404 Hata Kodunu Sitenizde Nasıl Bulur ve Düzeltirsiniz?

İnternet kullanıcılarının hemen hemen hepsi ziyaret etmeye çalıştıkları sayfalarda bir şekilde 404 Not Found hatası ile karşılaşmıştır. Gerek doğrudan site içi bağlantılar üzerinden, gerekse arama motorları aracılığıyla gidilen bazı web adreslerine ulaşmak istediğinizde sizin de karşınıza muhtemelen 404 hatası çıkmış olabilir. Kullanıcının herhangi bir kusurunun olmadığı bu hata tamamen internet sitesinden kaynaklanır. Bu nedenle ziyaretçinin uygulayacağı bir çözüm yöntemi veya alacağı bir tedbir ile giderilmesi mümkün değildir. İnternet kullanıcısı olarak böyle bir sayfa ile karşılaştığınızda genel olarak aradığınız içeriği bir başka web sitesinde bulur ve yolunuza orada devam edersiniz. Ancak eğer web sayfasını siz yayınlıyorsanız durum değişir. Bu hata sayfaları sizin için büyük sorunların habercisi olabilir, hızlıca önlemler almanız gerekir.

404 Not Found Hatası Nedir?

404 Not Found hatası, tarayıcının adres çubuğuna yazılarak istekte bulunulan veya bir link aracılığıyla ulaşılmaya çalışılan web sayfasının web sunucusunda bulunamadığını ifade eden “http” durum kodu olarak tanımlanabilir. Kırık bağlantı veya broken link olarak da adlandırılabilmektedir. Bu hatanın site yapısı içerisinde yaygın hale gelmesi arama motoru optimizasyonu olarak bilinen SEO açısından ciddi sorunlara neden olabilir. Kullanıcı sitenize geldiğinde alacağı hata uyarısı üzerine sayfanızdan hemen ayrılır ve başka bir siteye yönlenir. Bu durum hemen çıkma oranı olarak izlenen parametre için önemli bir handikap oluşturur.

Hatanın çok sayıda sayfanızda görülüyor olması ise genel olarak web siteniz için ciddiyet ve güven sorunu doğması anlamına gelebilir. Yaygın bir şekilde 404 hata kodu ile sonuçlanan sayfa sorgusuna sahip olmanız siteniz için önemli bir sağlık sorunudur ve ivedilikle giderilmesi gerekir. Aksi halde arama motorları ve ziyaretçi nezdinde itibar kaybı kaçınılmaz olur. Bununla birlikte genellikle web siteleri için 404 hata kodu veren sayfaları sıfıra indirmek pek mümkün olmaz. Bu sebeple 404 hata kodu vermesi muhtemel sayfalar için kullanıcıya sempatik görünecek, onları sitede kalmaya yönlendirecek bir içerik hazırlamak yerinde olacaktır. 404 kodlu hatanın yanı sıra diğer hatalar hakkında bilgi edinmek için Natro Blog’dan yararlanabilirsiniz.

404 Hata Kodu Veren Sayfalar Nasıl Bulunur?

Bir internet sitesinin kullanımda olan ve kullanımdan kalkmış çok sayıda sayfası olabilir. Sayfalarda bulunan her bir fotoğrafın ve benzeri medya dosyasının bir linki olduğu düşünüldüğünde aslında devasa bir link listesi ile karşı karşıya olduğunuz gerçeği önünüze çıkar. Böyle uzun bir liste içerisinden kırık linkleri bulmak pek de kolay değildir. Her birini tek tek denemek zaman alıcı olmakla birlikte çoğu site için imkansıza yakın bir süreçtir. Bu işi kolaylaştırması bakımından internet üzerinde web sitesi yöneticilerinin 404 hatası veren kırık linkleri kolayca bulmalarını sağlayacak çok sayıda araç bulunur. Bunların önemli bir kısmının ücretsiz ve oldukça işlevsel olması ise bir sorundan söz ederken araya giren iyi haber olarak nitelenebilir.

  • Google Search Console (Ücretsiz): Google tarafından geliştirilen bu platform web sitesi sahiplerinin sık kullandığı ve oldukça işlevsel çözümler içerir. Ücretsiz olarak web sitenizi kaydedebilir ve çok işinize yarayacak oldukça kapsamlı raporlar elde edebilirsiniz.
  • Dead Link Checker (Ücretsiz): Bu internet sitesi aracılığıyla web siteniz üzerindeki kırık linkleri ücretsiz olarak tespit edebilirsiniz. Böylelikle 404 hatası veren sayfalarınızı ortadan kaldırmanın ilk adımını atmış olursunuz.
  • Broken Link Checker (Ücretsiz): Yine ücretsiz bir site olan Broken Link Checker kullanarak web sayfanızdaki 404 hatalarını kolaylıkla bulabilirsiniz.
  • Screaming Frog (Ücretsiz): Kapsamlı bir site içi SEO analiz aracı olan Screaming Frog ücretsiz versiyonunda 500 URL taraması yapmak mümkündür. Bu sayıyı arttırmak ve diğer gelişmiş özelliklere erişim sağlamak için ücretli versiyona geçiş yapabilirsiniz.
  • SEO Minion Chrome Eklentisi (Ücretsiz): SEO Minion ücretsiz bir Google Chrome eklentisidir. Eklenti ile On-Page SEO analizlerini kolayca yapmak ve kırık linkleri bulmak mümkündür.
  • SemRush (Ücretli): Oldukça kapsamlı bir SEO analiz aracı olarak bilinen SemRush ile kırık linkleri tespit edebilir ve bunlara dair detaylı analizler yapabilirsiniz. Ayrıca SemRush aracı ile rakip analizleri, backlink yapılanması ve internet sitenize dair pek çok teknik detay hakkında oldukça kapsamlı raporlar elde edebilirsiniz.

Bunlara ilave olarak WordPress altyapısı kullanan sitelerin kırık link hataları için pek çok eklenti vardır. Uygun bir WordPress eklentisini yüklemek ve etkinleştirmek 404 hatası veren linkleri ortadan kaldırmak ve daha sağlıklı bir site yapısı elde etmek için başarılı bir çözüm olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, bu maksatla kullanılan bazı eklentilerin arka planda çalışırken site hızını düşürmesidir. Buna dikkat edilerek gerekli testlerin yapılması ve bu sorunu yaşatmayan bir eklentinin tercih edilmesi yerinde olur.

404 Hata Kodu Veren Sayfalar Nasıl Düzeltilir?

Yukarıdaki uygulamalardan birini veya benzerlerinden bir başkasını kullanarak kırık bağlantılarınızın listesini aldığınız zaman işin bir bölümünü çözmüş olursunuz. Ancak asıl problemi çözmek için yapmanız gereken başka şeyler olduğunu da bilmelisiniz. 404 hatalarının nasıl oluştuğunu bilmek çözüme giden yolda işinize yarayacak önemli bir bilgidir. Kırık link hatası oluşmasının başlıca üç ana sebebi olduğunu söylemek mümkündür. Bunlar;

  • Sitenizde çalışmayan bağlantıların varlığı,
  • Var olan bir URL adresinin zaman içerisinde bir başka şekilde değiştirilmesi,
  • Son sebep ise sayfanın kaldırıldığı, artık öyle bir sayfanın bulunmadığı durumdur.

404 Hatası Nedenlerine Göre Sorun Giderme

Yukarıda sayılan üç sebepten hangisi kırık bağlantıyı oluşturuyorsa çözüm için atılacak adım çoğunlukla buna göre belirlenir. Bu maksatla listeyi tarayarak hangi bağlantıların güncellenmesi gerektiğini, hangilerinin ise tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini tespit etmek yerinde olur. Çalışmayan bağlantılar onarılır, var olan bir URL değişikliğe uğramışsa buna dair düzeltmeler yapılır. En sonunda tamamen yayından kalkmış bir sayfanın URL bağlantısı söz konusu ise yapılacak şey bağlantının tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Yapmış olduğunuz düzeltme ve değişikliklerin sonucunu test ederek kendi gözleminizi yapmanız ve hatalı bağlantıların varlığını ya da yokluğunu doğrudan görmeniz bir başka önemli husustur.

404 hatası veren sayfaların hangi sebeple bu hatayı döndürdüğünü tespit ettikten ve çözüme kavuşturduktan sonra hatalı bağlantı oluşan sayfalara giden site içi linkleri kaldırmanız ve bu sayfalara erişen yönlendirme butonlarını iptal etmeniz gerekir. Zaman alıcı gibi görünen bu işlemlerin ardından eskiye oranla çok daha sağlıklı bir siteniz olacağından emin olabilirsiniz. Hem ziyaretçileriniz bundan olumlu etkilenir hem de arama motorlarının algoritmaları tarafından olumsuz olarak değerlendirilmenizin önüne geçmiş olursunuz. Kırık linklerinizi belirli periyotlarla kontrol etmeniz de yine önemlidir. Yapacağınız kontrollerin sık olması bir sonraki seferde karşılaşacağınız iş yükünü azaltacağı gibi ziyaretçilerinizin 404 kodu ile karşılaşma ihtimalini minimize eder.

301 Redirect Yöntemi ile 404 Hatası Giderme

Yukarıda anlatılan yöntemlerle hatalı linkleri düzenleyerek 404 Not Found uyarısı veren sayfaları ortadan kaldırmanız mümkündür. Artık içerik bulunmayan, kaldırılmış bir web sayfasını 404 hatası vermekten kurtarmanın diğer bir yolu da var olan bir başka sayfaya yönlendirmektir. 301 redirect yöntemi ile yapılacak olan bu işlemin sonunda artık mevcut olmayan sayfaya gitmek isteyen kullanıcılarınız otomatik olarak yönlendirilen sayfaya ulaşacak ve hata kodu ile karşılaşmayacaktır. Bunun bir diğer avantajlı yanı arama motorlarına sayfanın yeni yerinin bildirilmesi anlamına gelmesidir. Böylelikle arama motorları bir süre sonra ilgili aramaları yönlendirilen yeni sayfanıza kendiliğinden aktaracaktır.

Site Haritası Güncellemesi ile 404 Hatası Düzeltme

SEO bakımından önemli olabilecek bir başka adım da site haritasının bulunduğu sitemap.xml dosyasını yeni duruma göre güncellemek olabilir. Site haritası dosyaları internet sitenizdeki tüm URL listesini xml formatında arama motorlarına ileten bir dosya türüdür. Bazı site sistemleri bu dosyaları manuel olarak güncellenecek şekilde yapılandırdığından URL kaldırılmış olsa dahi listeden kalkmaz ve arama motorlarından ziyaretçi gelmeye devam eder. İlgili URL manuel olarak silinir veya uygun şekilde yönlendirme yapılırsa bir süre sonra arama motorları bunu algılar. Yeni aramalarda ziyaretçileri yönlendirme yapılan ve ilgili içeriğin bulunduğu yeni sayfaya gönderir. Böylelikle sitenizdeki 404 hataları giderek azalan bir seyre kavuşur.

404 Hata Kodu Veren Sayfaların Özel Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Her türlü önlemi alsanız ve tüm sorunları gidermek üzerine gereken çabaları gösterseniz bile bütün çabalarınıza rağmen bir internet sitesinin 404 Not Found hatası vermesini tamamen önlemeniz mümkün olmaz. Yukarıda anlatılan tüm iş ve işlemler bu hatayı veren sayfa sayısını minimize etmek üzerine işe yarayacak adımları içerir. Hiç 404 hata kodu vermeyen bir siteniz olmasını beklememeniz gerekir. Kaçınılmaz hale gelen bu durumda az da olsa hata kodu ile karşılaşacak ziyaretçilerinize nasıl bir ekran görüntüsü göstermeniz doğru olur? Bu sorunun belki bir tek doğru cevabı yoktur; ancak genel uygulamalardan biraz söz ederek konuya açıklık getirmek yerinde olabilir.

Sık Kullanılan 404 Hata Kodu Ekranı Şablonları

Tüm önlemleri alsanız da 404 hata kodu verecek sayfalarınızı görsel olarak güçlü kılmak ve ziyaretçilerinizin ayrılmasını önlemek için çeşitli yollar izlemeniz gerekir. Bu anlamda var olan uygulamalar arasından seçenekleri değerlendirmeniz mümkündür. Kimisi kolaylığı kimisi görsel yönden güçlü olması kimisi de işlevselliği sebebiyle tercih edilen bu sayfa modelleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Yalnızca açık bir hata uyarısı taşıyan ve kurumsal kimlik adına hiçbir unsur içermeyen sayfalar. Sunucu bazlı standart uyarı metni dışında bir şey içermeyen bu tip hata sayfaları kullanıcının sitenizden ayrıldığını düşünmesi ve hemen bir başka yere yönlenmesi anlamına gelebilir. Genel olarak kullanılması önerilmeyen hata sayfası çeşidi olduğu söylenebilir.
  • Açıkça hata kodu ve uyarısını sayfa ortasında iri puntolarla vurgulayan ancak logo, menü seçenekleri, renk ve tasarım detayları ile görsel unsurlar bakımından web sitenizi birebir yansıtan hata sayfası modeli. Kullanıcının siteden çıkmadığını düşünmesi bakımından iyi bir uygulama olduğu söylenebilir. Ziyaretçi ilgili menü sayfasından seçim yaparak sitede kalmaya devam edebilir.
  • Hata kodu sayfasını ekstra yararlı ve daha kişilikli hale getirmek de mümkündür. Belirgin bir şekilde hatalı sayfayı vurgularken kullanıcı ile doğrudan etkileşim sağlayabilir, onun sitenizde kalmasını sağlamak adına ilginç teklifler içeren seçenekler sunabilirsiniz. Eğer bir satış sitesi yönetiyorsanız buraya yeni gelenler veya çok satanlar sayfanıza yönlendiren linkler koyabilir ya da daha eğlenceli fikirler ve hatta ilginç animasyonlarla kullanıcınızı ilgisini çeken bir başka sayfaya rahatlıkla yönlendirebilirsiniz.

404 hata sayfalarını görmek ve bu konuda yeni fikirler bulmak için bazı büyük ve önemli saydığınız web sitelerinin ilgili sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken web sayfasına ait bir link uzantısını bozarak veya eklemeler yaparak tarayıcınıza yazmak ve ilgili sitenin hiç olmayan bir sayfasına sorgu döndürmektir. Karşınıza çıkacak olan ekran ilgili sayfanın bulunmadığını söylerken size sayfa tasarımı hakkında çok şey anlatabilir.

0 Shares:
Benzer İçerikler