Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Kötü web sitesi performansı, büyük dosya boyutlarından eski yazılımlara kadar birçok faktörden kaynaklanabilir ve site kullanılabilirliği üzerinde olumsuz bir etkilere sahiptir. Bu nedenle, web sitenizin hızına hakim olmak çok önemlidir. Sitenizin hızı ve kullanıcı etkileşimlerine yanıt verme yeteneği gibi önemli ölçümleri takip etmelisiniz. Bu veriler daha sonra yükleme sürelerini ve hemen çıkma oranlarını düşürmek için kullanılabilir.
Bu makalede, sitenizin performansını izlemek için öne çıkan üç platformu paylaşacağız..
Web Sitenizin Performansını Ölçmek Neden Önemlidir?
Web performansınızı izlemek, web sitenizin hızını ölçmenizi ve sitenizi daha hızlı hale getirmenin yollarını bulmanızı sağlar. Örneğin, hangi öğelerin yüklenmesinin çok uzun sürdüğü konusunda geri bildirim almak için web izleme araçlarını kullanabilirsiniz. Bu çözümler, keşfettiğiniz sorunları çözmenize yardımcı olacaktır.
Online satış yaptığınız bir iş yürütüyorsanız, yavaş bir web sitesine sahip olmak büyük olasılıkla insanları sitenizden uzaklaştıracaktır. Araştırmalar müşterilerin yüzde 40’ının yüklenmesi üç saniyeden uzun süren bir web sitesini terk ettiğini göstermiştir. İnsanlar sitenizin sunduğu deneyimden memnun değilse, büyük olasılıkla satış dönüşümleriniz düşecek yada dönüşüm almakta zorlanacaksınız.
Ne yazık ki, ister teknik nedenlerden ister zaman içerisinde yalnızca içerik birikiminden dolayı web performansı zamanla düşebilir. Bu nedenle, web sitenizi yalnızca açılış sırasında test etmek yerine düzenli olarak izlemek önemlidir. Amaç, web tarayıcılarının nasıl çalıştığını anlamak ve karşılığında olağanüstü bir kullanıcı deneyimi oluşturmaktır.
Web Sitenizin Performansını İzlemek için 3 Platform
Aralarından seçim yapabileceğiniz bir çok otomatik araç olmasına rağmen, web sitenizin ihtiyaçlarına uygun ve doğru bir araç bulmak zor olabilir. Mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmanıza yardımcı olmak için, sitenizin performansını izlemek için kullanabileceğiniz üç platformu altta sıraladık.
1. Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights (PSI), web sitenizin hem masaüstü hem de mobil cihazlarda performansını değerlendirebileceğiniz bir platformdur. PSI, birden çok kaynaktan veri toplayarak ve ardından bu ölçümleri genel bir performans puanına dönüştürerek sayfa yükleme hızını artırabileceğiniz öneriler sunar.
PageSpeed Insights ,sorgulama sonrası raporu iki sekmeye bölünmüş olarak verir. Mobil sekmesi, mobil cihazlarda web sitenizin gösterdiği performansı ve ayrıntıları verirken, Masaüstü sekmesi de web sitenizin masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardaki performansını raporlar.
2. Pingdom
Pingdom, web sitenizi test etmek için kullanabileceğiniz bir başka platformdur. Pingdom, kapsamlı bir analiz yaparken web sayfanızdaki sorunları gidermenizi de kolaylaştırır. Ayrıca, sitenizi kimin ziyaret ettiğini ve hangi tarayıcıları kullandıklarını da bilmenizi sağlar. Sunduğu diğer bir yararlı araç ise sitenizin uygulamalarının ve sunucularının kullanılabilirliğini test etmek için çalışma süresi izlemedir.
Pingdom, web yöneticileri ve web geliştiricileri için ideal bir araçtır ve sitenizin yükleme süresi ile performansı ölçmek için uygun maliyetli bir platformdur. Pingdom’un neler sunabileceğini keşfetmek için bir abonelik satın alabilir veya 14 günlük ücretsiz deneme için kaydolabilirsiniz.
3. GTmetrix
Web sitenizin performansı hakkında ayrıntılı bir rapor almak istiyorsanız GTmetrix sizin için uygun bir araç. GTmetrix kullanmanın en büyük avantajlarından biri, bir sayfayı farklı tarayıcılarda, ağlarda ve hatta ülkelerde test etme özelliğidir. GTmetrix ile, sayfalarınızın telefon ve tabletler dahil olmak üzere çeşitli ekran boyutlarında nasıl göründüğünü de önizleyebilirsiniz.
Web sitenizi ücretsiz olarak analiz edebileceğiniz GTmetrix’in Pro versiyonu da mevcuttur. Pro paket, kaynak kullanım grafikleri, saatlik izleme ve raporlarınız için sınırsız özel filtreler gibi ek özellikler içerir.
Web Sitenizi Hızlandırmak İçin İpuçları
Web site performansını artırmak için, artık kullanmadığınız eklentileri kaldırmalısınız. Çünkü bu dosyalar çok fazla yer kaplar. Benzer şekilde, web sitenizin yazılımı/platformunun güncel olduğundan da emin olmalısınız.
Diğer önemli performans artırıcı ipuçlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sitenizin kodunu küçültün/sıkıştırın
- Önbelleğe almayı (cache) etkinleştirin
- Bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanın
- Ek olarak, web barındırma hizmetinizi (hosting) yükseltme zamanının gelip gelmediğini de değerlendirebilirsiniz. Yeterince hızlı olmayan veya yeterli kaynak sunmayan bir barındırma planı, ne kadar optimizasyon uyguluyor olursanız olun sitenizi hızlandırmayacaktır.
Sonuç
Web sayfalarınızın düzgün görüntülendiğinden ve hızlı yüklendiğinden emin olmak için sitenizin performansını düzenli olarak izlemeniz gerekmektedir. Bu, aynı zamanda hangi öğelerin sitenizi yavaşlattığını anlamanın da en iyi yoludur, böylece gerektiğinde iyileştirmeler yapabilirsiniz.
Web sitesi performansını değerlendirmek için en iyi üç platformu özetleyelim:
- Google PageSpeed Insights : Bir sayfanın yükleme hızını gerçek zamanlı performans puanlarına göre ölçmek için harika bir seçenek.
- Pingdom : Ziyaretçilerinizin deneyimini değerlendirmek için sentetik ve gerçek zamanlı izleme kombinasyonu ile web analizi toplamayı kolaylaştırır.
- GTmetrix : Tüm ayrıntıları doğrudan e-postanıza gönderilen detaylı bir raporda alarak web sitenizin neden yavaş olduğunu öğrenin.