WordPress Çoklu Dil Desteği Nasıl Etkinleştirilir?

Blog sign writen with wooden letters

WordPress çoklu dil desteği konusundaki bu yazımızda sizlere çoklu dil desteği eklentisi Polylang’dan bahsedeceğiz.

WordPress, günümüzde yazılım ve tasarım desteğinin en çok bulunduğu içerik yönetim sistemlerinden birisidir. Durum böyle olunca birçok firma hızlı bir şekilde web sitelerini hazırlamak için WordPress kullanmaya başlamıştır. WordPress sitelerinde farklı dilde yayın yapmak birçok kurumsal firmanın istediği bir özelliktir, fakat bu noktada çoklu dil desteğini nasıl kullanabileceğimiz konusunda yardımımıza koşan program WordPress eklentisi olan; Polylang’dır

WordPress Polylang eklentisi, ücretsiz sürümünün de bulunması ile birlikte WordPress çoklu dil desteği sunan eklentilerin başında gelmektedir. Polylang, 200.000+ kullanıcının kullandığı ve WordPress puanı olarak 4,5 alan güvenilir bir eklentidir. Şimdi, yazımızda bu eklentiyi nasıl kullanacağımızı anlatalım.


Öncelikle,Polylang eklenti sayfası üzerinden eklenti dosyanızı dilerseniz indirdikten sonra kurabilir, dilerseniz eklentiler üzerinden direkt olarak aratarak ulaşabilirsiniz. Bunlar haricinde yine de eklenti sayfasına buradan erişebilirsiniz.

WordPress eklentiler menüsü altında bulunan “Yeni Ekle” butonuna tıkladığınızda, sol üst köşede bulunan arama kutucuğunda “Polylang” olarak arama yapıyorsunuz. Bu aramayı yaptığınızda karşınıza çıkan en baştaki eklentiyi seçip “Hemen Yükle” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Ardından, eklentiniz yüklenip kurulmaya başlanıyor ve hemen yükle butonu eklentiniz yüklendikten sonra “Etkinleştir” butonu olarak karşınıza çıkıyor. Bir sonraki adımda ise karşınıza çıkan etkinleştir butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Eklentinizi etkinleştirdikten sonra ilk ekleyeceğiniz dil varsayılan diliniz olarak belirleneceği için “Türkçe” olarak belirlemeniz sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca sıralama değerini 0 olarak belirlerseniz daha sonra ekleyeceğiniz diğer diller için de sıralama ekleyebilirsiniz. Bu yazımızda, 2 dil ekleyeceğimiz için Türkçe ve İngilizce dilleri eklenmiştir. Dilerseniz siz “Dil Seç” kısmından istediğiniz dili seçebilir ve ekleyebilirsiniz.

Görüldüğü gibi oluşturduğumuz sayfaların varsayılan dili Türkçe olarak belirlendi. Sayfanızın üst kısmında bulunan “Tüm Dilleri Göster” sekmesinden sadece Türkçe olanları veya İngilizce olanları görüntüleyebilirsiniz. Sayfalarımızı görüntülediğimiz alanda eklemiş olduğumuz dilin yanında bulunan “+” butonuna tıkladığımızda, ilgili sayfanın İngilizce çevirisini yapabileceğimiz yere erişebiliriz.

Sayfanızın başlık çevirisini ve içeriklerinizin çevirisini tamamladıktan sonra güncellemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Sayfa düzenleme ekranınızın sağ üst tarafında çeviri yaptığınız sayfanın hangi Türkçe yazı olduğunu görüntüleyebilirsiniz. Ek olarak kalıcı bağlantınızın içerisine “/en” ibaresi eklendiğini göreceksiniz. Bu sayfanızın İngilizce adresi olarak nasıl görüntüleneceğini belirtir.

İşlemlerden sonra dil değiştirme seçeneklerini görüntüleyebilmek için bileşenlerinizin olduğu WordPress sayfası üzerinden temanızın desteklediği şekilde (Bizim kullandığımız tema, header bileşini desteklemekte) bir bileşen içerisine yerleştirebilir ve hemen altında bayrak veya seçim kutusu şeklinde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

Web sitenizin slogan ve başlık çevirilerini de “Cümle Çevirisi” menüsü altında düzenledikten sonra WordPress çoklu dil desteğini etkinleştirmek için geriye son bir adım kalıyor; menülerimizin çevirisini gerçekleştirmek.

Menü içeriklerini de ayrı iki menü oluşturup Türkçe ve İngilizce sitelerimizde hangi menülerin görüneceğini belirledikten sonra kaydedebilirsiniz. Bu kısmı tamamladığınızda, web siteniz üzerindeki çeviri tamamlanmış olacaktır. Web sitenizin yazıları ve diğer içerikleri varsa bu temanıza göre değişiklik göstereceği için çevirilerini yapmanız gerekecektir. Çevirilerinizi tamamladıktan sonra web sitenizi çoklu dil olarak kullanabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler