En İyi WordPress Teması Nasıl Bulunur?

Günümüzde web sitesi olmayan firmaların sayısı yok denecek kadar azdır. Büyük firmaların yanında küçük işletmelerin de artık bilinirliklerini arttırabilmek için web sitesi kurmaları gerekiyor. Dijitalde var olmak artık çok önemli olduğundan kişisel web siteleri ve blog siteleri de web siteleri içinde önemli bir orana sahiptir.

Oluşturulan tüm web siteleri içerisinde WordPress kullananların oranı yüzde kırk üçtür. Diğer web sitesi oluşturma alt yapılarını kullananlardan WordPress altyapısına geçenlerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. WordPress başlangıçta blog alt yapısı olarak kullanılsa da günümüzde blog sitelerinin yanında neredeyse her türlü siteyi kurabilirsiniz. E-ticaret sitelerinden, kurumsal web sitelerine, haber sitelerinden forum sitelerine kadar WordPress alt yapısıyla web sitenizi oluşturabilirsiniz.

WordPress Tema Seçiminin Önemi

Web sitesi oluşturmak istiyorsanız WordPress alt yapısı sizin için uygun seçenek olabilir. WordPress kurulumunu öğrenerek sitenizi oluşturacak altyapıyı kurmak için Natro Yeni Sistemde WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır? yazısını inceleyebilirsiniz. 

WordPress tema seçimi web sitenizi hazırlamadan önceki en önemli adımlardan biridir. WordPress temasını seçerken kuracağınız site için kullanışlı olup olmadığı dikkatle incelenmelidir. Sadece temanın tasarımını beğenip satın almamalısınız. Satın aldıktan sonra pişman olmamak için temanın özellikleri incelenmelidir. Web sitenizin temasını seçmeden önce yapılması gereken adımlar vardır.

1. Web Sitenizin Amacını Belirlemelisiniz.

Web sitesi kurmak için tema seçiminden önce sitenizin amacını ve hedef kitlesini belirlemelisiniz.

Sitenizin kurulma amacı aşağıda listelenen konular ya da başka bir konu olabilir.

  1. Blog
  2. Haber
  3. Kişisel web sitesi
  4. Portfolyo 
  5. E-Ticaret 

Seçtiğiniz amaca uygun çok sayıda WordPress tema bulabilirsiniz. WordPress size kullanıma hazır temalar sunmaktadır. Ücretsiz temalar olduğu gibi premium temalar da mevcuttur.

WordPress Teması Çeşitleri

WordPress temaları genel olarak iki kategoride incelenebilir:

  1. Çok Amaçlı Temalar: Bu kategorideki temalar birden fazla türde ve farklı alanlarda site oluşturmak için kullanılabilir. Sitenizi özelleştirebilmeniz adına birçok seçenek sunar. Size site amacınıza uygun, birçok alana hitap edebilecek sayfa türleri, araçlar sağlar.
  2. Niş Temalar: Bu kategorideki temalar ise belli bir alana özgü tasarlanmıştır. Bu temalar da belli ölçüler de özelleştirilebilirler. Fakat özelleştirme seçenekleri çok amaçlı temalar kadar çeşitli değildir. Ama bu temalar sizin odak noktanız olan gereksinimlerinize çözümler sunacaktır.

WordPress temaları fiyatlarına göre ikiye ayrılır:

  1. Ücretsiz: Ücretsiz bir şekilde yüksek kaliteli temalar bulabilirsiniz. Ücretsiz temaların dezavantajları da vardır. Sorun yaşadığınızda destek almanız zordur. Size çok az destek sağlar. Çoğu zaman özel forumlar ile destek sunar ama çözüm sağlamak size kalır
  2. Premium: Bu temalar size daha fazla işlevsellik, özellik ve seçenek sunar. Ayrıca sunulan destek ücretsiz temalara göre daha iyidir. Güncellemeler sıklıkla yapılır. Eğer yeterli bütçeniz varsa sizin için uygun bir tercih olabilir. 

