“509 Bandwidth Limit Exceeded” Hatası Nasıl Düzeltilir?

Bir internet terimi olan ve İngilizce karşılığı  “509 Bandwidth Limit Exceeded” açıklaması ile de karşımıza çıkabilen “Bant Genişliği Hatası”; ziyaretçiler tarafından web sitelerine yapılan giriş, çıkış trafiğinde yaşanılan bir limit aşım sorunudur.

Yazılım hatası olmayan ve bilgilerinizin kaybolmasına neden olmayan “509 Bant Genişliği Sınırı Aşıldı” hata mesajının çözümü kolaydır. Sitenin barındığı web hizmet sağlayıcısı ile iletişime geçerek, “Bant Genişliği” ile ilgili limit artırımı gerçekleştirmek sorunu gidermek adına en basit yöntemdir. Ancak ileriye dönük aynı sorunun tekrar yaşanmaması ve web sitelerinin yüksek performans ile güvenli bir şekilde yayın hayatlarını sürdürebilmeleri açısından alınan hosting (barınma) hizmetinin seçimi çok önemlidir.  

Hosting nedir, ne işe yarar, detaylı olarak öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Hatanın giderilmesi için gereken yöntemleri detaylandırmadan önce, hataya sebep olan faktörleri ve dikkat edilmesi gereken konuları aşağıda sizlerle paylaşmak istedik.  

“509 Bant Genişliği Sınırı Aşıldı” Hatası Nedir?

Gerek gerçek ziyaretçiler gerekse bilişim dünyasında robot olarak da adlandırılan botlar tarafından ( arama motorları ve reklam botları)  gerçekleştirilen giriş ve çıkışlar, web sitelerinin barındığı sunucu üzerinde bir trafik yaratırlar.

509 bant genişliği sınırının aşıldığına dair hata mesajı alma nedeni ise; ortaya çıkan bu ziyaret trafiğinin, sitenin barınmasını sağlayan hosting paketi kapsamındaki trafik sınırının (bant genişliğinin) aşıldığına dair bir uyarı niteliğindedir.

Sürekli olarak ziyaretçi ve otomatik bot girişleri alan web siteleri, bu ziyaret trafiği sonucunda kullanıcıların gerçekleştirdikleri görüntülemeler ile site üzerinde belli bir bant genişliğini harcarlar. Web hizmet sağlayıcıları, birçok kullanıcının paylaşımlı olarak kullandığı sunucular üzerinde tanımladıkları “Bant Genişliğini”, sitelerin ihtiyaç duyulabilecekleri kapasite alternatiflerini göz önünde bulundurarak çeşitlendirir. Sunulan alternatifli hosting paketleri arasından seçilecek servisin limitlerinin kısıtlı olması, sitelerin trafiğinin artması neticesinde “509 Bant Genişliği Sınırı Aşıldı” hatası ile karşılaşılmasına sebep olmaktadır.

Özetlemek gerekirse; trafik limitli bir hosting paketinin kullanıldığı sitelerde 509 bant genişliği sınırının aşıldığına dair hata mesajı görme olasılıkları artmaktadır.

1. Hosting Nedir?

“Barındırma Hizmeti” olarak da tanımlanabilen hosting; web sitelerinin internet ortamında yayınlamasına olanak sağlayan, tüm sayfa içeriklerinin, fotoğraf, video gibi görsellerinin depolanarak ziyaretçilerin erişimine açık olmasını sağlayan bir online sunucu hizmetidir.

Web sitelerinin internette sağlıklı bir şekilde barınmalarını sağlayacak olan hosting seçimi yaparken göz önünde bulundurulması gereken konuların en başında;  yukarıda da bahsettiğimiz gibi, güvenilir ve kesintisiz hizmet sunabilecek kurumsal firmalardan hizmet alınması ve sunulan paket içeriklerinin doğru yorumlanması yer almaktadır.

