RSS Nedir, Nasıl Kullanılır?

RSS, kısaca bir takip sistemi olarak ifade edilebilir. Açılımı, 0.91 sürümüne göre Rich Site Summary yani Zengin Site Özeti’dir. Genellikle haber sağlayıcılar, podcastler ve bloglar tarafından kullanılır. Yeni eklenen içeriklerin takibini kolaylaştıran bir sistem olarak çalışır. Düzenli olarak yeni içerik ve bilgi eklenen sitelerde, kullanıcıların geride kalmaması ve güncel olanı takip edebilmeleri için kullanılan bir sistemdir. Çeşitli dosya formatları ile birlikte çalışır.

RSS kullanmak için ilk yapmanız gereken bir RSS okuyucu programı indirmektir. Sizin için en uygun RSS okuyucu programını saptayarak işe başlayabilirsiniz. Ardından da:

  • Hedeflediğiniz RSS sitesine giriş yapıp buradan RSS linkine erişmeye çalışmalısınız.
  • Site üzerinden RSS linkini bulamazsa, arama motorunda sitenin tam adının yanına RSS ekleyerek arama yapın.
  • RSS feed bulunan linki kopyalayın.
  • Kopyaladığınız linki RSS okuyucu programına yapıştırın. Unutmayın, bu kopyala yapıştır işlemini takip etmek istediğiniz her web sitesi için ayrı ayrı yapmanız gerekiyor.
  • Bunların ardından RSS simgesine tıklayarak, takip etmeye başladığınız içerikleri kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

En İyi RSS Okuyucu Uygulamaları Nelerdir?

Feedly, hem Android hem IOS cihazlarda kullanılabilen ücretsiz bir RSS okuyucu. Ayrıca tarayıcınıza Chrome uzantısı olarak eklemeniz de mümkün. Feedly ile 100 kaynağa kadar ücretsiz abonelik yaparak bu kaynakların içeriklerini takip edebilirsiniz.

IOS ve Mac için özel olarak tasarlanmış Reeder, Apple’ın arayüzüne oldukça uygun bir tasarıma sahiptir. Tek bir kalem ile Apple kullanıcılarının içerik taleplerine cevap veren bir uygulama, oldukça popüler bir RSS okuyucusudur.

En eski RSS uygulamalarından olan FeedReader, profesyonel yapısı ile dikkat çekiyor. Eskiden sadece bir istemci program olarak çalışan FeedReader, günümüzde çevrimiçi okuma alternatifi sağlayan uygulamaya sahip bir okuyucu olarak kullanıcılara hizmet ediyor. Takip etmek istediğiniz tüm içerikleri tek çatı altında toplama imkanı da sunuyor.

FeedBooster, çarpıcı tasarımı ile diğer RSS sunucuları arasından sıyrılıyor. Bununla birlilte FeedBooster kullanarak Google Reader’da bulunan kaynaklarınızı kolayca taşıyabilirsiniz. FeedBooster, Google Reader 2013 yılında kaldırıldıktan sonra taşıma imkanı ile popüler RSS okuyucularından biri oldu.

Newsblur, ücretsiz kullanımda 64 RSS aboneliğini karşılıyor. Daha fazla RSS aboneliği yapmak istediğiniz takdirde premium üye olmanızı bekliyor. Detaylı filtreleme özelliği ile öne çıkan uygulamada filtre eğitimi özelliği bulunuyor. Yani görmek istediğiniz ve istemediğiniz güncellemeleri tahmin ederek size buna uygun bir hizmet sağlıyor.

Inoreader, ücretsiz sürümünde 1501 RSS aboneliğine imkan tanıyor. Google Drive, Dropbox, Evernote ve One Note entegrasyonunu da tamamen ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına sunuyor. Ancak uygulama reklam içeriyor. Bu reklamlara maruz kalmak istemezseniz uygulamayı premium olarak kullanmayı tercih edebilirsiniz. Inoreader vasıtası ile kendi filtreleriniz oluşturma, makale çevirme ve aboneliğinizi paylaşma gibi alternatiflere sahip olabilirsiniz.

The Old Reader, son dönemlerin popüler uygulamalarından birisidir. Bu RSS okuyucu, premium olarak hizmet veriyor. Premium üye olmadan evvel önce 14 günlük deneme sürümünden faydalanabilirsiniz. Okuyucu programı, birçok platformu destekleme özelliği ile ön plana çıkıyor.

Feedbin ise, Inoreader gibi ücretli bir RSS okuyucusudur. Kullanıcılarına 14 günlük deneme sürümü sağlıyor. Bu sürenin sonunda Feedbin kullanmaya devam etmek isterseniz premium üyeliğinizi başlatabilirsiniz. Takip etmek istediğiniz her kaynağı rahatlıkla bulabileceğiniz bu uygulama ile Facebook ve Twitter gibi platformlardaki kullanıcıları da takip edebiliyorsunuz.

RSSOwl, 2021 yılına damgasını vuran RSS okuyucu. Geleneksel bir yazılım tarzı ile çalışıyor. RSSOwl’un bir mobil uygulaması ya da tarayıcı eklentisi yok. Bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Yeni sürümleri genellikle yeni bir işletim sistemi ile birlikte çıkıyor. Kullanıcılarına üst düzey kullanım kolaylığı vadeden bir okuyucudur.