Sitenize Yeni Tema Seçmek için Nedenler

Sitenize ve amacınıza uygun seçilmiş bir WordPress teması ile kodlama ve tasarım bilginiz olmadan görselliği güzel ve doğru tasarımı oluşturabilirsiniz. Temalar çeşitli özelleştirme seçenekleri sunmaktadır. Seçtiğiniz tema, ekstra eklentiler ve düzenlemeler sağlayabilir. Ücretsiz WordPress temalarının sunduğu seçenekler sınırlıdır. Daha üst düzey ve daha çok seçenek içeren  temalar ücretlidir. 

Siteniz için yeni tema seçmek için nedenler:

  • Sitenizin görselliğini arttırmak,
  • Tasarım özelleştirme seçeneklerini arttırmak,
  • İşlevselliğini arttırmak.

WordPress Temalarını Bulabileceğiniz Adresler

Web siteniz için tema seçimi yaparken kullanabileceğiniz pek çok site bulunuyor. Bu siteler sayesinde aradığınız WordPress temasına kolayca ulaşabilirsiniz.

1. WordPress Tema Dizini

Ücretsiz WordPress temalarına buradan erişebilirsiniz. WordPress tema dizinine web üzerinden ya da WordPress kontrol paneliniz üzerinden ulaşabilirsiniz. Burada tema seçmek için dikkat edeceğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Temanın kaç aktif kurulumu olduğu, son güncellenme tarihi gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca müşteri yorumlarını inceleyebilir ve destek forumlarına girebilirsiniz.

2. ThemeForest

Dünyanın en büyük tema satış pazarıdır. Yıl içerisinde çok sayıda tema satışı yapan bir sitedir. Burada her kategoriden, ihtiyacınızı karşılayacak çok çeşitli premium temalar bulabilirsiniz.

3. WordPress Geliştiricisinden Doğrudan Almak

Eğer WordPress temalarının bulunduğu büyük dizinlerde gezinip istediğiniz temayı bulmak için çabalamak istemiyorsanız doğrudan WordPress Tema geliştiricisine ulaşabilirsiniz. WordPress tema geliştiricilerinin bir çoğu temalarını kendi satmaktadır. Fakat bu temaların kalitesinin değerlendirmesini kendinizin yapması gerekir. Eğer temalar ile ilgili  hiç bilgi sahibi değilseniz bu yol sizin için uygun olmayabilir. 

4. Template Monster

Bu sitede pek çok sektörle ilgili çok çeşitli temalar mevcuttur.

5. AThemes

Sitede hem ücretli hem de ücretsiz kaliteli temalar bulunmaktadır. Bu sitedeki ücretsiz temalar neredeyse ücretli temalar kadar kalitelidir. 

WordPress Teması Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Ücretli ya da ücretsiz WordPress tema seçimi yapabileceğiniz siteleri inceledikten sonra sıra temayı seçerken dikkat edilmesi gereken konulara gelir. Özellikle premium temalar için satın aldıktan sonra pişmanlık yaşamamak adına seçenekleri dikkatle incelemelisiniz.

Arama Yaparken Doğru Anahtar Kelime Kullanımı

Yukarıda bahsedilen sitelere girdiğinizde arama çubuğuna sitenizin amacına uygun anahtar kelimeyi yazın. Satış platformları genelde  İngilizce tabanlı hazırlandığı için anahtar kelimeleri İngilizce olarak yazmalısınız. Çıkan sonuçlardan beğendiğiniz tasarımları inceleyebilirsiniz. 

Tema Özellikleri ve Detaylar İncelenmeli

Tasarımını beğendikten sonra temanın özellikleri incelenmelidir. Temanın desteklediği WordPress sürümü kontrol edilmelidir. Tema ile çalışırken en çok yararlanacağınız tema dökümantasyon dosyasını bulunup bulunmadığına dikkat edin.

