Blog Yazısı Nasıl Yazılır? Adım Adım Blog Yazımında Ustalaşın

Blog yazısı ile sevdiğiniz bir konunun tüm detaylarına ve en ince ayrıntılarına değinerek, bu konu ile ilgili olan bir okuyucu topluluğu oluşturma imkanı elde edebilirsiniz. İlk kez bir blog sayfası açıyorsanız, oluşturduğunuz içerikleri stratejik yapılanmanızın bir parçası olarak değerlendirebilirsiniz. Oluşturduğunuz blog sayfanız ile bilgilerinizi ve fikirlerinizi herkesle paylaşabilirsiniz. İyi bir blog yazarı olmanın elbette bazı zorlukları da var. Bazı püf noktalarına hakim olmanız, yaptığınız işi iyi özümsemeniz ve içerik üretme konusunda pratik yapmanız gerekir.

Blog yazısı nasıl yazılır? Sorusuna yanıt bulmak için sizi başarıya ulaştıracak blog yazma detaylarını incelemelisiniz. Sizin için hazırladığımız yazıyı okumayı tamamladığınızda, bilgilerinizi ve düşüncelerinizi etkili bir şekilde aktaran, internetteki diğer blog yazıları arasında öne çıkan güçlü blog içeriklerini nasıl oluşturacağınıza dair tüm adımları incelemiş olacaksınız.

Blog Yazısı Nedir?

Bir web sitesinin blog bölümünde ya da sadece blog amacıyla açılan bir sayfada yayınlanan herhangi bir konu hakkında makale, haber ya da bilgi veren içeriklere blog yazısı denir. Bir blog içeriği belirli bir konu ya da sorguyu içermelidir. Genel yapısı gereği eğiticidir. Belli kelime sayısı aralığında değişir. Genellikle 600 kelime ile 2000 kelimeden oluşur. Blog yazısının içinde resimler, videolar, infografikler ve etkileşimli grafikler yer alır.

Blog içerikleri sizin ya da işletmenizin belirlediği bir konu üzerine iç görüler, düşünceler ve hikayeler yayınlama imkanı verir. Aynı zamanda marka bilinirliği ve güvenilirliği adına önemli bir stratejik planın parçasıdır. Blog yazıları web sitesine trafik çekmek içinde oldukça yararlıdır. Günümüzde yaşamımızın hemen hemen her kesiminden insanlar ve kuruluşlar, analizleri, eleştirileri, ürün bilgilerini ve çok daha fazlasını paylaşmak için blog yönetimi ile ilgileniyor.

Bir İçeriğin Blog Yazısı Olma Kriterleri Nelerdir?

Bir içeriğe blog yazısı denmesi için ilk kriter ilgi çekici ve eğitici olmasıdır. Takipçi kitlesinin aradığı sorulara yanıt veren ve okuyucularının karşılaştıkları bir problemi çözmelerine yardımcı olan içerikler birer blog yazısıdır. Soruları yanıtlarken, eyleme geçirecek adımlar atılmasına da yardımcı olur. Blog yazınızın içeriği okuyucuyu etkilemeli ve yazınızı okumaya devam etmesini sağlamalıdır. Okuyucunun ilgisini çektikten sonra konu ile ilgili örnekler vermelidir. Eğitici bir içerik veren yazılar blog yazısı olarak değerlendirilebilir.

Blog konusu önerileri için Natro’da yer alan “mükemmel blog konusu nasıl belirlenir” adlı içeriği inceleyebilirsiniz.

Blog Yazısı Yazarken Takip Edilmesi Gereken Adımlar

Blog yazısı oluşturmanın bazı önemli kriterleri bulunuyor. Bu önemli noktalara dikkat edilerek oluşturulan blog yazılarından istenen verim daha kolay alınabilir. Gelin, bu kriterleri detaylı olarak öğrenelim.

Kitlenizi Tanıyın

Blog yazınızı yazmaya başlamadan önce hedef kitlenizi ve özelliklerini yakından tanımanız önemlidir. Konuya olan ilgilerini tespit edin. Hazırladığınız içerikle ilgili soracakları soruları belirleyin. Blog gönderiniz ile ilgilenen kitlenin ilgi alanlarını bilip bilmediğinizi sorgulayın. Hedef kitlenizin beklentilerine ve ihtiyaçlarına uygun etkin ve sürekliliği olan bir içerik süreci oluşturun. Hedef kitlenizin beklentilerine yönelik olmayan içerikler kısa süreli ilgi görür ve zamanla beklenen etkileşimi sağlamazlar.

Blog Etki Alanı Belirleyin

Hazırladığınız blog içeriğini ve daha önce yazdığınız tüm blog yazılarını saklayacak bir yere ihtiyacınız olacak. Bir içerik yönetim sistemi (CMS) ve bir web sitesi alan barındırma hizmeti sizin bu ihtiyacınıza yanıt verecek uygulamalardır. Bir CMS gerçekte blog yayınlayacağız bir web sitesi alanı oluşturmanıza yardımcı olur. Web sitesi barındırıcısına ise bir alan adı ya da alt alan adı kaydedebilirsiniz. Daha kısa bir tanımla bir alan adı tanımlamanız gerekir. Bu aşamada Natro ile iletişime geçerek pratik bir şekilde bir alana adına sahip olmak için gerekli domain adımlarını tamamlayabilirsiniz.

Bloğunuzun Teması Size Özel Olmalı

Bloğunuzun görünümünü, içerik planınızı ve markanızın temasını yansıtacak şekilde blog temasını özelleştirmelisiniz. Hayvan hakları hakkında bir blog yönetecekseniz doğaya vurgu yapacak renkler ve görseller kullanabilirsiniz. Hazırladığınız blog yazısının görünümü ve konusu web sitesiyle tutarlı olmalıdır. Burada iki konuya çok dikkat etmelisiniz.

Logo: bloğunuzun bir marka olarak yol almasınız istiyorsanız ya da halihazırda zaten bir markayı yönetiyorsanız, logo tasarımınızı ön plana çıkartmalısınız.

Hakkında sayfası: Bir misyonunuzun olması güven uyandırıcıdır. Kendiniz, blog içeriklerinizin çıkış noktası ile ilgili bilgilendirici bir hakkında alanı oluşturabilirsiniz.

Blog Yazısının Konusunu Belirlemek

Bir blog yazısı hazırlamadan önce ilk yapmanız gereken konu belirlemektir. Seçtiğiniz konu başlangıç aşaması için genel bir tanımlama olabilir. İlk gönderinizin çok detaylı olması, okuyucunun ilk etapta konunun içinde kaybolmasına, çıkış noktanızı tam olarak anlayamamalarına sebep olabilir.

Akılda Kalıcı Bir Başlık Seçimi Yapın

Başlığınız etkileyici olmalıdır. Başlığınızın doğru ve net olmasının önemini unutmayın. Güçlü bir dil kullanmaya özen gösterin. SEO optimizasyonu için bazı anahtar kelimeler içermesine özen gösterin. 65 karakterin altında olacak şekilde sıkıcı olmayan bir başlık seçimi olmalıdır.

Giriş Yazısı

Okuyucunun dikkatini çeken bir giriş yapın. Daha girişin ilk birkaç paragrafında okuyucuyu kazanmanız gerekir. Bir hikayeyi empati ile anlatabileceğiniz gibi bazı istatistikler vermeniz de yararlı olacaktır. Gönderinizin amacını tanımlamak ve okuyucunun karşılaşabileceği bir sorunu nasıl çözeceğini açıklamak akıcı bir format oluşturmanızı sağlar

Bir Taslak Hazırlayın

Bir içeriğin başarılı olmasındaki püf noktası; içerdiği bilgiler, içeriğin uzunluğu ya da miktarı nedeniyle okuyucunun gözünü korkutmamasıdır. İyi bir organizasyon şeması oluşturulmalı, içeriğinizin amacını ve değinmesi gereken noktaları bir taslakta planlamalısınız. Bu adımı tamamlamak için hangi noktaları ele almak istediğinize karar vermeli ve bunu yapmak için en iyi düzeni kurmalısınız.

Blog Yazınızı Hazırlamaya Başlayın

İçeriği yazmaya başlayabilirsiniz. Bir taslağa ya da şablona sahip olduğunuza göre boşlukları doldurmaya hazır olduğunuz söylenebilir. Bildiklerinizi yazmaya başlayın ve gerekirse daha fazla bilgi edinmek için ek araştırmalar yapın ve dış kaynakları dahil edin.

Gönderinizi Düzenleyin

İçeriği bir plan çerçevesinde yazmakla iş bitmiyor. Gönderinizi düzenlemek en az yazmak kadar önemlidir. Düzenleme aşamasında gönderiniz için çekici ve alakalı bir görsel seçebilirsiniz. Blog düzenlemenizde görsellik önemli bir belirleyicidir. Blog gönderinizi ilgi çekici olmalıdır. Çekici olmayan bir blog gönderisi ile kimse ilgilenmeyecektir. Görseller, biçimlendirme ve organizasyon bütünü oluşturur ve okuyucuyu etkiler. Etiketlere yer vermelisiniz. Etiketler, bir blog içeriğini açıklamaya yarayan, herkese açık anahtar kelimeler olarak değerlendirilir. Okuyucun bloğunuzda aynı kategoride daha fazla içeriği incelemesini de sağlar.

CTA Ekleyin

Blog gönderilerinizin sonuna, okuyucunuzun daha sonra ne yapmasını istediğinizi bir CTA ekleyin. CTA “Call To Action” okuyucunun bir eyleme teşvik edilmesini ifade eder. Bloğunuza abone olmalarını isteyebilirsiniz ya da bir web seminerine, bir etkinliğe kaydolmalarını veya benzer bir makale okumalarını da isteyebilirsiniz. Ziyaretçiniz blog yazınızı inceledikten sonra CTA’ya tıklar. CTA, içeriğinizi inceleyen okuyucular için de değerli bir kaynaktır.

SEO’ya Göre Optimize Edin

Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri ekleyebilirsiniz. URL’nizi anahtar kelime dostu haline getirebilirseniz. Anahtar kelimelerin yoğunluğuna dikkat edin. Rastgele ve boğucu olmamalarına özen gösterin.

Blog Yazınızın Tanıtımını Yapın

Blog yazınızı web sitenizde paylaştıktan sonra hedef kitlenizi yazınızı okumaya yönlendirmek için gerekli adımları atın. Yazınızı tanıtmak ve okuyucu kazanmak için etkili yollar arayın. Blog yazınızı tanıtmak için etkili yollardan biri e-posta pazarlaması diğer ise sosyal medya pazarlamasıdır. Her ikisi de geniş bir kitleye hitap etmek için iyi bir pazarlama stratejisidir.

0 Shares:
Benzer İçerikler