CPM Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Hayatımızın her alanında yoğun bir şekilde etkisi olan internet, aynı zamanda reklam dünyası için de oldukça önemli bir ortamdır. Günümüzde reklamlar, televizyondan ziyade internet üzerinden verilmektedir. Şu anda çok basit bir fenomen sayfası bile kendisine sosyal medya üzerinden veya Google reklamlar üzerinden reklam satın alabilir. Özellikle internet üzerinden ticaret yapmak gibi bir niyetiniz varsa, reklam kısmı oldukça önemli bir yere sahiptir. Kendinizi tanıtmak istiyorsanız reklam masraflarından kaçmamamız gerekmektedir. İnternet üzerinden vereceğiniz reklamlarda ise maliyet konusu oldukça önemlidir. İnternet reklamlarında maliyet hesaplama açısından birçok farklı yöntem bulunmaktadır.

 

CPM Nasıl Hesaplanır?

Maliyet hesaplanırken öncelikle ne kadar gösterim aldığınız ve reklamınızın temel maliyetinin ne kadar olduğu oldukça önemlidir. Reklamınızın gösterim sayısı ve maliyeti, oransal olarak hesaplanarak CPM değeri bulunur. CPM Nedir? Bu terim sizin 1000 adet gösterim başına ne kadar para ödeyeceğinizi anlatan bir ifadedir. Hesaplaması ise oldukça kolaydır. Reklam için ödediğiniz toplam maliyet gösterim sayısına bölünür ve 1000 ile çarpılır. Bu işlem (CPM = Maliyet / Gösterim Sayısı x 1000) şeklinde formüle edilebilir. Bir örneklendirme ile daha net anlatacak olursak, reklam maliyetinizi 2500 lira iken, gösterim sayınız 750.000 ise, CPM değeriniz 3,33 TL olur. Yani bu şekilde bir reklam ve maliyetinde 1000 adet reklam başına ödediğiniz rakam 3,33 TL’dir.

Oransal olarak hesaplama yapıldığı için CPM sistemi oldukça yaygındır. Çünkü oransal hesaplamalarda daha adil bir dağılım olur ve paranız boşa gitmez. Ne kadar gösterim alırsanız maliyetiniz de buna göre değişkenlik gösterir. Bu noktada CPM değeri, reklamı satan internet siteleri için de önem taşımaktadır. Çünkü gösterim sayısı internet sitesinin popülerliği ile doğrudan alakalıdır ve bu da fiyatı etkilemektedir. Bu nedenle bir internet sitesine sahipseniz, ne kadar çok gösterim alıyorsanız ve reklam satma olasılığınız da o kadar yükselir. Reklamı satın alan taraf olarak da yine yoğun olan ve tıklanma sayısı yüksek olan internet siteleri her zaman tercih edilir.

 

Reklam masraflarından kaçmadan başarılı bir pazarlama stratejisi izlendiğinde satılmak istenen veya tanıtılmak istenen ürünün veya sitenin başarıya ulaşma olasılığı da bir o kadar artış gösterir. Bu sayede özellikle küçük yatırımcılar için bireysel anlamda rekabet açısından oransal bakıldığında büyük şanslar elde edilebilir. Bu kavramların tamamı direkt olarak günümüz teknolojisini yararınıza kullanmanızla alakalıdır.

 

Gerekli bilgileri doğru yerde ve doğru şekilde kullanarak kendinizi yormadan ve çok masraf yapmadan başarı elde edebilirsiniz. Tabii bu noktada pazarlanmak istenen ürünün veya internet sitesinin öznitelikleri de oldukça önemlidir. Kendinizden eminseniz ve pazarlanabilecek bir fikriniz olduğunu düşünüyorsanız, reklam masraflarını doğru kontrol ederek ve doğru noktalarda reklam vererek başarı basamaklarını adım adım tırmanabilirsiniz. Unutmamalıdır ki günümüzdeki devasa şirketlerin en büyük masraf kalemleri, her zaman için reklam giderleridir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Node.js Nedir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan backend dilleri arasında Node.js ilk sıralarda yer almaktadır. Son yıllarda popülerliği her geçen gün…
Devamını Oku

En İyi 5 VPN Chrome Eklentileri

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Hide ExpressVPNordVPN Proxy Hide.meHotspot ShieldZenMate VPNNeden VPN Kullanılır? Online durumda bulunuyorken, tarayıcınız sizin hakkınızda…