2. Bant Genişliği Nedir?

İngilizce karşılığı “Bandwith” olan bant genişliği terimi, bir veri iletişim ortamında kapasiteyi ve maksimum frekansı ifade etmektedir.

Bant genişliği, bir kanal aracılığı ile aktarılan verilerin iletilmesi veya aktarılması sırasındaki kapasiteyi temsil etmektedir. 509 bant genişliği sınırının aşıldığına  dair hata mesajı da bu kapasitenin aşılması sonucu karşımıza çıkmaktadır.

Bandwith nedir ve nasıl ölçülür? Burayı ziyaret ederek hemen öğrenebilirsiniz.

3. Bant Genişliği Neden Önemlidir?

Günün her anında her türlü bilgi için başvurulan internette, kullanıcılar açısından bilgiye hızlı ve kolay ulaşım öncelik alırken, web siteleri veya e ticaret siteleri sahipleri için de maksimum görünürlüğe sahip olmak, kullanıcıya güvenilir bir ortam sunmak ve kesintisiz yayın yapabilmek çok önemlidir.  

Doğru kurgulanmayan, veri akış hızını ve ziyaret trafiği doğru analiz etmeyerek yeterli bant genişliğine sahip olmadan hayata geçirilen web sitelerinde alt yapı sorunlarının baş göstermesi kuvvetli bir olasılık olarak karşımıza çıkar. Bu sorunları yaşayan bir sitede, “509 Bant Genişliği Sınırı Aşıldı” hata uyarısı ile karşı karşıya kalan bir kullanıcı ise kendini güvensiz bir alanda hissedeceğinden dolayı, siteyi bir daha ziyaret etmekten kaçınabilir.

Bant genişliğinizi ölçümlenebilir ve kontrol edilebilir bir sistemdir.  Sık aralıklarla kontrol edilmesinde ve düzenli periyotlarda bant genişliği ölçen uygulamalar ve hizmeti sunan hosting firmaları kanalıyla gözlemlenmesi önemli bir unsurdur.

“509 Bandwidth Limit Exceeded” Hatası Nasıl Düzeltilir?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, ziyaretçi veya bot hesapların yarattığı trafikten ötürü sitenizin bant genişliği limitinin dolması sebebiyle ortaya çıkan “509 Bant Genişliği Sınırı Aşıldı” hata uyarısı, hizmet sağlayıcınız olan hosting firması ile yapacağınız bir görüşmeyle hemen çözüme kavuşturulabilir.

Düşük kapasiteli bir paket seçimi ile başlamış olduğunuz site yönetiminize, genel trafiğinizi doğru yorumlayarak, paket arttırımı ile devam edebilirsiniz. Bu konuda en doğru çözüm, firmanın size sunabileceği daha yüksek trafik kapasitesine sahip bir pakete geçmenizdir. Bu çözüm neticesinde sitenizin performansını arttırabilirsiniz ve güçlü bir alt yapı sürekliliği sağlamış olursunuz.

Bir başka çözüm ise; normalde her ay yenilenen paket limitinizin, firma tarafından yenilenme tarihine kadar kalan süreyi baz alarak yaptığı limit artırımıdır. Site trafiğinizde sadece içinde bulunduğunuz dönemde, normal trafik seyriniz dışında bir ziyaret oranı gerçekleşmişse ve bu trafik artışının süreklilik arz etmeyeceğine eminseniz, bu çözüm de sizin için bir alternatif olabilir.  Ancak, bu sorunun birkaç kez tekrarlanması halinde, ziyaretçi kaybı yaşayabileceğinizi de göz önünde bulundurarak karar vermenizde yarar vardır.

“509 Bant Genişliği Hatası”nın Tekrarlamaması için Ne Yapılmalıdır?

İnternet siteniz için önemli olan bant genişliğini, sitenizdeki günlük veri akışı, ortalama kullanıcı sayısı ve sitenin içerik boyutu gibi detaylı raporlamaları inceleyerek belirlemenin, oluşabilecek limit hatalarına karşı koruma sağlayacağını belirtmiştik. Siteniz için ideal bant genişliğini belirlemek ve en doğru çözümleri bulmak açısından bu konuda çözümler sunan ve referansları kuvvetli kurumsal firmalardan destek almak işinizi kolaylaştıracaktır.

Hizmet alacağınız hosting firmasını seçerken size sunulan tüm paketleri ve içeriklerini detaylı şekilde sorgulamalısınız. Fiyat, fayda karşılaştırmalarını doğru yapmanız hatta gerekliliğin ve ihtiyaçların maksimum oranda çözüm bulabileceği paketleri tercih etmeniz önemlidir. Sunulan paketteki özellikleri doğru değerlendirip performans, 7/24 hizmet, teknik destek ve güvenirlik açısından size en iyi ürünü sunabilecek firmayı seçtiğinizden emin olmalısınız.

Hosting hizmeti seçerken dikkat etmeniz gereken konuları sıralamamız gerekirse;

Bant Genişliği: Yazımızın da ana başlığı olan bant genişliği konusunda veri transfer ihtiyaçlarınızı ve site ziyaret trafiğinizi doğru yorumlayarak, kapasitesi sizin için en uygun ürüne yönlenmeniz, sorunsuz bir alt yapıya sahip olmanızı ve “509 Bant Genişliği Sınırı Aşıldı” hata uyarısı almamanızı sağlayacaktır.

Çözüm Odaklı Firma Seçimi: Yeterli bant genişliğine sahip olduğunuz düşündüğünüz halde sitenizde yaşanacak ani trafik artışlarına da hazırlıklı olabilecek ve sizinle 7/24 çözüm odaklı çalışarak alternatifler sunabilecek güçlü bir hosting sağlayıcısı ile iş birliğinde olmanız avantaj sağlayacaktır.

Depolama Alanı: Sitelerin içerikleri ve sundukları hizmetlere göre çok farklı altyapı ihtiyaçları var olduğunu unutmamalıyız. Kurumsal ve durağan bir web sitesi ile bir e-ticaret sitesinin altyapı ihtiyaçları birbirinden çok farklıdır. Depolama alanı açısından da İhtiyaçlarınızı doğru belirlemek önemlidir.

Güvenlik: Hosting; sitenizi tüm içeriklerini, içerikleri ve hatta mail trafiğinizi de barındırdığı için tüm güvenlik ve kayıp risklerini minimize edilebildiği, size bu konuda çözüm önerileri getirebilen firmaların tercih edilmesi önemli bir kıstastır. Sitenizin birçok sebeple dışarıdan alabileceği ihtimal virüs saldırısı veya kötü niyetli yazılımlar ile müdahale edilmesine karşılık yaşanacak sıkıntılar sırasında hosting sağlayıcınızın size ne tip imkanlar ve çözümler sunabileceğini irdeleyin.

Yedekleme: Hosting sağlayıcınızın belirli aralıklarla yedekleme yapıyor olup olmadığından ve yapıyor ise ne aralıklarla yaptığından emin olmanızda fayda var.

Fiyat: Hosting sağlayıcınızı seçerken en son kriterinizin fiyat olması gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Zamanınızı, emeğinizi, birikimlerinizi harcayarak hayata geçirdiğiniz sitenizi, emin ellere teslim ediyor olmanız gerekmektedir. Sadece fiyat konusunda uygun yaklaşımlar sunabilen ancak kurumsal bir duruş sergilemeyen ya da 7/24 ulaşım sağlayacağınızdan emin olmadığınız firmalar ile çalışmamanızı tavsiye ederiz. Bu konuda size referanslar verebilen, hakkında araştırma yapabileceğiniz, deneyimli kurumsal firmaları seçmeniz, sitenizin güvenliğini düşünmek yerine, işlerinize odaklanmanız açısından oldukça önemlidir.

0 Shares:
Benzer İçerikler