Domain Transferi Nedir? Alan Adı Nasıl Transfer Edilir?

Alan adlarının alınıp satılması işlemi ile ilgileniyorsanız, bu anlamda atmanız gereken adımların da farkındasınız demektir. Alan adınızı ticari ortamdaki değerine göre sattıktan sonra yapmanız gereken işlem domain transferidir. Yani domaini yeni sahibine teslim etmektir. Alan adının bir hesaptan başka bir hesaba aktarılmasından ibaret olan bu işlem, bazı kaynaklarda domain hesap değişikliği olarak da ifade edilir. Domain transferi yapmak için aktarmak istediğiniz alan adının belli kriterleri taşıyor olması gerekir. Bu kriterler karşılanmadan domain transferinin yapılması mümkün değildir.

İlk domain transferi biraz karmaşık gibi gözükse de esasında işlem son derece basittir. Öncelikle işlemler hizmet aldığınız hosting firmasının müşteri paneli üzerinden yapılır. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra “ürünlerim” sekmesinden “tüm ürünler ve hizmetler” başlığı altında “alan adları” bölümünü görebilirsiniz. Bu bölümde yer alan “tümünü yönet” sekmesine tıklayarak alan adı yöneticisine ulaşabilirsiniz. “Alan adlarım” sekmesi üzerinde sahip olduğunuz alan adlarının hangileri olduğunu görebilirsiniz. Transfer etmek istediğiniz alan adı üzerine gelerek “ek ayarlar” başlığı altında “alan adını başka bir hesaba transfer et” bağlantısını tıklayarak işlemleri başlatabilirsiniz.

Yukarıdaki aşamadan sonra domain transferi ile ilgili bir form doldurmanız istenecektir. Form üzerindeki bilgileri eksiksiz olarak doldurduktan sonra domain transfer işlemi için aranan kriterler sorgulanacaktır. Herhangi bir sorun olmaması durumunda transfer işleminiz gerçekleşecektir.

Alan Adı Bir Hesaptan Başka Bir Hesaba Nasıl Aktarılır?

Domain, web dünyasının olmazsa olmaz araçlarından biridir. İnternet kullanıcıları bir web sitesine ulaşmak için web sitesinin IP adresini web sitesi bulma satırına yazmalıdır. Fakat IP adresleri karmaşık rakam gruplarından oluştuğu için akılda kalıcılığı düşüktür. Bu nedenle insanların aklında kalıcı olan alan adlarına ihtiyaç duyulur. Kullanıcı, web sitesi adres satırına bu alan adlarını yazarak web sitelerine ulaşır. Söz konusu alan adları domain olarak isimlendirilir ve akılda kalıcılığı fazladır. Örneğin natro.com web sitesine ulaşmak istediğinizde web sitesi adres satırına bu domain yazılır, bu alan adı ile web sitesinin IP koduna ulaşılır.

Domain transferi, adından da anlaşılacağı gibi alan adının başka bir yetki sahibine sevk edilmesi işlemidir. Bu işlem genellikle 7 günde tamamlanır. Söz konusu süre, ICANN tarafından kullanıcılara iletilen ve aranan standarttır. Domain transferinin sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

  • Domain tescil işleminden sonra en az 60 gün süre geçmelidir. Bunun yanında domainin bitiş süresi 20 günden fazla olmalıdır. Bu ihlalin yaşanması durumunda sistemde ekstra işlem başlatma zamanı tanınacaktır. Domain kimlik sorgusu yaparak (Whois üzerinden) bu şartların sağlanıp sağlanmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Kullanıcının alan adı kaydını yapan firmaya borçlu olmaması gerekir.
  • Sistemdeki idari yetkilinin mail adresi faal ve kullanılabilir olmalıdır.
  • Transfer isteğinde bulunacak olan kişi domainin asıl sahibi olmalıdır.
  • Hâlihazırda domain “active” modunda bulunmalıdır. Alan adının bekleme, silme durumunda olması ya da kilitli olması durumunda transfer işlemi yapılamaz.
  • Alan adı için belirlenen bir transfer şifresi bulunmalıdır. Alan adı sahibinin bu şifreye sahip olması gerekir. Söz konusu parola, domain kayıt firmasından ya da kontrol panelindeki adımlar takip edilerek alınabilir.

