CNAME)

CNAME kaydı, ana bilgisayar için bir takma ad oluşturmak için kullanılır. Bu kayıt türü genellikle aynı etki alanını işaret eden birkaç ana bilgisayar adınız (www, ftp, posta) varsa kullanılır. örneğin, aynı sunucu hem FTP hem de postadan sorumlu olabilir:

CNAME IN FTP web sitenizdir.

www IN CNAME sitenizdir.com

Bu tür, sitenizde bir ftp takma adı oluşturur. Bu şekilde, birisi ftp.yoursite.com sitesine bağlandığında, web sitenize yönlendirilecektir. Www .. benzer çalışır

Mail Exchange (MX)

MX kaydı, alan adına gelen tüm e-postaları işleyecek bir A kaydı tanımlamak için kullanılır. Örneğin, mail.website.com adresinizin web sitenizdeki tüm e-posta adreslerini işlemesini istiyorsanız şu adımları izleyin:

Websiteniz.com. MX 10 mail.yourwebsite.com

websiteniz.com. MX 20 mail-backup.website.com

MX satırının yanındaki sayı önceliğe karşılık gelir. Mail.website.com herhangi bir nedenle kullanılamaz duruma gelirse, tüm e-postalar mail-backup.comwebsite.com tarafından yönetilir.

Host Information (Host Bilgileri)

Bir ana bilgisayar bilgi kaydı (HINFO), donanım türü, işletim sistemi vb. Gibi ana bilgisayar bilgilerini tanımlamak için kullanılabilir. Bu isteğe bağlıdır ve her ana bilgisayar adı için yalnızca bir HINFO kaydı olabilir.

www.websiteniz.com. HINFO “Intel” “Linux” da

Pointer (PTR)

İşaretçi girişleri A girişlerinin tersidir ve ters eşleme adı verilen bir dizi bölge dosyasında kullanılır. Adından da anlaşılacağı gibi, ters eşleme yaparlar: ana bilgisayar adları için IP adresleri.

Bu girişler e-postanın düzgün çalışması için çok önemlidir. Her bir İnternet adresi için yalnızca bir PTR kaydı kullanılabilir. Bu nedenle, önceki örnekte, www.website.com’un IP adresi 23.9.62.14’tür ve PTR kaydı aşağıdaki gibidir:

IN PTR www.website.com adresine 14.62.9.23.IN-ADDR.ARP.

Text (TXT)

TXT kaydı, herhangi bir metin dizesini ana bilgisayar adıyla ilişkilendirmenize olanak tanır. Bir ana bilgisayar için birkaç TXT kaydı olabilir:

www.websiteniz.com. IN TXT “Sahibi: john@yoursite.com

TXT’de “üretim”

DNS yapılandırmanızda değişiklik yapmak, e-posta web sitenizi veya web sitenizi tamamen kapatmak gibi önemli sonuçlar doğurabilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler