cPanel DNS Zone nedir ve nasıl yönetilir? Alan adı, yani domain satın alma işlemini yaptıktan sonra müşteri panelinde alan adınızı görmeniz yeterli gelmeyecek, alan adınızın bir hosting ya da kiraladığınız sunucu ile ilişkilendirmeniz gerekecektir.
Alan adlarının temel yönetimi Name Server’lar üzerinden yapılmaktadır. Ardından geriye kalan bütün temel dns işlemlerini yönlendirmiş olduğunuz dns sunucusu ya da kullanıyor iseniz web management üzerinden kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. Aşağı kısımda en çok tercih edilen web management panellerinden cPanel üzerinde dns yönetimini nasıl yapabileceğinizden bahsediyoruz.
Cpanel üzerinde dns yönetimi için cPanel ekranlarına 2083 portu ile giriş yapılması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse https://demo.cpanel.net:2083 girdiğinizde aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacaktır. Ya da web sitenizin 2083 portu da sizi aynı ekrana ulaştıracaktır. Diğer bir örnek olarak https://siteadiniz.com:2083 şeklinde de aynı ekranın açıldığını görebilirsiniz.
Kullanıcı adı ve şifreniz genelde FTP bilgilerinizdir. Fakat WHM panele sahip kullanıcılar ayrı bir giriş kullanıcı ad ve şifresi tanımlayabilmektedirler. Giriş yaptıktan sonra açılan ekranda bir sürü buton ve logo göreceksiniz.
Dilerseniz aşağı kısımlara inip ‘’Etki Alanları‘’ içerisinden de görebilir ya da üst kısımda yer alan arama boşluğuna zone editör yazıp girebilirsiniz.
Giriş yaptığınızda zone editör içerisinde kullanıcı hesabınıza ait oluşturulmuş alan adlarınızı (domain) göreceksiniz. Her birinin yanında en çok kullanılan DNS girişlerinin kısayolu bulunmaktadır. Fakat SPF, TXT, SRV gibi kayıtların yönetimi yönet butonunun içerisinde yer almaktadır.
NOT : Cpanele giriş yaptığınızda ‘’Zone Editör‘’ butonu pasif edilmiş olabilir. Bu sebeple her cpanel ekranında ‘‘Zone Editör’’ butonu çıkmayabilir. Sistem yöneticiniz ile görüşmeniz gerekmektedir.
Yukarıdaki gibi butona tıklayıp açılan pop-up ekranı üzerinden giriş yapabiliyorsunuz. Ayrıca yönet butonu ile belirttiğimiz gibi sunulan hızlı dns giriş butonlarının haricinde kalan diğer dns girişlerinizi de yönet ile yapabilirsiniz.
Üst kısımdaki görsel üzerinde yer alan kayıt ekle butonu ile giriş yapmak istediğiniz DNS türünü seçip ardından kaydınızı ekleyip işlemi tamamlayabilirsiniz. Dns kayıtlarınızı girip kayıt ettikten sonra hemen yanıt alamayabilirsiniz.
Bunun nedeni dünya üzerinde ISP servislerinin kayıtları kendi içindeki sunucularının da güncelleme süresinden kaynaklıdır. Ortalama tamamı ile güncellenme 4 saate kadar ulaşabilmektedir.
Ardından DNS ön belleğinizi temizleyerek kontrol edebilirsiniz.
İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.