Return On Investment (ROI) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İnsanoğlu, ticaret yapmaya başladığından beri kar elde etmek oldukça önemli bir konudur. Kurulan bütün işletmeler ve internet sayfaları genelde kar odaklıdır. Genel anlamda bir kişi bir yatırım yapıyorsa karşılığında da doğal olarak bir kar beklentisi vardır. Kar hesaplamaları da işletmeler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu hesaplamaları yapmak için oldukça farklı yöntemler bulunmaktadır. Günümüzde bu yöntemler oldukça karmaşık bir hal almıştır ve işletmenin türünden türüne göre farklılık göstermektedir. Biz de bu yazımızda elektronik ticaret yaparken veya bir internet sayfası yönetirken, çağırır hesaplamalarınızı nasıl yapacağınızı anlatacağız.

 

Return On Investment (ROI) Nedir?

Türkçe anlamı “yatırım getirisi” olan bu kavramı, yapacağınız bir yatırımdan ne kadar gelir elde edeceğinize hesaplamanızı sağlar. Yaptığınız ve yapacağınız yatırımların size nasıl bir geri dönüşü olduğunu gösteren veriler topluluğudur. Rakamsal verilerle size geri dönüş sağlayan bir yöntemdir. Yatırım yaptığınız para miktarına göre kazancınızı ve kaybını net bir şekilde görmenizi sağlar ve genellikle yüzde olarak ifade edilen rakamlarla size kar veya zarar ettiğinizi anlatır.

Temelde basit bir formüle dayanmaktadır ve bu formül sayesinde yüzde olarak sizin hangi adımı atmanız gerektiğini anlamanızı sağlar. Hesaplamada kullanılan ana verilerden birisi de reklam giderleridir. Ana kalem olarak kullanılan yatırım masrafı kalemine, reklam giderleri oldukça büyük bir etki yapmaktadır. Zaten bildiğiniz gibi elektronik ticaret yaparken en büyük masraflardan birisi reklam giderleri olarak karşımıza çıkmaktadır. ROI hesaplama formülünü en yalın haliyle aktaralım.

 

ROI Nasıl Hesaplanır?

 

ROI = (Gelir – Yatırım Masrafı) / Yatırım Masrafı

Bu formül ile hesaplayacağınız yatırım getirisi, sizin bir sonraki adımda ne yapmak istediğinize karar vermede size yardımcı olacaktır. Ortaya çıkacak ROI değeri, eğer 1’in üzerinde bir rakam değilse zarar ettiğinizi buradan anlayabilirsiniz. Basit bir örnekle daha net bir şekilde açıklayalım.

Elektronik ticaret sitenizde 30 TL kar ile herhangi bir ürün sattığınızı ve 1000 TL reklam gideriniz olduğunu varsayalım. Bu üründen 100 adet sattığınızda ortaya çıkacak ROI değerini hesaplayalım. Elde ettiğimiz verileri formüle yazacak olursak, şu şekilde hesaplama yapılabilir.

ROI = (30*100 – 1000) / 1000 = 1,4

Elde ettiğimiz bu rakam sizin %14 oranında kazanç elde ettiğinizi göstermektedir. Bu şekilde bir oranlama yapıldığında yatırıma devam etmeniz mantıklı olacaktır. Eğer ki, elde ettiğiniz değer bu örnekte olduğu gibi 1’in üzerinde bir rakam değilse zarar ettiğinizi anlayabilirsiniz ve yatırımınızı durdurabilirsiniz. Yüzde hesaplamalarında 1’in altında kalan sayılar eksi anlamına gelmektedir ve karşılık olarak zarar ortaya çıkar.

Elektronik ticaret sisteminde normal ticarette olduğu gibi her zaman için zarar etme ve batma olasılıkları mevcuttur. Olasılıkları göz önüne alarak yatırımınız yapmanız ve zararınızı erken tespit etmeniz her zaman için sizin yararınıza olacaktır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Hide Linux Nedir? Linux’un Özellikleri Nelerdir?Linux’un Kullanım Alanları Nelerdir?Popüler Linux DağıtımlarıEn Çok Kullanılan Linux KomutlarıLinux…
Devamını Oku

Forum Pazarlamasında Altın Kurallar

İnternet ekosisteminde her gün milyonlarca insan, hiçbir ücret talep etmeden markaların pazarlamacıları olma görevini üstleniyor. Markaların gönüllü pazarlamacıları…