E-Ticarette Dijital Pazarlama Stratejileri Nasıl Belirlenir?

Teknolojinin ve dijitalleşmenin küresel gelişimi ile birlikte, tüketicinin tüm ihtiyaçlarına elektronik ortamlar kanalıyla ulaşabilmesine olanak sağlayan e-ticaret sitelerinin sayılarında da büyük artışlar yaşanmaktadır. Her geçen gün yeni girişimlerin eklendiği e-ticaret sektöründe, varlığını sürdürmek ve hedeflenen müşteri kitlesi ile güçlü bir bağ oluşturmak isteyen markalar için, doğru analiz edilerek geliştirecekleri dijital pazarlama stratejileri de büyük öneme sahip olmaya başlamıştır.

Dijital pazarlama; çevrimiçi pazarda markalaşmayı ve yoğun rekabet ortamında güçlü, sürdürülebilir bir duruş sergilemeyi hedefleyen ticari girişimlerin, müşterilerine ulaşmak adına çeşitlendirilmiş dijital kanallar üzerinden gerçekleştirecekleri tanıtım çalışmalarını kapsayan bir yönetim sistemidir.

E-ticaret markalarının; arama motorları, sosyal medya, e-posta tanıtımlar, mobil uygulamalar, reklamlar gibi çeşitli dijital medya kanalları aracılığıyla her türlü elektronik ortamda, tüketicisiyle buluşmasını sağlayacak tanıtım çalışmalarının bütününü ifade eden dijital pazarlama yöntemlerini doğru kurgulamak adına yapılması gereken öncelikli çalışmalar aşağıda yer almaktadır.

Sektörel Analiz ile Niş Alanları Belirleyin

Dijital pazarlama nasıl yapılır veya doğru bir dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur gibi sorulara verilecek cevapların en başında, e-ticaret markasının mevcut durumunun ve hizmet sunduğu sektördeki gelişimlerin doğru analizi yer almaktadır.

Ticari hayatta faaliyet gösteren veya yeni bir iş modelini hedefleyen tüm girişimler için hayati önem taşıyan pazarlama stratejilerini doğru oluşturmanın temel unsurlarını şöyle sıralamakta fayda vardır.  

Markanın hizmet verdiği sektörde genel durum ve rakip analizleri

Bir ticari girişim için en verimli pazarlama stratejileri, hizmet verdiği sektörün gelişim süreçlerini iyi değerlendirmesi ile oluşturulabilir.  Sektörde hizmet veren rakiplerin durumu, pazarın gelişimi ile ilgili öngörüleri değerlendirmek, ileriye yönelik adımları belirlemek, markanın diğerlerinden farklılığını vurgulamak veya pazardaki boşlukların değerlendirilmek açısından önemlidir.

Marka amaç ve hedeflerinin belirlenmesi

Tüketiciye sunulacak markanın amaçlarının, hizmet vereceği sektörde yaratmak istediği farklılığın ve ileriye yönelik hedeflerinin doğru tanımlanması, yapılacak tüm tanıtım çalışmaları ve oluşturulacak pazarlama stratejileri için kaynak görevi görecektir. Hedeflerini doğru tanımlayan markalar, tüketici nezdinde tutarlı bir marka algısı yaratacak stratejileri geliştirmek konusunda daha güçlüdürler.

Sunulan hizmet veya ürünün pazarda yer alan diğerler markalardan fark yaratacak olan özelliklerinin belirlenmesi, pazarlama stratejilerinde üzerinde en çok yatırım yapılması gereken unsurlar olarak önemli bir rol alacaktır.  

Hedef kitlenin ve alışveriş alışkanlıklarının doğru tanımlanması

Markanın hitap etmek istediği müşteri kitlesinin çok doğru analiz edilmesi gerekmektedir. Yaş grubu, gelir düzeyi, merak alanları, kalite ve hizmet beklentileri gibi birçok unsurun saptanması, potansiyel müşteri kitlesine ulaşmak adına oluşturulacak pazarlama stratejilerinde kullanılacak mecraların, söylemlerin hatta reklam tasarımlarının doğru tanımlanması için önemlidir.

Pazarlama ve tanıtım bütçelerin belirlenmesi

Pazarlama stratejilerini oluştururken yapılan sektör, rakip ve tüketici analizleri ışığında, markayı pazarda doğru konumlandırmak, tüketiciye kolay ve hızlı ulaşımı sağlamak adına kullanılması gereken tanıtım çalışmaları için ayrılabilecek gerçekçi bütçelerin belirlenmesi önemli adımlardan bir diğeridir.

Pazarlama stratejilerinin oluşturulması

Yukarıda belirtilen analizler sonucunda, hedeflenen potansiyel müşteriye ulaşmak için kullanılması gereken en doğru kanalların netleştirilmesi ve bütçeler dahilinde yapılacak planlamalar çerçevesinde yıllık bazda pazarlama stratejilerinin oluşturulması, dijital ortamda markalaşma süreçlerinin en önemli adımlarıdır.

