Alan Adlarınızın Süresinin Dolmasına İzin Vermeyin!

Web sitesi faaliyetlerini yürütmeniz için etkili bir domain name, yani bir alan adı gereksiniminiz vardır. Domain ya da Hosting firmaları aracılığı ile satın alabileceğiniz alan adı sayesinde sanal alemdeki faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz.

Bir alan adının satın alınması ve tescil edilmesi ile kayıt yaptıran kişi, sonsuza kadar bu alan adını kullanamaz. Alan adı, satın alındığı andan itibaren 1-10 yıl süreyle kullanılabilir. Yani satın alma işlemi esasında alan adının kiralanmasından ibarettir. Kiralama süresi sona eren alan adlarının belli bir ücret ödenerek yenilenmesi gerekir.

Günümüzde birçok kişi, satın aldığı alan adını yenilemesi gerektiğini bilmez. Bu da web sitesi sahipleri ya da yöneticilerinin, faaliyet alanları ile ilgili bir kısım mağduriyetler yaşamasına neden olur. Alan adının yenileme işlemi yapılmazsa alan adınızı başka bir kullanıcı alabilir.

Alan Adının Süresi Dolduğunda Ne Yapılmalıdır?

Hosting şirketleri aracılığı ile satın aldığınız alan adının süresinin dolmasına yakın bir zamanda şirket sizi arayarak gerekli hatırlatmaları yapar. Bu hatırlatma üzerine siz de ücretini ödeyerek alan adının yenileme işlemini yapabilirsiniz. Yenileme işleminde esas olan, alan adının kullanım süresi dolmadan yenileme işleminin gerçekleştirilmesidir.

Eğer alan adınızı kaybetmek istemiyor ve süresi dolmadan önce haberinizin olmasını istiyorsanız; Natro’nun sunmuş olduğu Domain Backorder hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Domain Backorder hizmetine buradan ulaşabilirsiniz.

Geçerlilik süresi dolmuş olan alan adı, bir gün içinde devre dışı kalır. Söz konusu alan adı, bu safhadan itibaren düşmüş veya süresi dolmuş olarak isimlendirilir. Herhangi bir alan adının döngüsünde aşağıdaki aşamalar söz konusudur.

  • Yenilenmiş,
  • Süresi dolmuş,
  • Kefaret,
  • Silme bekleniyor.

Rutin olarak faaliyetlerine devam eden domain, yenilenmiş olarak görünür. Süresi dolan bir domain, 24 saat içinde kayıt operatörü tarafından devre dışı bırakılır. Bu aşamada domain düşmüş ya da süresi dolmuş olarak kayda geçer. Süresi dolan alan adının sadece web sitesi faaliyetleri sonlanmaz. Aynı zamanda web sitesine bağlı olan e-posta adresi de pasif duruma gelir. Fakat süresi dolan alan adının direkt olarak oyun dışı kaldığını da söyleyemeyiz. Süresi dolan alan adı, 45 günlük süre içerisinde tekrar yenilenebilir. Alan adının kullanım süresinin bittiği 45 günlük süre, kefaret süreci olarak adlandırılır. Alan adı tamamen silinmediği sürece farklı bir domain ya da hosting firmasına transfer edilemez. 

Alan adının kefaret sürecinde yenilenmiş olması, alan adında yer alan bilgilerin de silinmediğini göstermez. Süresi dolan alan adının bilgileri kayıt şirketi tarafından silinmeye başlayabilir. Hatta alan adının, bu sürenin bitmesi beklenmeden silinme sorunu ile de karşılaşabilirsiniz. “Silme bekleniyor” aşamasında, alan adını yenilemek mümkün değildir. Bu sürecin tamamlanmasını müteakip yeni bir web sitesi, alan adını kullanmaya başlayabilir. Yukarıda sayılan sorunlar göz önünde bulundurularak alan adının süresi dolmadan yenileme işlemi yapılmalıdır. 

Alan Adı Durum Kodları Nelerdir?

