Yıkılmayan Kale E-Posta Marketing

Sosyal medya ve ücretli reklam içeriklerinin hakimiyetini arttırmaya devam ettiği pazarlama dünyasında, bu duruma karşı dik duran ve önemini hiç kaybetmeyen e-posta pazarlaması halen firmaların en büyük kozu olmaya devam etmektedir. Doğru kullanıldığı takdirde çok iyi geri dönüşler sağlayan e-posta pazarlamasında, iyi bir strateji, günün koşulları ve kullanıcı davranışları ile birlikte gelişime açık olmak gerekmektedir. Aksi takdirde gönderdiğiniz tüm e-postalar, hedef kitlenizin spam kutusunu doldurmaktan ileriye gitmeyecektir. Daha da kötüsü iyi bir marka algısı oluşturmak isterken, markanızın imajını yerle bir edebilirsiniz.

2014 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 3. Çeyrek verilerine göre “internet kullanım amaçları” arasında, e-posta kullanımı %55’lik bir orana sahiptir. Düşük maliyet ve yüksek geri dönüşüm oranı ile 2015 yılında da dijital medya trendleri arasında e-posta pazarlaması var olmaya devam edecektir.

E-posta pazarlaması yeniliklere açık geleneksel bir dijital pazarlama yönetimidir. Bu doğrultuda çağın şartlarına en iyi şekilde ayak uydurmak gerekmekte ve kullanıcıların günden güne değişen davranışları iyi bir şekilde analiz edilmelidir. İyi bir e-posta pazarlama stratejisi oluşturmak için;

 

  • Yaş, cinsiyet, eğitim, ilgi alanları, coğrafi konum gibi özellikleri göz önünde bulundurarak hedef kitlenizi çok iyi analiz edin.
  • Belirlemiş olduğunuz hedef kitleniz ile ilgili verileri toplayın ve bunları en doğru şekilde kategorilendirin.
  • E-posta pazarlamasına başlamadan önce sizi yarı yolda bırakmayacak ve hedef kitlenize sorunsuzca ulaştıracak bir altyapı ve sistem oluşturun.
  • Gönderilecek olan e-posta içeriğini düz bir metin ya da görselden ziyade, HTML olarak kodlanmış, ilgi çekici, merak uyandırıcı ve sade bir görsel ile oluşturun.
  • Sitenizi ziyaret eden, sizden alış-veriş yapan ya da yapmayan kişilerin davranışlarını ölçümleyerek, satın aldığı ürünleri ve o ürünü tamamlayıcı ürünleri belirleyin. Hem isme özel gelen mailler daha ilgi uyandırıcı olacaktır hem de gönderilen mailin içeriği, kişinin ihtiyacı olan bir içerik olacağından geri dönüşümü arttıracaktır. Bunu bir örnek ile anlatmamız gerekirse;

Spor ürünleri satan bir e-ticaret sitenizin olduğunu düşünürsek, sizden bir futbol takımının formasını alan birine, tenis raketi reklamı yerine krampon reklamı göndermek daha etkili olacaktır.”

  • Mail tasarımlarınızda yazı fontlarını en az 9 punto en fazla 14 punto olarak ayarlayın. Daha küçük fontlar herkes tarafından okunamayabilir. Daha büyük fontlar ise spam mail algısı yaratabilir.
  • Tasarımınızın genişliğini 650px’den daha büyük yapmayın.
  • Renkler konusunda tutucu olun ve mümkün olduğunca az renk kullanın.
  • Mailinizin mutlaka “mobil uyumlu” olsun.
  • Harekete geçirici butonlarda, siyah, beyaz, kahverengi gibi donuk renklerden ziyade mavi, yeşil, turuncu gibi canlı renkler kullanın. Tasarlayacağınız butonda yön okları kullanarak hareket algısı oluşturun ve hedef kitlenizin bu bağlantıya tıklama güdüsünü tetikleyin.
  • Gönderimlerinizi mutlaka ölçümleyin ve analiz edin. Maillerinizin hedef kitlenize ulaşıp ulaşmadığını, gönderilen maillerin ne kadarının açıldığını, ne kadarının geri dönüş sağladığını raporlayın. Bunları bir önceki dönemin karlılık oranları ile karşılaştırın ve bu sayede yapmış olduğun çalışmanın size nasıl bir fayda/zarar sağladığını ölçümleyin.

Postman rivalery - Mail delivery

Etkili bir e-posta pazarlaması yapabilmek için çok iyi bir Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) Yazılımı kullanmanız gerekmektedir. CRM; müşteriyi tanımak, ihtiyaçlarını anlamak, ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmeti sunmak ve var olan verilerin işletme organizasyonu içerisinde paylaşılmasını sağlamak amacı ile kullanılan yazılımlardır. Büyük veri datalarını toplamak ve yönetmek için kullanılan bu programlar sayesinde maliyeti ve iş yükünü düşürerek geri dönüşümü yüksek bir pazarlama çalışması yapabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Ödüllü WordPress Testi

WordPress günümüzde dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olarak birçok web sitesinin altyapısını oluşturuyor. Sunduğu kolay kurulum ve…
Devamını Oku

jQuery Nedir, jQuery Ne İşe Yarar?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular jQuery Özellikleri Nelerdir?JavaScript ve jQuery Arasındaki Fark Nedir?jQuery’nin Avantajları Nelerdir?jQuery Nasıl Kullanılır?Popüler jQuery Eklentileri…