Hedeflenen tüketiciye hangi mecralar ve elektronik ortamlar kanalıyla ulaşılması gerektiğini en doğru şekilde belirlemeye yardımcı olacak olan bu analizler marka pazarlama süreçlerinin detaylandırılması açısından önemlidir. Bu çalışmalar sonucu; sosyal medya ve arama motorlarına yönelik çalışmalar, e-mail pazarlama yöntemleri, kampanya duyuru reklamları, influencer marketing ya da affiliate marketing gibi çalışmaları içeren planlamalar ile marka çıkarı gözeten verimli bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak mümkün olmaktadır.

Ürün Yelpazenize Göre Web Sitenizde Doğru Kategorileri Oluşturun

Dijital ortamda varlığını sürdürülebilir kılmayı hedefleyen e-ticaret siteleri için, dijital pazarlama stratejilerini oluştururken önemsemeleri gereken bir diğer ana konu ise; markanın sunacağı ürün yelpazesine göre doğru web sitesi tasarımlarının, akışının ve doğru kategori sayfalarının oluşturulmasıdır.

E-ticaret sitesini ziyaret eden kullanıcıların aradıkları ürüne kolay ulaşmalarını sağlayan, ödeme sistemlerinde sıkıntı yaşamalarını önleyecek kısaca kullanıcı dostu bir web sitesi oluşturmak da yapılacak tüm pazarlama stratejilerine destek sağlayacak önemli bir unsurdur.

Emek, zaman ve ciddi bütçeler harcanarak hayata geçirilecek olan tanıtım çalışmalarının doğru geri dönüşler elde edebilmesi açısından, sitelerin açılış sayfası itibariyle tüm sayfalarının, akışın, tasarımının, kullanım ve ürün arama özelliklerinin hatta ödeme süreçlerinin test edilmesi, tüketicinin ilk ziyareti itibariyle site ile doğru bağı kurmasını sağlayacak ve pazarlama stratejilerini destekleyecektir.

İçerik Pazarlamasının Gücünü Hafife Almayın

Bir e-ticaret sitesi oluştururken ve pazarlama stratejilerini kurgularken; günümüz tüketicisinin internet kullanımının da sağladığı olanaklar çerçevesinde, bir ürünü almadan önce hızlı ve detaylı bir şekilde araştırma yapabilme olanağına sahip olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekmektedir. Tüketici, satın alacağı ürün ile ilgili tüm detaylara sahip olmayı, açıklayıcı bilgilere kolay ulaşabilmeyi ve aradığı tüm sorulara cevaplar bulabilmeyi tercih etmektedir. Girişimler için oluşturulacak dijital pazarlama stratejilerinde içerik pazarlama yönetiminin önemi de bu açıdan ele alınması gereken bir unsurdur.

Bu konuyu ve pazarlama stratejisindeki önemini daha rahat anlatabilmek için öncelikle;  içerik pazarlaması nedir sorusunu yanıtlamakta fayda vardır. İçerik pazarlama; ulaşılmak istenen kitlenin ilgisini çekmek, marka farkındalığını ortaya koymak, tüketicinin aradığı sorulara net cevaplar vererek aradaki ilişkiyi güçlendirmek adına oluşturulacak çeşitli etkileşim yöntemlerinden oluşan bir pazarlama unsurudur.

İçerik pazarlaması nasıl yapılır konusunu açıklamak için e-ticaret sitelerinde etkileşimi sağlayarak müşterinin dikkatini çekmek ve arama motorlarında üst sıralara yerleşmek adına yapılan bir takım uygulama örnekleri vermek daha doğru olacaktır. SEO bazlı blog yazıları, ürün açıklamaları, web sitesinde yer alacak bilgi notları, video paylaşım gibi sayfalar ve bunları destekleyecek şekilde internet üzerinde yayınlanması sağlanacak basın bültenleri, banner reklamlar gibi çalışmalar dijital pazarlamayı destekleyecek içerik yönetimi unsurlarının başında gelmektedir.

Sadece satışa yönelik olmayan, ürün veya hizmet konusunda ilgi yaratacak değişik içeriklerden yola çıkarak tüketici nezdinde güçlü bir imaj yaratmayı da sağlayacak olan bu iletişim seçeneği; doğru zamanlamalar ve stratejiler ile yapıldığı takdirde markaya bağlılığın oluşması açısından da faydalıdır.

Web Sitenizin Tasarım Dilinde Kullanıcı Deneyimini Göz Önünde Bulundurun

Bir web sitesi için kullanıcı deneyimi nedir ve ne önem taşımaktadır ya da dijital pazarlama açısından önemi nedir gibi soruların cevaplarını ise aşağıdaki şekilde yanıtlamak mümkündür.

Ziyaretçilerin, e-ticaret sitelerine giriş yaptıkları an karşılarına çıkan tasarım, renkler ve site kurgusu ilk izlenim olma açısından dikkate alınması gereken bir unsurdur. Potansiyel müşterilerin, marka ile tanışmasını sağlayan ve kuracağı bağı güçlendiren en önemli noktalardan biri olan site tasarımının doğru kurgulanması, siteden hemen çıkma oranları açısından doğru analiz edilmelidir.

Site içeriklerinin, ziyaretçi davranışlarının ve etkileşimlerinin yorumlanabilmesini sağlayan bir veri kaynağı işlevini gören hemen çıkma oranları, düzenli aralıklarla incelenmelidir. Ziyaretçilerin site ile ilgili verdikleri bir geri bildirim gibi düşünülebilecek bu veriler doğru incelenmeli ve bir sorun tespit edildiğinde gerek tasarım gerekse iç akışta yaşanan sıkıntılardan kaynaklı olabilecek problemler anında giderilmelidir.

SEO ve Arama Motoru Sıralama Faktörlerini Göz Ardı Etmeyin

Search Engine Optimization tanımlamasının kısaltması olan SEO çalışmaları, özellikle e-ticaret yapmak isteyen girişimcilerin uygulayacağı dijital pazarlama stratejileri açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Binlerce site içinden üst sıralara yükselmek, potansiyel müşterilerin arama motorlarında arattığı kelimeleri kullanarak maksimum algıyı yaratmak adına uygulanması şart olan SEO çalışmaları, en çok kullanılan dijital pazarlama teknikleri arasında yer almaktadır.

Hedef kitlenin, sunulan ürün veya hizmet ile ilgili arama yaparken kullandığı kelimelerin doğru analiz edilmesi ve bu kelimelerin, yukarı da bahsi geçen doğru içerik yönetimi kapsamında site içinde kullanımı ile gerçekleşen SEO çalışmaları ayrıca birçok destek çalışmayla da kuvvetlendirilmelidir.

İç Linklemelerle Ürün Bazlı Değil Kategori Bazlı Topical Alaka Düzeyi Yakalayın

SEO çalışmalarını desteklemek adına site içi linklemeler önemlidir. Arama motorlarının site içeriğindeki düzeni daha net bir şekilde algılaması adına yapılacak iç linklemelerde, sitenin odaklandığı ürün yerine ürünün ait olduğu ana kategorilerin baz alınması, kategorilerinde arama motorlarındaki anahtar kelimelerden oluşması önemli bir yaklaşımdır.

Ayrıca site içi blog sayfalarından veya dijital pazarlama stratejileri kapsamında oluşturulmuş reklam çalışmaları üzerinden, belirli anahtar kelimeler ile site kategorilerine link vermek, ziyaret oranları açısından da fayda sağlayacaktır.

URL Yapılarınızın Doğru Olduğuna Emin Olun

Bir sitenin web dünyasındaki açık adresi olarak tanımlanan URL yapıları “www” veya “http” ile başlayan tanımsal yapılardır. Arama motorları, arama sonuçlarında siteye üst sıralarda yer verebilmek adına sitenin URL’si üzerinden aldığı bilgileri kullanmaktadır.

Ayrıca site içi sayfalarda da kategorilerin doğru URL yapıları ile kurgulanıyor olması arama motorları açısından olumlu sonuçlar verebileceği gibi, tıklama sonucu siteye giriş yapan kullanıcılar açısından da hangi markanın sayfasında olduklarını algılamaları açısından önemlidir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, arama motoru sepet arayan bir kullanıcıya; “www.xxxyz.com/dekorasyon/sepet” şeklinde oluşturulmuş bir URL üzerinden siteye link vermekte zorlanmaz. Aynı zamanda bu linke yönelen kullanıcı, sayfada gezerken URL yapısından yola çıkarak, markaya ait başka dekorasyon ürünlerinin sayfasını da gezebileceğini kolaylıkla algılayabilir.

Rutin Taramalarla Sitenizi Kırık Linklerden Arındırın

Web sitelerinde teknik olarak yaşanabilecek çeşitli aksamalar neticesinde bazı sayfalar veya linkler yapısal işlevini kaybetmekte ve sistem “hata” ya da “404 error” olarak karşımıza çıkan mesajlarla uyarıda bulunmaktadır. Ancak bu sorunlar, siteler tarafından doğru zamanda çözülmez ve problem giderilmez ise, arama motorları açısından site geri planlara düşebilmektedir.

Sayfa Yüklenme ve Açılış Hızlarını Optimize Edin

Gerek ziyaretçi trafiği, gerek site içi yüklü görsel video, fotoğraf veya internet dünyasında robot olarak tanımlanabilen reklam botlarının yarattığı yük, e-ticaret sitesinin barındığı sunucunun yeterli kapasiteyi sunmaması durumunda, site hızında veya sayfa yüklemelerinde sorunlar yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Limit aşımı ya da “yüklenme tamamlanmadı” şeklinde çeşitli uyarılar ile kendini gösteren bu sorunlar, e-ticaret dünyasında sürdürülebilir bir geleceği hedefleyen markalar için müşteri kaybına sebep olacağından, henüz başlarken doğru bir hosting servisi seçmek önem kazanmaktadır.

GMB Nimetlerinden Faydalanın

Google My Business ya da Türkçe karşılığı olarak “ Google Benim İşletmem”; dünya üzerinde en çok kullanılan ve arama motorları arasında ilk sırayı alan yer Google’ın, işletmelere yönelik geliştirerek ücretsiz olarak kullanıma sunduğu bir tanıtım hizmetidir.

Kurumsal firmaların yanı sıra özellikle elektronik ortamda e-ticaret yapan işletmelerin, internet ortamında tanınırlığını artırmak adına oluşturulmuş bir tanıtım sistemidir. Ayrıca GMB sayesinde ücretsiz olarak kampanyalar yaratmak veya ilanlar oluşturmak mümkündür.

Google My Business ile ilgili ayrıntılı rehbere buradaki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Google Adwords veya kısaltılmış kullanımıyla Google Ads; dijital pazarlamanın en önemli kriterini oluşturan bir reklam yazılımıdır. Dünya üzerinde özellikle e-ticaret siteleri için en verimli dijital pazarlama aracı olarak tanımlanan Google Ads, markaların ürün veya hizmetlerini diledikleri bölgede, diledikleri gün ve saatte, diledikleri hedef kitleye sunmalarını ve reklam bütçelerini optimize etmeyi sağlayan işlevselliği kanıtlanmış bir sistemdir.

E-Mail Marketing Fırsatlarını Değerlendirin

E-mail marketing nedir ve e-mail marketing nasıl yapılır konularına değinmeden önce vurgulanması gereken en önemli konu; yeni yasalar (KVKK) çerçevesinde iletişim kurulacak müşterilerin e-posta alma konusunda yazılı onaylarının alınması gerekliliğidir.  

Dijital pazarlama açısından önemli bir role sahip olan e-mail marketing özellikle e-ticaret sitelerinin sadakat oluşturmak ve müşterilerine kendilerini özel hissettirmek adına oluşturdukları, doğum günü kutlama, özel kampanya duyurumu, yeni sezon açılış duyuruları veya VIP müşteri önceliği gibi avantajlı indirimleri duyurabilecekleri bir postalama işlemi ve iletişim alternatifidir.

Sosyal Medya Kanallarını Aktif Kullanın

Her geçtiğimiz gün kullanım yaşı daha da düşen ve 7’den 77’ye herkes tarafından takip edilen sosyal medya kanalları; e-ticaret markaları açısından en önemli dijital pazarlama mecralarıdır.

Ticari faaliyet gösteren siteler; hedefledikleri potansiyel müşterilere ulaşabilmek adına Instagram, Facebook, Twitter, Youtube ve Linkedin gibi kullanımı dünya çapında üst düzeylerde seyreden sosyal medya platformları üzerinden reklam kampanyaları oluşturmaktadırlar.

Dijital pazarlamada popülerliği artan sosyal medya reklamlarının yanı sıra son zamanlarda markalar influencer marketing ya da affiliate marketing gibi çalışmaları içeren planlamalarla da potansiyel müşterilerine ulaşmak için yeni yöntemler geliştirmektedirler.

Influencer Marketing

Dijital pazarlama stratejileri içinde yeni nesil tanıtımlar açısından en etkili yöntemlerden biri olmaya başlayan influencer marketing; sosyal medyada tanınmış kişiler tarafından yapılan “özendirici” ürün tanıtımları ve marka işbirlikleri ile özellikle e-ticaret siteleri tarafından sıkça kullanılmaya başlanmış bir reklam modelidir.

Affiliate Marketing

Affiliate marketing; pazarlama dünyasında “satış ortaklığı” olarak tanımlanan bir iş modelidir. Bir e-ticaret sitesinin ürün veya hizmetlerini potansiyel müşterilere tanıtmanın yanı sıra satışını da yapmak üzere, kendi sitesi haricindeki kanallar üzerinden kar paylaşımlı iş birlikleri oluşturması ile kurulan bir pazarlama modelidir.  Yeni nesil pazarlama stratejilerinde sıkça karşılaşılmaya başlanan sistemde, e-ticaret sitesi ancak satış gerçekleştiği takdirde iş ortağına gelirden pay vermektedir.

Affiliate marketing hakkındaki detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler