Bu İçerikte Bahsedilen Konular
- Site Hızı Nedir?
- Sayfa Açılış Hızı Nasıl Ölçülür?
- 1. Sayfa Hızını Artırmak için Görsel Optimizasyonu Yapın
- 2. Gzip ile Sayfa Boyutunu Sıkıştırarak Render Hızını Arttırın
- 3. Gereksiz CSS, JS ve HTML Kodlarını Temizleyerek Site Hızını Arttırın
- 4. Site Hızını Arttırmak için Redirection Chain ve Loop Sorunlarını Çözün
- 5. Kullanılmayan API ve Eklentileri Kaldırın
- 6. Tarayıcı Önbelleği (Cache) ile Sayfa Yükleme Hızını Düşürün
- 7. Sunucu Yanıt Sürelerini Optimize Edin
- 8. İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanarak Sayfa Yanıt Hızını Düşürün
- WordPress Sitelerde Sayfa Hızı Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
- Sayfa Açılış Hızı Neden Önemlidir?
Sayfa hızı, ziyaretçinin bir web siteye girmek istediğinde o sitenin açılma süresini tanımlar. Web sitenin hızının iyi veya kötü olması Google sıralamalardaki yerini belirler. Ayrıca sitenin kullanılabilirliği ve ziyaretçilerin tekrar aynı siteye girmesini sağlayan fakat yavaşlığından dolayı alternatif sitelere yönelip yönelmemesini etkileyen bir faktördür. Bir ziyaretçi arama motorundan web sitenize girmeye çalışırken uzun süre beklemek istemez. Siteniz ne kadar iyi olursa olsun ortalama 3 saniye içerisinde açılmıyorsa, ziyaretçiler daha fazla beklemeden diğer sitelere yönelebilir. Bu nedenle site hızı, web sitenizin başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir.
Site Hızı Nedir?
Site hızı, bir web sitenin açıldıktan sonra tamamen kullanılabilir ve aktif hale gelme süresine verilen addır. Sitenin tamamen kullanılabilir hale gelmesi 2 saniye sürüyorsa hızlı, 15 saniyeye kadar sürüyorsa yavaş olarak tanımlanır. Site hızının önemi Google araştırmaları sonucuna göre siteye girebilme süresi 1 saniye bile gecikse kullanıcıların %20’lik bölümü olumsuz bir geri dönüşte bulunmaktadır. Daha fazla ziyaretçi trafiğiyle karşılaşma ve başarılı bir internet sitesinin olmazsa olmaz faktörlerinden birisi site hızının hızlı olmasıdır. Açılan sitenin ilk bayt bilgisi olarak adlandırabileceğimiz ilk etkileşimli katmanın açılması 1.5 saniye sürer, bu nedenle Google’ın site açılış hızı için önerdiği süre 2 saniyedir.
Sayfa Açılış Hızı Nasıl Ölçülür?
Sayfa açılış hızı, sitenin başarısını ve Google sıralamalardaki yerini doğrudan etkilemesinden dolayı web sitesi sahipleri tarafından dikkatli bir şekilde ölçülmelidir. Site hızını düzenli zaman aralarında ve doğru şekilde ölçmek çok önemlidir. Beklediğiniz sürenin altında bir süre ile karşılaşırsanız, iyileştirme çalışmalarını ona göre yapmalısınız. Site içerisinde birden fazla sayfa bulunuyorsa her sayfanın hızı birbirinden farklıdır. Bu yüzden her sayfanın açılış hızını ayrı ayrı ölçmelisiniz. Sayfa açılış hızını doğru ölçmek için en iyi web site hızı test etme araçlarını kullanmalısınız. Site hızı ölçme işlemini yapabilmek için Google’ın tamamen ücretsiz olan ve dünya üzerinde en çok kullanılan PageSpeed Insights hız testini kullanabilirsiniz.
En iyi web site hızı test ölçme eklentileri için burada yer alan blog yazısına göz atabilirsiniz.
