Magento Nedir? Magento ile Web Sitesi Nasıl Kurulur?

PHP açılımı Hypertext Preprocessor olan ve geniş kitleler tarafından kullanılan, özellikle sanal yöreler üzerinde yapılan geliştirmeler için tasarlanmış ve son olarak HTML içine gömülebilen bir betik dilidir. Kısaca HTML kodu oluşturmak için birden fazla kod yazmak yerine istenilen işin yapılması için bir PHP kodu yazmak onu HTML kodunun içerisine entegre etmek yeterli olmaktadır.

Magento’da e-ticaret sitelerinde kullanılmak için yaratılmış açık kaynaklı bir PHP çözümüdür. Muadillerinden çok farklı özellikleri olması, yenilikçi ve gelişime açık bir çözüm olması sayesinde günümüzde hızla yükselmiş durumdadır. Çok sayıda kullanıcının ilk tercihi haline gelmiştir. Bu günlerde 250.000’den fazla web sitesi Magento ile kurulmuştur.

2008 yılından bu yana kullanımda olan Magento, en açık tabiriyle bir e-ticaret yazılımıdır. Magento özellikle yoğun bir trafikle çalışan online satış mağazaları için bir kurtarıcı haline gelmiş durumdadır. Magento’nun alanında bir numaraya yükselmiş olmasının başlıca sebebi işlevselliğidir. Aynı zamanda ücretsiz hizmet ve açık kaynaklı bir platformdur. Bu platform aracılığıyla kendi e-ticaret sitesini kurmak ve yönetmek isteyen herkes bu hayaline ulaşabilir duruma gelmiştir. 

Magento, çok güçlü ve çok etkili bir e-ticaret teknolojisi platformudur. Küçük çaplı işletmelerden büyük e-ticaret perakendecilerine kadar dünya çapındaki pek çok kurum tarafından başarıyla kullanılmaktadır. Magento 1 ve Magento 2 olarak 2 farklı platform üretilmiştir. E-ticaret geliştiricilerinin Magento’yu tercih etmesinin en önemli sebeplerinden biri, onun büyüyen bir işletmeye uyarlanabilir olmasıdır. Magento mağaza geliştiricileri için pek çok özellik sunmaktadır.

Magento’nun Özellikleri Nelerdir?

Magento, bir e-ticaret sitesinin ürün listelerini kolayca yönetmek için farklı araçlar sağlar. Bir online mağazada hızlı gezinmenin önünü açan Magento, kullanıcılarının ürün resimleri ve videolarını farklı boyutlarda yayınlamasına yardımcı olur. Magento, aynı zamanda kullanıcılarına yerel olarak markalarını tanıtıcı özellikler sunar. Anlaşmaları ve satışları artırmak açısından sunduklarıyla fark yaratır. Örneğin, ürün sipariş sayfalarında sorular ve anketler içerir. Böylelikle işletmeciler müşterilerinin mağaza ile sorunsuz bir şekilde ilişki kurduğundan emin olur. Promosyon araçlarına ek olarak bazı maliyet kuralları ve ürün indirimleri oluşturmaya izin verir. Böylelikle kullanıcılar kendi mağazalarına göre promosyonlar üretebilir.

Örneğin bir mağaza hedef müşterileri için ücretsiz gönderim sağlayabilir. Satışı yapan tüm ürünlerle ilgili e-posta ve afişlerle reklam kampanyaları hazırlanmasına olanak sağlar. E-ticaret sitelerinin içerisinde mağazaya asit diğer sosyal medya hesaplarına da yer verilmesinin önünü açar. 

Magento’nun Avantajları Nelerdir?

Gelişmiş özelliklere sahip ve etkili bir platform olması Magento’nun ilk belirgin avantajıdır. Bir e-ticaret sitesindeki ürün veya sipariş sayısı fark etmeksizin, Magento kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler sunmaktadır. Bir e-ticaret sitesi sahibi kullanıcı mağazasının içerisindeki binlerce farklı ürünü yönetebilmektedir. Aynı zamanda oluşabilecek herhangi bir soruna anında müdahale edebilir ve Magento sayesinde sitesinin sorunsuz çalışmasını sağlayabilir. 

Özellikle, Magento’yu mağazasının başlangıcından beri tercih eden kullanıcılar, mağaza çok büyüdüğünde bile performans konusunda endişe duymamaktadır. Platform ayrıca, bir web sitesini yönetmeyi kolaylaştırmak için ürün ve envanter yönetimi gibi kendine özgü özelliklere sahiptir.

Magento Enterprise Edition SEO ile uyumludur. Günümüz teknolojisi için çok önemli olan bu özellik ile ürün sayfalarını ve açıklamalarını kolaylıkla optimize etmek mümkündür. Platform aynı zamanda SEO ile yüzde yüz URL’ler oluşturmaktadır. Ek olarak, Magento kullanılarak tasarlanan web siteleri duyarlıdır; bu nedenle e-ticaret sitesi tüm cihaz ve tarayıcılarda uyumlu olacaktır. Gelişmiş SEO ile birlikte, işletmeciler müşteri deneyiminde de üstün konuma gelmektedir.

Pazarlama ve reklamcılık, bir e-ticaret oluşumu için çok önemlidir. Başarılı bir e-ticaret mağazası, ara sıra pazarlama kampanyalarına ve çevrimiçi promosyonlara ihtiyaç duyar. Bunun başlıca sebebi müşterilerin satın almalarını ve yeniden alışveriş yapmalarını sağlamak içindir. Magento bu nedenle kullanıcılarına çok çeşitli pazarlama araçlarını kullanma opsiyonu tanımaktadır. Örneğin; kupon kodlarını, promosyonları, kargo ücretini düşürme gibi olanaklar sağlamaktadır.

Daha iyi müşteri ilişkilerini geliştirebilmek için doğru siteye sahip olmak çok önemlidir. Aynı zamanda siteler bazı özel günlere ve durumlara göre değiştirilebilir olmalıdır. Magento bu konuda da kullanıcılarına düşünmüş ve birbirinden farklı ve ilgi çekici temalar ve tasarımları kullanıcılarına ücretsiz sunmuş bir platformdur.

Magento kullanıcılarını tek bir ödeme seçeneğiyle sınırlamaz. Magento-içerdiği kolay ödeme seçenekleri sayesinde pek çok farklı konumdan insanlar tarafından tercih edilmektedir. . Ödeme, e-Ticaret satışları göz önüne alındığında önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle uzun süren veya hatalı işleyen bir ödeme süreci, alışveriş yapmaktan vazgeçilmesine ve sitenin terk edilmesine yol açabilir.

Ödeme sürecini basit hızlı ve kolay tutmak, başarılı bir satın alma sürecinin de anahtarıdır.  Magento ile oluşturulmuş sitelerde müşteriler ürünleri tek bir siparişte birden çok adrese gönderebilir. Satın alım yaparken SSL güvenlik desteğinden yararlanır. Seçilen ürünlerle alakalı kişiye özel hediye mesajı seçeneklerinden faydalanabilir ve daha önce kaydedilmiş alışveriş sepetleri için bir son kullanma tarihi belirleyebilir.

Magento’nun Dezavantajları Nelerdir?

Sağladığı tüm bu avantajların yanı sıra her platformda olduğu gibi burada da bazı dezavantajlardan söz etmek mümkündür. İlk olarak Magento bazı durumlarda yoğun kullanımla alakalı sorunlara yol açabilir. Magento, l bir Java uygulamasına benzer tasarlandığından PHP üzerinde çalışmaktadır. Bu durumun yol açtığı dezavantajlarından biri, kullanımının zaman zaman biraz zor hale gelmesidir.

Magento’nun ücretsiz olarak sağladığı bazı özellikleri vardır. Ancak pek çok özelliği için de bir ücret ödenmektedir. Bu noktada özellikle küçük çaplı işletmeler göz önüne alındığında bu platform biraz pahalı olabilir. Normalde bu çapta bir işletmenin karşılamak zorunda olduğu maliyetler bu nedenle artacaktır. Magento’nun kurumsal sürümü özellikle bu işletmelere çok pahalı gelebilir. Özellikle fazla bir deneyime sahip olmayan kişiler maliyetleri artırabilir.

Magento’nun çok etkili ve sağlam olduğu doğrudur, ancak bu durum aynı zamanda onu hantal ve kaynak açısından yetersiz bir hale getirebilmektedir.. Ağır sunuculara ihtiyaç duymasından kaynaklı olarak platform zamanla yavaşlayabilir. Özellikle bir sitenin optimum performansa ihtiyaç duyduğu anlarda Magento’yu çalıştırmak için bolca zaman harcaması gerekebilir

Magento için Uygun Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?

Magento için bir hosting seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır. Kullanıcılar ilk olarak hosting seçeneğinin donanımına bakmalıdırlar, çünkü; Magento fazlasıyla kaynak tüketir, bu nedenle güçlü bir sunucuya sahip olmak demek sitenin hızlı çalışması da demektir. Bellek konusu da dikkate alınması gereken başka bir konusudur. Seçim yapılırken Magento web mağazaları için, 512Mb’den daha az RAM ile çalıştırılmasının olumsuz etkileri olacağı göz önüne alınmalıdır..

Küçük çaplı veya trafiğin yoğun olmadığı mağazalarda rahat çalışma sağlamak için genellikle 2 GB önerilir. Ancak trafik veya ürün sayısının arttığı durumlarda daha fazla bellek ihtiyacı da olabilir. Disk depolama kapasitesi de yapılan seçim için önemlidir. Günümüzde, yetersiz disk boyutuyla ilgili sıkıntılar neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır. Ortalama bir Magento sitesi 5 GB yeterli bir kapasitedir, ancak fazladan alan hem çok pahalı değildir hem de ne zaman ihtiyaç duyulacağı belli olmaz.

Magento ile Web Sitesi Kurmak için Bilmeniz Gerekenler

Magento özel olarak e-ticaret için üretilmiştir. Yalnızca WordPress’in bir uzantısı olan WooCommerce gibi diğer bazı muadillerin aksine, Magento her tür işletme için özellikler sunar. Bir Magento web sitesinin nasıl oluşturulacağını bilmiyorsanız bile pek çok özellik indirilir indirilmez sağlandığı için temel işlevleri manuel olarak oluşturabilirsiniz. Magento, tüm güvenlik işleriyle birebir ilgilenir. Satıcılar ödemeleri alabilir, müşterilerin bilgilerini tutabilir, bilgisayar saldırılarına karşı koyabilir ve işletmeleri güvende kalmasına olanak sağlayabilir.

Magento, işinizle kolayca tanımlayacak şekilde tasarlanmıştır. Küçük bir mağaza için bir Magento web sitesi tasarlanmış olsa bile daha sonra sitenin tüm ihtiyaçlarına göre yeniden şekilde kolayca genişletebilir. Ayrıca esneklik, özelleştirme ve ek özellikler için yeterli alana sahiptir. Tüm bunları göz önüne aldığımıza aslında Magento ile bir e-ticaret sitesi kurmak için fazla bir deneyime ihtiyaç yoktur. Platformun sağladığı olanak bu işe yeni başlamış herkes için kurulumu öğretmektedir. Yalnızca Magento’nun sağladığı avantajları ve özelliklerini bilmek kurulum sağlamak için yeterli olacaktır. Kurulan siteden en maksimum verimi alabilmek için yeni başlayan ya da deneyimli herkes Magento’yu tercih edebilir.

Adım Adım Magento Kurulumu

Magento’yu gerçekten kurabilmek için ilk adım bir hosting seçmektir. Daha sonra Magento’nun kendi sunucunuz gibi kullanılabilmesi için bir web sunucusunda alan satın almanız gerekmektedir. Bu alan aslında, Magento yazılımın yüklemek için gerekli olan alandır. Daha sonraki adımda, Magento yazılımın kendi bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. İndirme sayfasına geldiğinizde, iki farklı Magento kurulum seçeneği karşımıza çıkmaktadır.

Seçilecek iki sürüm vardır; örnek veriler içeren ve içermeyen. Bunlardan ilki örnek veri içermeyen Magento’dur ve bunu indirdiğinizde varsayılan temaya sahip buna rağmen içerisinde bir ürün içermeyen boş bir Magento kurulumuyla karşılaşırsınız. İkinci seçenek olan örnek verileri içeren kurulumda ise örnek ürünlerin yer aldığı bir Magento kurulumu bulunmaktadır. Son olarak indir düğmesine tıklayarak dosyayı indirmiş olursunuz.

Magento Üzerine Modül Kurmak

Modül, Magento 2’nin kendine ait bir öğesidir, bu nedenle tüm sistem modüller üzerine kurulmuştur. Bir modül kurmak için gerekli adımlar aşağıda verilmiştir;

  1. Modül klasörünü oluşturmak
  2. etc/module.xml dosyasını oluşturmak
  3. registration.php dosyasını oluşturmak
  4. bin/magento setup:upgrade yeni modülü yüklemek için çalıştırmak
  5. Modülün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek

Magento 2’deki her modül adı, satıcı ve modülün kendisi olarak farklı bölümlerden oluşur. Bu durumda modüller gruplanmış olarak karşımıza çıkmaktadır. İkinci adımda anlatılan dosya oluşturulması en temel noktadır. Çünkü bu dosya aslında modülün varlığını oluşturmaktadır. Burada oluşturulan dosya modüle dair en önemli bilgiler olan Modül Adı, Modül versiyonu ve Bağımlılıklar’ı içermektedir. Bu nedenle Magento üzerine modül kurmak için bu adımımı atlamamak gerekir. Çünkü bu platformda, bu klasörü oluşturmak demek aslında modülün adının oluşturulan diğer dosyaların da modülü tanıması demektir.

Aynı zamanda özellikle Magento 2’de sınıf adları çok önemlidir. Bu adlar klasörün ve modülün tüm yapısını ilgilendirmektedir. Örneğin oluşturulan modülün ismi Learning/Secondunitmodül ise bu modüle ait tüm sınıflar  örneğin: Learning_SeconUnitile şeklinde başlayacaktır.

0 Shares:
Benzer İçerikler