MSSQL Server nedir, nasıl kurulur ve kullanılır?

MSSQL, Microsoft Sql’in kısaltılmasıdır. Dolayısı ile Microsoft tarafından geliştirilmiş, ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemidir. MySQL’in aksine kurumsal tarafta ve windows üzerinde çalışan yazılımlara hizmet verme açısından daha fazla rağbet görmektedir.

MySQL’i gerek linux’e gerek windows’a kurabilme özgürlüğüne sahip iken MSSQL için her ne kadar mümkün olsa da linux üzerine kurma genelde düşünülmez çünkü en iyi performansı windows sunucu üzerinde verecektir. Dilerseniz bu veritabanını, Docker üzerinde bile çalıştırabilirsiniz. Üzerinde MSSQL kurulu sunuculara Mssql Server denmektedir. MSSQL tarafına daha açıklayıcı bir örnek vermek gerekirse .Net üzerinde çalışan bir e-ticaret sitesi düşünün. Çok büyük ihtimal ile verilerini, ürünlerini, sipariş ve yorumlarını MSSQL veritabanında tuttuklarını düşünebilirsiniz, yani siz sitelerinde gezerken arka planda MSSQL’den cevap almaktasınız. MSSQL, Hızlı ve kararlı bir veritabanı yönetim sistemidir, Sql desteklediği gibi NoSql de desteklemektedir.

MsSQL Server nasıl kurulur?

Öncelikle https://www.microsoft.com/tr-tr/sql-server/sql-server-downloads adresinden İhtiyacınıza uygun versiyonunu sunucunuza indirmeli ve kurulum dosyasını çalıştırmalısınız. Bu adresten hem windows, hem linux hem de dockera uygun dağıtımlarını indirebilirsiniz. Eğer kurmak ve yönetmek konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz, Natro Mssql Hosting hizmetinden faydalanabilirsiniz. Bunun yanında Natro’nun XServer, Dedicated Server ve Extreme sununucularından birine windows işletim sistemi ile sahipseniz Natro’nun deneyimli dstek ekibinden, MSSQL Server kurulumu konusunda destek alabileceğinizi unutmamalısınız.

MsSQL server nasıl kullanılır?

Mssql sunucuları genelde Sql Server Management Studio ile kullanılır. Bu sayede yeni veritabanları oluşturabilir, bu veritabanları üzerinde hak sahibi olacak kullanıcıları belirleyebilir, tablolar oluşturabilir, verilerimizi import ya da export edebiliriz. Sonrasında gerek programlar üzerinden, gerekse web sitelerimizin içindeki sql bağlantı cümlelerimiz ile yani connection stringlerimiz vasıtası ile bağlanarak veri okuyabilir ya da yazabiliriz.

SQL Server Management Studio Nedir?

MsSql server management Studio, Microsoft’un geliştirdiği bir mssql veritabanı editörüdür. Bu editör yardımıyla T-SQL komutlarını kullanarak datalarımız üzerinde birçok farklı işlemi yapabiliriz. Bu işlemlere örnek olarak veri okuma, veri girme, rapor alma, veri düzenleme ve analizi örnek olarak verebiliriz. Ayrıca bir veritabanı oluşturabilir, veritabanlarını tasarlar ve gerekli ayarları yapabilirsiniz. Mssql Server Management Studio’un diğer bir adı da SMSS’tir ve https://aka.ms/ssmsfullsetup adresinden indirip kullanabilirsiniz.

MsSQL Server Management Studio

Transact-SQL (T-SQL) Nedir?