ReadKit, oldukça kolay kullanılan bir arayüze sahiptir. Popülerliğini büyük ölçüde bu özelliğinden kazanan RSS okuyucu, ücretli bir şekilde hizmet veriyor. ReadKit odak modu ile kullanıcılarından tam not alıyor.

RSS Kullanmanın Avantajları Olarak Neler Sıralanabilir?

Görmek istediğiniz içeriklere haber sitelerine göre değil de türlere göre listelenmiş bir halde ulaşmak için RSS sisteminden faydalanabilirsiniz. Tek başlık için birden farklı siteyi ziyaret etmek yerine, tek ekranda ilgilendiğiniz konu ile ilgili farklı web sayfalarındaki içerikleri görüntüleyebilirsiniz.

Örneğin RSS sayesinde:

  • Yaşadığınız ya da seyahat edeceğiniz yerdeki hava durumunu birkaç farklı siteden sağlamasını yaparak öğrenebilirsiniz.
  • Spor haberleri, magazin haberleri, ekonomi haberleri gibi gündemde ne olup bittiğini başlıklarına göre takip edebilirsiniz.
  • Siyasal gelişmeler ve siyasi haberler için hem yandaş hem muhalif medyayı okumak isterseniz siyaset başlığında hepsini görüntüleyebilirsiniz.
  • Farklı kanallardan hobilerinizle ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Katıldığınız fotoğraf yarışmasını kimin kazandığını, hafta sonu yapacağınız trekking keyfi için ihtiyacınız olan yeni ekipmanların en hesaplısının nerede olduğunu, seramik dersi için tavsiye edilen kurs ve hocaları inceleyebilirsiniz.
  • Burç yorumunuzu farklı farklı astrologların değerlendirmeleri ile okuyabilirsiniz.

RSS Ne İşe Yarar?

RSS, en yalın hali ile içerik takibini sağlayan bir sistemdir. Bu takipte .xml ve .rss uzantılı dosya formlarını süzer ve standart formata dönüştürür. İnternette bulunan tüm sayfaların RSS sistemine uyum sağladığı söylenemez. Ancak çoğunluğu, RSS sistemini onaylayarak kullanıcılarının içeriklerine daha kolay ve daha hızlı erişmelerine olanak tanır. Bazı web sayfaları ise RSS ile sınırlı erişim sağlar. Bu şartlarda sadece haber başlığına ya da yazının özetine RSS ile erişebilirsiniz. RSS sisteminin en büyük avantajı, sitelerde güncellenen bilgilere ulaşımı kolaylaştırmasıdır. RSS olmadan bunu yapmak ancak peş peşe açılan sekmeler ve ciddi bir zaman kaybı ile mümkün olabilirdi.

RSS Kimler Tarafından Kullanılır?

RSS kullanımının yalnızca haber siteleri, podcastler ve bloglar için elverişli olduğunu söylemek hatalı olur. Çok yönlü yapısı ile farklı kitlelere hitap eder. Web sitesi sahipleri, okuyucular, blog yazarları, işletme sahipleri RSS sisteminden faydalanır. RSS, dergi aboneliği sistemine benzetilebilir. Geçmişte, internetin olmadığı ya da yaygınlık kazanmadığı dönemlerde, insanlar arzu ettikleri bilgilerin tamamına ulaşabilmek adına birden fazla dergiye abone oluyorlardı.

Günümüzde ise RSS sayesinde tek bir kaynaktan çok çeşitli bilgiye erişim sağlamak mümkün. Okuyucular ve işletme sahipleri, bilgilere erişmek amacı ile RSS sisteminden yararlanır. Çalışanlarının ihtiyaç duyduğu bilgileri rahat ve pratik bir şekilde elde etmesini hedefleyen işletmeler mutlaka RSS sisteminden destek alırlar. Sağlam bir okuyucu kitlesi oluşturmak ve bu kitleyi sabit tutmayı hedefleyen blog yazarları, web sitesi sahipleri ve haber kaynağı sahipleri bunu RSS vasıtası ile geçekleştirirler. Böylece sektörde kendilerine kolay sarsılmaz bir yer edinmeleri mümkün hale gelir.

Podcasting için RSS Kullanımı

Podcast, RSS sayesinde dağıtılarak erişime açılır. RSS beslemesi podcast istemcisine eklenir. Daha sonra müşteri, eklenmiş bölümleri görüntüleyebilir. Görüntülemenin yanı sıra dinleme, kaydetme, indirme, paylaşma ve yayınlama gibi seçenekleri de ilgili podcast üzerinde kullanabilir. RSS beslemesinin podcast dizinine dahil edilmesi için belli koşullar vardır. Beslemenin her bölüm için açık derecelendirme, açıklama, başlık, dil, kategori ve sanat eseri sunması gerekir. RSS sisteminde podcastler için bazı özel hizmet seçenekleri vardır. Örneğin podcastlere özgü arama motoru RSS sisteminin podcastte nasıl kullanıldığını sunar.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

FTP Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular FTP İndirme İşlemi Nasıl Yapılır?FTP Kurulumu Nasıl Yapılır?FTP Yapmak için GerekenlerFTP Nasıl Kullanılır?File Transfer…