Google Search Console’a Web Sitesi Kaydı Nasıl Yapılır?

Google Webmaster Araçları Nelerdir?

Sizlere bu makalemizde Google Search Console nedir ve web sitenizi buraya nasıl tanımlayacağınız konusunda yardımcı olmaya çalışacağız.

Google Search Console Nedir?

 Google tarafından hizmet veren Google Search Console, Google arama sonuçlarında ücretsiz bir şekilde web sitenizin durumunu denetim altında tutmanızı ve sorunlara müdahale etmenizi sağlar. Üstelik herhangi bir kayıt işlemi gerektirmez. Fakat kaydolmanız halinde Google sitenizi nasıl gördüğünü tarafınıza yansıtır ve arama sonuçlarındaki verimini kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Web sitesi sahipleri Google’ın sunmuş olduğu doğrulama adımlarından bir tanesini uyguladıktan sonra işlemlerini kolayca gerçekleştirebilirler.

Google Search Console Hangi İşlemlere Ulaşmanıza Olanak Tanır?

  • Google arama sonuçlarındaki sıralama, aratılan kelime tespiti ve tıklanma sıklığı
  • Mobil uyumluluk, AMP (hızlandırılmış mobil sayfalar)
  • Web sitenizden verilen ve web sitenize gelen giden bağlantılar
  • Web sitenizin yazılımındaki hataların tespiti ve çözümleri
  • Sunucu hataları ve güvenlik sorunları
  • Sitenizle alakalı farklı bir sorun ya da spam durumunda uyarı alma
  • Web sitenizin Google Search’de nasıl göründüğünü keşfetme

Google Search Console’u Kimler Kullanabilir?

Detaylı inceleme ya da genel inceleme amaçlayan, başlangıç düzeyi veya ileri düzey kullanıcı fark etmeksizin web site sahibi olan herkes Google Search Console kullanabilir.

Web geliştiricilerden işletme sahiplerine, site sorumlularından SEO uzmanları ve pazarlamacılara varana kadar kullanıcılar yukarıda belirtmiş olduğumuz kullanım amaçları dahilinde ihtiyaçları olan her türlü işlemi gerçekleştirebilirler.

Google Seach Console’a Web Sitesi Ekleme ve Doğrulama İşlemi Nasıl gerçekleştirilir?

Dikkat: Google Search Console hesabınıza web sitenizi ekleyebilmeniz için site sahibi olmanız gerektiğini hatırlatmamızda fayda var.

  1. Google hesabınıza giriş yapın.
  2. https://search.google.com/search-console/welcome adresine gidin.

DNS Doğrulaması İçin:

  • Sol tarafta bulunan ‘Alan Adı’ bölümüne sitenizin adresini ‘https’ ya da ‘www’ gibi ibareler kullanmadan sade (example.com) bir şekilde girin ve devam kısmından ilerleyin.
  • Açılan sayfanın sol üst kısmında bulunan ‘mülk ekle’ kısmını seçip, sitenizin adresini girin.
  • Görseldeki kısmı kopyalayın.
  • Alan adı servis sağlayıcınızda veya alan adınızın DNS adreslerinizin çalıştığı kurumda oturum açarak kopyaladığınız kodu TXT kaydı cinsinden kayıt değeri olarak oluşturunuz.
  • TXT kaydınız ortalama olarak 1 saat içerisinde görünür hale gelecektir. Resimde yer alan doğrula butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Diğer Doğrulama Yöntemleri İçin:

Sağ bölümde yer alan ‘URL Ön Eki’ kısmına mülkünüzün URL’sini sondaki / işaretini de dahil ederek kopyalayıp, yapıştırın ve devam kısmından ilerleyin.

HTML dosyası:

  • Resimde yer alan işaretli alana tıklayarak dosyayı indirip, sitenize ait ana dizin klasörüne ftp veya kullandığınız panel aracılığı ile aktardıktan sonra doğrula diyerek doğrulamanızı tamamlayabilirsiniz.

HTML etiketi

İkinci sırada yer alan ‘HTML Etiketi’ ile doğrulama kısmına gelin.

  • Görseldeki Meta etiketini kopyalayın ve bu ekranı kapatmayın.
  • Web sitenizin altyapı sayfasına giriş sağlayın (ör: WordPress) , web sitenizin ‘<head> ’  taglerine müdahale edebileceğiniz bir sayfa açıp, <head> tag  kapanış noktasının  (</head> şeklinde görüntülenir) hemen üstüne  kopyaladığınız kodu yapıştırın ve kaydedin.
  • Google Search Console doğrulama ekranına gelin ve ‘Doğrula’ seçeneğine tıklayın ve işleminizi tamamlayın.

Google Analytics Nedir?

Sitenizin trafiğini izlemek için Google Analytics’i kullanıyorsanız; Search Console mülkünüzde kullanılan Google Analytics izleme kodunu kullanarak sitenizi doğrulayabilirsiniz.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, Google Analytics kimliğiniz hangi mail hesabınızda kayıtlı ise Google Search Console kaydı içinde aynı mail hesabından giriş yapmanız gerekmektedir.

Google Etiket Yöneticisi

Bu yöntemin aktif olarak çalışması için kapsayıcı snippet’ini kullanıyor olmanız ve Google Etiket Yöneticisi’nde “Yönet” izinlerine sahip olmanız gerekir. Eğer bu şartları sağlıyorsanız, doğrula butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Google Analytics de olduğu burada da dikkat etmeniz gereken nokta, Google etiket yöneticiniz hangi mail hesabınızda kayıtlı ise Google Search Console doğrulamasını da o hesaptan yapmanız gerektiğidir.

Önemli Püf Noktalar

Tamamlanan işlemler sonrasında kullanıcı, mülkün sahibi olduğunu doğrulamasa bile mülke sahip olduğunu sürece veri toplama işlemi devam eder. İlk kullanımda verilerin görülmesi birkaç saat ya da birkaç günü bulabilir.  Doğrulama adımı nihayetinde web sitenizdeki her şeyin özetini; Google Search Console sayesinde görmeniz mümkün.

Eğer işlem adımlarınızdan birkaç gün sonra mülkünüzdeki verilere ulaşamıyorsanız, bunun sebebi muhtemelen web sitenizin Google Search kısmında görülmemiş olması ya da hatalı URL girmiş olmanızdan kaynaklıdır. (ör: URL öneki mülkünüzün HTTPS olması gerekirken HTTP şeklinde belirtmişsinizdir).

BONUS:

Google Search Console birden fazla siteyi eş zamanlı takip etmenize olanak tanır.

Bunun için:

  • Google Search Console hesabınıza giriş yaptıktan sonra aşağıda yer alan resimde ki sol üst menüden sitenizin adını seçin.
  • Mülk Ekle’ seçeneğiyle talep ettiğiniz sitelerin kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Mülk ekleme işlemi sonrasında sistem doğrulama işlemini beklemeden veri toplamaya başlar.

Mülkünüzün kaldırılması halinde, mülkün doğrulanmış sahibi iseniz, yeniden doğrulama gerekmeksizin Google Search Console üzerinden yeniden ekleyebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler