Cronjob Nedir? cPanel’de Cron Tanımlama

Cronjob, zamanlanmış dosyaların sunucu üzerinde çalıştırılmasıdır. Web siteniz üzerinde belirli aralıklarla çalıştırmak istediğiniz dosyalar varsa sunucu üzerinde cron tanımlayıp istediğiniz gün, saat ve dakikalarda çalışmasını sağlayabilirsiniz.

cPanel üzerinde bu işlem “Cron Jobs” bölümü üzerinden yapılabilmektedir. Bu alana erişim sağladıktan sonra ilk karşımıza “e-mail” bölümü gelmektedir. Cron başarıyla çalıştıkça ya da cron üzerinde bir problem oluşup çalışmaması durumunda sistem belirlediğiniz e-mail adresine otomatik olarak mail göndererek bilgilendirme yapmaktadır. 

cronjon nedir

E-mail tanımlama işlemini yaptıktan sonra “Add New Cron Job” bölümünden cron tanımlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak cron’un çalışmasını istediğiniz aralığı belirlemeniz gerekmektedir. “Common Settings” bölümünde özel bir ayarlama yapmamanız durumunda cron’unuz dakikada bir çalışacaktır. Siz cron’unuzun hangi gün, saat ve dakikalarda çalışmasını istiyorsanız karşınıza çıkan listeden özel ayar yapabilirsiniz. 

Zamanlama yaptıktan sonra artık çalıştırmak istediğiniz cron tanımlamasını yapabilirsiniz. Cron tanımlamasını “Command” bölümünden yapabilmektesiniz. Zamanlamasını yaptığınız ve çalışmasını istediğiniz FTP’deki bir dosyanız varsa bu işlemi aşağıdaki komutu yazarak çalıştırabilirsiniz. 

 

php /home/user/public_html/sayfa.php

yada

wget http://site.com/sayfa.php

yada

lynx –dump http://site.com/sayfa.php

Bu bilgileri yazdıktan sonra “Add New Cron Job” linkine tıklayarak cronunuzu çalışır duruma getirebilirsiniz. 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler