MsSQL Database Generate Script İşlemi – Adım 1

Bu yazımda size MsSQL Database Generate Script özelliğinden bahsetmek istiyorum.Sizlerinde bildiği üzere Natro paylaşımlı sunucuları içerinde bulunan MsSQL veritabanı hesaplarınıza elinizde bulunan .bak dosyalarını direkt restore edemiyorsunuz. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için MsSQL veritabanı hesabınızın script yedeğini çıkartmanız gerekir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için aşağıda iletmiş olduğum adımları takip ederekMsSQL veritabanı hesabınıza ait içeriği “generate script” işlemine tabi tutabilirsiniz.

İşlem adımları hakkında detay vermeden önce çoğu MsSQL kullanıcısının karşılaştığı bir sorun hakkında bilgi vermek isterim. MsSQL Server 2008 üzerinden aldığımız bir yedeği 2005 veya da altı versiyonlara restore edemiyorduk. Fakat generate script özelliğini kullanarak işlem adımlarında seçebileceğimiz versiyon tipine göre generate script işlemini tamamlayabilir ve istediğimiz versiyona Mssql veritabanı içeriğimizi aktarabiliriz.

1- Öncelikle SQL Server Management Studio programı aracılığı ile sql server authentication methodunu kullanarak database hesabımıza ulaşmamız gerekir.

mssql server

2- SQL server authentication methodunu kullanarak bağlantımızı sağladık. Databases bölümü altından veritabanı hesabımızı bulmamız gerekiyor. Hesaba ulaştıktan sonra veritabanı hesabımıza sağ tuş tasks / generate scripts butonuna tıklıyoruz.

mssql-ayarları

3- Generate script butonuna basmamız ile beraber bizi karşılayacak olan introduction bölümünü next diyerek geçiyoruz.

mssql-yapılandırma

4- İntroduction bölümü geçtiğimizde choose objects bölümüne ulaşacağız. Bu bölümde hangi objelerin scripte dönüştürülmesini istiyorsak seçimini gerçekleştirebiliriz. Aşağıda iletmiş olduğum detaylara göre seçiminizi gerçekleştirerek next butonu ile devam ediyoruz.

mssql-objects-ayarları

Script entire database and database objects : Veritabanına ait içerik ve tüm objelerin yedeğini çıkartacaktır.
Select spesific database object : Database içeriğinde bulunan tablo, prosedür ve user içeriklerini isteğe bağlı seçimler yaparak yedeğini çıkaracaktır

5- Set Scripts Options, ulaştığımız ekranda script içeriğinin nasıl kaydedilebileceğini seçebilir ve isteğe bağlı olarak web service kullanarak yayınını gerçekleştirebiliriz.

Save to File : Script içeriğini t-sql dosyasına export etmemiz için yardımcı olmaktadır. Single file poer object seçeneği ile generate işlemini tamamlarsanız her bir nesneyi ayrı dosyalar halinde export etmiş olacaktır.

Save to Clipboard : İçeriği herhangi bir yere kopyalıyarak kullanımına başlayabiliriz. Örnek vermek gerekirse ctrl + c kombinasyonunu kullanarak herhangi bir içeriği kopyalamış gibi olacağız.

Save to New Query Windows : Script içeriğini yeni bir query ekranına yazdırmış olacaktır.

File Name : Bu bölümde script dosyamızı bilgisayarımızda nereye kaydetmek istediğimizi seçebiliriz.

mssql-scripting-ayarları

6- İşlem adımlarımızın en önemli noktasına ulaştık. Set Script Options ekranında Advanced bölümünde bulunan parametreler generate script işlemi için önem arz etmektedir. Seçenekler içerisinde yer alan ve en önemli yeri tutan özellikleri aşağıda bilginize sunuyorum.

-Script Logins : Seçeneği true konumuna getirirsek database içeriğ ile user kayıtlarınıda script içeriğine almış olacağız.

-Type of data to script : Bir çok sql kullanıcısı bu seçeneği es geçtiğinden dolayı tablo verilerinin yedeğini script içeriğine dökememiş oluyor. İlgili bölümde schema only seçeneği ile sadece sql veritabanı hesabımızın scheme içeriğini scripte dökmüş olacağız. Yazımda ben schema and data seceneği ile her ikisinin içeriğini scripte dökmüş olacağım.

-Script For Version : Bu seçenek ile hangi versiyona script hazırlıyorsak onu seçebiliriz. Ben Sql Server 2008 seçeneği ile generate script işlemimi tamamladım.

mssql-advanced-ayarları

7- Advanced settings yapılandırmamızı tamamladığımıza göre next butonunu kullanarak generate script işlem adımlarımıza devam edebiliriz. Bir sonraki adımda bizi Summary ekranı karşılayacaktır. İlgili bölümde işlem adımlarında gerçekleştirdiğimiz seçimlerin özeti sunulmaktadır. Next butonuna basarak generate script işlemimize devam ediyoruz.

mssql-summary-ayarları

8- İşlemlerimizin artık son aşamasına ulaştık Save or Publish Scripts ekranında işlem sırasında alınan aksiyonları ve hataları görebiliriz. Yapmış olduğumuz işlem başarılı bir şekilde tamamlandığından dolayı result bölümünde success bilgisine ulaşabilirsiniz.

mssql-yapılandırma-ayarları

9- Finish butonuna basarak işlemimizi tamamlayabiliriz. Artık belilemiş olduğunuz fiziksel yol üzerinde script dosyanıza ulaşabilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle.

0 Shares:
Benzer İçerikler