Brief Nedir? Sözlük tanımı olarak öz tanım olarak da açıklanabilen brief, son yıllarda oldukça fazla kullanılan bir kelime olmaktadır. Özellikle iş sektöründe birçok kişi bu kelimeyi kullanmaktadır. Marka ve ürünler için planlanan reklam çalışmalarında profesyonel bir destek almak oldukça kolaylaştırıcı bir adım olmaktadır. Ancak reklam veren kişi ya da şirketin tam olarak ne istediği ve hedefinin ne olduğu özellikle reklam ajansları tarafından önem taşımaktadır. Kısacası hazırlanmış olan bir brief dosyası ile şirketler kendilerini tanıtabilir ve beklentilerini sıralayabilmektedir.
İyi Bir Brief Hangi Konularda Bilgi Vermelidir?
İyi bir brief hazırlamak için belli başlı sorulara cevap vermek gerekmektedir. Öncelikle reklam verilecek olan ürün ya da hizmetin ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığı kısa ve öz bir biçimde anlatılmalıdır. Ürün hakkında güçlü ve zayıf yönler belirtilmelidir. Ürünün hangi sektör ve pazarda karşılık bulduğu ve bulunduğu Pazar hakkındaki son durum yine kısa ve öz bir biçimde belirtilmelidir. Ürünün bu sektördeki rekabet durumu, satış durumlar gibi konular anlatılabilir. Tüm bu özelliklerin anında neden reklam verildiği de oldukça mühim bir meseledir. Reklam verilme nedeni yeni bir ürün olması ve tanıtılmaya ihtiyacının olması, müşterilerin ürün hakkında düşüncelerinin değişmesinin istenmesi ya da potansiyel satış miktarlarına ulaşılmak istenmesi gibi birçok farklı konuda reklam verilebilir. Bu nedenle reklam verme nedeni belirtilmelidir. Ürünün ya da hizmetin hedef kitlesi özenle belirlenmeli ve bahsedilmelidir. Özellikle empati yeteneği kullanılarak hedef kitlenin tepkisi iyi ayarlanmalıdır. Bunun yanında ürünün ne vaat ettiği de kısa ve öz bir şekilde belirlenmelidir.
Brief Hangi Sorulara Cevap Vermelidir?
İyi bir şekilde hazırlanmış olan brief, bazı sorulara en iyi şekilde cevap verebilmelidir. Sorulması gereken sorular şu şekilde olabilir;
- Markanın ya da ürünün amacı tam olarak nedir?
- Hedef kitleniz nedir? Kimlere hitap etmektesiniz?
- Ürünün ya da markanın özellikleri nelerdir?
- Ürün ya da markanızın faydaları nelerdir?
- Genel olarak ne şekilde pazarlama durumu mevcuttur?
- Belirlenen hedef kitlesi nedir?
- Markanın kurumsal kimliği nedir?
- Marka ya da ürüne yakın olan rakipler nelerdir?
- Reklam içerisinde verilmek istenen mesaj nedir?
- Markayı kitlelerde nasıl konumlandırmayı amaçlamaktasınız?
- Slogan ne olmalıdır?
- Bütçe ve zaman durumu nedir?