Güncel Olmasına Dikkat Edin

Temanın ilk yayınlandığı tarih ile son güncellendiği tarihi mutlaka kontrol etmelisiniz ve güncel olmayan temaları tercih etmemelisiniz. Son güncellenmesi altı aydan daha fazla olan temaları tercih etmemenizde fayda var.

Müşteri Yorumları İncelenmeli

Satın alacağınız temanın müşteri yorumları kısmını mutlaka incelemelisiniz. Temayı satın alıp almayacağınız konusunda karar vermenizi sağlayacak önemli kriterlerden biri de müşteri yorumlarıdır. Derecelendirmeleri de dikkate almalısınız. Çok yorum olmasına ve olumlu yorumların çokluğuna bakmalısınız. Tabi memnun edilmesi zor müşteriler kötü yorumlarda bulunmuş olabilir. Önemli olan kötü yorum yapılmamış olması değil, çoğunlukla iyi yorumların bulunmasıdır. Bir diğer önemli konu geliştiricinin sorulan sorulara cevap verip vermediğidir. Bu yorumları da okumalısınız. Temanın desteği iyi mi mutlaka kontrol etmelisiniz. Sitenizi kurarken ya da sonrasında bir sorun yaşadığınızda çözüm bulabilmeniz için destek hizmeti çok önemli bir kriterdir.

Sadelik ve Performans 

Bazen beğendiğiniz tema görsel açıdan çok güzel olabilir fakat çok fazla hareketli bileşen içeriyorsa mobil için uygun bir tema olmayabilir. Seçtiğiniz temanın sitenizin performansını etkileyebileceğini de aklınızda bulundurmalısınız. Siteniz çok güzel bir tasarıma ve kullanıcılarınızın ihtiyaç duyacağı tüm özelliklere sahip olabilir. Fakat bu durum sitenizin performansını düşürüyorsa bunun faydası yoktur.

Web sitesi kullanıcıları için hız ve performans çok önemlidir. Sitenin açılması saniyeler alıyorsa kullanıcı siteye girmekten vazgeçecektir. Bu yüzden hızlı WordPress temaları seçmelisiniz.

Hızlı temalar seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylı bir şekilde anlatan  2022’nin En Hızlı 15 WordPress Teması yazısını inceleyebilirsiniz.

Temaları Özelleştirebileceğinizi Aklınızda Bulundurun

Gerekli araştırmaları yapıp sitenizin amacına uygun, tasarımını da büyük ölçüde beğendiğiniz fakat bazı konularda kafanıza takılan temalar olabilir. Bu temalardan hemen vazgeçmek yerine tasarımını özelleştirebileceğinizi unutmayın. Kullanacağınız ekstra eklentiler ile tema sizin için çok kullanışlı bir duruma gelebilir. 

Arama Motorlarında Üst Sıralarda Yer Almaya Çalışın

SEO, yani arama motoru optimizasyonu, sitenizin arama motorlarında üst sıralarda olmasını sağlar. Üst sıralarda yer almak, web sitenizin ziyaretçi sayısını arttırır. Arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek için sitenizde bulunan içeriğin kaliteli olması gerekir.

Tema seçerken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de SEO çalışmaları yapılan temaları seçmektir. Seçtiğiniz tema hızlı ve optimize edilmiş olmalıdır. SEO eklentileri de web sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşımak için yararlı olacaktır.

WordPress SEO ile ilgili olarak detaylı bilgi edinmek istiyorsanız; WordPress Sitelerde SEO Ayarları Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.

Web Sitenizin Mobilde Nasıl Görüneceğini Düşünün 

Oluşturacağınız web sitenizin temasını seçerken mobilde nasıl gözüktüğünü mutlaka düşünmelisiniz. İnsanlar artık web sitelerine bilgisayarlardan daha çok telefonlardan girmeyi tercih ediyorlar ve bilgisayarlarından çok telefonlarında vakit geçiriyorlar. Bu yüzden responsive tasarıma çok önem verilmelidir.

