URL Nedir, Ne İşe Yarar? | URL Açılımı ve URL Kısaltma

İnternette sürekli karşımıza çıkan URL ne demektir? Söz konusu kavram tam olarak ne işe yarar? URL olmasa internet kullanımımız mümkün olur muydu? Yazımızda bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını bulacaksınız.

URL Nedir?

URL, “Uniform Resource Locater” sözcüklerinin kısaltması olarak karşımıza çıkar. Türkçeye ise “Tekdüzen Kaynak Bulucu” olarak çevrilebilir. Fiziksel adres gibi internette yayınlanan herhangi bir kaynağın yerini gösterir. Başka bir deyişle, kullanacağınız web sitelerinin açılması için yazılan adrestir. URL, teknik anlamda HTTP, HTTPS gibi bir protokoldür. Kaynağı belirttiği gibi kaynağın alınmasındaki ilke ve kuralları da içerir. Daha teknik bir anlama sahip olduğu için gündelik hayatta URL yerine link ya da bağlantı adresi ifadelerini kullanırız.

URL Hangi Bölümlerden Oluşur?

Tıpkı adresimizde bulunan il, ilçe, mahalle vb. veriler gibi URL de farklı ögelerden oluşur. Her bir ögenin farklı bir anlamı ve işlevi vardır.

Bu ögelere https://www.natro.com/ssl/ssl-sertifikasi#premiumSsl adresini inceleyerek daha yakından bakalım.

Protokol

URL’nin başında bulunan alandır. “http://” veya “https://” ifadeleri protokolü gösterir. Bu ifadeler kullandığınız tarayıcının internet adresini nasıl takip edeceğini gösterir. Genellikle tarayıcılar ile entegreli çalışır. Birçok siteye, protokolleri yazmadan da giriş yapabilirsiniz. Bu tür sitelerde, tarayıcınız protokolü otomatik olarak algılar. Yani, yukarıda bahsettiğimiz URL’yi tarayıcınıza www.natro.com/ssl/ssl-sertifikasi#premiumSsl olarak yazsanız bile sizi aynı siteye yönlendirir.

World Wide Web (www)

World Wide Web, uluslararası ölçekte bir bilgi sistemi ağıdır. Hiper-metin belgelerinden oluşur. Web sayfası olarak tanımlanan bu dokümanlar, birbiriyle bağlantılıdır ve veri paylaşımını sağlar. Bu bağlantıyı sağlamak için her adresin başında “www” ögesini görürsünüz.

Tıpkı protokolde olduğu gibi, günümüzde birçok site için bu ögeyi tarayıcınızın arama bölümüne yazmadan istediğiniz adrese gidebilirsiniz. Tarayıcı entegrasyonu sayesinde protokol ve “www” ögeleri otomatik olarak eklenir. Örneğin, tarayıcınızın ilgili bölümüne natro.com/ssl/ssl-sertifikasi#premiumSsl yazıyor olmanız, yukarıda açık şekilde yazılı olan internet sayfamıza ulaşmanız için yeterli olur.

Alan Adı (Domain)

Domain, ilgilendiğiniz sayfanın hangi siteye ait olduğunu ifade eder. Her sitenin kendine özgü bir alan adı vardır. https://www.natro.com/ssl/ssl-sertifikasi#premiumSsl adresi üzerindeki natro.com alan adıdır. Web tasarımı aracı adlı sayfanın natro.com sitesine ait olduğunu gösterir.

Doğru bir domain seçimi, internet sitenizin erişilebilirliği için önemlidir. Bu konuda profesyonel hizmet almanız, sitenizin ziyaretçi sayısını ve kalitesini arttırır. Alan adınızı oluşturmadan önce mutlaka satılık domain  sayfalarını incelemelisiniz. Kendi özgün adınızı kullanabileceğiniz gibi ikinci el domainlere de ulaşabilirsiniz. Her bir alan adı, aşağıda açıklayacağımız her bir alan adı uzantısı için tektir.

Alan Adı Uzantısı ( Top Level Domain)

Web sitelerinin hepsinin sonunda bulunan noktalı uzantı, alan adı uzantısıdır. Örneğin, yukarıda yazılı olan açık URL’de bu uzantı “.com”dur. Alan adı uzantıları, sitenin amacına işaret edebilir. Mesela “.gov.tr” alan adları sadece devlet kurumları tarafından kullanılabilir. Diğer kurumlara, işletmelere ya da şahıslara açık değildir. Öte yandan “.edu.tr” uzantısı, internet sitesinin bir eğitim kurumuna ait olduğunu ifade eder.

Yaygın olarak kullanılan bazı alan adı uzantıları şunlardır:

  • .com: En yaygın kullanılan ve güvenilir bulunan uzantıdır. Bu nedenle, ticari ve kurumsal sitelerin tercihidir.
  • .net: Genel olarak platformların, satış alanlarının tercih ettiği, Network kelimesinin kısaltmasından oluşan uzantıdır.
  • .org: Genellikle sivil toplum kuruluşları, organizasyonlar, örgütlenmeler tarafından tercih edilir.

Bunların dışında, .aero, .travel gibi sektörlere özel alan adı uzantıları da mevcuttur. Sektörünüze özel alan adı uzantısı seçimleri de yapabilirsiniz.

En çok kullanılan bu uzantılara göz atmak için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Klasör Adı (Folder)

Bu bölüm, ulaşmak istediğiniz dokümanların sunu içinde hangi klasörde konumlandığını gösterir. Genellikle, sayfanın konusu ya da kategorisi bu bölümde yer alır. Örneğin, yukarıda bahsettiğimiz adreste klasör adı, SSL olarak girilmiştir. Yalnızca adresine bakarak bu URL’yi tıkladığınızda, güvenli bir internet sitesi için gerekli olan SSL yazılımı ile bilgi alacağınızı anlarsınız. Kullanıcı dostu siteler için, klasör adlarının sayfa içerikleri ile uyumlu olması önemlidir. Aksi halde, ziyaretçi aradığını bulamayacağını düşünerek, siteyi ziyaret etmekten vazgeçer.

Dosya Adı (File Name)

Bu bölüm, ziyaretçinin en çok dikkat ettiği alanlardan biridir. Sayfanın konusu hakkında ayrıntılı bilgi verir. Yukarıda verilen adreste dosya adı ssl-sertifikasi#premiumSsl olarak girilmiştir. Ziyaretçi, linke tıklamadan bu sayfadan SSL sertifikaları hakkında bilgi alabileceğini ve Premium bir SSL paketinden bahsedildiğini tahmin edebilir.

Dosya Türü (File Extension)

URL’nin son ögesi olan bu bölüm her sayfada bulunmaz. İlgili sayfanın kod dili hakkında bilgi verir. Site adresi sonunda “htm, html, php” gibi ek uzantılar görürseniz, bunların dosya türü uzantısı olduğunu anlayabilirsiniz. 

URL Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

İyi bir URL, sitenin konusu ile ilgili arama yapıldığında arama motorlarında en üst sıralarda çıkabilen bir adrestir. Bir URL için maksimum karakter sayısı 2083’tür. Bu kadar çok karakter olanağı varken, kaybolmamak için URL seçiminde çeşitli püf noktalarından bahsedebiliriz:

  • Adres sade ve anlaşılır olmalıdır. Özellikle kullanıcının ilk bakışta linke tıklayıp tıklamamaya karar vereceği, dosya adı ve öncesindeki bölüm, karmaşık ifadeler içermemelidir.
  • Adres içerisinde Türkçe karakterler kullanılmalıdır. Rakam ve sembollere yer verilmemelidir.
  • Kategori ve dosya bölümlerinde spesifik detaylar yerine amaca odaklı isimler seçilmelidir.
  • Adres içinde anahtar kelimenin yer almasına özen gösterilmelidir.
  • Arka arkaya çok sayıda “/” içeren adreslerin görünürlüğü düşer. Bu nedenle, kaynak konumunu gösteren bölümler çok olmamalıdır.
  • Klasör/ dosya isimleri site içeriği ile uyumlu olmalıdır. Aksi halde, ziyaretçinin sitede kalma süresi ve yeniden ziyaret sayısı düşük olur.

Doğru bir URL oluşturmak için “Domain Sorgulama” sayfamızdan size uygun fırsatları değerlendirebilirsiniz. 

0 Shares:
Benzer İçerikler