1. Sayfa Hızını Artırmak için Görsel Optimizasyonu Yapın
Sayfa hızını iyileştirmek için yapabileceğiniz ilk şeylerden biri görsel optimizasyonu değiştirmektir. Görsel optimizasyonu sayfa açılış hızını değiştirmeye yarayan önemli hususlardan birisidir. Sitenin daha hızlı açılıp kullanılabilir hale gelmesini istiyorsanız, site içerisindeki görsellerin kapladığı alanı incelemelisiniz. Görsellerin boyutu sayfanın hızını çok fazla etkileyecek kadar büyükse, o görselleri kaldırın ve boyutlandırıp sıkıştırarak tekrar sitenize yükleyin. Görsellerin boyutlarını sıkıştırmak ve yeniiden boyutlandırmak için birçok program kullanabilirsiniz. Bu işlemi yaptığınızda sitenizin hızı düzeldiği için ziyaretçi sayısı artar ve Google hız testi sonucunuzu yükselterek, sıralamalarda üste çıkma şansınızı artırabilirsiniz.
2. Gzip ile Sayfa Boyutunu Sıkıştırarak Render Hızını Arttırın
Ziyaretçi, bir internet sitesine girdiğinde istediği dosyayı almak için sunucuya istek gönderir. Dosyanın boyutu da yüklenme süresini doğrudan etkiler. Dosyanın büyüklüğünden kaynaklı indirme işlemi uzun sürerse ziyaretçiler vazgeçip siteden çıkış yapabilirler. Bu durumla karşılaşmamak için web sitenize dosyaları yüklemeden önce boyutlarına dikkat etmelisiniz. Büyük boyuttaki dosyaları gzip ile sıkıştırarak küçültebilirsiniz, bu sayede sitenizin açılma süresini hızlandırabilirsiniz. Gzip ile sayfa boyutunu ve dosyaları %60 ile %70 oranında sıkıştırabilirsiniz.
3. Gereksiz CSS, JS ve HTML Kodlarını Temizleyerek Site Hızını Arttırın
HTML, JS ve CSS kodları içerisinde çok fazla tekrarlanan metin, yeni satır karakterleri, yorumlar ve kelime boşluğu bulunması, dosyanın boyutunu önemli ölçüde arttırır. Dosyalar teker teker bakıldığında her biri küçük boyutlara sahip olsa da site içerisinde bir arada bulunarak fazla alan kaplayabilirler. Bu durumda dosyaların site içerisinde fazla alan kaplamasına ve sayfa açılış hızını büyük oranda yavaşlatmasına neden olabilir. JavaScript dosyalarını da satır içine yerleştirerek sayfanın hızlı yüklenmesinin önüne geçmesini engelleyebilirsiniz. Kullanılmayan dosyaları temizleyerek veya sıkıştırarak sayfa içerisinde yer açabilir site hızını arttırabilirsiniz. Dosyaların silinmesi site içerisinde temiz bir görünüm sağlayacağı için ziyaretçilere daha iyi bir site tasarımı da sunabilirsiniz.
4. Site Hızını Arttırmak için Redirection Chain ve Loop Sorunlarını Çözün
Bazen ziyaretçiler arama motoru aracılığıyla bir web siteye giriş yapmak istediklerinde giriş yapmadan birçok uyarı mesajı ve bildirimi ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu durumu kullanıcı her zaman fark etmese de Google botlar tarafından anında algılanır. Google botları, en fazla 4 adet yönlendirmeyi kabul eder. Ziyaretçiye gönderilen yönlendirme 5 adet olursa Google botları sayfayı taramaz. Bunun sonucunda da site link gücü kaybı yaşayarak daha az ziyaretçi trafiğine sahip olur. Son derece önemli bir sorun olmasından dolayı web yöneticileri tarafından en hızlı şekilde çözüm bulunmazsa sıralamada oldukça gerileyeceği için ziyaretçiler bu sayfaya ulaşamaz. Bu sorun en kısa sürede tespit edilerek sorun çözülmelidir.
5. Kullanılmayan API ve Eklentileri Kaldırın
Site hızını önemli ölçüde etkileyen hususlardan biri ise gereksiz eklenti kullanımı ve kullanılmayan API dosyalarının site içerisinde bulunmasıdır. Sitenizin hızını ideal süreye getirebilmek için içerisinde kullanmadığınız tüm dosyaları kaldırmanız gerekmektedir. Gerek duymadığınız dosyaları kaldırdığınız da sitenin hem içerisindeki alan rahatlayacak ve açılma süresi artacak hem de daha ferah bir görünüme sahip olacaktır.
6. Tarayıcı Önbelleği (Cache) ile Sayfa Yükleme Hızını Düşürün
Tarayıcı ön belleği, sayfa yükleme hızını düşürmek için kullanabileceğiniz ön belleğe alma şeklidir. Tarayıcı ön belleği; resimler, stil sayfaları, HTML ve JS gibi dosyaların çeşitli bilgilerini depolayarak site içerisinde alan açmaya yardımcı olur. Depolama sistemi sayesinde ziyaretçi siteye her giriş yaptığında yeniden yükleme yapma ihtiyacı duymaz. Web sitenizin sayfa yükleme hızını düşürebilmek için WP Rocket veya WordPress gibi güçlü önbellekler kullanabilirsiniz. Bu önbelleklerin her biri birinci sınıf kategorisinde yer alıp farklı fiyat seçeneklerine sahiptir.
7. Sunucu Yanıt Sürelerini Optimize Edin
Sunucu yanıt süresini olumsuz yönde etkileyen unsurlardan birisi sunucunun CPU veya RAM’in kalitesinin düşük olmasıdır. Bu noktada sunucu yanıt sürenizi ne kadar optimize ederseniz edin tamamen iyi bir sonuçla karşılaşamazsınız. Doğru bir sunucu seçimi yapmanız her zaman yanıt süresini optimize etmenizi doğrudan etkiler. Eğer bir hosting şirketi ile anlaşma yaptıysanız, kaynak tüketiminin sizin için kısıtlanıp kısıtlanmadığını iletişime geçerek öğrenin. Gerekli kontrol sonucunda sitenizi daha iyi bir sunucuya taşıyarak ve kısıtlamayı kaldırarak yanıt süresini kısaltabilirsiniz.
8. İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanarak Sayfa Yanıt Hızını Düşürün
İçerik dağıtım ağı, ziyaretçilerinize yakın bir konumda olan sunucu aracılığıyla hizmet verir. Web siteniz için herhangi bir hosting hizmeti almanız, sunucunun servis merkezinin konumu hep sabit olmasından dolayı ziyaretçinin konumuna göre yüklemeleri süresinin yavaşlayıp hızlanmasına neden olur. Sunucunun konumuna uzak olan bir ziyaretçiye sitenin yanıt vermesini uzun sürebilir. Her ziyaretçiye eşit süre zarfında hizmet vermek ve sayfa yanıt verme hızını ideal süreye göre ayarlayabilmek için içerik dağıtım ağlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede dünyanın farklı konumlarındaki ziyaretçilere sayfanın yanıt verme süresi ortalama bir süre olacaktır.
CDN nedir, ne işe yarar öğrenmek için buradaki içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
WordPress Sitelerde Sayfa Hızı Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Hem sitenin başarısın arttırmak hem de Google sıralamalarında üst sıralarda olabilmek için optimizasyon yapmak oldukça önemlidir. Sayfa hızı testi sonucunuz düşükse çözüm yolu olarak ilk önce optimizasyon yapabilirsiniz. WordPress site hızlandırma da optimizasyon yapmanın çok büyük faydaları bulunmaktadır. En temel haliyle wordpress’e sahip olduğunuzda optimizasyon işlemini yapabilmek için kod bilmenize gerek olmamasıdır.
WordPress hız optimizasyonu yapabilmek için ilk önce internet hızınızı en iyi hale getirebilecek bir hosting seçmeniz gerekmektedir. Kullandığınız hosting ve sunucu lokasyonunuzu site hızını en çok etkileyen faktörlerdendir. Daha sonra hızlı ve SEO uyumlu bir tema seçmelisiniz. Optimizasyonu kod bilmeden yapabilmek için sitenize uygun cache eklentisi seçmektir. Ücretli veya ücretsiz birçok cache eklentisi seçeneği bulabilirsiniz.
Kullanılan Hosting Hizmeti Sayfa Hızına Etkileri Nelerdir?
İnternet hızını ve sayfanızın yanıt verme hızını en çok etkileyen faktör hosting hizmetiniz ve tercih ettiğiniz hosting paketidir. Özellikle hosting paketinizin içerisinde bulunan sunucu lokasyonu, site hızını ayarlamaya tek başına yeterlidir. Site hızınızı en iyi seviyede istiyorsanız, seçtiğiniz hosting paketinizin wordpress site hızlandırma eklentisi bulunduğuna, sitenizin tüm ihtiyaçlarına uygun olduğuna ve günlük ziyaretçi yoğunluğunun ortalamasını destekleyebildiğine emin olmalısınız. Paket içerisindeki sunucu lokasyonunun neresi olduğunu da dikkat etmelisiniz. Sadece Türkiye içine odaklı ve hedef kitlesi bu alan içerisindeyse sunucunuzun konumu da mutlaka Türkiye içerisinde olmalıdır. Bu durum size hız kazandırması ve hizmetinizi en iyi şekilde yapabilmeniz için oldukça önemlidir.
Sayfa Açılış Hızı Neden Önemlidir?
Ziyaretçiler, bir hizmet almak ya da bir bilgi edinmek istediği zaman web sitelerine giriş yaparken uzun süre beklemekten hoşlanmazlar. Sitenin aktif ve tamamen kullanılabilir hale gelmesini çok beklemek ziyaretçiyi doğrudan alternatif sitelere yönlendirir. Bazı ziyaretçiler tamamen sitenin açılış hızına göre web sitesi tercihi yaparak sadece o sayfa üzerinden bilgi alışverişinde bulunurlar. Bu nedenle sayfanın açılış hızı direkt olarak sitenin başarısını etkiler. Günümüzde her şeyin dijitalleşmeye başlamasıyla ziyaretçiler her şeyi tek bir tık ile yapabilme imkânı buldu. Her şeyi hızlı ve kolay bir şekilde yapabildikleri için sayfanın açılmasını beklemeye tahammülleri kalmadı. Sitenizin yüklenme hızı 90-100 arasında ise performansı iyi, 50-89 arasında ise kötü bir performansa sahip demektir. Sayfa açılış hızı 50 altındaysa ciddi oranda ziyaretçi kaybına uğramamak için site performansınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca Google’ın 2018 yılında yaptığı açıklamaya göre sitenin ve sayfanın açılış hızı Google sıralamalarını etkiliyor.
E-Ticaret Sitelerinde Sayfa Hızının Önemi
Şüphesiz e-ticaret sitelerinin başarısını sayfanın hızı önemli derecede etkilemektedir. Özellikle alışverişin tamamen dijitale döndüğü bir dönemde olmamızdan dolayı ziyaretçiler tamamen en hızlı ve pratik bir şekilde alışverişini yapabilecekleri e-ticaret sitelerine yönelmek istiyeyebilirler. Sayfa hızı düşük ve istedikleri gibi hızlı bir şekilde alışverişlerini yapamıyorlarsa direkt olarak siteyi kapatıp farklı bir site arayışına girebilirler. Sayfa hızının düşük olması daha ilk saniyeden markanız hakkında olumsuz bir önyargı oluştururken sitenin ziyaretçi kaybetmesine neden olur.
Sayfa hızının düşüklüğü kullanıcı deneyimini doğrudan olumsuz etkileyeceği için tüketicinin markadan tekrar alışveriş yapmamasına varacak kadar olumsuz düşüncelere sebep olabilir. Ziyaretçiler, alışveriş esnasında sepetine ürün eklerken 5 saniyeden fazla beklemez. Bekleme süresi 5 saniyeyi geçtiğinde tüketici için zaman kaybı olmasından dolayı siteyi terk eder. Ziyaretçi kaybı yaşanması doğrudan gelir kaybı yaşanmasına da neden olmaktadır. E-ticaret sitenizin hızı düşükse ve yükseltmek için bir çözüm bulmuyorsanız, Google zamanla ziyaretçilere sitenizi üst sıralara taşımayı bırakır. Bu da gelir kaybına kolay açabilir. Web site hızı test ederek sayfa hızını ölçerek bu durumun önüne geçebilirsiniz.