Web sitenizin her cihazda güzel göründüğüne ve kullanışlı olduğuna dikkat etmelisiniz. Sadece bilgisayar ekranını değil tablet ve telefonları da dikkate almalısınız. Mobil kullanıcıların çoğunluğu web sitelerinin yüklenmesinin uzun sürdüğünü belirtmektedir. Akıllı telefonlar ve tabletler için optimize edilmiş temalar kullanmak gerekir. 

Özetlenecek olursa;

  • Tema seçimine başlamadan önce web sitenizi ne amaçla kuracağınıza karar verin. Kullanıcılarınızın sitede hangi özelliklere ihtiyaçları olacağının planını yapın. 
  • Sadelik tema seçiminde önemlidir. Temanın sade olması, sorunsuz çalışması ve hızlı yüklenen bir tema olması başarılı bir web sitesi için önemli noktalardır.
  • Eğer WordPress ile site kurmaya yeni başladıysanız öncelikle ücretsiz temaları seçebilirsiniz. Ücretsiz temalar ile web sitesi denemeleri yaptıktan sonra temanızı ücretli bir temaya yükseltebilirsiniz.
  • Web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için SEO optimizasyonu düşünülerek tasarlanmış temaları tercih edin.
  • İnsanların mobilde çok zaman geçirdiğini göz önünde bulundurarak mobile çok önem vermelisiniz. Akıllı telefonundan web sitenize girmek isteyen bir kullanıcının sitenizin yüklenmesini saniyeler boyunca beklemeyeceğini bilmelisiniz. Web sitenizin yüklenmesi uzun sürünce kullanıcı web sitenize girmekten vazgeçecektir. Bir daha da sitenize girmek istemeyecektir.
  • Sitenizin trafiğini arttıracak potansiyel ziyaretçilerinizi kaybetmemek için tema seçimine dikkat etmelisiniz. Mobil için optimize edilmiş temaları kullanın. 
  • Aramalarınız sonucunda ihtiyacınıza uygun özelliklerde ve tasarımda bir tema bulamazsanız bir geliştiriciyle çalışabilirsiniz. Size özel bir tema için bir geliştiriciyle çalıştığınızda daha fazla para ödemeniz gereklidir. Kullanıma hazır bir premium tema seçmek ise daha ucuzdur.

İnternette gezinirken bir web sitesinin temasını beğenebilirsiniz. Siz de aynı WordPress temasını kullanmak isteyebilirsiniz. Bu temanın adını öğrenmek için, tabi eğer WordPress teması ise,  çeşitli yollar bulunmaktadır. WordPress temalarını bulmak için çeşitli WordPress teması bulma araçları vardır. Fakat WordPress tema bulma aracı kullanmadan elle de öğrenebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz gereklidir:

  1. Beğendiğiniz web sitesinde sağ tıklayın ve Sayfa Kaynağını Görüntüle‘yi seçin.
  2. CTRL+F kısa yolunu kullanın ve çıkan kutucuğa  “wp-content/themes” yazın.
  3. Tema yazan yerin sağında kullanılan temanın ismi yer almaktadır.

Fakat bazen güvenlik seçenekleri nedeniyle temanın ismini bu yolla öğrenemeyebiliriz. Tema ismini öğrenebilmek için çeşitli WordPress tema bulma araçlarını kullanmak gerekebilir. Tema ismi bulma sayesinde belki de size uygun bir temayı daha rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

Dijital dünyada var olmak ve web sitenizi oluşturmak istiyorsanız; Natro’dan WordPress’e özel tasarlanmış hosting hizmeti alarak web sitenizi kurmaya  başlayın. Öncelikle ücretsiz temaları kullanarak deneyimizi arttırın. Amacınıza, hayallerinize uygun ve yukarıda anlatılan özelliklere dikkat ederek temanızı seçin ve web sitenizi kurun. Hayallerinize ulaşmak için ilk adımı atın.

0 Shares:
Benzer İçerikler