2021 Yılının En Pahalı Domain Satışları

İnternet dünyasında yakından takip edilen haberlerin başında, domain satışları gelir. Söz konusu satışlar çok yüksek fiyatlarla gerçekleştiği için sektör içinde faaliyet gösterenlerin de dikkatini çeker. Bu anlamda 2021 yılının alan adı satışlarında patlama yaşanan bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Alan adı satış rakamlarında rekor kıran ilk 5 domain, 1 milyon doların üzerindeki fiyat ile tüm zamanların en çok dikkat çeken satışları arasında yerini aldı. Taraflar arasında yapılan gizlilik anlaşmaları da göz önünde bulundurulduğunda çok daha yüksek rakamlara domain satışlarının gerçekleştiğini de düşünebiliriz.

Domain Nasıl Satılır?

Günümüzde, internetin her geçen gün biraz daha hayatımızda yer işgal ettiği, bilinen bir gerçektir. Bu duruma paralel olarak domain yatırımı ya da domain satışı gibi kavramlar duyulmaya başlandı. Bahse konu yatırımın ve ticari faaliyetin gün geçtikçe karlı bir iş alanı haline geldiği dikkat çekiyor.

Peki, “domain neden satılır?” Bir web sitesi faaliyetleri için alınan alan adı, zamanla insanların ilgisini kaybedebilir. Bunun yanında web sitesi ile ilgilenmeye vaktiniz olmayabilir. En önemlisi de satın aldığınız domain her geçen gün popülaritesini artırabilir. Yani alan adı değerlenebilir. Sayılan sebeplerden dolayı domain satışı gündeme gelebilir.

Alan adınızı satışa çıkarmak istiyorsanız; Natro’nun Satılık Domain servisini tercih edebilirsiniz. Bu araç ile alan adınızı satabileceğiniz gibi, satışa koyulan domainleri de görebilirsiniz.

Domainin değerini etkileyen bir kısım hususlar vardır. Bu kapsamda aşağıdaki kriterlere dikkatinizi çekmek istiyoruz.

  • Alan adı ne kadar kısa ise değerinin de o kadar fazla olduğunu söyleyebiliriz. Kısa domainler akılda kalıcıdır ve adres satırına kolay bir şekilde yazılır. Bunun yanında alan adının çizgi ya da buna benzer öğeler içermesi de değerini azaltır.
  • Alan adı, sektör faaliyetleri ile ilgili anahtar kelime barındırıyorsa değeri de bu eksende artar. Anahtar kelimeler, web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlar.
  • Alan adının markalanan bir kelime olması, değerini de artırır. Alan adı kısa, kullanıcı dostu, inandırıcı ve akılda kalıcı ise markalaşması da doğal olarak kolay olacaktır.
  • Domain satışında en önemli nokta da alan adının son ekidir. “.com” uzantılı alan adları çok daha değerlidir.
  • E-ticaretin günümüzde bu denli yaygınlaşması ile birlikte “.com” uzantılı web sitelerinin sayısında da inanılmaz bir artış yaşandı. Bu anlamda domain satışlarında da aynı paralelde hareketliliğin olduğunu söyleyebiliriz. 2021 yılının domain satışlarında adeta “altın çağ” olduğu değerlendirmesini yapabiliririz. Yıl içinde en yüksek fiyatla satılan domain isimlerini aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.
Domain Nedir?

1. Christmas.com – 3,15 Milyon ABD Doları 

2021 yılı domain satışlarının en üst sırasında Christmas.com yer alır. New York merkezli Gordon şirketi tarafından satın alınan domain aracılığı ile firma, Noel ürünlerini ithal ederek bunların toptan ve perakende satışını yapar. Satış sözleşmesinde 4 yıllık bir ödeme planı dikkat çeker. Fakat firmanın, çok daha kısa sürede bu ödemeyi gerçekleştireceği yönünde açıklamaları vardır.

2. Angel.com – 2 Milyon ABD Doları

Film sektörü ile ilgili olanların aşina olduğu “angel.com”, bir film yapım şirketidir. Şirket, kısa süre önce “The Wingfeather Saga” adlı bir animasyon dizisinden 5 milyon dolar, “Freelancers” adlı bir TV dizisinden ise 1 milyon dolar kazandı. Bu sayede popülaritesini daha da artıran domain, 2 Milyon dolar gibi yüksek bir fiyata satıldı. 

3. Exodus.com – 1.945 Milyon ABD Doları

Exodus, bir kripto para cüzdanıdır. Kullanıcı, “exodus.com” üzerinden bitcoin benzeri kripto paraları alıp satabilir. İnsanların kripto paralara yönlenmesi ile birlikte bu tür web sitelerinin de popülerliği de yükselişe geçti. Artan popülarite ile birlikte söz konusu domain, yüksek fiyatlardan alıcı buldu.

4. Meme.com – 1.25 Milyon ABD Doları 

“Meme.com” da “Exodus” gibi bir kripto para cüzdanıdır. “Mim” olarak adlandırılan kripto paralar, kullanıcının rağbet gösterdiği alanlardan biridir. Site domaininin çok daha yüksek fiyatlardan satılması bekleniyordu. Fakat 1.25 milyon dolara ancak alıcı buldu.

5. eBike.com – 1.008 Milyon ABD Doları

Mutfak ekipmanlarından “e-bike”lara kadar birçok ürünün satıldığı web sitesi, özellikle pandemi döneminde çok daha fazla ilgi görmeye başladı. Domain sahibi, 2018 yılında açık artırma ile 72 bin dolara aldığı domaini, 2021 yılında 1 milyon doların üzerinde bir fiyata, Bosch firmasına sattı.

6. SelfMade.com – 977.5 Bin ABD Doları

“Stoff & Stil” isimli dikiş ve örgü şirketi, akıla kalıcılığını göz önünde bulundurduğu bu domaini almak istedi ve aldı. Firmanın bu domain üzerinden markalaşmasına daha farklı bir boyut kazandıracağı düşünülüyor.

7. Recursion.com – 904 Bin ABD Doları

Recursion, bir ilaç keşif şirketidir. Şirket, geçtiğimiz Aralık ayında aldığı domaini bu yıl içinde bahse başlıktaki fiyata sattı. Satıştan yülü miktarda kar elde ettiği, kamuoyunda konuşulanlar arasındadır.

8. GoBet.com – 850 Bin ABD Doları 

The Domain King adındaki alan yatırımcısı, elinde bulunan bu domaini satma kararı aldı. Satış rakamının çok daha yüksek bir miktar olması bekleniyordu. Fakat şirket domaini 850 bin dolara ancak satabildi.

9. Tattoo.com – 812 Bin ABD Doları

Bu alan adı, ilginç bir hikâyeye sahiptir. Müzayedede satılan bu alan adı ilk etapta 750 bin dolara satıldı. Fakat domaini alan kullanıcı parayı ödemediği için müzayedeci başka bir satıcı bularak alan adını 812 bin dolara sattı. Yıllardır aktif olan bu domaini satın almak için talebin çok olduğunu da söyleyebiliriz.

10. Poker.net – 750 Bin ABD Doları 

Bir kumar sitesi olan “poker.com”, 750 bin dolar gibi yüksek bir fiyata satıldı. Fakat satışın resmi olarak gerçekleşmediği yönünde çıkan spekülatif haberlerin olduğu da bir gerçek. Önümüzdeki süreci takip ederek domainin satışı ile ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. 

2021 yılının kalan sürecinin de yüksek fiyatlara satılan domain isimleri ile dikkat çekeceği düşünülüyor. İnternet ve domain alanındaki satış rekabeti göz önünde bulundurulduğunda, bu piyasada daha yüksek rakamlar telaffuz edilebilir. Gelen günlerde yukarıdaki listeyi geride bırakan ve üst sıralarda yer alan yeni satışları da görebiliriz.

0 Shares:
Benzer İçerikler