Sosyal Medyada Hareketli Görsellerin Gücü

İnternetin ve sosyal medyanın günden güne geliştiği günümüzde, görselliğe karşı olan önemin her geçen gün daha da arttığını görmekteyiz. Yapılan paylaşımlara, daha fazla beğeni ve yorum almak için kişiler ve firmalar her geçen gün biraz daha farklı görsel arayışlarına sürüklenmektedir.

Bu arayışlara karşı kayıtsız kalmayan sosyal medya siteleri ise her geçen gün biraz daha gelişerek kullanıcılarına farklı deneyimler yaşatmaya başlamıştır. Bunların başında da video ve GIF paylaşımları gelmektedir.

Kişiden kişiye değişkenlik gösterse de yapılan araştırmalar neticesinde, kullanıcıların sosyal medyada bulunma amaçlarının başında eğlence gelmektedir. Gündelik yaşamın stresinden ve sıkıntısından uzaklaşmak isteyen kişiler, sosyal medya sitelerinde biraz daha eğlenceli zaman geçirmek istiyor. Gündemi takip etme, farklı gruplara üye olma, kendini bir gruba ait hissetme ve alışveriş yapma gibi nedenler, kullanım amaçları açısından diğer etkenler olarak söylenebilir. Kullanıcıların sosyal medyada olma amaçlarına uygun olarak, kişilerin ya da markaların yapmış olduğu paylaşımlarda zaman içerisinde farklılıklar göstermiştir. İlk olarak durum ve fotoğraf paylaşımları ile takipçilerine hitap eden kişi/markalar, zamanla daha farklı paylaşımlara yönelmişlerdir. Bu farklılaşma çabalarından biri de Caps’lerdir. Caps’ler bir dönem sosyal medya paylaşımlarına damgasını vurmuştur. Hemen her konuda tasarlanan Capsl’ler ile hem güncel konulara değinilmiş hem de markalar, ürünleri hakkında mesajlar yayınlamışlardır. Değişen kullanıcı alışkanlıklarını takip eden Facebook, 2014 yılının sonlarına doğru, videoların direkt Facebook sayfalarına yüklenmesine izin verilmiştir. Bu gelişme ile birlikte video paylaşımlar, anasayfa akışında çok daha fazla görülür olmuştur. Yeniliklere karşı hızlı tepkiler veren sosyal medya kullanıcısı ise daha fazla etkileşimde bulunmaya başlamıştır. 2015 yılında sosyal medya platformlarında yapılan video paylaşım verilerine göre; 2015 yılında video paylaşım oranı %59 artmıştır. Ayrıca, Nisan 2015 ve Kasım 2015 tarihleri arasında Facebook’ta video izlenme sayısı, %100 oranında artarak günde 4 milyardan 8 milyara yükselmiştir.

En başta da belirttiğim gibi sosyal medya çok hızlı gelişen ve yeni trendlerin kısa sürede tüketildiği bir mecra. Videoların da bu içerik tüketimi çılgınlığından nasibini kısa süre aldı diyebiliriz. İlk başlarda 2-3 dakikalık videolara büyük ilgi gösteren sosyal medya kullanıcıları, ilerleyen zamanlarda daha az video izler oldu. Özellikle 2015 yılının ortalarından sonra videoların izlenme süresinde yarı yarıya düşüş yaşandı.

Durum böyle olunca hem kullanıcılar hem de sosyal medya platformları yeni içerik türlerine yöneldi ve GIF formatı, ilk olarak Twitter tarafından desteklenmeye başladı. Daha sonra Facebook’un ticari sayfalarda GIF paylaşımına izin vermesi ile birlikte 2015 yılı ortalarından itibaren yeni bir trend oluştu. Uzun videolardan sıkılan sosyal medya kullanıcısı, birkaç saniyelik GIF görsellere daha fazla ilgi göstermeye başladı. Markalar bu kısa ve hareketli görseller ile ürün ya da hizmetleri ile ilgili daha eğlenceli ve akılda kalıcı mesajlar vermeye başladılar. GIF’lerin genelde eğlenceli içeriklerden oluşması takipçilerin daha fazla etkileşim göstermesini sağladı. Bugün Facebook sayfanıza girdiğinizde hemen her markanın GIF paylaşımları yaparak kullanıcılarına ürün ve hizmetleri ile ilgili mesajlar verdiğini görebilirsiniz.

Görsel içerikli paylaşımlara baktığımızda yapılan araştırmalar gösteriyor ki;

  • Görseller, okuyucuları etkileşim sağlamasını %80 arttırmaktadır.
  • Paylaşılan bilgilerin 3 gün sonra %10’u hatırlanırken, görsel ile birlikte verilen bilgi bu oranı %65 civarında arttırıyor.
  • Pazarlama yöneticilerinin %46’sı pazarlama ve hikaye stratejileri açısından, görselliğin kritik öneme sahip olduğunu söylüyor.
  • İçerik ile alakalı olan görsel paylaşımları, gönderinin görüntülenmesini %94 arttırıyor.

Sosyal medyanın bu denli hızlı ilerleyişi, paralelinde de içerik türlerinin hızla tüketilmesine neden olmaktadır. Bu hızlı değişime uyum sağlamak kullanıcılar tarafında daha kolay gerçekleşse de içerik üreticileri ve sosyal medya yöneticileri tarafında çok da kolay olmadığını söylemek gerekir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Etkili Temel Seo Teknikleri 2019

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Mobil Uyumuna Dikkat EdinSEO Optimizasyonu YapınKullanıcı Deneyimlerinden YararlanınSosyal Medyaya Önem VerinMevcut SEO Araçlarından Destek…