Web Site Taşıma Rehberi

Her sektörde bilinmesi gereken bazı kalıp işlemler vardır, hosting sektöründe de site taşıma işlemi kesinlikle bilinmesi gereken kalıplar arasında yer almaktadır. Bir internet sitesi oluşturmak istediğinizde seçeceğiniz hosting firması oldukça önem teşkil etmektedir, sonrasında yaşayacağınız herhangi bir sorunda sitenizi taşımanız zaman zaman zorlu bir süreç olabilmektedir.

Site kavramını basit bir şekilde açıklayacak olursak, alan adı ve hosting bütünüdür diyebiliriz. Bu durumda da site taşıma işlemini; alan adı taşıma ve hosting taşıma şeklinde iki ayrı başlık altında ele almamız çok daha anlaşılır olacaktır.

1-) Alan Adı Taşıma İşlemi

Alan adı taşıma işlemi hosting taşıma işlemine göre oldukça kolay bir işlemdir. Bu işlem ile sadece alan adınızın taşınması gerçekleşmiş olacaktır, böylelikle hosting hizmetiniz eski firmanızda kalacaktır. Alan adı transfer işlemlerinin gerçekleşmesi için “.com .net” vb. gibi jenerik uzantılarda; alan adı kayıt firmanızdan transfer kodunu edinerek Alan Adı Transfer sayfamızdan transfer siparişi oluşturmanız gerekmektedir.

TR Uzantılı alan adı transferleri için ise yine Alan Adı Transfer sayfamızdan transfer siparişi oluşturmalısınız sonrasında da Alan Adı Transfer evrağını doldurarak tarafımıza iletmeniz gerekmektedir. İlgili sayfamız üzerinde alan adı transferi hakkında bolca detaylı bilgi mevcut olmaktadır. Süreç hakkında bilgi verecek olursak; TR uzantılı alan adları için 2 iş günü, diğer uzantılar için ise 7 günlük bir süre içerisinde transfer işlemi sonuçlanmaktadır. Bu süre içerisinde alan adınız tamamen kullanılabilir bir halde olacak ve erişim kaybı yaşamayacaksınızdır.

2-) Hosting Taşıma İşlemi

Gönül isterdi ki hosting için de “transfer” tabirini kullanalım ancak ne yazık ki hosting hizmetlerinde bildiğiniz taşıma işlemi yapmamız gerekmektedir. Burada önemli noktalardan biri eski firmanızdan yedeklerinizi sağlıklı bir şekilde almış olmanızdır. Her firma farklı panellere sahip olabilmektedir bu sebeple sizlere doğrudan şu şekilde veya şuradan yedek almalısınız diyemeyeceğiz. Ancak genel olarak işleyişi belirtmek adına; yedekleme yapabilmeniz için FTP ve veritabanı bağlantısı yapabiliyor olmalısınız.

FTP bağlantısı yaparak ana dizin içerisinde tüm dosyaları bilgisayarınıza indirmeniz gerekmektedir. Böylece FTP dosya yedeklemesi yapmış olacaksınız. Aynı şekilde aldığınız yedeği firmamızda oluşturacağınız hosting hesabına FTP bağlantısı yaparak yüklemelisiniz. Yükleme yapmanız gereken klasör Linux sunucularımız için public_html veya httpdocs, Windows sunucularımız için www’ dir.

MySQL veritabanı yönetimi için birçok firma müşterilerine PHP MyAdmin arayüzünü sağlamaktadır, PHP MyAdmin bağlantısı yaparak sol menüden veritabanı adını seçebilir (2) ve dışarı aktar menüsü (3) ile basit bir şekilde MySQL veritabanı yedeğini alabilirsiniz. Yükleme işlemi ise yine aynı arayüz üzerinden İçeri Aktar (4) menüsü ile gerçekleşmektedir. Firmanız PHP MyAdmin arayüzü kullanmıyor ise veritabanı yedeğini nasıl alacağınız konusunda firmanızdan destek almanız gerekecektir. MsSQL veritabanı kullanıyorsanız yedeğinizi script olarak almanız gerekecektir, script olarak aldığınız yedeği SQL Management Studio programında “query” ekranına yapıştırdıktan sonra execute ederek yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Web sitenizi Natro’ya transfer ederken şu adımları izleyebilirsiniz;

İlk olarak Natro müşteri paneline giriş yapıyor ve “Hosting Yönetimi” sekmesini tıklıyoruz. İşlem yapmak istediğimiz hosting paketini seçerek “Detaylar” sekmesine tıklıyoruz.

Daha sonra alt kısımda bulunan “Kontrol Paneli” butonuna tıklayıp, Cloud Panel’e ulaşıyoruz.

Buradan, işlem yapmak istediğimiz hosting’imizi seçiyoruz ve “Yönet” butonuna tıklayıp, “cPanel’e Bağlan” seçeneğine tıklıyoruz.

cPanel arayüzünde bulunan “phpMyAdmin” i tıklıyoruz .

Açılan sayfada, üst kısımda bulunan “İçe Aktar” sekmesine tıklayıp, daha önceden almış olduğumuz yedek dosyasını seçiyoruz ve site transfer işlemini gerçekleştirmeye başlıyoruz.

22

Site taşıma işlemi aslında bakarsanız sitenizin büyüklüğüne ve işlevselliğine göre kendi içerisinde bir denizdir ve çok fazla detayı bulunmaktadır. Burada mümkün olduğunca basit bir şekilde site taşıma işleminin mantığı hakkında bilgi vermeye çalıştık yine de bazı noktalarda teknik adımlarına da değişmiş olduk.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler