Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Hosting, barındırma manasına gelir. Genel olarak web sitelerinin dosyalarının başka bir sunucuda barındırılmasını ifade eder. Çok sayıda hosting metodu mevcuttur. Bunlar arasında en popüler olanları şöyle sıralanabilir:
- Shared hosting, paylaşımlı hosting için kullanılır. Virtual private server (VPS) hosting, paylaşılan bir sunucu ile özel bir sunucu arasındaki orta yol olarak gösterilir. Özellikle daha fazla kontrole ihtiyaç duyan ancak özel bir sunucuya gerek duymayan web sitesi sahipleri tarafından tercih edilir.
- Dedicated server yani özel barındırma, web sitesi sahiplerine, web sitelerinin depolandığı sunucu üzerinde en fazla kontrolü sağlar. Çünkü; sunucu yalnızca sizin tarafınızdan kiralanır ve web sitenizin üzerinde depolanan tek sunucudur. Bu, tam erişime sahip olduğunuz anlamına gelir, böylece güvenlikten çalıştırdığınız işletim sistemine kadar her şeyi kontrol edebilirsiniz. Ancak, tüm bu kontroller için bir bedel ödenir, bu sebeple de biraz daha yüksek fiyatlı bir hosting metodudur.
- Cloud hosting olarak adlandırılan bulut barındırma yöntemi ile bir ağ üzerinden çalışan ve şirketlerin bilgi işlem kaynağını bir yardımcı program gibi tüketmesini sağlayan bir barındırma çözümü sunar. Böylece, kullanıcılar kendi bilgi işlem altyapılarını yaratmak zorunda kalmadan ihtiyaç duydukları kadar kaynağı kullanabilirler.
- Reseller Hosting ise bayi olarak sizin hizmetlerinizi müşterilerinize kiraladığınız ve karşılığında kar elde ettiğiniz bir barındırma hizmeti olarak basitçe tanımlanabilir. Yani çok sayıda web sitesine hosting sağlayan bir çeşit bayi tipi barındırmadır. Türkçeye “bayi hosting” anlamında çevrilir.
Reseller Hosting Nedir?
Reseller hosting, sürekli olarak barındırma hizmeti kiralamanız anlamına gelir. Bu web barındırma hizmetleri; sunucu bant genişliği, CPU, disk alanı, RAM, ve benzeri unsurları kapsar. Satın aldığınız sunucu alanına bağlı olarak istediğiniz sayıda müşteriye hizmet verebilirsiniz.
Web tasarımcıları ve geliştiriciler bu hosting çeşidi ile kendilerine yeni bir gelir kapısı sağlayabilirler. Böylece sadece tek seferlik web sitesi yapıp satmak yerine, kiraladıkları barındırma hizmeti ile sürekli olarak ödeme alırlar. Dolayısıyla bireylerin kendi küçük girişimlerini büyütmelerine olanak tanır.
Reseller barındırma aynı zamanda birden fazla cPanel’e ihtiyaç duyan şirketler için de güzel bir alternatif sunar. Bu durumda firma, geleneksel yöntemle birden fazla barındırma hesabı satın almaktansa daha uygun maliyetli ve yönetimi daha kolay reseller hosting metodunu seçebilir.
Reseller Hosting ile Normal Web Hosting Arasındaki Fark Nedir?
Shared Hosting Hesapları tek bir yönetici içindir ve bir cPanel ile birlikte gelir. cPanel’in “Ek Alan Adları” kısmına alan adları yazarak, paylaşılan bir planda sınırsız alan adı barındırabilirsiniz. Paylaşımlı barındırma planlarında yeniden satış yapılmasına ise izin yoktur.
Reseller hosting yani Bayi Barındırma Hesapları ise yeniden barındırma satmak isteyen ve kendi barındırma şirketi olarak hareket eden bir yönetci için uygundur. Seçtiğiniz bayi planına bağlı olarak, 10 – 250 arası ayrı cPanel hesabınız olabilir. Yani tek bir bayi hesabı ile her alan adını kendine ait bir cPanel’i ile kurabilirsiniz.
Reseller Hosting Paketini Kimler Tercih Etmeli?
Reseller hosting birçok kişiye ve kuruma ek gelir sağlayabilir. Bu bireyler ya da kurumlar bayi hosting yöntemi ile çok sayıda hesabı pratik şekilde yönetebilir ve bundan akar gelir sağlayabilir. Bu olanağın en uygun olduğu kesimler arasında öne çıkanlar şöyle ifade edilebilir:
- Web tasarımcıları: Web tasarımcıları, sadece web sitesi tasarlamakla kalmaz kiraladıkları bayi hosting ile de bir gelir sağlarlar.
- SEO Uzmanları: SEO uzmanları bir yandan arama motoru optimizasyonu yaparken diğer yandan da bayi hosting desteği sunabilirler. Böylece hem işlerini daha iyi yapabilirler hem de ek bir prestij kazanabilirler.
- Web geliştiricileri: Geliştirdikleri web sitelerini barındırma görevini de üstlenir ve daha bütünsel bir hizmet sunarlar.
- Birden fazla cPanel’e ihtiyaç duyan şirketler: Bu firmalar, tek bir hosting paketi ile hem pratik hem de ekonomik bir çözüm fırsatı yakalar.
- Yazılım alanındaki girişimciler: Piyasaya ekonomik ve pratik çözümler sunarak gelir olanağı bulabilirler.
Reseller Hosting Hizmetinin Avantajları Nelerdir?
Güzel bir gelir getiren reseller hosting aynı zamanda sağladığı olanaklarla yaşamı kolaylaştırır. Sağladığı iş tecrübesinin yanı sıra bayi hosting beraberinde birçok avantaj da getirir. Bunlar arasında dikkat çekenler şöyle sıralanabilir:
- Pratik kullanım
- Ekonomik ücretler
- Hazır scriptler
- Paket yükseltme
- Genişleyerek yüksek trafiği kaldırabilme
- Markalanabilir kontrol paneli
- Hesapları yönetme kolaylığı
- Ücretsiz Hosting faturalandırma sistemi
- Müşteriler için ücretsiz site oluşturucu
- Birden çok IP adresine veya birden çok SSL sertifikasına sahip olma yeteneği (SSL sertifikaları ve ek IP adresleri ek ücret gerektirir.)
- DNS bölgelerini kontrol edebilme
- Özel ad sunucularını kullanabilme
- Anonim ad sunucularını kullanabilme
- Çok sayıda hosting paketi seçeneğinden faydalanabilme
- Bayilerin sunduğu SEO, bakım, pazarlama gibi diğer olanakları kullanabilme
Bayi Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Her işlemde olduğu gibi bayi barındırma seçerken de güvenilir ve iyi hizmet veren bir firma ile çalışmanız önem taşır. Başlangıçta yapacağınız doğru seçim daha sonra zorluk yaşamanızı engeller. Bu doğrultuda aşağıdaki araştırmaları yapmanızda fayda var:
- Bayinin bayi barındırma konusunda iyi bir itibarı var mı?
- Barındırma hizmetinin bütçenize ve barındırma ihtiyaçlarınıza uygun bir planı var mı?
- Bayi hesabınızı yönetmek için iyi bir yazılım arayüzü temin ediliyor mu?
- Memnun kalmazsanız para iadesi var mı?
- Teknik desteğe erişiminiz kolay mı?
- Hangi tür destek hizmetleri mevcut ? Telefon / e-posta / sohbet ortamları var mı?
- İşletmeniz büyüyorsa ve bir yükseltme gerektiriyorsa, barındırma hizmetiniz için yükseltme yolu sağlanabiliyor mu?
Retail barındırma hem pratik hem de ekonomik çözümler sunar. Bayi hosting konusunda bilgilendiğinize göre bu alanda bir girişimde bulunmak istiyorsanız, Natro güvencesi ile ilk adımı atabilirsiniz.
İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.