Süresi dolan bir alan adı, bu aşamadan sonra IP adresinizi işaret etmez. Yani adres satırına web sitenizin adını yazan bir kullanıcı, web sitenize yönlendirilmez. Alan adınızın mevcut durumunu görüntüleyerek ya da süreci takip ederek alan adınızın süresinin dolmasına engel olabilirisiniz. Domain ve hosting şirketleri bu anlamda size gerekli bilgiyi verir.

Her alan adında bir ya da birden fazla durum kodu vardır. Alan adının düşmek üzere olduğu, yetkisiz transfer ya da yenilemelerin yapıldığı, izinsiz silme işlemlerinin yapıldığı gibi durumları görmek için durum kodlarını takip edebilirsiniz. Standartlaşmış alan adı kodlarını aşağıdaki başlıklarımızda bulabilirsiniz.

1. Ekleme Süreci

Ekleme süreci, alan adı kaydının alındığı ilk birkaç günlük süre için kullanılan bilgilendirici bir durum kodudur. Bu kodu, alan adınızla ilgili herhangi bir sorunun olmadığı şeklinde de algılayabilirsiniz. Kayıt oluştuktan sonra en az 60 gün bu alan adı, kayıt yapan kuruluşta kalmalıdır. Süreç içerisinde başka bir kuruma transfer yapılamaz.

2. Otomatik Yenileme Süreci

Bir alan adının tescil süresi sona erdiğinde otomatik olarak yenileneceği anlamına gelir. Alan adını kaybetmemek adına bu kodun tercih edilmesi son derece mantıklıdır.

3. Aktif Değil

Alan adınız DNS’de aktif değilse bu durum kodu görülür. Belge istenen (.com.tr gibi) uzantılar için gerekli şartları sunmadıysanız, bu kodla karşılaşmanız mümkündür. Bu kodu gördüğünüzde kayıt şirketi ile irtibata geçmenizi tavsiye ediyoruz.

4. Oluşturulma Bekleniyor

Alan adınızla ilgili oluşturulma isteğinin alındığı ve işleme konduğunu bu kodla görürsünüz.

5. Aktif

Herhangi bir bekleme işlemine tabi olmayan web siteleri ya da yasağı olmayan web siteleri bu durum kodu ile ifade edilir.

6. Geri Yükleme Bekleniyor

Kayıt şirketi tarafından geri yükleme evraklarının beklenmesi safhasında bu durum kodu görünür. Bu kod, alan adının geri yüklenmesine yönelik talepte bulunulduğunu gösterir.

7. Transfer Bekleniyor

Alan adının yeni bir kayıt şirketine aktarımının beklendiğini ifade eden bir durum kodudur. Alan adınızla ilgili domain transfer talebinde bulunmadıysanız ve bu kodu görüyorsanız kayıt şirketi ile irtibata geçebilirsiniz.

8. Bekleyen Güncelleme

Alan adının yenileme isteğinin işleme alındığının gösterimidir.

9. Sunucu Silme Yasak

Bu durum kodu, alan adının silinmesinin engellendiğini ifade eder. Genel olarak yasal anlaşmazlıkların oluşması durumunda bu kod görülür. Bu durum kodunun görülmesi, alan adınızla ilgili bir sorunun olduğunun da göstergesidir.

10. Sunucu Yenilenmesi Yasak

Kayıt operatörü, kayıt kuruluşuna yenileme işleminin yasak olduğu durum kodu gönderebilir. Bu da genel olarak yasal anlaşmazlıklarda ortaya çıkan bir durumdur.

11. Sunucu Aktarımı Yasak

Alan adınızın başka bir kayıt şirketine aktarımı yasaklandı ise bu durum kodu görünür. Sık rastlanan bir durum kodu değildir.

12. Sunucu Güncellemesi Yasak

Alan adının güncellenmesinin ya da yenilenmesinin engellendiği anlamına gelir. Yani bir nevi alan adı kilitlenmiştir.

13. Müşteri Silme Yasak

Bu durum kodu, alan adını silmenin mümkün olmadığını ifade eder. Domainin ele geçirilmesi ya da dolandırıcılık gibi durumlarda bu durum kodu görünebilir.

0 Shares:
Benzer İçerikler