Domain Transferi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yukarıdaki başlığımızda belirtilen şartlar sağlanmıyorsa domain transfer işlemini yapmanız mümkün değildir. Bunun yanında domain transfer esnasında dikkat etmeniz gereken bir kısım hususlar vardır. Bu kapsamda aşağıdaki hususları dikkate almanızı tavsiye ediyoruz:

  • Alan adınızın .net şeklinde domain transferi yapılacaksa tescil süresi 1 yıl uzatılır.
  • Domain transfer edilmesi ile domainin tescil süresi de 1 yıl uzayacaktır. Bunun için de 1 yıllık tescil bedeli ödemeniz gerekir.
  • Hâlihazırda alan adının tescil zamanı sona ermemiş ve tescil süresi eski tescil firması tarafından uzatılmış ise tescil tarihinin sona ermesinden önceki 45 günlük süre zarfında transfer işlemi için girişimde bulunulmamalıdır. Aksi durumda tescil süresi uzatım işlemi gerçekleşmeyecektir. Bunun yanında eski tescil firmasına ödenen yenileme ücreti de kaybedilecektir.

Domain transferi işleminde aşağıdaki durumlar söz konusu olursa domain transferinin yapılması mümkün değildir. Bunun yanında kullanıcı ödeme iadesini de alamaz:

  • İdari anlamda yetkili olan iletişim mailine iletilen mailin yanıtlanmaması ya da geç yanıtlanması,
  • Domainin kayıtlı olduğu domain firmasının transfer yapmayı kabul etmemesi,
  • Girişimde bulunduğunuz domainin transfer için uygun olmaması durumunda transfer yapılamaz.

Yukarıda da belirttiğimiz 7 günlük transfer süresi, domainin transfer için uygun kriterleri karşıladığı durumlarda geçerlidir. Domainin transfer için uygun olmaması durumunda, transfere engel olan sorunların ortadan kaldırılması için beklenmesi gereken süre 7 günü aşacaktır.

Transfer talebinde bulunduğunuz tarihin herhangi bir önemi yoktur. Transfer işlemi için her başvuru yapıldığında bu 7 gün olarak belirlenen süre tekrar başlar. Örneğin, domain transfer şifrenizi doğru girdiniz fakat söz konusu domainde kilit bulunuyor ve transfer başlatma tarihinizin de 29.03.2022 olduğunu düşünelim. Domain kilidi 01.04.2022 tarihinde kaldırıldığı takdirde, transfer süreci 01.04.2022 tarihinden itibaren 7 gün sonra tamamlanacaktır. Domain üzerinde herhangi bir şekilde kilit tahdidi yoksa ve diğer tüm kriterler taşınıyor ise, transfer başvurusu yaptığınız tarihten itibaren başlamak üzere 7 gün içinde transfer süreci tamamlanacaktır.

Domain Transferinde Ödenen Ücret Geri Alınır mı?

Domain transfer işleminde hiçbir şekilde ödenen ücretin geri iade edilmesi söz konusu değildir. Fakat domain transfer işleminde sorun yaşanması durumunda sisteme ödenen ücretin başka işlemlerde kullanılması da mümkündür. Türkiye’de domain transferinde evraklar kullanılır. Evrak gönderimindeki yoğunluğa bağlı olarak transfer talepleri ile ilgili işlemler genellikle 2 iş gününde işleme alınır. Evrak gönderimi gerçekleşmediğinde ise işlemlerin başlatılması mümkün değildir.

Ülke uzantılarının da transfer durumu söz konusu olabilir. Ülke uzantılarının domain transfer işlemi, GTLD alan adı transfer prosedürü ile aynıdır.

0 Shares:
Benzer İçerikler