T-SQL, MS SQL Server veritabanı üzerinde veri eklemek, değiştirmek, sorgulamak veya silmek gibi tüm işlemleri gerçekleştirmek için kullanabileceğimiz bir sorgulama dilidir. Her ne kadar bir programlama dili olmasa da programlama dillerine benzeyen bir alt dil ya da esasen sorgu dili olarak değerlendirebiliriz. Diğer veri tabanlarında da kullanılan dil aynıdır. Örneğin MySql, Oracle gibi veri tabanları üzerinde de aynı dil yapısıyla sorgulama işlemleri yapabilirsiniz. Sadece bazıları için lehçesi farklıdır gibi düşünebilirsiniz, daha açıklayıcı bir örnek vermek gerekirse biri trakya şivesini daha iyi anlar iken diğeri karadeniz şivesine daha aşinadır ya da bunu Amerikan ingilizcesi ile İngiliz ingilizcesi örneği ile de açıklayabiliriz. Genellikle kullanım amacına göre veri işleme dili, veri tanımlama dili ve veri kontrol dili şeklinde 3’e ayrılır.

RDBMS – İlişkisel veritabanı nedir? Ne işe yarar?

RDBMS yani İlişkisel veritabanı, birbiriyle ilişkili veri noktalarını depolayan ve bunlara erişim sağlayan bir veritabanı türüdür. İlişkisel veritabanları, verileri tablolarla temsil etmenin sezgisel, kolay anlaşılır bir yolu olan ilişkisel modelini temel alır. İlişkisel veritabanında, tablodaki her satır, anahtar adı verilen benzersiz kimliğe sahip bir kayıttır. Tablonun sütunlarında verilerin öznitelikleri bulunur ve her kayıt genellikle her öznitelik için bir değer taşır. Bu da veri noktaları arasında ilişki kurmayı kolaylaştırır. Güçlü bir yapıdaki ilişkisel model, her tür ve büyüklükteki kurumlar tarafından çok çeşitli bilgi ihtiyaçları için kullanılmaktadır. İlişkisel veritabanları, stokları takip etmek, e-ticaret işlemlerini gerçekleştirmek, çok büyük miktarlarda misyon açısından kritik müşteri bilgisini yönetmek ve çok daha fazlasını yapmak için kullanılmaktadır. Veri noktalarının birbiriyle ilgili olduğu, güvenli, kurallara dayalı ve tutarlı bir şekilde yönetilmesi gereken tüm bilgi ihtiyaçları için ilişkisel veritabanı kullanmayı düşünebilirsiniz.

MsSQL server lisans ücretleri

Mssql server lisans ücretlie çok fazla çeşitlilk göstermektedir. Eğer Mssql Express Edition kullanacak iseniz bir ücret ödemenize gerek bulunmamaktadır ancak web edition kullanacak iseniz web hosting firmanızdan fiyat almanız en doğru seçenek olacaktır. Eğer bir geliştirici iseniz Developer edition’I ücretsiz indirip kullanabilirsiniz. Diğer standart ve enterprise seçenekleri sunucunuza ya da sunucunuzda kullanılan işlemcinin çekirdek sayısına göre farklılık göstermekle birlikte 200 dolar bandından başlayıp 10.000 dolarlara kadar çıkabilektedir. Örneğin Standart edition’ın Microsoft’un sitesindeki fiyat şu anda 3189 dolar gözükmektedir ancak bir Microsoft partneri ya da barındığınız hosting ve datacenter firması aracılığı ile bu fiyatlardan daha ucuza lisans almak mümkündür. Natro personeli ile iletişime geçebilir ve Mssql lisanslama* ücretleri konusunda bilgi talep edebilirsiniz.

MsSQL lisansı nasıl satın alınır?

Microsoft, lisanslarını genellikle 3 farklı yoldan satmaktadır. Bunların birincisi perakende olarak Microsoft’un kendi sitesinden satın alabilirsiniz. İkinci yöntem ise partnerleri aracılığı ile satın alabilmeniz olacaktır. Partnerlerin Microsoft ile toplu lisns anlaşmaları vardır ve muhtemelen daha ekonomik bir fiyata lisans alabilirsiniz. Diğer yöntem ise volume licensing diye tabir edilen servis sağlayıcıların sıklıkla dahil olduğu bir sistemdir. Bu yöntem için genellikle Mssql server tarafında web edition için olanak sağlanmaktadır ancak diğer detaylar için web hosting firmanız ile görüşmenizde fayda olabilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler