Schema Yapısı SEO’nuzu Geliştirmeye Nasıl Yardımcı Olabilir?

SEO’da web sayfanızı optimize etmek, geliştirmek ve arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için birçok adım bulunur. Web sayfalarının rakiplerine karşı üstünlük elde etmesini sağlayan SEO araçları, internet sayfanızın rekabet üstünlüğünü artırır. Schema ise internet sayfanızın arama motorlarında görünebilir hale gelmesini sağlayan önemli bir veri sözlüğüdür. Schema, Google, Yahoo ya da Bing fark etmeksizin bütün büyük arama motorlarının internet sayfasında bulunan ayrıntılı bilgileri anlamasına ve yorumlamasına yardımcı olur. Schema, genel olarak arama motorlarının web sitelerini daha iyi bir şekilde taramasını sağladığı ve dizine eklemelerini desteklediği için internet sayfalarının önemli bir parçası haline gelir. İnternet sayfanızdaki önemli bilgileri sindirmede arama motorlarının işini kolaylaştırmak istiyorsanız schema markup, schema.org ya da yapılandırılmış veriler olarak da isimlendirilen schema’dan yararlanabilir, web sitenizi pratik bir şekilde optimize edebilirsiniz.

Schema Neden Kullanılır?

Schema, internet sitesine uygulandıktan sonra arama sonuçlarında ayrıntılı bir açıklama görülmesini sağlar. Öne çıkan snippet ya da okuma süresi gibi veriler, schema sayesinde yapılandırılır. Şema, verileri temsil etmek için kullanılan bir dildir, gerçek verilerin daha kolay bir şekilde yapılandırılmasını mümkün hale getirir. Verileri yapılandırarak sayfanızın içeriğini düzenlemenize yardımcı olur ve arama motorları tarafından sitenizin daha kolay bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Schema, genel olarak web sitenizdeki öğeleri bütün büyük arama motorları tarafından daha anlaşılır bir dilde kodlamanıza imkan tanır. Böylece arama motorları, kullanıcılarına daha zengin ve isabetli sonuçlar sunar. İnternet sayfanızda schema kullanarak siz de arama motorları tarafından daha görünebilir hale gelebilirsiniz. Ayrıca arama motorlarından isabetli sonuçlar alarak performansınızı iyileştirebilirsiniz.

SEO, genel olarak organik arama motoru sonuçları aracılığıyla sitenize gelen trafik miktarını ve kalitesini artırmaya odaklanır. Schema işaretleme, bu trafiği daha iyi bir şekilde yönetmenize yardımcı olan yöntemler arasında bulunur. Schema, genel olarak içeriğinizin arka plan bağlamını ekler. Böylece arama motorları içeriğinizin gerçekte ne hakkında olduğunu daha iyi bir biçimde anlayabilir. İçeriklerinizle ilgili genel bilgileri vurgulamanıza yardımcı olan schema, internet sitenizin daha fazla ön plana çıkmasına imkan tanır. Her ne kadar arama motorları internet sayfanızı tanıyabilse de içeriğinizin tam olarak ne hakkında olduğunu anlamakta yetersiz kalabilir. 2011 yılında Google tarafından tanıtılan schema, bu problemin ortadan kaldırılmasını mümkün hale getirir. Schema.org, arama motorlarının sayfanızı SERP’lerde okuma ve temsil etme yeteneğini geliştirmek için HTML’inize dahil edebileceğiniz anlamsal bir etiketler sözlüğü olarak özetlenebilir. 

Sitenizin Arama Motoru Sıralamasını İyileştirmek İçin 4 İpucu içeriğindeki önerilere ek olarak sitenize schema ekleyebilir, performans konusunda istediğiniz sonuçları pratik bir şekilde elde etmeye başlayabilirsiniz.

Schema İşaretleme Tam Olarak Nedir?

Schema, genel olarak internet sayfanızdaki içeriğin tam olarak ne anlattığını arama motorlarına iletmenize yardımcı olur. Arama motorları, schema desteği sayesinde içeriğinizi daha iyi bir şekilde algılayabilir, internet sayfasında bulunan resimler ve yazılar arasındaki ilişkiyi daha kolay bir şekilde kavrayabilir. Schema uygulayarak daha zengin ve isabetli snippet’lar elde edebilir, internet sayfanızı istediğiniz gibi yansıtmaya başlayabilirsiniz.

Schema Nasıl Bir İyileştirme Sunar?

İlk olarak schema kullanarak internet sayfanızın arama motorlarında daha ilgi çekici hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Arama sonuçlarında internet sayfanızın görsel temsilini iyileştirebilir, arama yapan kişilerin tıklamak isteyebileceği bir sonuç oluşturabilirsiniz. Organik tıkma oranlarını artırma konusunda iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayan schema, arama sonuçlarında sitenizin daha ilgi çekici hale gelmesine yardımcı olur. Tıklama oranı arttıkça SEO sıralamanız da yükselir.

Schema biçimlendirme türleri sayesinde internet sitenizi daha zengin snippet’lar ve resimler aracılığıyla arama motorlarında çekici hale getirebilirsiniz. Ayrıca schema sayesinde interenet sayfanız arama sonuçlarında daha fazla yer kaplar, böylece insanların daha çok ilgisini çekebilir.

Tıklama oranlarını artıran schema, SEO sonuçlarının düzenlenmesi söz konusu olduğunda öne çıkar. Daha fazla trafik alınmasını sağladığı için hedeflenen sorgular için arama motorlarında daha yüksek sıralara geçiş yapmanızı mümkün hale getirir.

Schema, arama motorlarını internet sayfanızın içeriği hakkında eğitir. Arama motorları, içeriklerinizi daha iyi bir şekilde kavradığı zaman sayfanızı daha üst sıralara çıkarabilir.

Mikro veri olarak da isimlendirilen schema, web siteniz için HTML’ye ekleyebileceğiniz bir kod olarak özetlenebilir. Mikro veriler, arama motorlarında arama yapan kullanıcılar için daha ayrıntılı ve bilgilendirici sonuçlar elde edilmesini mümkün hale getirir. İnternet sayfanıza schema ekledikten sonra arama motoru sayfalarının sonuçlarında daha fazla alan kaplar ve zengin snippet’ler sayesinde daha çok kişinin ilgisini çekebilirsiniz.

Schema SEO’yu Tam Olarak Nasıl Etkiler?

Shema, arama motorlarının web sayfasının içeriğini daha kolay bir şekilde algılamasını ve böylece dizine daha hızlı bir şekilde eklemesini mümkün hale getirir. Web sayfanız daha zengin bir snippet aldığında Google’ın bilgi grafiğinde bir varlık haline gelebilir. Böylece sıralamanız yükselir. Bilgi Grafiği, genel olarak Google’ın kullanıcıların arama sorgularını daha iyi anlamasına yardımcı olur ve sonucunda kullanıcıların daha alakalı sonuçlar almasını mümkün hale getirir.

Schema etiketleriyle birçok farklı öğe işaretlenebilir. Böylece internet sayfasının tam olarak ne hakkında olduğuna dair arama motorlarına bilgi verilebilir. Yapılandırılmış verilere sahip olan içerikler, arama motorlarına ek bilgi sağladığı için sıralanması daha kolay hale gelir. Arama motorlarına açıklama, küçük resim bağlantıları, yükleme tarihi ya da okuma süresi gibi ek bilgiler sağladığınızda AMP’ler bu verileri hikaye döngüleri için kullanır.

E-ticaret sayfaları, ürün adı, marka, inceleme, ürün resimleri, fiyat, bulunabilirlik ya da açıklama gibi ayırt edici faktörler aracılığıyla görünürlüğü daha da artırabilir. Bu bilgiler, belirli bir ürünün net bir görseli için SERP’lerde daha fazla görünür hale gelmesini sağlar.

Schema Türleri

Schema kendi içinde birçok farklı türe ayrılır. Etiketler genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Organizasyon İşaretlemesi: İsminden de anlaşılabileceği gibi organizasyonlar için olan schema işaretlemesi, resmi logo, iletişim bilgileri, konum ve sosyal medya hesapları gibi çeşitli bilgilerin tek bir bölümde toplanmasına yardımcı olur. Eğer kullanıcılar direkt olarak bir şirketi ararsa karşılarına bu bilgilerin hızlı bir şekilde çıkmasını sağlar.
  • Kişi Pazar İşaretlemesi: Bir kişi hakkında isim, soyadı, doğum günü, adres, eğitim ve aile üyeleri gibi bilgileri gösterir. Google üzerinden ünlü birini ararsanız karşınıza bu bilgiler ve o kişinin fotoğrafı çıkabilir.
  • Yerel İşletme İşaretlemesi: Yerel şirketler ya da kuruluşlar için idealdir. Tüketicilerin şirketin yerini, adresini, çalışma saatlerini ya da iletişim bilgilerini kolay bir şekilde öğrenmelerini sağlar.
  • Ürün ve Teklif İşaretlemesi: Her ikisi de fiyat ve ürün bilgilerini sunar. Eğer rakipleriniz bu işaretlemeyi kullanmıyorsa sayfanızın öne çıkmasını mümkün kılar.
  • Breadcrumbs/Ekmek Kırıntıları İşaretlemesi: Ekmek kırıntıları, geçerli sayfayı götüren bağlantıların listesini gösterir. Mevcut sayfanın internet sitesinde nerede konumlandırıldığını belirtir.
  • Makale İşaretlemesi: Makale işaretlemesi, en çok blog ya da haber sitelerinde kullanılır. Arama motorlarının başlığı çeken içeriğin yayınlanma zamanını, öne çıkan görselini ve kısa bir bölümünü göstermesini sağlar.
  • Video İşaretlemesi: Google’ın web sitenizde bulunan videoları taramasını ve dizine eklemesini sağlar. Ayrıca Google’de videolar bölümünde de videonuzun çıkmasını mümkün hale getirir.
  • Etkinlik İşaretlemesi: Konser, ders ya da sergi gibi planlanmış etkinlikler için tarih, konum ve fiyat gibi bilgilerin hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Örneğin, belirli bir sanatçının konser listesini görmek istediğinizde sayfaya tıklamadan bilgilerin bağlantının alt bölümünde sıralanmasına olanak tanır. Bu işaretleme, insanları aradıkları belirli etkinliklere çekmeyi kolaylaştırır.
  • Tarif İşaretlemesi: Tarif paylaşımı yapan siteler için oldukça önemlidir. Tarifin arama motorlarında daha zengin bir şekilde görülmesini mümkün hale getirir. Tarifin fotoğrafı, ortalama yapım süresi, malzeme listesi ya da tarife yapılan yorumlar gibi bilgilerin kolay bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Ayrıca tarifin görselinin de snippet’ta görüntülenmesini ve böylece aramayı yapan kişilerin tıklamadan önce bitmiş ürünü değerlendirmelerini de mümkün kılar.
  • Derecelendirme/İnceleme İşaretlemesi: SERP sayfalarında görünürlüğü artıran işaretleme, bir tarifin ya da filmin 5 yıldız üzerinden kaç puan aldığının görüntülenmesine olanak tanır. Örneğin, bir filmi izlemeden önce Google üzerinden aradığınızda seyretmiş kişilerin verdiği puanı siteye girmeden görmenizi sağlar.

Schema İnternet Sayfalarına Nasıl Uygulanır?

Schema işaretlemeleri pratik bir şekilde yapılabilir. Herhangi bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan internet sayfanızı kolaylıkla schema’ya dahil edebilirsiniz. Google’ın yapı veri işaretleme yardımcısına giderek işaretleme işlemini kısa süre içinde gerçekleştirebilirsiniz. İşaretlemek istediğiniz internet sayfasının bağlantısını, işaretlemeyi planladığınız verinin türünü ve işaretlenecek öğelerin türünü seçtikten sonra işlemi tamamlayabilirsiniz. Ardından eklenen işaretleme sonucunda sayfanızın nasıl görüntüleneceğini de öğrenebilirsiniz. Ayrıca En İyi 10 WordPress SEO eklentisi içinde de bulunan YoastSEO gibi eklentilerden de schema ayarlamalarını kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler